LifeSteps.gr

Capcom, Nexon και άλλες gaming εταιρείες στο στόχαστρο Σαουδαραβών

Capcom

Το αμφιλεγόμενο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας έχει πλέον μετοχικά μερίδια τόσο στην Capcom όσο και στη Nexon, καθιστώντας αυτές τις δύο gaming εταιρείες τις τελευταίες σε μια μακρά σειρά επενδύσεων σε gaming κολοσσούς εκ του σαουδαραβικού fund του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αραβικά κεφάλαια εισρέουν στην αγαπημένη μας βιομηχανία

Το PIF αγόρασε μερίδια άνω του πέντε τοις εκατό τόσο στην Capcom όσο και στη Nexon. Αυτό ισοδυναμεί με κατοχή άνω του 1 δισ. $ στις δύο εταιρείες (μέσω του Bloomberg (paywall)). Σύμφωνα με το PIF, η κίνηση αυτή βασίζεται καθαρά σε μια επενδυτική ευκαιρία. Η Capcom, διάσημη για τα franchises Monster Hunter και Resident Evil μεταξύ άλλων, γιόρτασε πρόσφατα μια επικερδέστατη χρονιά. Τόσο το Resident Evil Village όσο και το Monster Hunter Rise σημείωσαν πωλήσεις που ξεπέρασαν εύκολα το 1 εκατ. Εν τω μεταξύ, η Nexon είναι γνωστή για το διαδικτυακό της RPG MapleStory.

Η Capcom και η Nexon προστίθενται πλέον σε άλλες ζάπλουτες εταιρείες όπως η EA, η Take Two Interactive και η Activision Blizzard, στις οποίες το PIF έχει επίσης μερίδια. Ο εξαιρετικά αμφιλεγόμενος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναφέρεται συχνά ως λάτρης των βιντεοπαιχνιδιών, με το αγαπημένο franchise του να είναι το Call of Duty. Αυτό πιθανότατα επηρέασε την επιλογή της PIF να επενδύσει στην Activision Blizzard.

Κατηγορήθηκε επίσης από τη CIA για τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ η διακυβέρνησή του στη Σαουδική Αραβία διατηρεί το φτωχό ιστορικό της χώρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ομοφυλοφιλία να ποινικοποιείται ακόμα, με ποινές που κυμαίνονται από μαστίγωμα έως τη θανατική ποινή. Ωστόσο, η PIF έχανε χρήματα από την επένδυση στην Activision Blizzard μέχρι πρόσφατα, η εξαγορά της AB όμως από την Microsoft ήταν πραγματικά σωτήρια κίνηση για τα σαουδαραβικά πορτοφόλια.

Αφήστε τις πετρελαιοπηγές και πιάστε την Capcom σαρικοφόροι!

Αυτές οι τάσεις στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν ότι η χώρα αρχίζει να διαφοροποιεί τις επενδύσεις της, θέλοντας να απεξαρτηθει σταδιακά από την πλήρη εξάρτησή της από το πετρέλαιο, καθώς ο κόσμος συνολικά έχει αρχίσει να αναζητά νέα είδη βιώσιμης ενέργειας. Μαζί με τις επενδύσεις σε βιντεοπαιχνίδια, το PIF έχει επίσης μερίδια στην Uber, στον όμιλο ζωντανών εκδηλώσεων Live Nation Entertainment και επιπλέον κατέχει το 80 τοις εκατό της Newcastle United. Πείτε μας την άποψη σας για τις επενδυτικές μανούβρες του Σαουδάραβα πρίγκιπα στα σχολια της δημοσίευσης.

Exit mobile version