LifeSteps.gr

Παναθηναϊκός: Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση του;

Παναθηναϊκός

Δεν είναι άγνωστο πως ο Παναθηναϊκός τα τελευταία δέκα χρόνια είναι σκιά του εαυτού του . Το θέμα είναι όμως πως έχει φτάσει σε αυτό το σημείο το Τριφύλλι.

Ο αθλητισμός που ενώνει και ο αθλητισμός που χωρίζει

Στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟ , επικρατεί σύγχυση σχετικά με το ποιος φέρει την ευθύνη για την ποδοσφαιρική κατρακύλα της ομάδας τους . Πολλοί είναι αυτοί που ρίχνουν ευθύνες στον Γιάννη Αλαφούζο , πως κρατάει δέσμια την ομάδα εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων αλλά και εκτός πρωταγωνιστικού ρολόι στις εγχώριες διοργανώσεις.

Μάλιστα κάποιοι άλλοι θεωρούν πως εξυπηρετεί συμφέροντα της οικογένειας Βαρδινογιάννη , την οποία μερίδα οπαδών έδιωξε κακήν κακώς από τα ηνία του Παναθηναϊκού . Άλλοι πάλι εικάζουν πως για την κακή εικόνα ευθύνη έχει μεγάλη μεριά των οπαδών της ομάδας που θέλησε να διώξει τον Βαρδινογιάννη . Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται μεταξύ όλων αυτών που προαναφέρθηκαν.

Το θέμα είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει βρεθεί να μην μπορεί να κατακτήσει μια θέση όπου θα του επιτρέψει να πάρει και πάλι εισιτήριο για τα ευρωπαϊκά γήπεδα . Και μέσα σε αυτή την εξίσωση άλλο ένα πράγμα που διχάζει τον κόσμο της πράσινης ΠΑΕ είναι και το γηπεδικό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως χωρίς να έχεις ένα γήπεδο δικό σου , δεν μπορείς να πρωταγωνιστήσεις. Ωστόσο υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές που θεωρούν ότι το γήπεδο της Λεωφόρου είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού και πως δεν πρέπει να φύγει από εκεί.

Όποιος και να ευθύνεται για την κατάσταση που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός, οι αριθμοί και τα αποτελέσματα λένε την αλήθεια .

Την περασμένη σεζόν ο Παναθηναϊκός έμεινε για τέταρτη σερί χρονιά χωρίς να καταστήσει θέση Ευρώπης στο ελληνικό πρωτάθλημα και κατρακύλησε στην θέση 237 της UEFA ενώ πριν κάποια χρόνια ήταν στην 27η. Οι Πράσινοι, αν καταφέρουν του χρόνου να βγουν στην Ευρώπη, θα χάσουν 2.000 βαθμούς και θα μείνουν με 1.500 από τη σεζόν 2017-18, που είναι η μοναδική την τελευταία πενταετία που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι κληρώσεις θα είναι δύσκολες, αφού ο σύλλογος θα είναι ανίσχυρος, και μάλιστα για αρκετά χρόνια.

Αναλυτικά η βαθμολογία και η θέση του Παναθηναϊκού από τη σεζόν 2008-09:

2008/09: 27ος με 56.633 βαθμούς
2009/10: 29ος με 56.979 βαθμούς
2010/11: 32ος με 57.833 βαθμούς
2011/12: 40ος με 50.920 βαθμούς
2012/13: 54ος με 42.300 βαθμούς
2013/14: 76ος με 30.220 βαθμούς
2014/15: 100ός με 19.980 βαθμούς
2015/16: 123ος με 14.940 βαθμούς
2016/17: 127ος με 15.080 βαθμούς
2017/18: 157ος με 5.720 βαθμούς
2018/19: 154ος με 5.520 βαθμούς
2019/20: 209ος με 5.000 βαθμούς
2020/21: 237ος με 3.500 βαθμούς

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Α μέρος)

Παρότι οι συγκρίσεις είναι μάταιες λόγω των μελαγχολικών αριθμών του 2010-2020, μια ματιά στην δεκαετία του 2000 είναι αρκετή ώστε να δει κάποιος απλά τι είχε πετύχει το «τριφύλλι» . Από το 2000 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2010 δηλαδή. Απλά σε επίπεδο ομίλων και δίχως να αναφερθούν οι προκρίσεις που δεν τις ξεχνά κανείς.

