LifeSteps.gr

Predator 5: Ε, Ε, έρχεται και είναι καλύτερο από το πρωτότυπο (υποτίθεται)

Original Predator

Αναρωτιόμαστε αν θα κορεστεί ποτέ η διψά μας για τον πανίσχυρο εξωγήινο κυνηγό που γνωρίζουμε ως Predator, ένα από τα θρυλικοτερα "τέρατα" στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Το franchise του ανελέητου εξολοθρευτή ανθρώπων και aliens ξεκίνησε το 1987 με το Predator, σκηνοθεσίας John McTiernan ( "πατέρας" των Die Hard) και πρωταγωνιστή τον τιτάνιο Arnold Schwarzenegger στον ρόλο του αρχηγού μιας ομάδας καταδρομέων. Καθώς τα (πάνοπλα) παιδιά από το... Αμερικα φτάνουν στην Κεντρική Αμερική και πετσοκόβουν ένα σωρό αντάρτες, βρίσκονται άξαφνα σε ρόλο κυνηγημένου, με κυνηγό ένα, φαινομενικά, ανίκητο εξωγήινο πλάσμα που διαθέτει τεχνολογία πολύ ανώτερη από την ανθρώπινή.

Είσαι κακάσχημος Predator (αλλά σε αγαπούμε μπαγάσα)

Τι να πρωτοπούμε για το κινηματογραφικό "διαμάντι" Predator, από που να το πιάσουμε και που να τελειώσουμε. Να πούμε για τον "ανώδυνο", το mini gun που μοιράζει σφαίρες κατά χιλιάδες και μπορεί μόνο του να αποψιλώσει το δάσος του Αμαζονίου; Να πούμε για τον ηρωικό ινδιάνο που αποφάσισε να παλέψει με τον Predator σώμα με σώμα και το μόνο που ακούσαμε από την πάλη ήταν το αγωνιώδες ουρλιαχτό του; Να πούμε για την τεράστια μυϊκή μάζα των Schwarzenegger και Weathers που έσφιξαν τα χεριά στην καλύτερη ίσως σκηνή μπρα ντε φερ του σινεμά; Πολλά μπορούμε να πούμε αλλά επί του προκείμενου θα μιλήσουμε για την δήλωση του παραγωγού John Davis, ο οποίος έχει αναλάβει την παραγωγή του Prey, πέμπτου επίσημου φιλμ της αγαπημένης σειράς Predator.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Collider, ο Davis  δήλωσε ότι η νέα κινηματογραφική εμφάνιση του Predator θα είναι εξίσου ποιοτική με την πρώτη εμφάνιση του, το 1987. Παραδέχτηκε ότι τα υπόλοιπα sequels του Predator έχασαν τον δρόμο τους, ξέφυγαν από την αρχική σύλληψη και ατμόσφαιρα αλλά υποστήριξε ότι το Prey θα βάλει και πάλι τα πράγματα στην θέση τους. Η ακριβής δήλωση του Davis στο Collider ήταν η εξής: "Θα είναι, πιστεύω, η δεύτερη καλύτερη - ή η πρώτη, ή μπορεί να είναι ίση με την πρώτη ταινία Predator. Σωστά; Νιώθω ότι η πρώτη ήταν μια υπέροχη, ενδιαφέρουσα ταινία και ξέρω τι λειτούργησε σε αυτή. Αισθάνομαι ότι δεν επιστρέψαμε ποτέ ξανά στο concept της. Καταλήξαμε σε διαφορετικά σύνολα. Νομίζω ότι το Prey θα τα αλλάξει όλα αυτά, θα είναι ένα άξιο συμπλήρωμα του πρώτου. Θα είναι εξίσου καλό."

Τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα για το Prey δεν μας ποτίζουν κιόλας με αισιοδοξία για την τύχη του franchise. Ανησυχήσαμε όταν η Disney αγόρασε την 21st Century Fox, όχι γιατί δεν αγαπάμε σφοδρά την Disney αλλά επειδή δεν έχει ειδικευτεί σε τόσο βίαιες ταινίες, συνεπώς φοβηθήκαμε μήπως δούμε καμιά πιστοποίηση του στυλ "κατάλληλο για παιδιά προσχολικής ηλικίας" και έναν Predator να επιτίθεται στους εχθρούς του με γλειφιτζούρια αντί για λεπίδες. Ευτυχώς τα υψηλόβαθμα στελέχη της Disney μας καθησύχασαν λέγοντας ότι το franchise θα παραμείνει "ακατάλληλο" και άρα το ίδιο βίαιο όπως πάντα.

Μας ευχαρίστησε το ότι το Prey είναι prequel του πρωτοτύπου αριστουργήματος και περιμένουμε να αντικρίσουμε γνώριμα περιβάλλοντα και καταστάσεις. Αισθανόμαστε αρκετή σιγουριά γνωρίζοντας ότι στην σκηνοθετική καρεκλά κάθεται ο Dan Trachtenberg του 10 Cloverfield Lane διότι εκτιμήσαμε την ατμόσφαιρα και τις ερμηνείες στο εν λόγω φιλμ. Ενώ ο αγαπημένος μας Predator και η πρωτότυπη ταινία είναι εμβληματικά και αξέχαστα, τα sequels δεν αντιμετωπίστηκαν καλά από αρκετούς κριτικούς κινηματογράφου, ικανοποίησαν όμως σε μεγάλο βαθμό τους λάτρεις του εξωγήινου εξολοθρευτή.

Πέμπτη και... Φαρμακερή!

Πολλοί ξενέρωσαν επειδή το franchise δεν κινούνταν προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ούτε χρονολογικά, ούτε γεωγραφικά, ούτε σε επίπεδο ατμοσφαίρας. Πράγματι όλα τα sequels ακολουθούν διαφορετικά οράματα με ποίκιλες κατευθύνσεις, ανάλογα με τον σκηνοθέτη. Εμάς όμως ουδέποτε μας χάλασε αυτό διότι, μπορεί τα sequel να βλέπουν από... μακριά το πρωτότυπο, εντούτοις μας χάρισαν πολλές απολαυστικές στιγμές, ειδικά το Predators του 2010 που στρατολόγησε κορυφαίο cast, διέθετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα και είχε και εξαιρετικά εφέ. Ευχόμαστε να μην βγει αληθινή η δήλωση του Davis ότι το Prey ίσως να καταλήξει σε αξιολόγηση PG-13 και να χαρούμε ένα εξαιρετικό Predator φιλμ εντός του καλοκαιριού κατά την προγραμματισμένη κυκλοφορία του.

Exit mobile version