LifeSteps.gr

Συμφωνία κοντσερτάντε του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Συμφωνία κοντσερτάντε

Musicians playing violin, violoncello, guitar and saxophone while conductor directing orchestra performance at night outdoor concert

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα μεταδώσει δωρεάν από το κανάλι της στο YouTube και την σελίδα της στο Facebook τη «Συμφωνία κοντσερτάντε» του Μότσαρτ. Η μαγνητοσκοπημένη συναυλία θα προβληθεί στις 25 Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής επετείου.

Pink Floyd: Το πιο επίκαιρο άλμπουμ τους

Σολίστ είναι ο Φαίδων Μηλιάδης και στη βιόλα ο Ηλίας Λιβιεράτος. Διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος διευθυντής ορχήστρας Άλκης Μπαλτάς. Η συμφωνία κοντσερτάντε είναι ένα ορχηστρικό κομμάτι, στο οποίο ένα ή περισσότερα σόλο όργανα, για κάποιο διάστημα, παίζουν διαφορετικό μουσικό θεματικό κομμάτι από την υπόλοιπη ορχήστρα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία περιέχει και το είδος της συμφωνίας βεβαίως, αλλά και του κονσέρτου. Υπάρχουν δηλαδή σημεία που οι σολίστες ξεχωρίζουν και άλλα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ορχήστρας.

Το 1779, ο Μότσαρτ μετά το τέλος της διετής περιοδείας του στην Ευρώπη, συνέθεσε τη Συμφωνία κοντσερτάντε. Στο πρώτο μέρος, allegro, αλλάζει τον συντονισμό της σόλο βιόλας και της δίνει μεγαλύτερα ανοίγματα και περισσότερη λάμψη. Το δεύτερο μέρος, andante, αποτελεί τον διάλογο μεταξύ των δυο σολίστ ο οποίος είναι πιο μελωδικός.

Λέγεται μάλιστα ότι αυτό το κομμάτι ήταν αφιερωμένο στον θάνατο της μητέρας του η οποία έφυγε εκείνη την περίοδο. Τρίτο και τελευταίο κομμάτι, presto, πιο αισιόδοξο και λυτρωτικό. Όπως εξάλλου πάντα πίστευε ο Μότσαρτ, ότι η μουσική είναι λυτρωτική.

Exit mobile version