LifeSteps.gr

Μεταχειρισμένα: Τα Παλιά Αντικείμενα Που Δεν Αγοράζω Ποτέ

μεταχειρισμένα αντικείμενα

Πολλοί από εμάς προτιμούμε να αγοράζουμε μεταχειρισμένα ή παλιά αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλους, γιατί έτσι εξοικονομούμε χρήματα. Άλλωστε, τα second hand και vintage προϊόντα έχουν μεγάλη πέραση σε όλο τον κόσμο. Όμως, υπάρχουν και αρκετά μεταχειρισμένα αντικείμενα που είναι προτιμότερο να τα αποφύγουμε, καθώς μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μας.

Τα επισφαλή μεταχειρισμένα

Είναι γεγονός ότι οι καλές τιμές στα μεταχειρισμένα και παλιά αντικείμενα, αλλά και η μοναδικότητά κάποιων vintage προϊόντων, είναι ο λόγος που τα κάνει να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις όλων των καταναλωτών της υφηλίου.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλά χρησιμοποιημένα προϊόντα που μπορούμε να αγοράσουμε, όπως αυτοκίνητα, έπιπλα, ρούχα, κ.λ.π.

Όμως, για τα μεταχειρισμένα αντικείμενα που ακολουθούν, ίσως πρέπει να το σκεφτούμε καλά αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην απόκτησή τους.

Κράνος μοτοσυκλέτας ή ποδηλάτου

Φυσικά, όλοι θα σκεφτούμε ότι ένα κράνος που έχει χρησιμοποιηθεί, αν μη τι άλλο, μπορεί να έχει ψείρες από το ταλαιπωρημένο κεφάλι του προκάτοχου του.

Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος που δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο κράνος μηχανής ή ποδηλάτου είναι ότι το υπόστρωμά του καταστρέφεται με την πάροδο του χρόνου.

Πως Επιλέγω το Σωστό Κράνος Για Αγορά Online ή Στο Κατάστημα

Επιπλέον, το κράνος που έχει πέσει κάτω ή έχει υποστεί κτύπημα από σύγκρουση ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να πεταχτεί επειδή είναι άχρηστο, καθώς δεν προσφέρει καμία ασφάλεια.

Καπέλο

Τα περισσότερα είδη ένδυσης μπορούν να έχουν καθαριστεί σχολαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, ή το κατάστημα μεταχειρισμένων που τα πωλεί.

Όμως, τα καπέλα αποτελούν εξαίρεση, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να καθαριστούν αποτελεσματικά χωρίς να φθαρούν.

Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι τα μεταχειρισμένα καπέλα είναι από τα παλιά αντικείμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής.

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Διάφορες έρευνες που έχουν γίνει αναφέρουν ότι ο κύριος λόγος να μην αγοράσουμε χρησιμοποιημένα καθίσματα αυτοκινήτων είναι προφανώς η ασφάλεια.

Ιδίως τα παιδικά καθίσματα, σύμφωνα με τον κρατικό οργανισμό ασφάλειας μηχανοκίνητων οχημάτων (CDC) των ΗΠΑ, αποτελούν κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών.

Καθώς πρόκειται για παθητικό κάθισμα αυτοκινήτου που ομολογουμένως είναι ακριβό, δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν έχει εμπλακεί σε σύγκρουση.

Επιπλέον, όπως και στα κράνη, τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης και πολλές φορές ανακαλούνται.

Παιδική κούνια

Το 2011, τα πρότυπα ασφαλείας για τις κούνιες και τα παιδικά κρεβάτια άλλαξαν δραματικά.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι κατασκευαστές έπρεπε να τα αποσύρουν και να συμμορφωθούν με τις νέες οδηγίες. Ιδίως τις κούνιες που είχαν κατασκευαστεί πριν από αυτή την ημερομηνία.

Ωστόσο, αναρίθμητα από αυτά τα παλαιότερα μοντέλα έχουν διασκορπιστεί σε αγορές όλης της υφηλίου που πωλούν μεταχειρισμένα και παλιά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να πέσει κάποιο στα χέρια μας.

Στρώμα ύπνου

Όπως είδαμε πρόσφατα, το στρώμα ύπνου είναι το αγαπημένο καταφύγιο των κοριών (bed bugs).

