LifeSteps.gr

Βανέσσα Μαραγκού: Η ηρωίδα της καθημερινότητας

Βανέσσα Μαραγκού

Σήμερα έχω την χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσω ένα από τα αξιολογότερα άτομα που έχω γνωρίσει προσωπικά στην ζωή μου και για αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Ο λόγος για την Βανέσσα Μαραγκού, Κοινοτική Σύμβουλο Καλλιθέας, ανθυπασπιστή της Πολεμικής Αεροπορίας, αθλήτρια, διαιτητή σε τοπικά πρωταθλήματα, και μέλος της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ), της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την Βανέσσα την γνωρίσαμε με τον αδερφό μου πριν από αρκετά χρόνια, στο στάδιο στο οποίο τρέχουμε. Από την πρώτη στιγμή μας είχε εντυπωσιάσει η αθλητικότητα της, η αφοσίωση της στην δραστηριότητα με την οποία καταπιανόταν και, εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών, αλλά και λόγω των μακριών ξανθών μαλλιών, της είχαμε δώσει το παρατσούκλι Supergirl, εμπνευσμένο από την Helen Slater που υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του 1984.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, συνειδητοποιήσαμε πόσο εύστοχος χαρακτηρισμός ήταν αυτός. Η Βανέσσα προχώρησε από τον έναν άθλο στον επόμενο. Έσωσε ποιος ξέρει πόσες ζωές και βοήθησε ανθρώπους χτυπημένους από φυσικές και μη καταστροφές, σαν πραγματική υπερηρωίδα. Συμμετέχει στα κοινά παλεύοντας με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώσει την ζωή των κατοίκων της Καλλιθέας.

Εξελίσσεται ασταμάτητα και σε πνευματικό επίπεδο, μελετώντας δημοσιογραφία, αρχαία ελληνική ιστορία και ευρωπαϊκό πολιτισμό. Κατά την γνώμη μου, το μόνο που της λείπει για να πραγματώσει την χαρακτηρισμό Supergirl είναι η στολή! Της ζητήσαμε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη για να παρουσιάσουμε τις σημαντικές απόψεις της στο κοινό μας και προθυμοποιήθηκε αμέσως. Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις της συνέντευξης.

1) Τι σε έκανε να αποφασίσεις να ασχοληθείς με τα κοινά;

Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με τα κοινά είναι δύο λόγοι. 1) Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου, ο μπαμπάς μου ασχολείτο με τα κοινά στην περιοχή που μένει, μέχρι και τώρα που είναι συνταξιούχος. Επίσης και ο αδελφός μου το ίδιο. 2) Δεν αντέχω τις αδικίες σε κοινωνικό επίπεδο.

2) Ποιοι άνθρωποι (εν ζωή ή όχι) αποτελούν τα πρότυπά σου και ήταν τα πρότυπά σου καθώς μεγάλωνες; Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις κάποιων ανθρώπων που σε εκφράζουν;

Καθώς μεγάλωνα, το πρότυπό μου ήταν ο πατέρας μου. Με μεγάλωσε με τέτοιο τρόπο που του οφείλω αυτό που είμαι. Χωρίς την στήριξή του δεν θα είχα καταφέρει τίποτα στην ζωή μου. Πάντα όταν νευρίαζα με κάποια αδικία που γινόταν εις βάρος μου μου έλεγε: εσύ να φερθείς σωστά, μην φτάσεις στο επίπεδό του/της, είσαι ανώτερος άνθρωπος.

3) Ποια είναι τελικά η μεγαλύτερή σου αγάπη, ο στίβος, η διαιτησία, η πολιτική, ο χορός...

