LifeSteps.gr

Έξι πρακτικές για να αποφύγεις την "κατάθλιψη"

Έξι πρακτικές

Αναμφισβήτητα διανύουμε μια περίοδο που δεν ευνοεί την ψυχολογική ανάταση του ανθρώπου. Αντιθέτως, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες δυσχερείς καταστάσεις που μας αγχώνουν και μας πιέζουν. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της κοινωνικής συμπεριφοράς του ατόμου. Μετατρεπόμαστε σε όντα απαθή, ατομικιστικά, αδύναμα να εκφραστούν συναισθηματικά αλλά και να εμπιστευτούν. Βρίσκουμε μια ζώνη ασφαλείας και φοβόμαστε να βγούμε από αυτήν μήπως και έρθουμε αντιμέτωποι με νέες δυσκολίες.

Η στασιμότητα και ο φόβος όμως, δεν οδηγούν πουθενά. Αντιθέτως, έμμεσα τραυματίζουμε τον εαυτό μας και την ψυχική μας υγεία προκαλώντας ίσως μακροχρόνια σοβαρά τραύματα. Παρακάτω παρουσιάζω έξι καθημερινές πρακτικές που σίγουρα θα βελτιώσουν την ψυχολογία σου και τη στάση ζωής σου.

  1. Μην παρακολουθείς ειδήσεις

Γνωρίζω πως θέλεις να είσαι ενήμερος για τις εξελίξεις και πολλές από αυτές ίσως σε αφορούν, αλλά η πολύωρη παρακολούθηση ειδήσεων μέσα στην ημέρα, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία σου. Καταστροφολογίες, βαρύγδουπες ειδήσεις και κινδυνολογίες ,ασυνείδητα, μας αγχώνουν, μας στρεσάρουν και μας μετατρέπουν σε αδύναμους και ανενεργούς πολίτες. Για αυτό καλό θα ήταν να θέσεις ένα όριο στην παρακολούθησή τους. Επέλεξε τι θα δεις και για πόσο θα το δεις. Ενημερώσου αλλά μην «χάνεσαι» μέσα στις ατέλειωτες ειδήσεις.

  1. Απομακρύνσου από τα social media

Ίσως να είναι και η πιο δύσκολη πρακτική καθώς, η χρήση τους αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια για όλους. Με την πρώτη ευκαιρία, σε κάθε ελεύθερο χρόνο που μπορεί να έχουμε πιάνουμε το κινητό μας και ελέγχουμε τις εξελίξεις. Ενημερωνόμαστε για την καθημερινότητα των διαδικτυακών μας φίλων και εθιζόμαστε στην έννοια της «κλειδαρότρυπας». Αμέσως μετά, κατά κανόνα, ακολουθεί η σύγκριση, ένα παιχνίδι στο οποίοι είμαστε πάντα οι ηττημένοι. Η αδυναμία μας για ανατροφοδότηση μας οδηγεί στη μασημένη τροφή πως είναι αληθινό αυτό που παρουσιάζεται στον «ψεύτικο» κόσμο του διαδικτύου. Κάνε ένα διάλλειμα από όλα αυτά, πάρε τον χρόνο σου και έπειτα χρησιμοποίησέ τα social media σου με περισσότερη σύνεση.

  1. Να είσαι σε επαφή με την φύση

Έστω μισή ώρα επαφή με τη φύση είναι ευεργετική για την ψυχολογία σου αλλά και την υγεία σου. Έχουμε ανάγκη να βγαίνουμε από το σπίτι, να ανανεώνουμε το οπτικό μας πεδίο και η φύση προσφέρει την καλύτερη διέξοδο. Περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο, ό,τι και να επιλέξεις σίγουρα θα σε τονώσει και θα αποκτήσεις θετικότητα και ευεξία. Ο ανοιχτός χώρος εκτός του σπιτιού διευρύνει τους ορίζοντές μας, μας ηρεμεί και μας οδηγεί σε πιο σωστές αποφάσεις από αυτές που θα παίρναμε κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχου ενός σπιτιού.

  1. Προτίμησε τις κωμωδίες

Μία πρακτική που συχνά αγνοούμε είναι το είδος των ταινιών που επιλέγουμε να δούμε. Οι ταινίες είναι για να μας βγάζουν από την πραγματικότητα στην οποία ζούμε και να μας βάζουν για λίγο σε μία άλλη. Με το να επιλέγεις ένα δράμα ή ένα θρίλερ απλά εντείνεις την αρνητική ενέργεια που έχεις ήδη μέσα σου. Αντιθέτως, μία κωμική ταινία θα σε κάνει να ξεχαστείς, να γελάσεις και να βγεις από τα δυσμενή όρια της σύγχρονης πραγματικότητας. Έχεις υποχρέωση να προσφέρεις στον εαυτό σου χαρούμενες και αστείες στιγμές που θα τον χαλαρώσουν και θα τον διασκεδάσουν.

  1. Γυμνάσου

Η σωματική άσκηση έχει αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Καθώς γυμναζόμαστε τα επίπεδα των ενδορφινών, των ορμονών της χαράς δηλαδή, αυξάνονται με αποτέλεσμα να προάγεται η χαρά και η ευφορία. Έστω και 20 λεπτά γυμναστικής έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας και μας απομακρύνουν το άγχος και το στρες. Πιστεύουμε πιο πολύ στον εαυτό μας, δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε για αυτόν και την υγεία του και αυξάνουμε έτσι την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή μας. Μπορείς να συνδυάσεις την άσκηση με την επαφή με την φύση, με την έναρξη ενός νέου χόμπι ή ακόμη και με μικρά προγράμματα γυμναστικής στο σπίτι.

  1. Μίλα με αγαπημένα σου πρόσωπα

Η επαφή με ανθρώπους που νοιάζονται για σένα μόνο καλό μπορούν να σου επιφέρουν. Μία συζήτηση που δεν θα σε κατακρίνει, δεν θα έχει σκοπό να σε μειώσει ή να σε αγχώσει να την αποζητάς. Απομακρύνσου από ανούσιες συμπράξεις με ανθρώπους που σε πάνε πίσω, σε ρίχνουν ψυχολογικά και σε πιάνει ταχυκαρδία (με την αρνητική έννοια) κάθε φορά που σε παίρνουν τηλέφωνο. Η καθημερινή επαφή με άτομα όπου μπορείς να είσαι ο εαυτός σου είναι λυτρωτική για την ψυχολογία σου.

Αυτές λοιπόν, είναι κάποιες μικρές πρακτικές επιβίωσης που αν κάνεις καθημερινότητά σου, σου υπόσχομαι πως θα δεις θετικά αποτελέσματα και θα θες επιτέλους να κατέβεις από αυτό το τρενάκι του τρόμου που άθελά μας γίναμε επιβάτες. Καλή επιτυχία! .

Exit mobile version