LifeSteps.gr

Μίλτος Τεντόγλου: Αφιέρωμα στον Έλληνα Πρωταθλητή

Μίλτος Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 και η καταγωγή του είναι από την Μικρά Ασία. Έχει περάσει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στα Γρεβενά.


Στην εφηβική του ηλικία είχε ως χόμπι το παρκούρ και ξεκίνησε τον στίβο κατά τύχη στην ηλικία των 15 ετών, ύστερα από μια παρότρυνση του έμπειρου προπονητή στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου. Ο κύριος Παπανίκος τον είδε να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών και ήταν ο πρώτος που είδε αυτό το κάτι.

Το οποίο δεν ήταν άλλο από το ταλέντο του στην αλτικότητα του και έτσι υπήρξε ο πρώτος του προπονητής. Εν συνεχεία, συνεργάστηκε με τον προπονητή αλμάτων, Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος είναι και ο σημερινός προπονητής του. Ο 24χρονος πλέον Μίλτος Τεντόγλου έχει βαλθεί να τρελάνει όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και τον κόσμο όλο.

Παναθηναϊκός: Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση του;

Οι επιτυχίες του Τεντόγλου
Οι πρώτες μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015, όταν μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων. Στις 6 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς πέταξε και έκανε προσγείωση στα 7,65 μ. και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ.

Αυτή η επίδοση του έδωσε το εισιτήριο για μια θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το οποίο λάμβανε χώρα στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015). Εκεί ο νεαρός Μίλτος κατέκτησε την 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.

Στην ηλικία των 17 ετών, ένα χρόνο αργότερα από την 5η θέση, έλαβε μέρος στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016. Σημείωσε στην τρίτη του προσπάθεια άλμα 7,91 μέτρων και ανέβηκε στην δεύτερη θέση του βάθρου κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Στις 28 Μαΐου τις ίδιας χρονιάς με άλμα στα 8,19 μ. κατά τη διάρκεια του μίτινγκ "Παπαφλέσσια" κατάφερε να πιάσει το όριο για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πήδηξε στα 7,64 μ. και έχασε μια θέση στον τελικό των Ολυμπιακών αγώνων της Βραζιλίας.

Το γεγονός αυτό όμως δεν έριξε ψυχολογικά τον αθλητή του άλματος εις μήκος και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών το 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ.  Αυτό αποτέλεσε και νέο πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία κάτω των 20 ετών.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος διεθνής του αγώνας, στον οποίο σημείωσε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.

Φυσικά οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο φτάνοντας στα 8,25 μ. Το μετάλλιο αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Παράλληλα ο Τεντόγλου με αυτό του το μετάλλιο γίνεται ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2019 σκαρφάλωσε και πάλι στην πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στα 8μ. και 38 εκ. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 ο Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ.

Αν και αγωνίσθηκε έχοντας έναν τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο κατάφερε με άλμα στα 8,04 μ. στον προκριματικό να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος, όπου στην πρώτη του προσπάθεια σημείωσε επίδοση 8.35μ. Το άλμα αυτό του έδωσε την πρώτη θέση. Στις 9 Ιουλίου 2021, κατετάγη 1ος στο μίτινγκ του Diamond League στο Μονακό στο άλμα εις μήκος, κάνοντας άλματα στα 8,21 μ και 8,24 μ.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Μιλτιάδης Τεντόγλου βρέθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο και, με άλμα στα 8,41 μ στην 6η προσπάθειά του στον τελικό, κατάφερε να ακουστεί ο εθνικός ύμνος στα ηχεία της Ιαπωνίας αφού έγινε χρυσός ολυμπιονίκης.

Φυσικά όλες αυτές τις επιδόσεις ο νεαρός ολυμπιονίκης δείχνει να τις απολαμβάνει με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει. Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις που κάνει ανά καιρούς δεν έχει "καβαλήσει το καλάμι" και έχει μείνει προσηλωμένος στους στόχους του .

Μετά από την κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο , εκείνος δηλώνει: “Ο αντίπαλός μου ήταν καλύτερος, δεν έπρεπε να τον κερδίσω!” Η δήλωση, δείχνει ένα σοβαρό άνθρωπο, δείχνει την ταπεινότητα, την σεμνότητα, το ότι “πατάει στην γη” . Είχε μόλις γίνει χρυσός ολυμπιονίκης και επέλεξε να δώσει τα εύσημα στον αντίπαλο του. Μοναδική κίνηση, η οποία σχολιάστηκε αρκετά (με θετικό πρόσημο φυσικά).

