LifeSteps.gr

Διακοπές στα Νησιά του Αιγαίου: Value For Money Προτάσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα Ελληνικά νησιά έχουν μια απαράμιλλη γοητεία και ομορφιά, και κάθε μέρος είναι μοναδικό με το δικό του στίγμα. Πολλοί από εμάς είναι βέβαιο ότι ονειρευόμαστε την ώρα που θα σαλπάρουμε για ένα νησί. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις για όλα τα γούστα στα νησιά του Αιγαίου, μαζί με πολλές πληροφορίες για ακτοπλοϊκές συνδέσεις, τη διαμονή μας, αλλά και το ελεύθερο camping.

Νησιά του Αιγαίου για εναλλακτικές διακοπές

Φυσικά, δεν είμαστε όλοι party animals, και πολλοί από εμάς ενδέχεται να προτιμήσουμε να πάμε σε ένα πιο ήσυχο εναλλακτικό νησί, αντί σε κάποιο που είναι πολύβουο.

Έτσι λοιπόν αν βρισκόμαστε σε μια τέτοια χαλαρή φάση στη ζωή μας, υπάρχουν άφθονα νησιά του Αιγαίου που θα μας ενισχύσουν την εναλλακτική διάθεση, τώρα που πλησιάζει και η πρώτη καλοκαιρινή έξοδος στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Αν μας αρέσει το ελεύθερο camping, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στα κοσμικά νησιά αν το κάνουμε σε μη προσδιορισμένο χώρο, ενδέχεται να θεωρηθούμε παραβάτες του νόμου και να μας επιβληθεί πρόστιμο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταφύγουμε σε Pop Up σκηνές για ευνόητους λόγους.

Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, υπάρχουν και τα μη κοσμικά νησιά του Αιγαίου που η τοπική κοινωνία ενθαρρύνει την ελεύθερη κατασκήνωση. Δεν θα έχουμε πρόβλημα αν στήσουμε την κανονική και μεγάλη σκηνή μας στην παραδεισένια παραλία τους.

Δονούσα - Σχοινούσα - Ηρακλειά

Και τα τρία ελληνικά νησιά των μικρών Κυκλάδων έχουν ανόθευτο χαρακτήρα, μαζί με λιγοστούς και αυθεντικούς κατοίκους. Αποτελούν αναμφίβολα ένα μικρό παράδεισο για όλους όσους θέλουν να χαρούν τη αρμονία και γαλήνη, και φυσικά τη θάλασσα.

Στη Δονούσα, που είναι η πιο απομακρυσμένη, αξίζει να δούμε το ορεινό χωριό του νησιού που είναι χτισμένο σε πλαγιά και προσφέρει εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Μπορούμε να κάνουμε και ελεύθερο κάμπινγκ και γυμνισμό στη παραλία Ψιλή Άμμος και στο Λιβάδι, αλλά προσεκτικά, γιατί τα τελευταία χρόνια γίνεται περιστασιακός έλεγχος  κατά την υψηλή περίοδο.

Επίσκεψη πρέπει να κάνουμε και στο χωριό της Σχοινούσας που βρίσκεται σε ύψωμα για το φόβο των πειρατών, και βέβαια να δοκιμάσουμε τη βραβευμένη ντόπια φάβα.

Η Ηρακλειά είναι το δυτικότερο νησί των μικρών Κυκλάδων, με 115 κατοίκους. Στο νησί υπάρχουν δύο οικισμοί, ο Άγιος Γεώργιος που είναι το λιμάνι του νησιού, αλλά και η Παναγιά που είναι η Χώρα του νησιού.

Στην καταγάλανα νερά της παραλίας Αλιμιά εν μέσω των βουτιών, μπορούμε να δούμε και το γερμανικό υδροπλάνο που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Διαμονή - Camping

Και στα τρία νησιά υπάρχει οργανωμένο camping, αλλά μπορούμε προσεκτικά το ελεύθερο, με την Δονούσα να είναι το πιο φιλικό νησί προς προς τους free campers. Επίσης υπάρχουν αρκετά δωμάτια και ανέσεις.

Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Η Σχοινούσα έχει τακτική συγκοινωνία από τον Πειραιά ως το Μερσίνι, το ασφαλές λιμάνι της, και το ταξίδι διαρκεί 7 – 9 ώρες ανάλογα με το πλοίο. Η ενδοκυκλαδική γραμμή συνδέει τη Σύρο με τη Σχοινούσα κάθε Δευτέρα. Υπάρχει επίσης σύνδεση και από τη κοντινή Νάξο καθημερινά.

Η Ηρακλειά και η Δονούσα εξυπηρετούνται από τον θρυλικό Σκοπελίτη, ένα τοπικό καράβι που χειμώνα - καλοκαίρι εκτελεί στη διάρκεια της ημέρας το δρομολόγιο Αμοργός - Δονούσα - Κουφονήσι - Σχοινούσα - Ηρακλειά - Νάξος και αντίστροφα.

Το κόστος ανα άτομο για να φτάσουμε στα τρία πανέμορφα νησιά του Αιγαίου και των Μικρών Κυκλάδων, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια ή να δούμε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Μήλος

Το νησί της Αφροδίτης βρίσκεται στα N.Δ. των Κυκλάδων. Απέχει από τον Πειραιά 86 ναυτικά μίλια και βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής Πειραιάς-Κρήτη.

Το χαρακτηριστικό της Μήλου είναι το σχήμα της, το οποίο δημιουργεί ένα ασφαλέστατο φυσικό λιμάνι, τον Αδάμαντα, που είναι από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου που έχει αμέτρητες όμορφες παραλίες, περισσότερες από 75 τον αριθμό, με αμμουδιές και καταγάλανα νερά, με τα μοναδικά λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα βράχια τα οποία δε συναντά κανείς πουθενά αλλού στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Οι δυτικές παραλίες της Μήλου είναι οι πιο δύσβατες, χωρίς ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο. Ωστόσο παρά τη σχετική ταλαιπωρία, και ιδίως αν έχουμε μηχανή, θα ανταμειφθούμε από το όμορφο άγριο τοπίο το οποίο δίνει την αίσθηση ότι ο επισκέπτης είναι ναυαγός σε ένα νησί.

Η "Μικρή Βενετία" είναι ένα από τα πιο ωραία σημεία του νησιού. Πρόκειται για ένα γραφικό πολύχρωμο οικισμό πάνω στο νερό, όπου βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας Μήλου.

Διαμονή - Camping

Στο πανέμορφο νησί υπάρχουν πολλά δωμάτια και ξενοδοχεία και υπάρχει οργανωμένο camping. Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις, ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

H ακτοπλοϊκή σύνδεση της Mήλου με τον Πειραιά είναι καθημερινή. Υπάρχει και αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καθημερινά.

Tο ταξίδι με ταχύπλοο στην κατευθείαν σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά διαρκεί από δυόμιση έως τέσσερις ώρες και κάτι, ενώ το ταξίδι με συμβατικό πλοίο, το οποίο προσεγγίζει και τα λιμάνια των υπολοίπων νησιών των δυτικών Κυκλάδων διαρκεί περίπου 7 ώρες.

Μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια ή να δούμε τις πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Κίμωλος

Η αυθεντική και γοητευτική Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων, απέχει 87 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, και βρίσκεται πολύ κοντά στη Μήλο.

Η Κίμωλος είναι ένα ηφαιστειογενές νησί με καταπράσινα νερά και γαλανόλευκα σπίτια. Έχει έκταση 37 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων όπου το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το άσπρο χρώμα, η λεγόμενη "Κιμώλια Γη".

Το Χωριό, που οι ντόπιοι δεν θέλουν να το αποκαλούμε Χώρα, είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού στους πρόποδες του όρους Ξαπλοβουνίου, και μαζί με το Μεσαιωνικό κάστρο του 14ου-15ου αιώνα είναι τα σημεία αναφοράς του νησιού.

Η παραλία "Πρασσά" είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες με τυρκουάζ νερά και λευκή χοντρή άμμο. Επίσης η παραλία Αλυκή και το γραφικό ψαροχώρι Γιούπα θα μας ενθουσιάσουν το ίδιο.

Στο νησί πρέπει να δοκιμάσουμε τη "Λαδένια", που είναι ντόπια πίτσα με ντομάτα και κρεμμύδι, αλλά και την "Τυρένια", ένα είδος τυρόπιτας με πεντανόστιμο ζυμάρι. Θα τα βρούμε σε όλους τους φούρνους του χωριού, αλλά και στα ορεκτικά των εστιατορίων.

