LifeSteps.gr

RusExit: Η αθλητική πλευρά του

RusExit

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησε την πρώτη στην διεθνή της απομόνωση από διάφορους διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις, όπως την έξοδο των τραπεζών της από το τραπεζικό σύστημα swift και την αποβολή της από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία, ακολούθησε τον δρόμο της συνεταίρου χώρας της, της Λευκορωσίας, η οποία είναι τιμωρημένη για 3 έτη από τον περσινό θεσμό.

Κραυγή αγωνίας από την Οδησσό

Η πολιορκία, οι δολοφονίες αμάχων και η τρομοκρατία που ασκούν τα ρωσικά στρατεύματα υπό την καθοδήγηση του Πούτιν στο έδαφος της Ουκρανίας δεν άφησε ανεπηρέαστη την αθλητική κοινότητα. Πρώτη έσυρε τον χορό των κυρώσεων η γερμανική Σάλκε, η οποία έλυσε την συνεργασία της με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, λήγοντας αιφνίδια μια συνεργασία 15 ετών.

Τα σημάδια αποδέσμευσης της Σάλκε από την Gazprom φάνηκαν από τον τελευταίο της αγώνα, το περασμένο Σάββατο με την Καρλσρούη, για την Β κατηγορία της Γερμανίας, με τους παίκτες της ομάδας του Γκελζενκίρχεν να αγωνίζονται δίχως χορηγό στην φανέλα της.

Επίσης η ρωσική εταιρία υπέστη πιο σοβαρό πλήγμα αφού είδε την UEFA να διακόπτει την μεταξύ τους συνεργασία, η οποία επέφερε στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου 41,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εν συνεχεία ακολούθησαν δηλώσεις αποχής από διάφορες ομοσπονδίες και αθλητές οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να αγωνιστούν κόντρα σε Ρώσους αθλητές και ομάδες.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, οι αθλητές της και οι σύλλογοι της υπέστησαν σκληρές ποινές από αρκετές διεθνείς ομοσπονδίες αθλημάτων όπως του Μπάντμιντον, της ξιφασκίας, του Πινγκ Πονγκ και στα χειμερινά αθλήματα, στα οποία οι Ρώσοι διαπρέπουν.

Το τελειωτικό χτύπημα στην Ρωσία το έδωσαν από κοινού FIFA και UEFA που την απέκλεισαν από κάθε διεθνή διοργάνωση μέχρι νεωτέρας. Έτσι η εθνική ομάδα της Ρωσίας δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκριση της στα γήπεδα του Κατάρ, όπου θα διεξαχθεί το φετινό Μουντιάλ (πρώτα ο Θεός), με την Πολωνία να στέκεται τυχερή και να περνά απευθείας στον τελικό των πλέι οφ, όπου θα αντιμετωπίσει την Τσεχία ή την Σουηδία.

Επίσης η Σπαρτάκ Μόσχας, η μοναδική μέχρι στιγμής εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρώπη, που στο UEFA Europa League τερμάτισε πάνω από Νάπολη και Λέστερ στον όμιλο της, και ήταν να αντιμετωπίσει την Λειψία για την φάση των 16. Η τιμωρία των Ρώσων ευνόησε τους Γερμανούς οι οποίοι παίρνουν την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης άνευ αγώνων.

Αξιοσημείωτο στον κατάλογο των ποδοσφαιρικών κυρώσεων είναι η απόφαση της UEFA να μεταφέρει την έδρα του φετινού τελικού από την Αγία Πετρούπολη, έδρα της τοπικής Ζενίτ στο φιλόξενο και ασφαλές (για την ώρα) Παρίσι και συγκεκριμένα στο Stade de France.

Στις αθλητικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται η προσωρινή αναβολή για ένα μήνα των αγώνων των ρωσικών συλλόγων στις διοργανώσεις της Euroleague Basketball, η αποβολή της χώρας από τις διοργανώσεις της FIBA και η απόφαση της ΔΟΕ να μην επιτρέψει στους αθλητές και στις αθλήτριες της να χρησιμοποιούν ρωσικά διακριτικά, όπως σημαία και εθνικό ύμνο, αρχής γενομένης από τους επερχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Στην εν λόγω απόφαση της ΔΟΕ συμπεριλήφθηκε και η Λευκορωσία, χώρα σύμμαχος της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται σε μπελάδες από τον περασμένο Μάιο λόγω του περιστατικού αεροπειρατείας της Ryanair που οδήγησε στην σύλληψη αντικυβερνητικού δημοσιογράφου. Παράλληλα αρκετοί ξένοι αθλητές που αγωνίζονται για ρωσικές ομάδες τις εγκαταλείπουν, τιμωρώντας έτσι τις τακτικές του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης αφαίρεσε από την Ρωσία το δικαίωμα να διοργανώσει το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και των ομάδων της να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της, τιμωρώντας την με τον ίδιο τρόπο όπως είδαμε παραπάνω στην περίπτωση του τελικού του ποδοσφαιρικού Champions League.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια μιας μητέρας

Σημαντικές κυρώσεις ελήφθησαν και στα eSports με την κορυφαία εταιρία βιντεοπαιχνιδιών EA Sports να αφαιρεί από το FIFA και το NHL τις εθνικές ομάδες της Ρωσίας και τους συλλόγους της σε ποδόσφαιρο και χόκεϊ επί πάγου αντίστοιχα.

Επιπλέον κυρώσεις επεβλήθησαν και εκ μέρους της FIA για την Ρωσία, όπως η αφαίρεση του Ρωσικού γκραν πρι για την Formula 1 που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο Σότσι και της υποχρέωσης σε Ρώσους και Λευκορώσους οδηγούς να διαγωνίζονται στις διοργανώσεις τους ως ουδέτεροι.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί με τις διεθνείς κυρώσεις, αποσύροντας τα στρατεύματα της από το έδαφος της Ουκρανίας, θα έχει σοβαρές ζημιές σε όλους τους τομείς της αθλητικής δραστηριότητας και όχι μόνο.

Το εν λόγω RusExit θα σημάνει και το τέλος μιας αυτοκρατορίας με πολλές επιτυχίες σε διάφορα αθλήματα όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χόκεϊ επί πάγου. Ας κρατήσουμε το εξής, ότι ο πόλεμος μόνο δυστυχία και απώλειες έχει και ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος για κανέναν εμπλεκόμενο σε αυτόν.

Exit mobile version