LifeSteps.gr

ABBA - Bjorn Ulvaeus: "Οι Beatles ήταν η έμπνευση πίσω από το "Waterloo"

Abba

O Bjorn Ulvaeus δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για τους μουσικόφιλους. Είναι το ένα από τα τέσσερα μέλη του θρυλικού γκρουπ ABBA, ένας πολυτάλαντος άνθρωπος που τραγουδούσε, έπαιζε πιάνο, έγραφε στίχους και βοηθούσε και στην παράγωγη των μεγάλων επιτυχιών τους.

Το Waterloo των Beatles

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του στην μουσική εκπομπή Deep Hidden Meaning Radio του Apple Music με παρουσιαστή τον Nile Rodgers, ο συνιδρυτής των ABBA εξήγησε τη δημιουργία του κομματιού Waterloo, αποκαλύπτοντας πως οι Beatles ήταν η «μεγαλύτερη έμπνευση» πίσω από την εν λόγω επιτυχία τους.

«Ήμασταν τέσσερα άτομα που ήθελαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να δημιουργήσουν ένα ποπ γκρουπ και να τραγουδήσουν στη γλώσσα της ποπ, που είναι τα αγγλικά. Και η μεγαλύτερη έμπνευσή μας ήταν οι Beatles, εξηγεί ο Ulvaeus." Νομίζω ότι το "Waterloo" ανήκει στην καθαρή ποπ και ακολουθεί την παράδοση της φανταστικής μουσικής που γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50, στις αρχές της δεκαετίας του '60, στο Brill Building με την Carole King, τον Gerry Goffin, και μετά τους Beatles. Έτσι, τα αληθινά ποπ τραγούδια, τα πραγματικά καλά ποπ τραγούδια, από εκεί πήγαζαν. Και αυτό θέλαμε να εκφράσουμε με το "Waterloo".

Το τραγούδι βοήθησε τους ABBA να αποκτήσουν μεγάλη φήμη στην διεθνή μουσική σκηνή μετά τη νίκη τους στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ο Ulvaeus παραδέχτηκε ότι μπήκαν στην εκδήλωση για να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό.«Σε εκείνο το σημείο, εκείνη την εποχή η Eurovision ήταν η μόνη διέξοδος για να ακουστούμε έξω από τη Σουηδία. Δεν άκουγες ποτέ τίποτα να βγαίνει από τη Σουηδία εκείνη την εποχή», εξηγεί. «Σας ορκίζομαι ότι στείλαμε τόσα demo tapes σε βρετανικές και αμερικανικές δισκογραφικές εταιρείες και δεν τις άκουσαν καν, γιατί πώς θα μπορούσε να βγει κάτι καλό από τη Σουηδία; Αυτό ήταν γεγονός. Ο μόνος τρόπος για να μας ακούσουν εκτός Σουηδίας ήταν μέσω της Eurovision. Γράψαμε λοιπόν για τη Eurovision και επιλέξαμε ένα τραγούδι που δεν ήταν τυπικό για τη Eurovision με κανέναν τρόπο, αλλά κάτι που θα ξεχώριζε, που θα ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα πράγματα».

Βατερλό για τους αμφισβητίες των ABBA

«Τέλος πάντων, ποτέ δεν πίστευα ότι θα νικούσαμε. Αλλά σκέφτηκα ότι με εξωφρενικά κοστούμια και ένα τραγούδι που δεν ήταν σαν τα άλλα τραγούδια θα ξεχωρίζαμε και ίσως θα είχαμε την ευκαιρία να χτίσουμε μια καριέρα από αυτή την πλατφόρμα. Και φυσικά, το κερδίσαμε και είχαμε μια τεράστια επιτυχία». Το "Waterloo" έφτασε στο Νο. 6 στις ΗΠΑ και έφτασε στο Top 5 σε 17 άλλες χώρες. Από τότε ψηφίστηκε ως το καλύτερο τραγούδι στην 65χρονη ιστορία της Eurovision. Μοιραστείτε μαζί μας τις απόψεις σας για τους ABBA και τους Beatles στα σχόλια του άρθρου.

Exit mobile version