Διαμονή - Camping

Στην Κίμωλο δεν υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων σε τέτοιο βαθμό όπως σε άλλα νησιά του Αιγαίου, κάτι που ενισχύει και τον ανόθευτο και παραδεισένιο χαρακτήρα του νησιού. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν το ελεύθερο κάμπινγκ και το προασπίζονται με κάθε τρόπο.

Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Η μετάβαση στο νησί γίνεται ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά ή με αεροπλάνο χρησιμοποιώντας το αεροδρόμιο της γειτονικής Μήλου, με την οποία συνδέεται καθημερινά με ferry boat και καΐκια.

Μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια ή να δούμε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ. Μια ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει απευθείας σύνδεση από τον Πειραιά.

Κουφονήσια

Αν μας ενδιαφέρει η χαλάρωση σε εξωτικές παραλίες, αλλά και η ακατέργαστη ομορφιά και το καλό φαγητό και ψάρι, τότε τα δύο πανέμορφα λιλιπούτεια νησιά του Αιγαίου και των μικρών Κυκλάδων, είναι ο παράδεισος που ψάχναμε εδώ και καιρό.

Όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχουν πολυτέλειες ούτε πολλές επιλογές για νυχτερινή ζωή, και είμαστε μόνο εμείς και η θάλασσα, ιδίως στο Κάτω Κουφονήσι που είναι ακατοίκητο.

Ωστόσο, υπάρχουν ανέσεις και αξιοπρεπής διασκέδαση στην Χώρα που είναι και ο μοναδικός οικισμός στα δυο μικρά νησιά.

Όλες οι αμμουδερές και ανοργάνωτες παραλίες σε αυτή την μαγική συστάδα νησιών είναι στα πόδια μας, και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή για το πως θα τις ανακαλύψουμε.

Ούτε βέβαια και για τις ταβέρνες. Όλες είναι δίπλα μας, καθώς το Κουφονήσι είναι ψαροχώρι με όλες τις οικογένειες να ασχολούνται με την αλιεία, και θα μας κάνουν να νιώσουμε σχεδόν φιλοξενούμενοι τους.

Διαμονή - Camping

Στο Κουφονήσι υπάρχει οργανωμένο camping, αλλά και αρκετά δωμάτια και ανέσεις. Στην παραλία του Φοίνικα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε προσεκτικά ελεύθερο camping, και βέβαια μπορούμε άφοβα την κατασκήνωση στο Κάτω Κουφονήσι.

Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Τα Κουφονήσια συνδέονται όλο το χρόνο με τακτικά δρομολόγια F/B με τον Πειραιά και τη Ραφήνα ενώ την καθημερινή επαφή με τα γύρω νησιά εξασφαλίζουν τα "Δελφίνια" (καθημερινή σύνδεση με Ίο - Σαντορίνη - Αμοργό - Νάξο - Πάρο - Μύκονο - Σύρο).

Επιπλέον υπάρχει και ο "παντοτινά αιώνιος" Σκοπελίτης (Express Scopelitis). Το κόστος των εισιτηρίων ανα άτομο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Μπορούμε να δούμε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Γαύδος

Ο παράδεισος της Καλυψούς στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, αναμφίβολα δεν είναι για όλους, παρά μόνο για τους απανταχού τολμηρούς θαλασσινούς ταξιδιώτες, και όσους θέλουν να νοιώσουν ξεχασμένοι απ' τον πολύβουο πολιτισμένο κόσμο.

Όλο το νησί είναι μια σμαραγδένια παραλία, και οι παραθαλάσσιες τοποθεσίες Αγιάννης, Καραβέ, Σαρακίνικο, Τρυπητή, Κόρφος, Ποταμός, και Φάρος είναι μερικές από τις χάντρες των σμαραγδένιων ακτών του νησιού.

Διαμονή - Camping

Στο νησί κατοικούν λίγοι μόνιμοι κάτοικοι όλο το χρόνο και οι υποδομές για τους τουρίστες είναι βασικές και λιγοστές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαύδος είναι και ο παράδεισος των Free campers.

Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Τα πλοία για Γαύδο αναχωρούν από δύο διαφορετικά λιμάνια της Κρήτης.

