LifeSteps.gr

Άγνωστες Φυλές: Οι Απομονωμένοι Και Εχθρικοί Αυτόχθονες Λαοί

Άγνωστες Φυλές: Οι Απομονωμένοι Και Επικίνδυνοι Αυτόχθονες Λαοί

Σε έναν κόσμο πιο συνδεδεμένο από ποτέ, με τα κοινωνικά δίκτυα και την επικοινωνία στο τσεπάκι μας, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι υπάρχουν αυτόχθονες λαοί αποκομμένοι από τον σύγχρονο πολιτισμό. Στο άρθρο θα δούμε τις απομονωμένες και αφιλόξενες φυλές που επιτίθενται και σκοτώνουν όσους ξένους τολμούν να τους πλησιάσουν και ζουν ανέγγιχτες από τη σύγχρονη κοινωνία στα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη.

Πού ζουν οι αφιλόξενοι αυτόχθονες λαοί

Σύμφωνα με τον διεθνή φιλανθρωπικό οργανισμό Survival International, υπάρχουν πάνω από 112 απομονωμένες αυτόχθονες κοινωνίες στον κόσμο, οι οποίες δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο.

Ζουν κυρίως στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στην Παραγουάη, και τα νησιά της Νέας Γουινέας. Η πιο επικίνδυνη από όλες τις φυλές ζει στο Βόρειο Σέντινελ, ένα κοραλλιογενές νησί ανάμεσα στην Ινδία και τη Μιανμάρ.

Γιατί είναι εχθρικοί

Η εχθρότητα που εμφανίζουν αυτοί οι αυτόχθονες λαοί μπορεί να μας ξενίζει. Ωστόσο, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Μέχρι τώρα, η όποια επαφή με τον έξω κόσμο δεν τους έχει αποφέρει κάτι άλλο εκτός από δυστυχία.

Επιπλέον, καθώς αυτές οι άγνωστες φυλές είναι απομονωμένες από την ανθρωπότητα, δεν έχουν ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμοσμένο στους μολυσματικούς παράγοντες που κομίζουν οι ξένοι. Η απομόνωσή τους έχει προκαλέσει έλλειψη ανοσίας σε πολλές κοινές ασθένειες, όπως η γρίπη και η ιλαρά.

Ταυτόχρονα, στο πέρασμα των αιώνων, έχουν αναπτύξει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την προστασία της γης στην οποία ζουν. Στις φυλές τους δεν υπάρχουν πολιτικοί ή οικονομικοί άρχοντες, ούτε ταξική ιεραρχία ή αρχηγία. Είναι όλοι ίσοι και ζουν αποκλειστικά με το κυνήγι.

Έτσι, αυτοί οι αυτόχθονες λαοί πιστεύουν πως η άφιξη των ξένων θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο ζωής τους.

Θεωρούν ότι ο έξω κόσμος πρέπει να παραμείνει μακριά, ώστε να μπορέσουν να καθορίσουν από μόνοι τους το μέλλον τους. Ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα πρωτόγονα όπλα τους.

Οι πιο επικίνδυνες φυλές

Καθώς η επαφή με τις άγνωστες και απομονωμένες φυλές είναι εξ ορισμού αδύνατη, πολλές από τις πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους βασίζονται εν μέρει σε μακρινή παρατήρηση. Επιπλέον, από γεγονότα που κόστισαν τη ζωή ανθρώπων.

Sentinelese

Πρόκειται για την πιο αφιλόξενη και εχθρική από όλες τις απομονωμένες φυλές. Ζει αποκομμένη από τον πολιτισμό εδώ και 60.000 χρόνια. Ο πληθυσμός της εκτιμάται ότι κυμαίνεται περί τα 250 - 400 άτομα.

Το νησί τους βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό. Έχει έκταση μόλις 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 1.200 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ινδία.

Οι Sentinelese, όπως αποκαλούνται, πιστεύεται ότι είναι η τελευταία προ-νεολιθική φυλή στον κόσμο και είναι γνωστό ότι επιτίθενται με βέλη στους ξένους που πλησιάζουν στο νησί.

Η γλώσσα τους είναι άγνωστη, όπως και οι συνήθειές τους. Από το 1964, υπάρχουν αρκετές προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης να έρθει σε επαφή μαζί τους. Όλες ήταν αποτυχημένες, καθώς συνάντησαν την βίαιη άρνηση της φυλής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επισκέψεις στο νησί να απαγορεύονται. Το ινδικό ναυτικό είχε επιβάλει μια ζώνη προστασίας τριών μιλίων καθώς οι συναντήσεις των ντόπιων με τους επισκέπτες δεν έχουν αίσιο τέλος.

Μάλιστα, το TripAdvisor στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει το εξωτικό νησί ως τον πιο επικίνδυνο προορισμό στον πλανήτη.

Υπάρχουν αρκετά περιστατικά για το πώς οι Sentinelese φέρονται στους ξένους. Μάλιστα, δεν δίστασαν να επιτεθούν στην αποστολή διάσωσης που επισκέφτηκε το νησί μετά το καταστροφικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι αυτόχθονες ξεπήδησαν μέσα από την πυκνή ζούγκλα και επιτέθηκαν με δόρατα και βέλη στο ελικόπτερο.