Όλα αυτά που με ρωτάς τα αγαπώ αλλά η μεγαλύτερη αγάπη μου είναι η ιστορία που τη σπουδάζω κιόλας, συγκεκριμένα η αρχαία ελληνική ιστορία. Πηγαίνω συνεχώς σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

4) Ποια είναι κατά την γνώμη σου τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα στην πατρίδα μας και πως προτείνεις να τα αντιμετωπίσουμε;

Η ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας μπορεί να γίνει με την βοήθεια του κράτους στα ευάλωτα νοικοκυριά και σε μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, το ίδιο το επίσημο κράτος, πρέπει να φροντίσει άμεσα την ρύθμιση των αγορών ώστε να εξαφανιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ο δε πόλεμος στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται με άμεση κατάπαυση του πυρός, με εκεχειρία που θα οδηγήσει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις και όχι προσχηματικές, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

5) Ποια είναι η γνώμη σου για την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται στην Ουκρανία; Πιστεύεις ότι κάποια από τις δύο πλευρές έχει το δίκιο με το μέρος της;

Είναι απαράδεκτο, εν έτη 2022, να γίνεται πόλεμος και να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός. Σε έναν πόλεμο που προκαλείται, δεν έχει καμία πλευρά δίκιο κατά την γνώμη μου. Βεβαίως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η υπερδύναμη που προκάλεσε τον πόλεμο είναι η Ρωσία και εκεί είναι το άδικο.

6) Θαυμάζεις κάποιον αθλητή πάρα πολύ, και για ποιο λόγο;

Τώρα θα περιμένεις να σου πω κάποιον ποδοσφαιριστή αλλά ναι, θαυμάζω πολύ ως παλιά αθλήτρια του μήκους, τον Μίλτο Τεντόγλου. Ο λόγος είναι ότι ξεχωρίζει, όχι μόνο με τις αθλητικές επιδόσεις του αλλά και για τον σπουδαίο χαρακτήρα του. Είναι πρότυπο για όλα τα παιδιά.

Μίλτος Τεντόγλου: Αφιέρωμα στον Έλληνα Πρωταθλητή

7) Πιστεύεις ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλοτριώσει και αποξενώσει τον κόσμο;

Ναι το πιστεύω, και όχι μόνο έχει αλλοτριώσει και αποξενώσει αλλά και πολλοί εργαζόμενοι σε παραδοσιακά επαγγέλματα έχουν χάσει τις δουλειές τους. Βεβαίως δεν πρέπει να είμαστε αντίθετοι στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, οπωσδήποτε όμως αυτή η εξέλιξη οφείλει να είναι προς όφελος της ανθρωπότητας.

8) Πως προτιμάς να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Τον ελεύθερο χρόνο μου, εάν έχω φυσικά, μου αρέσει να τον περνάω με τον σκύλο μου τον Σαύρα και τους κολλητούς μου φίλους, Θεανώ και Μάκη.

9) Η ενασχόλησή σου με την μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών της Π.Α. είναι ένα λειτούργημα, μια ηρωική και δύσκολη ενασχόληση που σε φέρνει αντιμέτωπη με πολλά δυσάρεστα φαινόμενα. Ποιες οι συνέπειες, θετικές και αρνητικές, αυτής της δραστηριότητας στην ψυχολογία σου;

Είναι η φύση της δουλειάς μου η οποία με φέρνει αντιμέτωπη πολλές φορές με πολύ δυσάρεστα γεγονότα. Πάντα προσπαθώ να μην με καταβάλουν οι άσχημες σκέψεις αλλά μόνο οι ευχάριστες από κάποια διάσωση γιατί θα πρέπει να είμαι δυνατή για να συνεχίσω το έργο μου.

10) Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με ένα δύσκολο χώρο όπως αυτός της διαιτησίας;

Από μικρή ήμουν αθλήτρια στίβου και άρα είχα την φυσική κατάσταση. Μου άρεσε να βλέπω ποδόσφαιρο έτσι, σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου που είχα πάει με την φίλη μου την Θεανώ, μετά από παρότρυνσή της, μου έβαλε την ιδέα να πάω σε σχολή και να γίνω διαιτητής. Έτσι ξεκίνησε το όνειρο.

11) Ποιες συμβουλές θα έδινες σε νεαρά άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν την πορεία σου;

Θα συμβούλευα τους νέους να συμμετέχουν περισσότερο στα κοινά και όχι αδιάφοροι, προκειμένου να οικοδομήσουν μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική, με ίσες ευκαιρίες για όλους.​

Exit mobile version