Από το λιμάνι της Παλαιοχώρας των Χανίων το ταξίδι διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά, ενώ από το αντίστοιχο των Σφακίων διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά. Τα πλοία συνδέουν τακτικά τα δύο νησιά μόνο κατά την high season.

Αλόννησος

Το καταπράσινο νησί των Σποράδων είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και ταυτόχρονα να έχουν την δυνατότητα για πολλές επιλογές σε όλους τους τομείς, όπως ψάρεμα, πεζοπορία, επίσκεψη στο μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης, καγιάκ, κανό και καταδύσεις.

Διαμονή

Στο νησί υπάρχουν πολλά δωμάτια και ανέσεις. Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Υπάρχουν τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Βόλο, Άγιο Κωνσταντίνο ή Κύμη καθώς και αεροπορική πρόσβαση μέσω των αεροδρομίων της Σκιάθου, της Σκύρου και της Ν. Αγχιάλου στο Βόλο.

Μπορούμε να δούμε τις πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Νησιά του Αιγαίου για χαλάρωση και ξεφάντωμα

Εφόσον οι διακοπές μας θέλουμε να συνοδεύονται, όχι μόνο από θάλασσα και σχετική ηρεμία, αλλά και από νυκτερινό ξεφάντωμα κάθε είδους, τότε υπάρχουν τα σωστά νησιά στις Κυκλάδες, για να κάνουμε την παρέα μας ακόμα μεγαλύτερη στις διακοπές.

Αντίπαρος

Απέναντι ακριβώς από την πιο κοσμική γειτόνισσα της, η Αντίπαρος προσφέρει το απέραντο γαλάζιο με λιγότερο θόρυβο και κόσμο, και κυρίως με λιγότερα χρήματα σε όλους τους τομείς.

Ωστόσο, το πάλαι ποτέ νησί των ροκάδων, την υψηλή περίοδο από τέλη Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου, προσφέρει και έντονη νυκτερινή διασκέδαση, και ως εκ τούτου μπορεί να συνδυάσει ιδανικά τη χαλάρωση με τη διασκέδαση.

Το πανέμορφο μικρό νησί διαθέτει εξαιρετικές παραλίες με καλύτερες την μικρή παραλία στο Σωρό, τον σχετικά μακρινό Αϊ-Γιώργη και το Δεσποτικό, τον κοντινό Σιφνέικο Γιαλό με την πιο ρηχή αμμουδιά του νησιού, και βέβαια πάνω από όλα τα απαράμιλλα Παντερονήσια, γνωστά και ως "Καραϊβική" του Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό μη παραθαλάσσιο τοπίο, εν είδει τεράστιας πισίνας, που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο μικρές βραχονησίδες μεταξύ Αντιπάρου - Πάρου σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Αντιπάρου, και δυο από την παραλία του Σωρού.

Τα εντυπωσιακά κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά, φθάνουν δεν φθάνουν, μέχρι τον λαιμό μας. Πατάμε δηλαδή στην απαλή λευκή άμμο του βυθού, καταμεσής του πελάγους.

Για να φτάσουμε σε αυτό το μαγικό θαλασσινό τοπίο, δεν έχουμε παρά να απευθυνθούμε στο μεγάλο καΐκι του Captain Ben στο λιμάνι της Αντιπάρου, που έχει και ξαπλώστρες για τους επιβάτες. Βέβαια αν έχουμε το δικό μας σκάφος, ακόμη καλύτερα.

Ειδάλλως, μπορούμε να νοικιάσουμε με την παρέα μας μια από τις μικρές βάρκες αναψυχής έξι ατόμων, με μηχανή 30HP, όπου δεν απαιτείται άδεια οδήγησης σκάφους ή ταχυπλόου. Το συνολικό κόστος είναι περίπου 40-60 ευρώ, ανάλογα την περίοδο.

Για φαγητό τα εστιατόρια και οι ψαροταβέρνες στο νησί είναι άφθονες, αλλά αν θέλουμε εξαιρετικό μαγειρευτό φαγητό σε χαμηλές τιμές, εμείς προτείνουμε και την Κληματαριά, ένα πανέμορφο γραφικό ταβερνείο με μεγάλο κήπο και μπουκαβίλιες, μέσα στο χωριό της Αντιπάρου.

