LifeSteps.gr

TasteAtlas: Ο Πρώτος Παγκόσμιος Χάρτης Των Τοπικών Γεύσεων

Πολλοί από εμάς, όταν ταξιδεύουμε σε μία περιοχή, θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα καλύτερα τοπικά εδέσματα και ποια εστιατόρια τα μαγειρεύουν πιο νόστιμα. Ο TasteAtlas είναι ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης τοπικής κουζίνας που μας δίνει αυτή την ιδιαίτερη γνώση. Καταχωρεί αναλυτικές πληροφορίες για παραδοσιακά πιάτα, συνταγές, τοπικά υλικά, και αυθεντικά εστιατόρια, στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα μέρη της Γης.

Τι είναι ο TasteAtlas

Ο TasteAtlas θεωρείται ήδη από πολλούς ειδικούς ότι είναι το Rotten Tomatoes και Metacritic του φαγητού. Προσφέρει στους ταξιδιώτες σε ολόκληρο τον κόσμο τις καλύτερες τοπικές επιλογές διατροφής, με τρόπο που το TripAdvisor δεν το κάνει.

Ο χάρτης της υπηρεσίας συνδυάζει τη δική του έρευνα με την αντίστοιχη πολλών επαγγελματιών κριτικών εστιατορίων, καταστημάτων τροφίμων, και ντόπιων εμπειρογνωμόνων.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια λίστα "best of" για κάθε πιάτο που εμφανίζεται στον χάρτη.

Έτσι, όπως ακριβώς γίνεται στα Rotten Tomatoes και Metacritic, ο TasteAtlas εστιάζει στα σχόλια των ειδικών. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζει δραστικά τις αναθεωρήσεις και σχόλια που προσπαθούν να εξυψώσουν μια συγκεκριμένη επιχείρηση παρέχοντας ψεύτικους έπαινους.

Εκτός από την ελκυστική εμφάνιση και την αναλυτική ενημέρωση πολλών τοπικών πιάτων, ένα από τα πλεονεκτήματα του TasteAtlas είναι ότι συνιστά τα καλύτερα μέρη σε τοπικό επίπεδο για να δοκιμάσουμε το συγκεκριμένο πιάτο ή προϊόν.

TasteAtlas vs TripAdvisor

Ο TasteAtlas δεν προσπαθεί να ανταγωνιστεί με τις δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως το TripAdvisor και οι Χάρτες Google, οι οποίες συνήθως προτείνουν οτιδήποτε είναι δημοφιλές στους τουρίστες.

Για παράδειγμα, ενώ το Tripadvisor θα μας πει ποια είναι τα μέρη που θα δοκιμάσουμε καλό παγωτό και πίτσα στην Ιταλία, ο TasteAtlas θα μας πει και πού θα γευτούμε το καλύτερο χειροποίητο παγωτό και πίτσα της συγκεκριμένης περιοχής, το οποίο ενδέχεται να μη το ξέρουν ούτε οι Ιταλοί τουρίστες.

Παρομοίως, αν πρόκειται να επισκεφτούμε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, ο TasteAtlas θα μας προτείνει πολλά νόστιμα τοπικά πιάτα που οι ντόπιοι λατρεύουν. Επιπλέον, το ταβερνείο που τα μαγειρεύει και τα σερβίρει καλύτερα.

Φυσικά, ο TasteAtlas δεν έχει σκοπό να ανταγωνιστεί ούτε τους οδηγούς της Michelin, οι οποίοι επικεντρώνονται στην υψηλή γευσιγνωσία. Αντιθέτως, ανάλογα την περιοχή και το πιάτο, τους χρησιμοποιεί για να μας δώσει την εγκυρότερη δυνατή αξιολόγηση.

Η υπηρεσία είναι πολύ νέα. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν υπάρχει αναλυτικός κατάλογος προτάσεων για τους χώρους εστίασης όπου θα γευτούμε τις τοπικές σπεσιαλιτέ.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές συστάσεις για διάφορα εστιατόρια και καταστήματα λιανικής πώλησης, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται κάθε μέρα με νέα πιάτα και τοπικά προϊόντα.

Κάποιες μεγάλες πόλεις και ορισμένες χώρες που παραδοσιακά έχουν μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα η Ιταλία και η Γαλλία, ο TasteAtlas τις καλύπτει πλήρως με όλο το φάσμα των υπηρεσιών του.

Μάλιστα, έχουν μελετήσει τον ιταλικό χάρτη με τα ζυμαρικά πάνω από 6.000.000 χρήστες. Παρουσιάζει όλα τα είδη των συνταγών ανά περιοχή, αλλά και τις παραλλαγές τους.

Χρήση του χάρτη

Ο χάρτης είναι οπτικά ευχάριστος και ιδιαίτερα εύκολος. Μας δίνει ένα όμορφο infographic από τα καλύτερα τρόφιμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε πάνω στη περιοχή και το τοπικό έδεσμα που μας ενδιαφέρει.

Αφού επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο πιάτο ή τοπικό προϊόν, θα πάρουμε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παρασκευής του.

Στη συνέχεια, ανάλογα την περιοχή, ο TasteAtlas θα μας δώσει μια αυθεντική συνταγή και μια λίστα με παρόμοια πιάτα και τοπικά υλικά.

Θα δούμε και μια λίστα με τα ποιοτικά εστιατόρια που τα σερβίρουν και τα τοπικά καταστήματα που τα πωλούν. Επιπλέον, τα καταστήματα που ενδεχομένως τα διαθέτουν κοντά στη περιοχή μας, εφόσον πρόκειται για ελληνικό προϊόν.

Εάν υπάρχουν πολλαπλές εκδόσεις ενός πιάτου, ο TasteAtlas θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε σε πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η σελίδα για την πίτσα παραθέτει 53 διαφορετικές ποικιλίες, όπου η καθεμιά έχει τη δική της σελίδα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για μια αναζήτηση, που αν μη τι άλλο, σου ανοίγει την όρεξη στην κυριολεξία.

Για παράδειγμα, εμείς για τις ανάγκες του άρθρου, εκτός από άγνωστες πίτσες και ζυμαρικά, ανακαλύψαμε και τα λεμόνια Rocca Imperiale στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας. Δεν είναι ξινά ή πικρά, αλλά έχουν ωραίο έντονο άρωμα. Είναι ιδανικά για επιδόρπια και λικέρ όπως το λιμοντσέλο.

Επιπλέον, μάθαμε για τον λευκό καφέ Ipoh σε μια πόλη της Μαλαισίας. Είναι σχετικά ανοιχτόχρωμος και προσφέρει μια πιο ήπια και ελαφριά καραμελοποιημένη γεύση.

Φυσικά, στην αναζήτηση θα μάθουμε για όλα τα σπουδαία ελληνικά τοπικά προϊόντα που συνεχώς αυξάνονται μέσα στις υπηρεσίες του TasteAtlas.

Η δωρεάν υπηρεσία μας επιτρέπει να κάνουμε και εγγραφή μέσω Google και Facebook. Έτσι, θα ενημερωνόμαστε για νέες προσθήκες τοπικών προϊόντων, αλλά και να συμβάλλουμε με την άποψή μας για όσα έχουμε δοκιμάσει.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον TasteAtlas?

Ο TasteAtlas είναι αναμφίβολα κάτι διαφορετικό από οτιδήποτε σχετικό γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Εστιάζει στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα, και η γνώση για τις τοπικές κουζίνες προέρχεται από ειδικούς και αληθινούς λάτρεις των εδεσμάτων της περιοχής.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version