LifeSteps.gr

Σχέσεις: Μύθοι και αλήθειες

Σχέσεις

Couple silhouette enjoying romantic colorful twilight. Valentines Day, honeymoon romantic date concepts

Τι γίνεται αν όλα όσα νομίζετε ότι ξέρετε για τις σχέσεις είναι λάθος; Εντάξει, ίσως όχι όλα, αλλά οι σχέσεις είναι περίπλοκες και η εμπειρία σας περιορισμένη. Σκεφτείτε, πώς μάθατε για τις σχέσεις; Ίσως πήρατε κάποιες συμβουλές από τους γονείς σας, βλέποντας τηλεόραση, συνομιλώντας με φίλους ή με τον παλιομοδίτικο τρόπο, δηλαδή με δοκιμές και με πολλά λάθη. Δυστυχώς, η προέλευση  δεν μπορεί να εγγυηθεί την ουσιαστική γνώση σχετικά με την ύπαρξη μιας υγιούς σχέσης. Το αποτέλεσμα? Είναι αδύνατο να γνωρίζετε αν βασίζεστε σε τεκμηριωμένα γεγονότα ή σε καλοπροαίρετη μυθοπλασία.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, μελετώντας κείμενα ειδικών ερευνητών στον τομέα των σχέσεων, εξάγουμε κάποια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, εστιάζουμε στο τι κάνουν πιο συχνά λάθος τα ζευγάρια. Με άλλα λόγια ποιοι είναι οι μύθοι, τα λάθη και τα τυφλά σημεία που εν αγνοία των ατόμων, υπονομεύουν τις σχέσεις τους. Για να δούμε τα κυριότερα.

Τι είναι η Αγάπη;

Είναι εύκολο να ερωτευτείτε λόγω έντονης σωματικής έλξης και πάθους. Όμως, το να μετατρέψετε αυτό το φλογερό πάθος στη βάση της σχέσης σας μπορεί να είναι δύσκολο γιατί γρήγορα ξεθωριάζει. Είναι στο χέρι σας φυσικά να μην επιτρέψετε να συμβεί γρήγορα (ή και ποτέ), χρησιμοποιώντας φαντασία και παιχνίδια ρόλων με το ταίρι σας. Για να ενδυναμώσετε ακόμα περισσότερο την σχέση σας, εστιάστε στη συντροφική αγάπη ή στους τρόπους με τους οποίους ο σύντροφός σας είναι ο καλύτερος φίλος σας, όπως τα κοινά ενδιαφέροντα, ο χρόνος που απολαμβάνετε να περνάτε μαζί και ο αμοιβαίος σεβασμός. Αυτά είναι το αληθινό κλειδί για διαρκή αγάπη.

Ο μύθος της αδελφής ψυχής

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων πιστεύουν στις αδελφές ψυχές: την ιδέα ότι υπάρχει ένα μόνο άτομο που τους ταιριάζει απόλυτα. Αν και είναι μια γοητευτική ιδέα που θυμίζει παραμύθι, στην πράξη οδηγεί τους ανθρώπους που είναι ελεύθεροι να αναζητούν συνεχώς την τελειότητα ανάμεσα σε αυτούς με τους οποίους βγαίνουν ραντεβού. Αναζητώντας αυτό το μαγικό συναίσθημα της αδελφής ψυχής, μπορεί να διαπιστώσουν στην πορεία ότι για αυτούς είναι τελικά ανέφικτο. Στις σχέσεις, η πίστη στις αδελφές ψυχές μας εμποδίζει να είμαστε πρόθυμοι να αποδεχτούμε τα ελαττώματα του συντρόφου μας και να τους δούμε ως ατελείς ανθρώπους που μαθαίνουν και μεγαλώνουν δίπλα μας. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πολλές πιθανές προκλήσεις εκεί έξω οι οποίες απαιτούν αναζήτηση και υπομονή έως ότου βρείτε κάποιον που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τους στόχους σας για το μέλλον για να συνεργαστείτε σε αυτήν την συναρπαστική περιπέτεια που ονομάζουμε ζωή.

Μόνιμη ευτυχία

Είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι πρέπει να είστε ευτυχισμένοι στη σχέση σας συνέχεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και κανείς δεν είναι χαρούμενος όλη την ώρα. Εάν υπάρχει ένα εμπόδιο στη σχέση, εφόσον και τα δύο μέρη της είναι πρόθυμα να το αντιμετωπίσουν, τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και μπορείτε να αποκαταστήσετε το επίπεδο ευτυχίας σας. Οι σχέσεις μεταβάλλονται αδιάκοπα, επομένως είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι και να ακολουθείτε τις αλλαγές. Όσο μεγαλώνετε μαζί και δεν χωρίζετε, η σχέση σας είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Διαφορετικοί τρόποι αγάπης

Ο κόσμος πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο όταν είναι ερωτευμένοι. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη προκαλεί ένα σωρό «πρέπει», όπως το, «Αν με αγάπησαν πραγματικά, θα έπρεπε να...» Αλλά, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πιθανώς τόσες εκδοχές αγάπης όσες και οι άνθρωποι. Υπάρχουν άτομα με στυλ ασφαλούς προσκόλλησης όπου η αγάπη μπορεί να αισθάνεται ευχάριστη, ειρηνική και ασφαλής. Υπάρχουν όμως και άτομα με ένα ανασφαλές στυλ προσκόλλησης, όπου ο ενθουσιασμός της αγάπης μπορεί να συνδυαστεί με συναισθήματα φόβου και άγχους. Και αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μόνιμη σχέση. Η γνώση και η κατανόηση για τα στυλ προσκόλλησης του άλλου είναι το κλειδί για την αγάπη. Υπάρχουν περισσότεροι από ένας σωστοί τρόποι να είστε άνθρωποι και υπάρχουν πολλοί τρόποι να νιώσετε την αγάπη.

Αγάπη = διαίσθηση

«Αν ο σύντροφός μου με αγαπάει, θα πρέπει να ξέρει τι φταίει». Όχι ακριβώς. Η αγάπη δεν δίνει στον σύντροφό μας την ικανότητα να διαβάζει τις σκέψεις μας. Η ξεκάθαρη επικοινωνία των συναισθημάτων μας είναι αυτό που βοηθά τον σύντροφό μας να καταλάβει πώς να μας υποστηρίξει στις συναισθηματικές μας ανάγκες.

Exit mobile version