LifeSteps.gr

Οι Πιο Παράξενοι και Μυστηριώδεις Πλανήτες Στον Γαλαξία Μας

Οι Πιο Παράξενοι και Μυστηριώδεις Πλανήτες Στον Γαλαξία Μας

Tα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει χιλιάδες πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήπιο περιβάλλον και μοιάζουν με τη Γη και κάποιοι άλλοι είναι γιγαντιαίοι και βρίσκονται σε βαθιά κατάψυξη ή είναι φτιαγμένοι από διαμάντια. Στο άρθρο θα δούμε τους πιο μυστηριώδεις εξωπλανήτες με παράδοξες ιδιότητες και τρομακτικές συνθήκες.

Οι εξωπλανήτες

Ο εξωηλιακός πλανήτης, ή αλλιώς εξωπλανήτης, είναι το αστρονομικό σώμα που δεν ανήκει στο δικό μας ηλιακό σύστημα, δεν περιφέρεται δηλαδή γύρω από τον ήλιο. Είναι ένας πλανήτης που περιφέρεται γύρω από έναν οποιοδήποτε άλλο αστέρα.

Η αποστολή Kepler της NASA έχει ήδη εντοπίσει περισσότερους από 5.000 δυνητικούς εξωπλανήτες, και οι ανακαλύψεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουμε 3.730 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες, 2.724 δυνητικούς υποψηφίους για εξωπλανήτες, και 2.783 πλανητικά συστήματα (αστέρια με επιβεβαιωμένους πλανήτες).

Αυτοί οι νέοι κόσμοι έρχονται σε μια τεράστια ποικιλία υλικών και τροχιών. Μερικοί είναι γίγαντες αερίου που κάνουν τον Δία να φαίνεται νάνος και κάποιοι άλλοι είναι βραχώδεις, παγωμένοι, ή καίγονται ολόκληροι και έχουν τρομακτικές συνθήκες.

Έτσι, τα χαρακτηριστικά των πλανητών, που στο παρελθόν ήταν αποκλειστικά θέμα των θεωρητικών της κοσμογονίας και των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, αποτελούν πλέον επιστημονική ανακάλυψη.

Καθώς υπάρχουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο πλανήτες μόνο στον δικό μας γαλαξία, οι επιστήμονες θεωρούν ότι χάρη στην τεχνολογία, το μέλλον μας επιφυλάσσει ακόμη περισσότερες και εντυπωσιακές ανακαλύψεις εξωπλανητών.

J1407b - Σούπερ Κρόνος

Πρόκειται από τους πλανήτες που θεωρούνται ως μια μεγάλη οπτική ψευδαίσθηση. Έχει γίνει γνωστός ως "Super-Saturn", ή αλλιώς J1407b.

Το ουράνιο σώμα, το οποίο βρίσκεται 434 έτη φωτός μακριά, έχει μάζα περίπου 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία. Τον περιβάλλουν 37 δακτύλιοι, οι οποίοι εκτείνονται στα 120 εκατομμύρια χιλιόμετρα, διακόσιες φορές το μέγεθος των δακτυλίων του Κρόνου.

Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι αυτοί οι δακτύλιοι μπορεί να είναι σχηματισμοί φεγγαριών (exomoons), μια διαδικασία που μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Πρόκειται για την πρώτη έμμεση ένδειξη που έχουμε για το πρώιμο στάδιο σχηματισμού ενός ή περισσότερων φεγγαριών γύρω από τους εξωπλανήτες.

COROT-7b - Ωκεανός λάβας

Ο εξωπλανήτης είναι κατά 1,5 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και θεωρείται ότι είναι από τους πλανήτες των βίαιων και ακραίων συνθηκών. Η διαμόρφωσή του είναι βραχώδης.

Την ημέρα, η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και τους 2.600 βαθμούς Κελσίου και οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι ο μισός πλανήτης καλύπτεται από ωκεανούς λάβας.

Το άλλο μισό του πλανήτη είναι παγωμένο και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η θερμοκρασία φθάνει έως 235 βαθμούς υπό το μηδέν.

55 Cancri E - Τα ακριβότερα διαμάντια

Ο 55 Cancri E βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και είναι ορατός με γυμνό μάτι, καθώς βρίσκεται σε απόσταση μόλις 40 έτη φωτός. Ο εξωπλανήτης είναι διπλάσιος από τη Γη, αλλά η μάζα του είναι σχεδόν οκταπλάσια.

