LifeSteps.gr

One Day Meal: Είναι Ασφαλής Η Δίαιτα Με Ένα Γεύμα Τη Μέρα?

One Day Meal: Είναι Ασφαλής Η Δίαιτα Με Ένα Γεύμα Τη Μέρα?

Το ένα γεύμα τη μέρα είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα διατροφής που ισχυρίζεται ότι μας βοηθά να χάσουμε περισσότερο βάρος από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα. Με το One Day Meal τρώμε πλούσια μόνο μια φορά στη διάρκεια της ημέρας, παρακάμπτοντας τα τρία κλασικά γεύματα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η δίαιτα κάνει θαύματα και προσφέρει θεαματική απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας διίστανται.

Πώς λειτουργεί το One Day Meal

Η βασική ιδέα της δίαιτας είναι να πάρουμε όλες τις θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν τρώμε απολύτως τίποτα, εκτός από 1-2 κομμάτια φρούτων. Επιτρέπονται επίσης τα ροφήματα χωρίς θερμίδες, όπως ο καφές και το τσάι.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δίαιτες, στο One Day Meal μπορούμε να φάμε ό,τι μας αρέσει σε ένα ενιαίο μεγάλο γεύμα. Επιπλέον, δεν βασίζεται στην ανάγκη των περισσότερων προγραμμάτων διατροφής, στα οποία πρέπει να μετράμε τις θερμίδες.

Στην ουσία το ένα γεύμα τη μέρα λειτουργεί ως μια διαλείπουσα νηστεία που αναφέρεται ως δίαιτα 23:1. Σημαίνει ότι κάνουμε 23 ώρες την ημέρα νηστεία, αφιερώνοντας μόλις μια ώρα την ημέρα για να φάμε ό,τι επιθυμούμε.

Όταν τρώμε τρία γεύματα, τροφοδοτούμε με θερμίδες το σώμα μας, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πηγή καυσίμων.

Στη διαλείπουσα νηστεία, η συνεχής παροχή θερμίδων σταματάει. Έτσι, το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος για ενέργεια, με αποτέλεσμα την καύση του λίπους και την απώλεια βάρους.

Οι περισσότεροι που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα επιλέγουν το ένα γεύμα τη μέρα να είναι το δείπνο (19:00-21:00). Με αυτό τον τρόπο παίρνουν όλες τις θερμίδες εκείνη την ώρα.

Όπως αναφέρουν, μας βοηθά να αντέξουμε πιο αποτελεσματικά τη νηστεία που θα ακολουθήσει μετά.

Το One Day Meal είναι ιδιαιτέρα δημοφιλές σε αρκετούς σταρ του Hollywood. Ισχυρίζονται πως ακολουθούν πιστά για 2 εβδομάδες κάθε μήνα τη διαλείπουσα νηστεία του πλούσιου, αλλά ενός και μοναδικού βραδινού γεύματος.

Τι τρώμε στο ένα γεύμα τη μέρα?

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στη διατροφή του One Day Meal. Ορισμένοι διαιτολόγοι, όπως είναι φυσικό, προτείνουν την κατανάλωση μόνο υγιεινών τροφών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, οι περισσότερες εκδόσεις της δίαιτας μας επιτρέπουν να τρώμε ό,τι θέλουμε. Επιτρέπονται ακόμη και οι λιπαρές τροφές κατά τη διάρκεια του μοναδικού γεύματός μας.

Πολλοί διατροφολόγοι αναφέρουν πως παίζει σημαντικό ρόλο η κατανάλωση γευμάτων υψηλής ενέργειας για την πρόληψη της απώλειας των μυών.

Έτσι θα έχουμε καλή ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών, και ινών, διατηρώντας σε καλή φυσική κατάσταση το σώμα μας.

Τα πιθανά οφέλη

Όσοι ακολουθούν πιστά το ένα γεύμα τη μέρα θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη με αυτό το πρόγραμμα διατροφής. Φυσικά, το μεγαλύτερο όφελος αναφέρουν πως είναι η γρήγορη απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με αρκετά έγκριτα περιοδικά ιατρικής, όπως το Medical news today, τα υποτιθέμενα οφέλη προκύπτουν από την ίδια τη δίαιτα, καθώς είναι εύκολο να την ακολουθήσουμε.

