LifeSteps.gr

Αγορά Tank: Είναι Δυνατή Στην Ελλάδα?

Είναι Άραγε Δυνατόν Να Αγοράσεις Ένα Tank Στην Ελλάδα?

Όσοι από εμάς έχουμε υπηρετήσει στα τεθωρακισμένα, θα θυμόμαστε σίγουρα τις φωνές που μας έβαζαν οι ανώτεροι όταν - νέοι γαρ - αποκαλούσαμε "τανκς" τα άρματα μάχης. Ο αγγλικός όρος ήταν απαγορευμένη λέξη για τους αξιωματικούς. Φυσικά, ως πολίτες, όχι μόνο μπορούμε να λέμε ελεύθερα τη διεθνή ονομασία, αλλά αν είμαστε ιδιώτες που τους αρέσει το όχημα, υπάρχουν νόμιμοι πωλητές για αγορά τανκ και οδήγηση στο δρόμο.

Η αγορά tank διεθνώς

Είναι γεγονός ότι φαίνεται ιδιαίτερα περίεργο και εξεζητημένο να θέλει κάποιος να προχωρήσει στην αγορά tank. Πόσο μάλιστα, αν σκοπεύει να αποκτήσει και την ειδική άδεια για να το οδηγήσει στον δρόμο.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, και την Ιταλία, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες αυξάνονται και πληθύνονται. Μάλιστα, η αγορά ενός tank είναι ευκολότερη στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Φυσικά, κάποιοι από αυτούς τους αγοραστές είναι απλά συλλέκτες. Κάποιοι άλλοι είναι μηχανικοί που τους αρέσει να τα επισκευάζουν και να τα διαμορφώνουν κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, ο Βρετανός Andrew Baker και η σύζυγός του έχουν ογδόντα καλοσυντηρημένα άρματα μάχης στο κτήμα τους.

Ναι, όχι ένα, ούτε δύο. Ογδόντα ολόκληρα άρματα μάχης.

Ωστόσο, σε χώρες όπως η Ρωσία και η Αγγλία, υπάρχουν και τολμηροί που δεν είναι συλλέκτες, αλλά οδηγοί ενός ιδιωτικού tank με ειδική άδεια οδήγησης, κατηγορίας "Η".

Το κράτος τους επιτρέπει να οδηγούν το tank με πινακίδες στο δρόμο, είτε για αναψυχή, είτε για επαγγελματικούς σκοπούς.

Σε ό,τι αφορά τους επώνυμους που έχουν προχωρήσει στην αγορά tank, ο Arnold Schwarzenegger είναι ένας από εκείνους που έχουν στην κατοχή τους ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης.

Μάλιστα, πρόσφατα δήλωσε ότι σχεδιάζει να το οδηγεί με παιδιά των υποβαθμισμένων περιοχών του Λος Άντζελες, ζητώντας ως αντάλλαγμα να μην αφήσουν το σχολείο και να μην έχουν καμία σχέση με τα ναρκωτικά.

H εισαγωγή

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, η εισαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδίως δε ενός tank, απαιτεί την αποστρατιωτικοποίησή του, ώστε να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν από την εισαγωγή.

Γενικά, μια αποστρατιωτικοποίηση, ή αλλιώς ο παροπλισμός ενός στρατιωτικού οχήματος, συνίσταται κυρίως στην αφαίρεση των εξαρτημάτων όπλισης των πυροβόλων όπλων.

Ανάλογα το tank, πρέπει να αφαιρεθούν και διάφορα άλλα εξαρτήματα στο κάνιστρο των κανονιών, και όχι μόνο.

Ποιοι το πωλούν

Η τσέχικη Mortar Investments είναι ο μεγαλύτερος αντιπρόσωπος για την αγορά tank μέσω διαδικτύου. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει επισκευές θωρακισμένων οχημάτων, ανακατασκευές, και αποκαταστάσεις.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 και έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο πάροχο στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμών παγκοσμίως.

