LifeSteps.gr

Εξάρτηση από το κινητό. Γιατί;

Εξάρτηση από το κινητό

Ξυπνάς και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να πιάνεις το κινητό σου και να τσεκάρεις τις ειδοποιήσεις που είχες ενώ κοιμόσουν; Το κουβαλάς παντού μαζί σου και σε πιάνει ταχυπαλμία αν έστω και για μια στιγμή το χάσεις;

Τι θεωρείς δεδομένο στη ζωή σου;

Πηγαίνεις για καφέ και το πρώτο πράγμα που ρωτάς τον σερβιτόρο είναι ο κωδικός του Wi-Fi; Περιμένεις σε μια δημόσια υπηρεσία και σερφάρεις  στο διαδίκτυο έως ότου έρθει η σειρά σου;

Είσαι στο λεωφορείο για να πας στη δουλειά σου και ενημερώνεσαι για τις χθεσινοβραδινές εξόδους των διαδικτυακών σου φίλων μέχρι να φτάσεις; Παραδέξου το, το κάνεις και εσύ, το έχω κάνει και εγώ, και αν σηκώσουμε το βλέμμα από το κινητό μας θα δούμε πως το κάνουν και οι περισσότεροι γύρω μας.

Η χρήση του κινητού είναι σαν το χασμουρητό. Όταν κάποιος χασμουριέται δίπλα σου, αυτομάτως και εσύ μετά από κλάσματα του δευτερολέπτου θα χασμουρηθείς. Έτσι λοιπόν και όταν κάποιος θα πιάσει το κινητό του αυτομάτως θα το πιάσει και αυτός που τυγχάνει να είναι στο οπτικό του πεδίο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Για ποιο λόγο ασυνείδητα το κινητό μας έχει μετατραπεί σε προέκταση του χεριού μας;

Η περιήγηση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου είναι δυνατή εδώ και αρκετά χρόνια, τόσα ώστε η νέα γενιά να έχει γεννηθεί  με αυτή την επιλογή  ως δεδομένη. Έχει περάσει στο DNA τους και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. Ωστόσο και για τους μεγαλύτερους, η εμφάνιση αυτής της δυνατότητας έλκυσε τόσο το ενδιαφέρον και την προσοχή τους που κατέληξαν να εθιστούν σε αυτή και ως γνωστόν, ένας εθισμός δύσκολα κόβεται.

Και επειδή δεν βλέπουμε άμεσα τα αποτελέσματα που έχει στη ψυχική ακόμη και στη σωματική μας υγεία μειώνουμε τη σημαντικότητα της επίδρασής της. Δεν κατανοούμε πως έχουμε καταστεί έρμαια μιας συσκευής τόσο μικρής που όμως, μας ελέγχει και μας κατευθύνει σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό.

Γνωρίζεις ποιος πραγματικά είσαι;

Πόσες φορές έχεις συζητήσει για μία αγορά που θες να κάνεις  και αμέσως μετά να σου εμφανιστεί σχετική διαφήμιση με το προϊόν αυτό; Πόσες φορές έχεις αγοράσει αυτά τα προϊόντα  και άλλα παρόμοια που είναι φτιαγμένα “μόνο για σένα”; Κάθε ήχος νέας ειδοποίησης σε κάνει στιγμιαία να θέλεις διακαώς να πιάσεις το κινητό σου. Και αν αυτό δεν είναι δυνατό, το μυαλό σου είναι κολλημένο εκεί μέχρι να το κάνεις  και η προσοχή σου σε κάθε τι άλλο είναι διασπασμένη.

Οι χρήστες διαδικτύου μέσω κινητού διακρίνονται για τον FOMO (fear of missing out), τον φόβο δηλαδή ότι θα χάσουν κάτι αν δε τσεκάρουν το κινητό τους. Η ζωή προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και εμείς δεν θέλουμε να μένουμε πίσω. Θέλουμε να ξέρουμε τι πόσταρε ο καθένας, που πήγε, με ποιον πήγε, τι έκανε εκεί που πήγε.

Το αποτέλεσμα όμως, αυτής της γνώσης σπάνια επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτόν που μας παρουσιάζει ο άλλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, απογοητευόμαστε από τη ζωή μας, από την εργασία μας, από τον σύντροφό μας. Αλλά όχι από το κινητό μας, που συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο. Όπως λέει και η γνωστή έκφραση «τραβάτε με κι ας κλαίω».

Αναμφισβήτητα είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά όχι ακατόρθωτο. Πρώτα από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως είσαι θύμα του κινητού σου και η επίδρασή του πάνω σου είναι κατά κύριο λόγο αρνητική. Αν αποδεχτείς αυτήν την κατάσταση τότε η υπόλοιπη διαδρομή θα είναι πιο εύκολη. Θέλεις να σε κυριεύει και να σε καθοδηγεί μια μικρή συσκευή ή θέλεις να τη χρησιμοποιείς όποτε εσύ το επιθυμείς και προς όφελός σου;

Ξεκίνα με μικρά και απλά βήματα. Απομάκρυνε το κινητό από το υπνοδωμάτιο. Απαγόρευσε τη χρήση κινητού στο υπνοδωμάτιο σου. Αυτό θα δυσχεράνει την ευκολία του να το τσεκάρεις με το που ξυπνάς. Θέσε χρονικό όριο χρήσης του κινητού καθημερινά. Κάθε συσκευή διαθέτει στις ρυθμίσεις της αυτήν την επιλογή.

Μοναξιά: Μήπως τελικά να την επιδιώκεις;

Απέσυρε από την αρχική σου οθόνη τα μέσα κοινωνικής σου δικτύωσης. Βάλε τα μέσα σε έναν φάκελο και ονόμασε αυτόν τον φάκελο «Γιατί θέλω πάλι να μπω;». Κάνε μικρά διαλείμματα. Όποτε νιώσεις έτοιμος μπορείς να κάνεις μία 24ωρη αποχή από τα social media. Επανέλαβε το ξανά.

Προτείνω να διαβάσεις το σχετικό βιβλίο της Catherine Price «Πώς να χωρίσετε με το κινητό σας», έναν εύχρηστο οδηγό που σου παρέχει ένα μηνιαίο πλάνο με καθημερινές πρακτικές αποσύνδεσης από το κινητό σου. Τα αποτελέσματα του χωρισμού είναι εκπληκτικά. Θα συνειδητοποιήσεις πως η ζωή είναι μεγαλύτερη, η μνήμη σου θα βελτιωθεί και οι αναμνήσεις σου θα πολλαπλασιαστούν. Ανάμεσα σε τόσα σκυμμένα κεφάλια στο κινητό τους, εσύ σήκωσε το δικό σου και απόλαυσε τη ζωή.

Exit mobile version