Καθώς δεν είναι εύκολα ορατοί με γυμνό μάτι, το μεταχειρισμένο στρώμα είναι από τα παλιά αντικείμενα που ενέχει σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωσης των κοριών στο σπίτι μας.

Φυσικά, το μεγαλύτερο λάθος είναι να προσπαθήσει κάποιος να μεταφέρει στο σπίτι του ένα δωρεάν και εκ πρώτης όψεως καλοδιατηρημένο στρώμα που είδε στον δρόμο, από τα πολλά που βλέπουμε στις μέρες μας.

Ξύλινα έπιπλα

Ακούγεται υπερβολικό, καθώς παλιά αντικείμενα, όπως τα ξύλινα έπιπλα, είναι από τις πιο δημοφιλείς αγορές μεταχειρισμένων. Άλλωστε, το πιο πιθανό είναι ότι έχουν καθαριστεί σχολαστικά από τους ιδιοκτήτες τους ή το κατάστημα που τα πωλεί.

Παρ' όλα αυτά, πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί μέθοδοι καθαρισμού για κοριούς, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες για ικανό χρονικό διάστημα, ή άλλος ειδικός καθαρισμός κοριών και μέθοδοι απεντόμωσης από επαγγελματίες.

Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς έχουν καθαριστεί, ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι υπαρκτός. Ο λόγος είναι ότι τα μικροσκοπικά bed bugs μπορούν να ζήσουν στις ρωγμές των ξύλινων επίπλων για διάστημα έως και 18 μήνες.

Ελαστικά

Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς βάζουμε μεταχειρισμένα ελαστικά στο αμάξι. Είναι πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με τα καινούργια. Εμείς, τουλάχιστον, το έχουμε κάνει αρκετές φορές, σε αντίθεση με την μοτοσυκλέτα που το αποφεύγουμε.

Όμως, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας, διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως.

Όπως αναφέρουν οι μελέτες, τα μεταχειρισμένα ελαστικά μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Ακόμη και να χάσουμε τον έλεγχο του οχήματος την ώρα που οδηγούμε. Ως εκ τούτου, δεν αξίζει πλέον τον κίνδυνο.

Άρωμα

Υπάρχουν αρκετοί πωλητές, ιδίως στον δρόμο, που πωλούν πάμφθηνα επώνυμα καλλυντικά που ενδεχομένως δεν είναι μεταχειρισμένα. Άλλωστε, είναι αδύνατον να το γνωρίζουμε.

Εκτός από τον προφανή κίνδυνο να πρόκειται για ψεύτικα, είναι πολύ πιθανό να είναι και αλλοιωμένα. Το φως του ήλιου και η θερμότητα μπορούν να μειώσουν δραστικά την ήδη μικρή διάρκεια ζωής ενός αρώματος.

Καλλυντικά - Make up

Τα διάφορα καλλυντικά και προϊόντα make up από πλανόδιους ή υπαίθριες αγορές μεταχειρισμένων ίσως να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης.

Καραδοκούν βακτήρια, μύκητες, και άλλοι μικροοργανισμοί, καθώς ενδέχεται κάποια από αυτά να είναι χρησιμοποιημένα ως δείγματα σε καταστήματα καλλυντικών.

Κινητό τηλέφωνο

Είναι προφανές ότι ένα μεταχειρισμένο κινητό που μας πωλεί ένας φίλος δεν ενέχει κάποιο κίνδυνο. Άλλωστε, αν είναι ελαττωματικό ή δεν λειτουργεί σωστά, θα το δώσουμε πίσω και λογικά θα μας επιστρέψει τα χρήματα.

Όμως, αν δεν γνωρίζουμε το άτομο που πουλάει το smartphone, είναι πολύ πιθανό να είναι κλεμμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακόμη και αν το έχουμε πάρει από κάποιο κατάστημα που πωλεί μεταχειρισμένα κινητά, τίποτε δεν μας διασφαλίζει ότι θα λειτουργήσει απρόσκοπτα την επόμενη περίοδο. Ούτε ότι θα πάρουμε τα χρήματα μας πίσω.

Εσείς αγοράζετε παλιά αντικείμενα και μεταχειρισμένα?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, ή να προτείνετε και άλλα μεταχειρισμένα ή παλιά αντικείμενα που πρέπει να αποφύγουμε την απόκτησή τους, γράψτε μας στα σχόλια.

Exit mobile version