LifeSteps.gr

Διαχείριση Θυμού: Τεχνικές Για Να Κρατήσω Την Ψυχραιμία Μου

Διαχείριση Θυμού: Στρατηγικές Για Να Κρατήσω Την Ψυχραιμία Μου

Είναι γεγονός ότι όλοι μας θυμώνουμε, καθώς πρόκειται για μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση. Όμως, ο τρόπος που κάποιες φορές αντιδρούμε και εκφράζουμε το θυμό μας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε εμάς και τους γύρω μας. Στο άρθρο θα δούμε τις απλές τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε αποτελεσματική διαχείριση θυμού, έτσι ώστε να μην μετανιώνουμε αργότερα για ό,τι είπαμε και κάναμε.

Το συναίσθημα του θυμού

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα το οποίο σχετίζεται με αρνητικές σκέψεις και σωματικές αντιδράσεις, όπως ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εφίδρωση, και σύσπαση των μυών μέσω της δραστηριοποίησης του νευρικού συστήματος.

Ως συναίσθημα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, καθώς ζητά επίμονα την εκτόνωση. Η έκφραση του θυμού με βίαιο ή αρνητικό τρόπο πολλές φορές οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες.

Φυσικά, το να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να ελέγχουμε το θυμό μας μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Ιδιαίτερα όταν κάποιος καταπατά αναίτια τα προσωπικά μας όρια, παραβαίνει τους κανόνες και τις αξίες μας, μας προσβάλλει, ή απειλεί την αυτοεκτίμησή μας.

Η διαχείριση θυμού

Με την διαχείριση θυμού, στόχος μας δεν είναι να τον καταπιέσουμε, αλλά να μπορέσουμε να τον εκφράσουμε με τέτοιο τρόπο που δεν θα πληγώσουμε τους γύρω μας.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να θέσουμε τα όριά μας. Επιπλέον, να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και να δράσουμε προς όφελός μας, ώστε να μην μετανιώνουμε αργότερα για τις ενέργειές μας.

Έτσι, υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε αποτελεσματική διαχείριση θυμού και να αποφύγουμε όλες αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες.

Η τεχνική του timeout

Με αυτή τη διαχείριση θυμού δε σημαίνει πως θα αποφύγουμε την κατάσταση που μας δυσκολεύει. Ωστόσο, ένα άμεσο διάλειμμα όταν νιώθουμε το θυμό να μας κυριεύει, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εκτόνωσή του.

Έτσι, πρέπει αμέσως να απομακρυνθούμε για λίγο από το πρόσωπο ή την κατάσταση που μας εξοργίζει, μέχρι τα συναισθήματά μας να υποχωρήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα επανέλθουμε στο θέμα θα είμαστε πιο ήρεμοι και με καθαρό μυαλό.

Καλό είναι η αποχώρησή μας να συνοδεύεται από μια αιτιολογία. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε ότι "θα ήθελα να συνεχίσω τη συζήτηση σε λίγο", ή "νιώθω πολύ θυμωμένος-η αυτή τη στιγμή, θα λύσουμε το θέμα λίγο αργότερα".

Μετρώ μέχρι το 10

Η διαχείριση θυμού διαμέσου του διαλείμματος μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική αν πάρουμε λίγο χρόνο μετρώντας μέχρι το 10.

Έτσι, ανασυγκροτούμε τις σκέψεις μας και μπορούμε να δώσουμε την απάντησή μας με πολύ πιο ήπιο τρόπο.

Σκέφτομαι πριν μιλήσω

Όταν βρισκόμαστε "εν βρασμώ", είναι πολύ εύκολο να πούμε κάτι που θα μετανιώσουμε αργότερα. Συχνά, πάνω στο θυμό μας λέμε πράγματα που πληγώνουν, δίχως στην πραγματικότητα να είναι αυτός ο στόχος μας.

Αυτό θα δυσχεράνει την κατάσταση, καθώς είναι πολύ πιθανό ο θυμός να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εκατέρωθεν.

Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να σκεφτούμε πριν πούμε οτιδήποτε και να μην επιτρέψουμε και στους άλλους που εμπλέκονται να κάνουν το ίδιο. Μια σκληρή κουβέντα είναι τόσο επώδυνη όσο μια μαχαιριά, και αφήνει μόνιμα το σημάδι της.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν ξεσπάμε με αυτόν τον τρόπο, θα αισθανόμαστε συχνά ενοχές, επειδή δεν καταφέρνουμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας, πληγώνοντας τους ανθρώπους γύρω μας.

Προσδιορίζω πιθανές λύσεις

Αντί να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας νευρίασε, μπορούμε να συγκεντρωθούμε στην επίλυση του ζητήματος.

Ακούγεται δύσκολο, αλλά την ώρα της έντασης πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι ο θυμός δε βγάζει πουθενά και μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Δεν κρατώ κακία

Η συγχώρεση είναι το ισχυρότερο όπλο στην διαχείριση θυμού. Αν επιτρέψουμε στα νεύρα μας να παραγκωνίσουν τα θετικά μας συναισθήματα, θα καταλήξουμε να νοιώθουμε πικραμένοι και αδικημένοι. Αντίστοιχα, να πικράνουμε τους άλλους.

Όμως, αν μπορούμε να συγχωρήσουμε κάποιον που μας εξόργισε, μαθαίνουμε από αυτή την κατάσταση. Το λάθος που κάνουμε όταν θυμώνουμε είναι ότι αναμένουμε από τον καθένα να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θέλουμε εμείς εκείνη την δυσάρεστη στιγμή της έντασης.

Χρησιμοποιώ το χιούμορ

Το χιούμορ είναι σημαντικό σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, και μπορεί να βοηθήσει  αποτελεσματικά και στη διαχείριση θυμού.

Αν μπορέσουμε να τα δούμε όλα με μια χιουμοριστική διάθεση, αυτό θα μας βοηθήσει να διώξουμε την ένταση. Φυσικά, δεν πρέπει να συγχέουμε το χιούμορ με τον σαρκασμό, γιατί μπορεί να πληγώσει τον άλλο και να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αναζητώ δεξιότητες χαλάρωσης

Όταν βρισκόμαστε σε ένταση, προσπαθούμε να κάνουμε διαχείριση θυμού με μερικές απλές πρακτικές χαλάρωσης.

Μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, να φανταστούμε μια χαλαρωτική σκηνή, ή να ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική.

Γνωρίζω πότε να ζητήσω βοήθεια

Το να μάθουμε να κάνουμε σωστή διαχείριση θυμού είναι σίγουρα μια πρόκληση. Σε περίπτωση που νιώθουμε ότι συχνά δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το θυμό μας, είναι καλό να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.

Εφόσον ο θυμός μας μοιάζει να βρίσκεται συνεχώς εκτός ελέγχου και μας αναγκάζει να κάνουμε πράγματα που μετανιώνουμε ή βλάπτουν τους γύρω μας, πρέπει να δοκιμάσουμε συμβουλευτική ή ατομικά μαθήματα για διαχείριση θυμού.

Είναι εφικτή η διαχείριση θυμού?

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι "είναι πολύ εύκολο να θυμώσεις, αλλά το να είσαι θυμωμένος προς το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό, στη σωστή ώρα, για τον σωστό λόγο, και με το σωστό τρόπο, αυτό είναι το δύσκολο".

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τη διαχείριση θυμού, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version