LifeSteps.gr

The Magic Bus: Το Μαγικό Λεωφορείο του ελληνικού ροκ

The Magic Bus

Τα λεωφορεία δεν είναι και τα καλύτερα οχήματα για να επιβαίνει κανείς. Στριμωξίδι, συνωστισμός, μασχάλες στα μούτρα και άλλα ωραία πράγματα λαμβάνουν χώρα εντός τους.

Μιλάμε φυσικά για τις αστικές συγκοινωνίες και όχι για τα λεωφορεία των τιτάνων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, τα οποία οργώνουν τις λεωφόρους μεταφέροντας τους ήρωες του πενταγράμμου στα προκαθορισμένα ραντεβού με το, διψασμένο για υπέροχες νότες και στίχους, κοινό τους.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα νέο είδος μεταφορικού μέσου, ένα μαγικό λεωφορείο. Μάλιστα, καλά διαβάσατε, ένα μαγικό λεωφορείο που μας ταξιδεύει στους ήχους της εγχώριας ροκ σκηνής, μας οδηγεί στους Έλληνες μαχητές του ροκ, οι οποίοι αγωνίζονται για να περάσουν τα μηνύματά τους στην εγχώρια (ελληνικά) αλλά και στην παγκόσμια (μουσική) γλώσσα.

Όνειρο ήτανε;

Ο λόγος για τους The Magic Bus, ένα ροκ σχήμα το οποίο άρχισε να γκαζώνει γερά στην λεωφόρο της μουσικής το 2017. Το πενταετές ταξίδι του Μαγικού Λεωφορείου φαντάζει μικρό αλλά δεν είναι. Το ταλέντο του κουαρτέτου ήταν αναπόφευκτο να οδηγήσει σε συναυλίες ανά την Ελλάδα, στο πλευρό διάσημων συγκροτημάτων όπως οι Ενδελέχεια, οι Magic de Spell, τα Κίτρινα Ποδήλατα και πολλοί ακόμα.

Αναλογιστείτε τώρα κάτι, μπορεί ένα Μαγικό Λεωφορείο να κινείται από μόνο του; Φυσικά, όμως δεν είναι καλύτερα να έχει και μαγικούς επιβαίνοντες αντί να περιφέρεται μοναχό του; Ποιοι θα τραγουδήσουν τις περιπέτειές του αφού το Μαγικό Λεωφορείο δεν έχει στόμα και φωνή; Οι επιβαίνοντες του Μαγικού Λεωφορείου είναι τέσσερις.

Στα φωνητικά συναντούμε τον Βαλάντη Δάφκο, στην κιθάρα τον Ερμή Σουλτανόπουλο, στο μπάσο την Ντίνα Αργυρίου και στα τύμπανα τον Πάρη Γάτσιο. Ταξιδιάρικο το Μαγικό λεωφορείο μας, ταξιδιάρηδες όμως και οι επιβάτες του, δουλειά των οποίων θα έχετε απολαύσει στάνταρ εφόσον ακούσατε Nox Die, Beyond this Earth, peculiar three και Redeye Caravan.

Αν δεν γνωρίζετε κανένα από τα παραπάνω ονόματα κακώς, σας πιάνουμε αδιάβαστους για Hard Rock, Metal και Dark Country απολαύσεις. Ακούσατε Dark Country απολαύσεις και πήγε το μυαλό σας στον θεϊκό Johnny Cash ε; Και τι περιμένετε τότε και δεν πάτε να ακούσετε τους Redeye Caravan;

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας, το οποίο είναι το ντεμπούτο της ροκ μπάντας που μας ενδιαφέρει, των The Magic Bus. Ο τίτλος του είναι Το Κάστρο και η ημερομηνία κυκλοφορίας του ο περασμένος Σεπτέμβριος. Οι The Magic Bus σχολιάζουν το έργο τους ως "ένα ταξίδι γεμάτο αγνό rock, ιδιαίτερες θεματικές και δυναμικές συνθέσεις!".

Πριν ακόμα ακούσουμε τον δίσκο, καταλαβαίνουμε από το εξώφυλλο ακόμα, ότι Το Κάστρο, θα είναι μια διαδρομή στις ψυχικές λειτουργίες του ανθρώπου, στην ίδια την ουσία της ύπαρξής μας. Η λέξη ψυχοστασία μας προϊδεάζει για ένα εσωτερικό ταξίδι στο οποίο θα ζυγιστεί η ψυχή και το έργο των καλλιτεχνών που συνθέτουν τα κομμάτια.

Από το πρώτο κομμάτι με τον χαρακτηριστικό τίτλο Κοντό Φυτίλι αρχίζουμε να ταυτιζόμαστε με τις ψυχικές διαθέσεις που περιγράφουν οι στίχοι. Ποιος αναμεσά μας δεν νιώθει να κοχλάζει από οργή με τα όσα στραβά συμβαίνουν γύρω του, ειδικά τα τελευταία χρόνια; Η εισαγωγή αυτή είναι μια πολύ μικρή πρόγευση για τα θαυμαστά που μας περιμένουν στην συνέχεια.

Οι στίχοι του κομματιού Στο Σπίτι του Αστερίωνα θα σας συγκλονίσουν (είναι άλλωστε βασισμένοι σε ιστορία του τεράστιου συγγραφέα Μπόρχες) γιατί θα σας ταξιδέψουν κατευθείαν στο μυαλό του μυθικού Μινώταυρου, γεμίζοντάς σας εικόνες από την θλιβερή του ύπαρξη και οδηγώντας σας στην κατανόηση των πράξεων του.

Στο Κάστρο, το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, τα συναισθήματα θα χορέψουν μέσα σας σαν δαιμονισμένα. Θα θυμηθείτε με αγάπη και νοσταλγία και θα θρηνήσετε κατόπιν την απώλεια της παιδικής ηλικίας και την τρομακτική μετάλλαξη που υπεστήκατε, η οποία ονομάζεται ενηλικίωση. Ο αδίστακτος χρόνος μπορεί να ξεθωριάζει τα πάντα όμως το τραγούδι καταλήγει στο πιο αισιόδοξο μήνυμα, το οποίο θα σας κάνει να δακρύσετε, ιδίως αν είστε γονείς.

Λάτρεψα τον Υφαντόκοσμο και το μήνυμά του και θυμήθηκα το ομώνυμο δημιούργημα του αγαπημένου συγγραφέα Clive Barker. Το Στη Γη της Επαγγελίας περιέχει έναν από τους ωραιότερους στίχους που έχω ακούσει/ διαβάσει ποτέ, ένα στίχο που εύχομαι να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο, και σε αυτή την ζωή: Εδώ ο Θάνατος φοβάται την Ζωή.

Η στιχουργική μαγεία του άλμπουμ υποστηρίζεται σθεναρά από την δυνατή φωνή του τραγουδιστή, τα απολαυστικά σολαρίσματα της κιθάρας, την αλλαγή ύφους και ρυθμού σε τραγούδια σαν Το Πλοίο των Τρελών.

Νέα σκηνή Τζαζ του Λονδίνου

Ακούγοντας Το Κάστρο μου δημιουργήθηκε η έντονη επιθυμία να δω τους The Magic Bus ζωντανά, απολαμβάνοντας την μουσική τους και χειροκροτώντας την εξαιρετική δημιουργία τους. Αναμένω πολλά από αυτούς στο προσεχές μέλλον και χαίρομαι που επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά το ταλέντο των εγχώριων μουσικών μας.                     ​

Exit mobile version