LifeSteps.gr

Elizabeth Olsen: Αφιέρωμα στην πολυτάλαντη Scarlet Witch

Scarlet Olsen

Η Elizabeth Olsen είναι μια αγαπημένη Αμερικανίδα ηθοποιός η οποία ξεδίπλωσε το υποκριτικό της ταλέντο από την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της στην ταινία "Martha Marcy May Marlene" με μεγάλη επιτυχία, με την οποία κέρδισε την αγάπη του κοινού. Στην συνεχεία έγινε πασίγνωστη πρωταγωνιστώντας σε ταινίες όπως το "Silent House" και "Godzilla", με την δημοφιλία της να εκτινάσσεται στα ύψη, υποδυόμενη την Scarlet Witch στις ταινίες του Marvel Universe.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θριάμβου

Η Elizabeth Olsen γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1989, στο Sherman Oaks, στο Los Angeles, στην Καλιφόρνια, από τη Jarnette, προσωπική μάνατζερ και πρώην χορεύτρια στο ''LA Ballet'', και τον David Olsen, έναν προγραμματιστή ακινήτων και τραπεζίτη στεγαστικών δανείων στο Los Angeles. Οι γονείς της χώρισαν το 1996. Είναι η μικρότερη αδερφή των ηθοποιών Mary-Kate και Ashley Olsen και εισήχθη στη σόου μπίζνες σε νεαρή ηλικία, όπως και οι αδερφές της. Εκείνες, από τα γεννοφάσκια τους σχεδόν, εννιά μηνών μόλις, βγήκαν στο "γυαλί" στην πετυχημένη τηλεοπτική σειρά sitcom Full House και εξελίχθηκαν σε πρωτοκλασάτες περσόνες της σόου μπίζνες και της παγκόσμιας μόδας, βάζοντας την προσωπική τους στάμπα σε μια αυτοκρατορία των media και της μόδας που τζιραρει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Η Elizabeth έχει επίσης έναν μεγαλύτερο αδερφό που ονομάζεται Trent Olsen και δύο μικρότερα ετεροθαλή αδέρφια, τον Jake Olsen και την Courtney Taylor Olsen.

Η καριέρα της Elizabeth στην υποκριτική δεν ξεκίνησε όταν "βγήκε από το αυγό" σαν τις αδερφές της, έδειξε όμως ότι την τραβούσε ο χώρος του θεάματος από μικρή ηλικία γι' αυτό και οι γονείς της την έγραψαν σε μαθήματα μπαλέτου και τραγουδιού. Η μικρή Elizabeth ήταν τυχερή γιατί οι αδερφές της κυκλοφορήσαν αρκετές ταινίες, προσφέροντας της μια έτοιμη πλατφόρμα για να προπονήσει τις υποκριτικές της ικανότητες. Μέχρι την ηλικία των 11 χρονών είχε παίξει δευτερεύοντες ρόλους στο "How the West Was Fun" και στη σειρά μιούζικαλ που κυκλοφόρησε κατευθείαν σε βίντεο, "The Adventures of Mary-Kate & Ashley". Η εμφάνιση της σε αυτούς τους ρόλους της χάρισαν αξιοσημείωτη εμπειρία στην υποκριτική με αποτέλεσμα να ξεθαρρέψει και να κάνει οντισιόν για άλλα έργα, ενώ ήταν ακόμη στην τέταρτη δημοτικού!

Μεγαλώνοντας, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό της ότι ήταν προορισμένη να γίνει ηθοποιός. Ήταν μαθήτρια του ''Campbell Hall School'' στο Βόρειο Hollywood της California, από το νηπιαγωγείο μέχρι τη 12η τάξη. Μετά την ολοκλήρωση του γυμνασίου, γράφτηκε στο "New York University Tisch School of the Arts" για να βελτιώσει τις δεξιότητές της. Πέρασε επίσης ένα εξάμηνο σπουδάζοντας στο "Moscow Art Theatre School" στη Ρωσία. Όντας μια φιλόδοξη νεαρή γυναίκα, εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες πριν ακόμα αποφοιτήσει από το "Tisch". Όμορφη, με αυτοπεποίθηση και ταλαντούχα, η Olsen έκανε με επιτυχία τη μετάβαση από την φάση του παιδιού - σταρ σε ενήλικη ηθοποιό. Η καριέρα της πήρε μεγάλη ώθηση όταν εμφανίστηκε στην ταινία ''Martha Marcy May Marlene'' για την οποία ήταν υποψήφια για το ''Critics Choice Movie Award'' για την ''Καλύτερη Ηθοποιό'' και το ''Independent Spirit Award'' για την ''Καλύτερη Γυναίκα Πρωταγωνίστρια''. Η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε με τον ρόλο της Sarah στο ριμέικ της ταινίας τρόμου "Silent House."

