LifeSteps.gr

Stealth Wear: Η αντικατασκοπεία συναντά το σχεδιασμό ενδύματος

Stealth Wear: Αν σου αρέσει η ιδιωτικότητά σου και τα drones την παραβιάζουν.

Τι είναι το Stealth Wear

Ο Adam Harvey, καλλιτέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι δύσπιστος για τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν πυροδοτήσει διαμάχη τα τελευταία χρόνια λόγω της πιθανότητας τους για απώλειες αμάχων και τη χρήση τους ως οικιακά εργαλεία επιτήρησης. Οπλισμένα με κάμερες θερμικής απεικόνισης, τα drones μπορούν να στοχεύσουν αποτελεσματικά τη θερμική καταγραφή ενός θύματος και να κλειδώσουν σε αυτό. Μπορούν να δουν ακόμη και μέσα από τα ρούχα.

Και έτσι, επέλεξε τη μόδα ως μέσο προστασίας. Το "Stealth Wear", μια νέα σειρά ρούχων, προσφέρει προστασία από την επιτήρηση θερμικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται από drones. Τα ρούχα είναι κατασκευασμένα από ένα ελαφρύ, εύκαμπτο, επιμεταλλωμένο ύφασμα που χρησιμοποιεί ίνες για να αντανακλούν τη θερμότητα και να κρύβουν τη θερμική ταυτότητα του χρήστη. Είναι επίσης επενδυμένα με μετάξι, το οποίο συμβάλλει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση όταν φοριούνται.

Η συλλογή περιλαμβάνει δύο κομμάτια εμπνευσμένα από τη μουσουλμανική παράδοση, μπούρκα και χιτζάμπ, επιμεταλλωμένη κουκούλα και βαμβακερό μπλουζάκι με θερμικά αντανακλαστικά. Η μπούρκα και η χιτζάμπ έχουν σκοπό να θυμίζουν τη Μέση Ανατολή, όπου τα drones είναι πιο διαδεδομένα, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σύλληψη

Η ιδέα για το έργο προέκυψε από την έρευνα του Harvey στη θερμική απεικόνιση. Εντυπωσιασμένος από τη χρήση της σε οπλικά συστήματα και επιχειρήσεις drone, αγόρασε μια θερμική κάμερα, έκανε μερικές δοκιμές και γρήγορα ανακάλυψε ότι το μέταλλο εμπόδιζε αποτελεσματικά τις φωτογραφίες.

Η υποδοχή

Οι αντιδράσεις στο Stealth Wear μέχρι στιγμής ήταν θετικές. Ενώ τα ενδύματα κατασκευάζονται για πολιτική χρήση, ο Χάρβεϊ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό παραγγελιών από στρατιωτικούς κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που διεξάγουν επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, οι οποίοι ζήτησαν να σχεδιαστούν ειδικά προσαρμοσμένα προσαρμοσμένα κομμάτια.

Το μέλλον στο σχεδιασμό ενδύματος

Το Stealth Wear είναι ένα όραμα για τη μόδα που αντιμετωπίζει την άνοδο της επιτήρησης, τη δύναμη αυτών που επιτηρούν και ικανοποιεί την αυξανόμενη ανάγκη να εμποδιστεί ο έλεγχος πάνω στην ιδιωτική μας ζωή. Διερευνά την αισθητική της ιδιωτικής ζωής και τις δυνατότητες της μόδας να αμφισβητήσει τις αυταρχικές τεχνολογίες επιτήρησης.

Exit mobile version