LifeSteps.gr

Όνειρο ήτανε;

Όνειρο ήτανε

Κάθε μουσικό κομμάτι κρύβει μια ιστορία. Σε κάθε τραγούδι μπορούμε να βρούμε ένα μέρος του εαυτού μας και να ταυτιστούμε συναισθηματικά. Εξάλλου αυτό τον ρόλο εξυπηρετούν τα τραγούδια. Την ανάδυση και έκφραση της εσωτερικότητάς μας. Ένα από τα τραγούδια που το προσφέρουν απλόχερα είναι και το Όνειρο ήτανε.

Ερμηνεύεται από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο δίσκο του με τίτλο “Ανεμοδείκτης” που κυκλοφόρησε το 1999. Το τραγούδι χτίστηκε πάνω σε μια σπάνια ερωτική μεταφυσική εμπειρία που βίωσε ένας φίλος του Αλκίνοου και του την κατέθεσε.

Αυτή η εμπειρία αφορούσε την συνύπαρξη του με μια κοπέλα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πάντα στον ίδιο τόπο συνάντησης. Στο όνειρο του. Μόνο εκεί, σε αυτή την διάσταση ήταν μαζί. Κάθε μέρα που άνοιγε τα μάτια του βίωνε την πραγματικότητα της απώλειας της και κάθε βράδυ την λύτρωση της συνάντησης τους.

Μέχρι που μια μέρα η κοπέλα εμφανίστηκε κλαίγοντας λέγοντας του ότι είναι η τελευταία φορά που την βλέπει. Έτσι και έγινε. Δεν την ξαναείδε ποτέ.

Αυτή την κατάθεση ψυχής προσπάθησε να αναβιώσει ο τραγουδοποιός και να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο μέσα από την λυρική αφήγηση των στίχων. Εξάλλου, ο Αλκίνοος έχει την μοναδική ικανότητα να μαγεύει με την μελωδική φωνή του και να ταξιδεύει τις αισθήσεις. Αυτό έκανε και αυτή την φορά. Δημιούργησε ένα αριστούργημα που αγγίζει και καθηλώνει πνευματικά κάθε ακροατή.

Εξάλλου και ποιος δεν αγαπάει την φαντασία και τα όνειρα του; Άλλωστε είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας όπου οι σκέψεις και τα συναισθήματα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτόν τον ουτοπικό κόσμο που πλάθουμε, καταλαγιάζουμε γιατί νιώθουμε ασφαλής. Στην νοητική πραγματικότητα αγκαλιάζεται ολοκληρωτικά η ύπαρξη μας.

The Stranglers: Ένα μίνι αφιέρωμα σε μια θρυλική μπάντα

Και παρόλο που κυνικά ξέρουμε ότι δεν είναι η πραγματικότητα ταυτόχρονα μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω μας. Από την στιγμή που έχει τέτοια επίδραση μέσα μας μπορούμε να πούμε ότι απλά όνειρο ήτανε;

ΠΗΓΕΣ

https://www.getgreekmusic.gr/oneiro-itane-alkinoos-ioannidis-istoria/

https://www.amna.gr/freepress/article/304452/Istories-piso-apo-tous-stichous-Kalinuchta-Kemal--Oneiro-itane

Exit mobile version