Θεωρείται από τους πιο περίεργους πλανήτες που έχουν ανακαλυφτεί, καθώς μεγάλο τμήμα του αποτελείται από διαμάντια. Ακούγεται ως υπερβολικό, ωστόσο, σήμερα η αξία αυτών των διαμαντιών εκτιμάται σε 27 εννεάκις εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από τα διαμάντια, στον 55 Cancri E υπάρχουν ακραίες συνθήκες. Ο μισός πλανήτης βλέπει πάντα τον ήλιο του και έχει θερμοκρασία έως και 2.200 βαθμούς Κελσίου. Το άλλο μισό του εξωπλανήτη είναι συνεχώς στο σκοτάδι.

Αστρονόμοι του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ εντόπισαν και πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην πλευρά που βλέπει τον ήλιο.

Επιπλέον, το Hubble ανίχνευσε ότι κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη ενδέχεται να υπάρχει κυανιούχο υδρογόνο. Σε αυτή την περίπτωση, τα υπερθερμασμένα υγρά που εμφανίζονται στην επιφάνεια σε ιδιαίτερα παχύρρευστη κατάσταση είναι άκρως δηλητηριώδη.

TrES-2b - Μαύρο κάρβουνο

Ο γίγαντας αερίου, που είναι γνωστός ως TrES-2b, είναι ο σκοτεινότερος πλανήτης που ανακαλύφτηκε ποτέ.

Ο τρομακτικός εξωπλανήτης περιστρέφεται σε απόσταση τριών εκατομμυρίων μιλίων από το αστέρι του. Καθώς αποτελείται από μαύρο άνθρακα που απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, δεν αντανακλά καθόλου φως.

Όπως ίσως γνωρίζουμε, ο μαύρος άνθρακας είναι το αερόλυμα που συμβάλει περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, με συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

Αν μπορούσαμε να δούμε τον TrES-2b από κοντά, θα έμοιαζε με μια σχεδόν μαύρη σφαίρα αερίου, με ελαφρώς λαμπερή κόκκινη χροιά, η οποία θα έδινε μια εντελώς απόκοσμη παρουσία ανάμεσα σε όλους τους εξωπλανήτες.

Gliese 436 b - Καυτός πάγος

Ο Gliese 436 b αποτελεί μια τεράστια αντίφαση ανάμεσα στους πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, καθώς η σύνθεσή του αποτελείται από καυτό πάγο, γνωστού και ως "Ice-x". Η θερμοκρασία του πάγου είναι 300-400 βαθμοί Κελσίου.

Αυτή η παράδοξη ιδιότητα του εξωπλανήτη, που έχει ονομαστεί ως ο "καυτός πλανήτης πάγου", οφείλεται στην τεράστια βαρύτητά του. Οι ιδιαίτερα υψηλές πιέσεις στην επιφάνεια του διατηρούν το νερό σε στερεά μορφή παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο εξωπλανήτης έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα, και έχει και ένα μικρό βραχώδη πυρήνα. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά συμπαγής για να θεωρηθεί ένας βραχώδης πλανήτης, καθώς περιβάλλεται από ένα τεράστιο σύννεφο υδρογόνου, περίπου 50 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθός του.

HD 106906 b - Έξω από τους νόμους της αστροφυσικής

Το μυστήριο με τον HD 106906 b είναι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει, λόγω του μεγέθους και της απόστασης από το αστέρι του.

Ο γιγαντιαίος πλανήτης είναι 650 φορές πιο μακριά από ό,τι η Γη από τον ήλιο. Ταυτόχρονα, έχει 11 φορές τη μάζα του Δία, αλλά και μέση θερμοκρασία 1500 βαθμούς Κελσίου.

Ο εξωπλανήτης παρουσιάζει αυτό το παράδοξο λόγω του ότι κινείται μαζί με το αστέρι του. Ωστόσο, αυτή η ακραία αναλογία μάζας, απόστασης, και θερμοκρασίας, δεν προβλέπεται από τις δυαδικές θεωρίες σχηματισμού αστεριών.

Αυτός είναι ο λόγος που ο HD 106906 b εξακολουθεί να παρακινεί τους επιστήμονες μέχρι σήμερα. Θεωρούν ότι αποτελεί το κλειδί στις θεωρίες σχηματισμού των πλανητών.

Ποια είναι η γνώμη σας για τους μυστηριώδεις πλανήτες?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τους παράξενους πλανήτες ή να μας πείτε ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο πιο μυστηριώδης εξωπλανήτης, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version