Ο αθλητισμός που ενώνει και ο αθλητισμός που χωρίζει

Οι αθλητικοί συντάκτες στην Ελλάδα καλούνται να δώσουν το βραβείο του κορυφαίου Έλληνα αθλητή της χρονιάς του 2021 . Ωστόσο δεν παίρνει το βραβείο ο Μίλτος Τεντόγλου, όπως θα περίμενε κάποιος. Παρότι έχει φέρει την μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να κάνει ένας αθλητής (Χρυσός ολυμπιονίκης), αυτό δεν είναι αρκετό όπως φάνηκε στους περισσότερους . Επέλεξαν να βραβεύσουν έναν παίκτη ομαδικού αθλήματος ως τον κορυφαίο Έλληνα και όχι έναν αθλητή που ολομόναχος έφτασε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Ωστόσο αυτό μικρή σημασία έχει τελικά τόσο για τον Μίλτο Τεντόγλου όσο και για εκείνους που γνωρίζουν τι ακριβώς έχει πετύχει. Προ ολίγων ημερών ( 18/3), γίνεται παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου με άλμα στα 8.55 . Για άλλη μια φορά οι δηλώσεις που έκανε ήταν απολαυστικές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
“ Πρώτα και πάνω απ' όλα σέβομαι όλους τους αθλητές, ακόμη κι αν δεν είναι καλοί. Σέβομαι την προσπάθειά τους. Σέβομαι όλα τα επαγγέλματα γενικά. Δεν θεωρώ ότι αυτό που κάνω είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με κάποιον που δουλεύει οκτάωρο στην οικοδομή.

Αυτό που κάνει ένας οικοδόμος ίσως είναι πιο δύσκολο από αυτό που κάνω εγώ, άρα γιατί “να το παίξω κάποιος”; Ο “κολλητός” μου δουλεύει σε φούρνο, στα Γρεβενά. Ξέρω ότι είναι δύσκολη δουλειά, όλες οι δουλειές είναι δύσκολες. Σέβομαι όποιον προσπαθεί και δεν θέλω να το παίξω ιστορία”.

Δεν γίνεται κάποιος ακούγοντας τον Τεντόγλου να μην νιώσει περηφάνια και συγκίνηση. Ένας άνθρωπος 24 ετών που έχει ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, που έχει κατακτήσει το Έβερεστ των Ολυμπιακών Αγώνων , δεν σκέφτηκε στιγμή να μιλήσει για τον εαυτό του και το τι πέτυχε.

Επέλεξε να δώσει την αναγνώριση άλλων επαγγελμάτων δείχνοντας πόσο ταπεινός είναι και πόσο έχει γνώση της πραγματικότητας. Κι όμως ο Μιλτιάδη Τεντόγλου σε μια χώρα που οι αθλητές του στίβου και όλων των ατομικών αθλημάτων είναι αόρατοι από την πολιτεία, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να φτάσει τόσο ψηλά . Και ναι, είναι πολύ δύσκολο και ας μην το παραδέχεται.

Αυτός ο οικοδόμος (ο κάθε οικοδόμος δηλαδή), αυτό το παιδί που δουλεύει στο φούρνο (και όλα τα παιδιά που δουλεύουν σε φούρνους) , είναι σίγουρο πως ένιωσαν ρίγος όταν έγιναν αυτές οι δηλώσεις.

Φυσικά, ο Μιλτιάδης Τεντόγλου δεν χρήζει ποτέ της δημοσιότητας των influencers, των υποψηφίων γαμπρών σε αστεία ριάλιτι, των απαίδευτων που βγαίνουν χωρίς καμία ιδιότητα σε κάθε κανάλι και διατυμπανίζουν την προσωπική τους ζωή, των διασήμων και των μαχητών.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Α μέρος)

Ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Γιατί ίσως τα ιδανικά και το ήθος που πρέσβευε αυτό το παιδί, να μην πρέπει να "λερωθούν" μαζί με τις υπόλοιπες διασημότητες. Έκαστος στο είδος του. Παρότι ο Μίλτος Τεντόγλου δεν έχει λάβει την ίδια διασημότητα με έναν παίκτη που μπήκε στο survivor, έχει καταφέρει περισσότερα από εκείνον και ας μην πήγε πλήθος κόσμου να τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο. Όσοι ξέρουν, ξέρουν. ​

Exit mobile version