Διαμονή

Στο νησί υπάρχει οργανωμένο camping στην άκρη του χωριού, αλλά και πολλά δωμάτια και ανέσεις. Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Στην Αντίπαρο θα φθάσουμε μέσω Πάρου, η οποία συνδέεται με την Αθήνα με αεροπλάνο, και με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία από τον Πειραιά, την Ραφήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μόλις κατεβούμε στην Πάρο, στο ίδιο σημείο του λιμανιού υπάρχουν επιβατηγά καΐκια για την Αντίπαρο με κόστος τρία ευρώ το άτομο. Θα κάνουμε περίπου τριάντα λεπτά της ώρας για να φθάσουμε στο νησί, και οκτώ με δέκα λεπτά με το οχηματαγωγό - παντόφλα από την Πούντα.

Μπορούμε να κλείσουμε τα εισιτήρια ή να δούμε τις πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Πάρος

Γνωστή και ως νησί των πολλών λόφων, η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, με 186 τ. χλμ. έκταση. Το λιμάνι της, η Παροικιά, ή Παρκιά για τους ντόπιους, είναι ίσως η πιο αδικημένη Χώρα των νησιών, καθώς βρίσκεται μονίμως στην σκιά της κοσμικής Νάουσας.

Ωστόσο, αν μας ενδιαφέρει πρώτα η γραφικότητα πρέπει να "σουλατσάρουμε" στα αναρίθμητα γραφικά δρομάκια της Παλαιάς Πόλης στην Παροικιά, για να νοιώσουμε τις πραγματικές Κυκλάδες σε όλη την ομορφιά τους.

Βέβαια, μετά μπορούμε να αφομοιωθούμε ψυχή τε και σώματι στην Νάουσα και το ξεφάντωμα της, αλλά και το πανέμορφο λιμανάκι της. Επίσης δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισκεφτούμε τις ορεινές Λεύκες, ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Κυκλάδων.

Η Πάρος είναι ίσως από τα λίγα νησιά του Αιγαίου που συνδυάζει όλων των ειδών τις παραλίες, για κάθε γούστο.

Το Μοναστήρι, οι Κολυμπήθρες και ο Μώλος έχουν τις πιο ρηχές αμμουδιές. Ο Καλόγερος είναι μια μοναδική παραλία με άργιλο για να κάνουμε αισθητική προσώπου, η απομονωμένη Λάγγερη και οι Καλαμιές για να κάνουμε γυμνισμό.

Τα ψαροχώρια Πίσω Λιβάδι και Αλυκή, η Χρυσή Ακτή, ο Λολαντώνης και ο Φάραγγας, θα μας εντυπωσιάσουν με τις χρυσαφένιες αμμουδιές, η Πούντα απέναντι από την Αντίπαρο ενδείκνυται για τους λάτρεις του kite-surf και άλλων θαλάσσιων σπορ, και η παραλία Μαρτσέλο κοντά στην Παροικιά για όσους θέλουν πολύ κρύα νερά.

Επιπλέον η Σάντα Μαρία και η Πούντα στο Λογαρά είναι πολύ οργανωμένες παραλίες με ότι συνεπάγεται αυτό, και ταμάμ για όσους θέλουν δυνατή μουσική και χορό στα beach bar. Τέλος η Τσουκαλιά είναι για αυτούς που δεν αποχωρίζονται την ιστιοσανίδα τους.

Διαμονή - Camping

Όπως είναι φυσικό το νησί των Κυκλάδων βρίθει από αναρίθμητα δωμάτια και ξενοδοχεία, και έχει και πολλά οργανωμένα κάμπινγκ. Τα πιο κοντινά βρίσκονται στην άκρη της Παροικιάς δίπλα στην παραλία, που ωστόσο, η μια έχει συνήθως πολύ κόσμο, και δεν είναι ότι καλύτερο.

Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε, ότι αν πρόκειται για διαμονή σε διαμέρισμα την περίοδο του Αυγούστου, είναι καλή ιδέα να ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη να μας εγγυηθεί ότι θα υπάρχει επαρκής ροή νερού στο ντους της τουαλέτας, κατά τις απογευματινές ώρες που θα επιστρέφουμε από την θάλασσα.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Η Πάρος είναι ένα από τα πιο κεντρικά νησιά του Αιγαίου, και συνδέεται με τακτική συγκοινωνία με τον Πειραιά, την Ραφήνα, το Λαύριο, τις υπόλοιπες Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Θεσσαλονίκη, και την Κρήτη με συμβατικά και ταχύπλοα.