Δεν χρειάζεται να μετράμε θερμίδες, ούτε υπάρχουν τρόφιμα που θεωρούνται απαγορευτικά.

Στο US National Library of Medicine, γνωστό και ως NCBI, έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της διαλείπουσας νηστείας του One Day Meal. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές έχουν διεξαχθεί σε άνδρες.

Ως εκ τούτου, είναι λιγότερο γνωστές οι επιδράσεις του στις γυναίκες. Αναφέρεται ότι λόγω των ορμονικών κύκλων οι γυναίκες έχουν άλλες διατροφικές απαιτήσεις. Είναι λοιπόν πιθανό οι επιδράσεις της διαλείπουσας νηστείας να είναι διαφορετικές.

Η κυριότερη διατροφική απαίτηση των γυναικών που διαφέρει από των ανδρών είναι αυτή του σιδήρου, η οποία μπορεί να μην ικανοποιηθεί με το ένα γεύμα τη μέρα.

Οι μελέτες που έγιναν το 2017 από το NCBI για τη διαλείπουσα νηστεία, ανέδειξαν πως μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και να μειωθεί το βάρος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον μια άλλη μελέτη του ίδιου ιδρύματος, ανέδειξε πως η διαλείπουσα νηστεία του One Day Meal, μπορεί να επηρεάσει θετικά τους κύκλους του ύπνου των παχύσαρκων. Επίσης μπορεί να ωφελήσει το καρδιακό σύστημα και να βελτιώσει τη μνήμη.

Οι κίνδυνοι

Δεν υπάρχουν μόνο μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη που προκύπτουν από τη διαλείπουσα νηστεία και το ένα γεύμα τη μέρα. Υπάρχουν και έρευνες που αναφέρουν πως το One Day Meal εγκυμονεί κινδύνους.

Οι περισσότερες εστιάζουν στο ότι η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος την ημέρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εξάντληση ή έντονη αδυναμία. Επιπλέον στο ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και λιπαρών.

Υπάρχουν επίσης σοβαροί κίνδυνοι για τα άτομα με ιατρικές παθήσεις. Για παράδειγμα, τα άτομα με διαβήτη ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η γνωστή υπογλυκαιμία, πρέπει να τρώνε τακτικά τα γεύματα τους καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν σοβαρές παρενέργειες.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε από το ιατρικό ινστιτούτο JAMA, στην οποία συμμετείχαν 100 άτομα, διαπίστωσε ότι η διαλείπουσα νηστεία αύξησε τη χοληστερόλη (LDL).

Τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL συνδέονται με αυξημένα ποσοστά καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο "The Journal of Inflammation", τόνιζε ότι το ένα γεύμα τη μέρα θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ιδιαίτερα μεταξύ των υγιών μεσηλίκων.

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κάνει το σώμα ευάλωτο στις μολύνσεις. Ιδίως αν υπάρχουν ασθένειες με αναπνευστικές διαταραχές.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν δύο ομάδες με άτομα μέσης ηλικίας άτομα που δεν είχαν προβλήματα υγείας. Μια ομάδα έτρωγε τρία γεύματα την ημέρα, ενώ η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε ένα γεύμα, με τις θερμίδες, ωστόσο, να είναι ισοδύναμες.

Μετά το πείραμα, οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας που ακολούθησε το One Day Meal έγιναν πιο ευπαθείς σε διάφορες ασθένειες.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ένα γεύμα τη μέρα?

Δεν χωρά αμφιβολία πως αν θέλουμε να χάσουμε βάρος είναι καλύτερα να συμβουλευτούμε έναν γιατρό ή έναν διαιτολόγο.

Οι celebrities μπορεί να ισχυρίζονται πως το ένα γεύμα τη μέρα είναι θαυματουργό. Όμως, έχουν την υποστήριξη των καλύτερων διατροφολόγων και επαγγελματιών γυμναστών.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας ή κάποια εμπειρία που είχατε με το One Day Meal, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version