Το 2006 μια ομάδα της φυλής σκότωσε δύο Ινδούς ψαράδες που αλίευαν παράνομα στο νησί. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις ινδικές αρχές, καθώς η πολιτεία έχει σεβαστεί τις επιθυμίες των ανθρώπων της φυλής να ζουν με βάση τους δικούς τους νόμους.

Επίσης, υπάρχουν και πρόσφατα γεγονότα που συνδέονται με τον θάνατο ενός Αμερικανού ιεραποστόλου. Τον Νοέμβριο του 2018 δέχτηκε επίθεση από τη φυλή των Sentinelese, όταν έκανε το μοιραίο λάθος να επισκεφτεί το νησί τους.

Η δολοφονία του Αμερικανού ιεραποστόλου οδήγησε σε σωρεία αντιδράσεων στα κοινωνικά μέσα. Το παράδοξο είναι ότι πολλοί φαίνεται να ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το νησί, ακόμη και να επιχειρήσουν να το προσεγγίσουν.

Η επίσκεψη στο νησί

Σε αυτό συνέβαλε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας, το οποίο πολύ πρόσφατα ανακάλεσε τους αυστηρούς περιορισμούς και επιτρέπει την προσέγγιση στους τουρίστες για πρώτη φορά στην ιστορία. Τα νησιά θα είναι ανοιχτά για ημερήσιες ακτοπλοϊκές επισκέψεις.

Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, καθώς το ερώτημα παραμένει εάν το νησί είναι απολύτως ασφαλές ή όχι.

Σε μια μεγάλη ψηφοφορία που διενήργησε γνωστό βρετανικό site, το 30% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα ήθελαν να δουν από κοντά κάτι τόσο μοναδικό, σε αντίθεση με το 70% που θεωρεί ότι το νησί δεν ενδείκνυται για τουρισμό.

Fleicheros

Όπως είδαμε στην αρχή, οι αυτόχθονες λαοί στη Νότια Αμερική είναι περισσότεροι. Οι Fleicheros θεωρούνται ως οι πιο αφιλόξενοι και εχθρικοί από όλες τις απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου. Οι τοπικές αρχές τους ονομάζουν "άνθρωποι βέλη".

Πρόκειται για μια απομονωμένη και ιδιαίτερα εχθρική φυλή που ζει σε μια απρόσιτη κοιλάδα του Αμαζονίου που ονομάζεται "Javari". Οι ανθρωπολόγοι δεν γνωρίζουν ποια γλώσσα μιλούν, ούτε ποιες είναι οι συνήθειες τους.

Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι επιτίθενται σε όσους προσπαθούν να προσεγγίσουν την περιοχή τους. Υπάρχουν και πρόσφατες μαρτυρίες από επιθέσεις με δηλητηριώδη βέλη σε ελικόπτερο που προσπάθησε να καταγράψει τον τρόπο που ζουν.

Himarimã - Mashco Piro

Πρόκειται για μια φυλή που είναι αποκομμένη από τον πολιτισμό εδώ και 20.000 χρόνια. Ο πληθυσμός της φυλής ζει κατά μήκος του ποταμού Πιράνα και των παραποτάμων Juruá και Purus.

Ωστόσο, οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν και αποκομμένες ομάδες της φυλής που είναι πιο εχθρικές. Ζουν κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού.

Αυτή η ομάδα, παρότι ανήκει στην ίδια φυλή, δεν έχει την ίδια εμφάνιση, καθώς βάφονται και κόβουν τα μαλλιά τους με διαφορετικό τρόπο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αλλάζουν θέση κάθε τέσσερα χρόνια περίπου.

Ο πληθυσμός τους και η γλώσσα της φυλής δεν είναι γνωστά. Η υπηρεσία αυτοχθόνων της Βραζιλίας έχει εκτιμήσει ότι ο πληθυσμός της ενδέχεται να είναι περίπου 1.000 άτομα. Σήμερα, έχουν γίνει γνωστοί κυρίως μέσω των συγκρούσεων τους με γειτονικές φυλές.

Korowai

Είναι μία από τις μεγαλύτερες απομονωμένες φυλές του κόσμου που ζει στη ζούγκλα των νοτιοανατολικών Παπούα της Νέας Γουινέας. Ο πληθυσμός της φυλής είναι περίπου 3.000 άτομα.

Οι ανθρωπολόγοι αναφέρουν ότι ο τρόπος της ζωής τους περιλαμβάνει τελετουργίες ανθρωποφαγίας.

Ωστόσο, το BBC αποκάλυψε το 2018 ότι ο κανιβαλισμός δεν εφαρμόζεται πλέον από ορισμένες νεότερες ομάδες της φυλής, καθώς έχουν αρχίσει και ενθαρρύνουν τον τουρισμό επιδιώκοντας επαφές με τους ξένους.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις απομονωμένες φυλές?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για απομονωμένες φυλές ή να μας πείτε αν δικαίως κάποιοι αυτόχθονες λαοί είναι αφιλόξενοι και εχθρικοί, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version