Αν και η ταινία δέχθηκε και θετικές και αρνητικές κριτικές, η ερμηνεία της εκτιμήθηκε από όλους. Την ίδια εποχή εμφανίστηκε επίσης στο μουσικό βίντεο της Carlotta "The Queen". Το 2012 την συναντούμε στις ταινίες "Liberal Arts" του σκηνοθέτη Josh Radnor και "Red Lights" του σκηνοθέτη Rodrigo Cortés και το 2013 στην ταινία "Very Good Girls" στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με την Dakota Fanning.

Olsen και blockbusters: Ενας έρωτας γεννιέται

Την ίδια χρονιά, συμπρωταγωνίστησε στο αμερικανικό ριμέικ της νοτιοκορεατικής ταινίας "Oldboy" στην οποία έπαιξε το ρόλο μιας νεαρής κοινωνικής λειτουργού, της Marie. Το "Oldboy" υπήρξε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τα καλά εκπαιδευμένα κινηματογραφικά αντανακλαστικά μας καθώς, το θεωρούμε εφάμιλλο με την πρωτότυπη ταινία, την οποία χαρακτηρίζουμε αβίαστα ως αριστούργημα. Το ίδιο έτος, πρωταγωνίστησε στο "Kill Your Darlings" στο οποίο έγραψε τον χαρακτήρα της συγγραφέα Edie Parker. Το 2014 άρχισαν οι "blockbusterιες" για την Elizabeth με την εμφάνιση της στο "Godzilla", δίπλα στους Bryan Cranston και Aaron Taylor-Johnson. Πολλές τάξεις ανώτερο από την μετριότητα που μας τάισε ο Roland Emmerich το 1998, το νέο "Godzilla" μας ικανοποίησε ιδιαίτερα και είδαμε με χαρά το αγαπημένο μας τέρας εξ' Ιαπωνίας να επανέρχεται κατόπιν με δυο εντυπωσιακά sequels.

Το 2015, η Elizabeth Olsen έκανε το μεγαλύτερο άλμα της προς την κορυφή του χολιγουντιανού star system υποδυόμενη την "Scarlet Witch" στο "Avengers: Age of Ultron", το sequel του "The Avengers" (2012). Δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερη Wanda Maximoff από την Olsen η οποία χάρισε ποιότητα στον ρόλο. Για παράδειγμα, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το διαβολικό χαμόγελο της όταν συνειδητοποίησε την ενδόμυχη φοβία του Tony Stark, με μια έκφραση της έθεσε τις βάσεις για το δράμα που ξετυλίχθηκε στην υπόλοιπη ταινία.

Η Olsen υποδύθηκε την Audrey Williams, τη σύζυγο του Hank Williams, στη βιογραφική δραματική ταινία του 2015 "I Saw The Light", την οποία σκηνοθέτησε ο Marc Abraham. Η Elizabeth επανέλαβε τον ρόλο της ως Scarlet Witch στο "Captain America: Civil War" εδραιώνοντας πλέον την παρουσία της στο εμπορικότερο κινηματογραφικό franchise όλων των εποχών. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 12 Απριλίου 2016, στο Los Angeles. Το 2017, βρήκε την ανερχόμενη ηθοποιό να πρωταγωνιστεί σε ταινίες όπως το "Wind River" και το "Ingrid Goes West". Η καριέρα, η φήμη και το κασέ της εκτινάχθηκαν στα ύψη με την παρουσία της στα "Avengers: Infinity War" και ''Avengers: Endgame'' γιγαντιαίες εμπορικές και ποιοτικές επιτυχίες. Το πηγαινέλα της Olsen στα προσοδοφόρα χωράφια της Disney και της Marvel συνεχίστηκε με την τηλεοπτική σειρά "WandaVision" το 2021, με τον Paul Bettany στο πλευρό της.

Το αστέρι της Elizabeth εξακολουθεί να λαμποκοπά

Η Elizabeth Olsen έγινε πλούσια και διάσημη με τις διεθνείς υπερπαραγωγές οπού συμμετείχε, οι οποίες σάρωσαν στο box office. Στην καρδιά μας έλαβε ξεχωριστή θέση όμως από την πρώτη της κινηματογραφική παρουσία, το "Martha Marcy May Marlene", σε ένα δύσκολο, σκληρό και απαιτητικό ρόλο, οπού απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις του σύγχρονου κινηματογράφου.​

Φιλμογραφία
2011 Martha Marcy May Marlene Martha
2012 Red Lights
Silent House Sarah
Peace, Love & Misunderstanding
Liberal Arts
2013 Kill Your Darlings
Oldboy
2014 In Secret
Captain America: The Winter Soldier
Very Good Girls
Godzilla
2015 Avengers: Age of Ultron
I Saw the Light
2016 Captain America: Civil War
2017 Ingrid Goes West
Wind River
2018 Kodachrome
Avengers: Infinity War
2019 Avengers: Endgame
2021 Spider-Man: No Way Home
2022 Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Exit mobile version