Απευθύνεται σε συλλέκτες και ιδιώτες που ενδιαφέρονται για την αγορά tank για επαγγελματικούς ή άλλους μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Παράλληλα, λειτουργεί όχι μόνο ως έμπορος, πωλητής, και κατασκευαστής, αλλά και ως αντιπρόσωπος των πελατών που αναζητούν τεθωρακισμένα οχήματα σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι κυριότεροι πελάτες της εταιρείας προέρχονται από πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Όλα τα παροπλισμένα άρματα μάχης υπόκεινται σε επίσημη διαδικασία χορήγησης άδειας από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας.

Παράλληλα, η εν λόγω εταιρεία παρέχει στους πελάτες της οποιαδήποτε υπηρεσία είναι απαραίτητη για την πλήρη επιτυχή απόκτηση στρατιωτικού οχήματος. Οι κυριότερες είναι  η αίτηση για τα δύσκολα πιστοποιητικά που απαιτούνται, καθώς και η διαδικασία χορήγησης άδειας.

Οι τιμές για την αγορά tank ποικίλουν, ανάλογα με το είδος, το μοντέλο, υποθέτουμε και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Μάλιστα, πριν την αγορά tank, η εταιρεία προσφέρει και μια επιτόπου δωρεάν δοκιμή. Επιπλέον, παρέχει όλες τις οδηγίες για την αγορά οποιουδήποτε στρατιωτικού οχήματος, καθώς και την επισκευή και τη συντήρηση των τεθωρακισμένων οχημάτων.

Είναι δυνατή η αγορά tank στην Ελλάδα?

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως είναι φυσικό, απαγορεύεται η εισαγωγή στρατιωτικού υλικού από ιδιώτες, το οποίο δεν προορίζεται για τις ανάγκες των επιχειρήσεων αμυντικού υλικού.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν απαγορεύεται και η εισαγωγή που αφορά αποστρατιωτικοποιημένο tank, το οποίο αγοράζεται για συλλεκτικούς λόγους.

Στην έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι είναι δυνατή η αγορά tank που έχει παροπλιστεί. Αρκεί ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει το σχετικό διεθνές πιστοποιητικό εισαγωγής (IIC - International Import Certificate).

Το θέμα είναι ποιος Έλληνας θα κάτσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία και να ξοδέψει τόσο χρόνο για να αποκτήσει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται, συν το υψηλό κόστος που έχει η αγορά tank. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις.

Άλλωστε, υπάρχει η τσέχικη εταιρεία που αναλαμβάνει όλη την γραφειοκρατία. Επιπλέον, υπάρχει και η Διεύθυνση Εκποίησης Στρατιωτικού Υλικού (ΔΕΣΥ).

Η ελληνική υπηρεσία απευθύνεται σε αδειοδοτημένους συλλέκτες. Ειδικεύεται στην εκποίηση των πάσης φύσεως παροπλισμένων στρατιωτικών υλικών μέσω δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών.

Παρ' όλα αυτά, δεν νομίζουμε ότι μια τέτοια ελληνική υπηρεσία θα μπορούσε να διαθέσει tank σε κάποιον ενδιαφερόμενο.

Ως επί το πλείστον, η εκποίηση αφορά ακινητοποιημένο στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα-μηχανήματα, που είναι ρυμουλκούμενα λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Είναι η αγορά tank για ηλίθιους?

Είναι γεγονός ότι όποιοι ιδιώτες θέλουν στην κατοχή τους ένα tank, είναι είτε εκκεντρικοί συλλέκτες, είτε εκκολαπτόμενοι Ράμπο και τραγικά ηλίθιοι που τους περισσεύουν τα χρήματα. Βέβαια, υπάρχουν και οι επαγγελματικοί και φιλανθρωπικοί σκοποί, όπως του Arnold Schwarzenegger.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για αυτό το ιδιαίτερο θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version