Επίσης έχει αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Η διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού από τον Πειραιά είναι 4,5 ώρες με συμβατικά και 2,5 - 3 ώρες με ταχύπλοα.

Μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια ή να δούμε τις πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Σίφνος

Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στα πλησιέστερα νησιά Κίμωλο (10 ναυτικά μίλια), Σέριφο (12 ναυτικά μίλια) Πάρο (14 ναυτικά μίλια), και Μήλο (20 ναυτικά μίλια).

Έχει σφηνοειδές σχήμα, στο οποίο οφείλει την αρχαία ονομασία, η "Ακίς".

Το νησί έχει αναμφίβολα τους πιο γραφικούς κόλπους, αλλού με ευρύχωρες αμμουδερές παραλίες, και αλλού με μικρές και απόκρυφες, όπως οι Καμάρες, ο Πλατύς Γιαλός, το Βαθύ, ο Φάρος, το Βλυχό, και η Φυκιάδα.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων. Ο Φάρος είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι, με γραφικές συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες, τη Φασολού, το Φάρο, και το Γλυφό.

Η βραδινή διασκέδαση βρίσκεται ως επί το πλείστον στην χώρα του νησιού, την Απολλωνία, όπου το βράδυ αρχίζει και τελειώνει μέσα στα γραφικά σοκάκια της.

Η σπεσιαλιτέ του νησιού, από το οποίο κατάγεται ο Νικόλαος Τσελεμεντές, είναι το Μαστέλο, το οποίο βρίσκεται παντού. Πρόκειται για αρνί ή κατσίκι ψημένο πάνω σε κληματόβεργες με ντόπιο κρασί και μπόλικο άνηθο.

Διαμονή - Camping

Στο νησί υπάρχουν πολλά δωμάτια και ξενοδοχεία και υπάρχει και δημοτικό οργανωμένο camping στον Πλατύ Γιαλό. Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, είναι πολύ συχνή με τον Πειραιά και τα γύρω νησιά. Μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια ή να δούμε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Αμοργός

Το νησί που γυρίστηκε το 1988 η ταινία “Απέραντο Γαλάζιο", βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια.

Η Αμοργός αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας των Κυκλάδων προς τα Δωδεκάνησα, και το μακρόστενο σχήμα της μοιάζει να προστατεύει τις ανατολικές Μικρές Κυκλάδες.

Όσοι από εμάς την έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν έχουμε να λέμε ότι πρόκειται για το νησί με την μεγαλύτερη θετική ενέργεια στην ατμόσφαιρα. Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα στο κέντρο, και την Αιγιάλη στα βόρεια.

Το σήμα κατατεθέν της Αμοργού είναι η ψημένη ρακή και το ρακόμελο, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσουν την λίμπιντο στα ύψη, και ενδέχεται να μας κρατήσει έξω μέχρι αργά την νύκτα. Θα το βρούμε παντού, σε καφενεία, ταβέρνες και μπαρ.

Το νησί προσφέρει την εναλλακτική νυχτερινή διασκέδαση της παρέας, και του πιο χύμα γενικότερα. Αν είμαστε τυχεροί, αναλόγως την περίοδο, θα κάνουμε ενδιαφέρουσες γνωριμίες, και θα δούμε διάφορες κομπανίες από εναλλακτικούς καλλιτέχνες.

Οι ωραίες παραλίες είναι αυτή της της Αιγιάλης με τα αρμυρίκια, και απέναντι ακριβώς οι μικρότερες και απόμερες παραλίες του Λεβρωσσού, της Ψιλής Αμμου και του Χόχλακα.

Βόρεια και δεξιά του λιμανιού των Καταπόλων, πριν φθάσουμε στην παραλία της Αιγιάλης, υπάρχει η παραλία του Αγ. Παύλου με φανταστικό ηλιοβασίλεμα, ενώ απέναντι καταλήγουμε στο νησάκι της Νηκουριάς.

Διαμονή - Camping

Στο εναλλακτικό νησί που συνδυάζει την απόλυτη χαλάρωση με νυχτερινή διασκέδαση, υπάρχει οργανωμένο camping αλλά και αρκετά δωμάτια και ανέσεις. Έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε και ελεύθερο στην παραλία Ψιλή Άμμο, προσεκτικά όμως.

Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, είναι σχετικά συχνή από τον Πειραιά, αλλά και τα γύρω νησιά. Μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια ή να δούμε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Μόνο για ξεφάντωμα με ολίγη χαλάρωση

Αν είμαστε του τρελού κεφιού και του γλεντιού αλλά δεν θέλουμε να ξοδέψουμε μια περιουσία σε ποτά και κοκτέιλ, τότε αναμφίβολα υπάρχει καλύτερη και πιο οικονομική πρόταση από τις πανάκριβες Μύκονο και Σαντορίνη.

Αν όμως δεν είμαστε έτοιμοι για ξενύχτι και πάρτι μέχρι το πρωί, τα προηγούμενα νησιά του Αιγαίου ίσως είναι πιο καλή ιδέα. Βέβαια όλα αυτά δεν ισχύουν στο έπακρον τις χαμηλές περιόδους.

Ίος

Μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, ανάμεσα σε Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Σίκινο, ξεπροβάλλει ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, η Ίος, ή Νιός από τους ντόπιους, οι οποίοι αντίστοιχα ονομάζονται "Νιώτες".

Το μικρό νησί με τις μεγάλες χρυσές παραλίες, μεταμορφώνεται την νύκτα σε μια απέραντη πίστα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Χώρας, και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ιδίως την υψηλή σεζόν, καθώς αρκετά mini μάρκετ είναι ανοικτά την νύκτα, με το αλκοόλ να ξεκινά από ένα-δύο ευρώ, σε αντίθεση με τα μπαρ που το κόστος είναι τριπλάσιο.

Βέβαια πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε το "Click" με τα τρομερά κοκτέιλ, και τον "Λόρδο Βύρωνα" με την γιγαντιαία μπριζόλα και την παραμυθένια αυλή κάτω από τα δέντρα με τζαζ μουσική.

Το νησί έχει κρυστάλλινα νερά και γραφικότατους κολπίσκους. Χαρακτηριστικό της Ίου είναι ότι διαθέτει 86 χλμ. ακτογραμμής, εκ των οποίων τα 32 χλμ. είναι αμμουδιές.

Το Μαγγανάρι είναι μια από τις καλύτερες παραλίες, και βέβαια ο τεράστιος Μυλοπότας, όπου στην high season, το πάρτι με εκατοντάδες νέους στην ψυχή και το σώμα, ξεκινά από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες.

Διαμονή - Camping

Στο νησί υπάρχουν πολλά δωμάτια και ξενοδοχεία και υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ, που είναι ιδιαίτερα θορυβώδες, καθώς διαθέτει μεγάλη πισίνα και είναι η καρδιά του μεσημεριανού ξεφαντώματος.

Μπορούμε να κάνουμε κρατήσεις ή να πάρουμε μια εικόνα των διαθέσιμων καταλυμάτων εδώ.

Συγκοινωνίες - Ακτοπλοϊκά

Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, είναι πολύ συχνή από τον Πειραιά, τη Ραφήνα και τα γύρω νησιά. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν συνδέσεις καθημερινά με άλλα νησιά του Αιγαίου, είτε με ταχύπλοα ή με συμβατικά πλοία, όπως με Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Σίκινο, Φολέγανδρο.

Μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια ή να δούμε τις πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Εσείς θα προτιμήσετε τα νησιά του Αιγαίου για τις διακοπές σας?

Τα νησιά του Αιγαίου είναι πολλά, και όλα είναι πανέμορφα. Αναμφίβολα υπάρχουν πολλά ακόμη που προσφέρουν εξίσου οικονομικές διακοπές, για χαλάρωση, για ξεφάντωμα, ή συνδυάζουν και τα δύο.

Φυσικά δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα, ωστόσο, θα δημοσιεύουμε πυκνά συχνά στο νέο Lifesteps, πολλές ακόμη προτάσεις για low budget διακοπές στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά, και όχι μόνο.

Για την συνολικότερη οργάνωση ενός ταξιδιού μπορούμε να δούμε και τον σχετικό οδηγό στο PCsteps.

Φθηνές Καλοκαιρινές Διακοπές: Οι Καλύτερες Ταξιδιωτικές Ιστοσελίδες

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας και να προτείνετε και άλλα όμορφα νησιά του Αιγαίου, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version