Τότε λοιπόν, οι «πράσινοι» είχαν 62 αγώνες σε φάση ομίλων (Champions League, UEFA και Europa League). Απ’ αυτά τα ματς, τα 24 βρήκαν τον Παναθηναϊκό νικητή (όσα ακριβώς είναι όλα τα ματς της τελευταίας δεκαετίας). Άλλες 13 αναμετρήσεις είχαν λήξει ισόπαλες. Σε ποσοστό άνω του 50%, το «τριφύλλι» δεν έχανε στην Ευρώπη με λίγα λόγια. Επομένως από εκεί που ο Παναθηναϊκός ήταν μια σταθερή δύναμη και είχε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σχεδόν σίγουρα, ξαφνικά έγινε ζητούμενο όχι η συμμετοχή σε ομίλους και τελικές φάσεις αλλά η είσοδος σε προκριματικούς αγώνες.

ΑΕΛ: Η ποδοσφαιρική εξέγερση του θεσσαλικού κάμπου πριν από 34 χρόνια

Μπορεί ενδεχομένως να φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η σημερινή διοίκηση του Παναθηναϊκού για όλα όσα έχουν συμβεί στην ομάδα και για τις χαμηλές πτήσεις που κάνει όλα αυτά τα χρόνια αλλά υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που τον έφερε σε αυτό το σημείο. Και αυτός ο παράγοντας είναι η περίοδος της πολυμετοχικότητας.

Ναι μεν ο Παναθηναϊκός πήρε σημαντικές νίκες εκείνες τις χρονιές , καθώς και εγχώριους τίτλους , αλλά τα χρέη ήταν αυτά που έμειναν. Οι τότε διοικούντες του Παναθηναϊκού δεν βρήκαν την Χρυσή τομή που θα τους έδινε μια κοινή πορεία στην ΠΑΕ και αποφάσισαν να φύγουν εν μια νυκτί αφήνοντας την ομάδα στα κρύα του λουτρού και με χρέη .

Στο δια ταύτα τώρα ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως σιγά - σιγά ξεπέρασε τα οικονομικά του πρόβλημα αλλά ζημιώθηκε αγωνιστικά με λάθος επιλογές, τόσο προπονητών, όσο και παικτών από επιλογές κακών μάνατζερ. Η τωρινή διοίκηση έχει μια τάση να εμπιστεύεται πολύ εύκολα κάθε νέο προπονητή που του προτείνουν, όπως και κάθε μάνατζερ για την επιλογή παικτών και κάθε χρόνο έχει πάρα πολλές αλλαγές οι οποίες κάνουν κακό στον σύλλογο.

Χαρακτηριστική κίνηση - αυτοκτονία είναι η απομάκρυνση του τεχνικού Γιώργου Δώνη, ο οποίος παρότι είχε στην διάθεσή του ένα ρόστερ με άσημους παίκτες κατάφερε να κάνει μια πολύ καλή πορεία εν Ελλάδι . Έδωσε χρόνο συμμετοχής στους παίκτες από τα "σπλάχνα" της ομάδας και έδωσε έναν νέο αέρα στον Παναθηναϊκό. Όμως αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην διοίκηση και θέλησε να τον διώξει από το τιμόνι του πάγκου.

Άλλη μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Γιάννη Αναστασίου ο οποίος κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό χωρίς να έχει κάποιο ρόστερ που υπερίσχυε των άλλων ομάδων. Η διοίκηση αποφάσισε πως δεν κάνει ο συγκεκριμένος προπονητής για τον Παναθηναϊκό και τον απομάκρυνε από τον πράσινο πάγκο. Έπειτα τα πήγαινε - έλα των προπονητών είναι ουκ ολίγα, χωρίς να έχουν καμία θετική έκβαση.

Συν όλων των άλλων, ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως έχει μια αντιμετώπιση μικρής ομάδας και οι ευθύνες πέφτουν στην υπάρχουσα διοίκηση καθώς σύμφωνα με τους οπαδούς δεν έχει την πυγμή να επιβληθεί και να διεκδικήσει μια σεβαστή αντιμετώπιση.

RusExit: Η αθλητική πλευρά του

Την σεζόν (21-22) , που παίζεται ακόμη , ο Παναθηναϊκός έχει στόχο την είσοδο στην Ευρώπη καθώς βρίσκεται στα playoff της Super League ,αλλά και την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας* , η οποία θα του φέρει σίγουρα την Ευρώπη και πάλι στο γήπεδο του . Μένει να φανεί εάν οι πράσινοι αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους έχει δοθεί και κάνουν πράξη αυτό που ονειρεύονται οι φίλαθλοί τους.

*Σε περίπτωση κατάκτησης του κυπέλλου ,ο νικητής του τροπαίου παίρνει αυτομάτως θέση στα προκριματικά για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Exit mobile version