LifeSteps.gr

Far Cry 6 review

Το Far Cry 6 είναι το έκτο “τέκνο” του πασίγνωστου franchise της Ubisoft με τον γενικό τίτλο Far Cry. Ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2020 και είχε προγραμματιστεί για κυκλοφορία στις 18 Φεβρουαρίου 2021 στα PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One και Xbox Series X | S, για να καθυστερήσει τελικα έως τις 7 Οκτωβρίου 2021 λόγω της απαίσιας πανδημίας του COVID -19. Οι οπαδοί της σειράς το περίμεναν με ανυπομονησία για πολύ καιρό έφτασε λοιπόν η ώρα να δούμε αν άξιζε τον κόπο η αναμονή η βρισκόμαστε μπροστά σε μια μετριότητα.

“Α, ρε Fidel, ακόμα στην μπούκα σε έχουν”
Η Ubisoft δεν πρόκειται ποτέ μάλλον να βάλει μυαλό αναφορικά με το κεντρικό θέμα που χρησιμοποιεί στην σειρά Far Cry. To κλισέ σενάριο του κακού ηγεμόνα που καταδυναστεύει μια μεγάλη έκταση γης επιστρέφει και εδώ, πιο... κλισαρισμενο από ποτέ άλλοτε. Στο επίκεντρο του δράματος βρίσκεται ο στρατιωτικός δικτάτορας της Yara, Anton Castillo, ένας εντελώς απαίσιος τύπος που δολοφονεί και υποδουλώνει τους συμπατριώτες του, αναγκάζοντας τους να δουλεύουν σαν σκυλιά σε μολυσμένα καπνοχωραφα. Το προϊόν του κόπου τους χρησιμοποιείται στην συνεχεία για να παράγει ένα δήθεν θαυματουργό φάρμακο εν ονόματι Viviro, το οποίο υπόσχεται θεραπεία του καρκίνου. Όποιος αντιτίθεται στον Castillo φυσικά εκτελείται με συνοπτικές διαδικασίες.

Στα νυχιά του τρελού δικτάτορα βρίσκεται και ο έφηβος γιος του, Diego, ο οποίος αντιτίθεται σιωπηρά στις ανελέητες τακτικές του πάτερα του αλλά είναι αναγκασμένος να υποστεί την ανυπόφορη αγωγή του. Ο δικός σας ρόλος είναι αυτός του/της Dani Rojas (το φύλο του είναι καθαρά της επιλογής σας) ενός ορφανού που, στην προσπάθεια του να επιβιώσει, ενώνεται με την αντάρτικη ομάδα Libertad με σκοπό να καθαρίσει τον Castillo και τους υπαρχηγούς του. Η Yara είναι ένα νησί χωρισμένο σε μια χούφτα περιοχές, η καθεμία με το δικό της τμήμα της αυτοκρατορίας του Castillo που πρέπει να συντρίβει και τους δυνητικούς σύμμαχους που θα σας βοηθήσουν στον σκοπό σας. Κάθε περιοχή είναι πολύ ξεχωριστή γεωγραφικά, έχει μοναδικές προκλήσεις και αποστολές που θα αναλάβετε και, η ποικιλομορφία τους, χαρίζει στο Far Cry 6 μια πολύ πιο φρέσκια αίσθηση από τους προκάτοχους του.

Assassin's Creed Valhalla review

Σε εννοιολογικό επίπεδο τώρα, το Far Cry 6 είναι μια ακόμη στυγνή Δυτική προπαγάνδα ενάντια στην Κούβα και τον Fidel Castro, τον οποίο φωτογραφίζει ο σεναριογράφος στον διαβολικό δικτάτορα Anton Castillo. Απορώ πως δεν τον ονόμασε και Fidel αφού το επώνυμο Castillo μεταφράζεται σε κάστρο στα ισπανικά. Ο πρώην επαναστάτης λοιπόν που πήρε την εξουσία με την βια και έγινε χειρότερο κάθαρμα από εκείνους που εκθρόνισε, αυτή είναι η αντίληψη των Αμερικανών για τον Castro και αυτή επαναλαμβάνεται και εδώ, ανεπαρκώς συγκαλυμμένη. Το Far Cry 6 ειρωνεύεται έμμεσα και την τεράστια πρόοδο της κουβανικής ιατρικής, παρουσιάζοντας ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο που παρασκευάζεται με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Θα είναι καλό να ξεκολλήσουν οι Γάλλοι φίλοι μας της Ubisoft και να μην ενστερνίζονται τις ψυχροπολεμικές έμμονες άλλων χώρων.

Σε δουλειά να βρισκόμαστε
Το Far Cry 6 παρέχει μια αξιοπρεπή γκάμα από missions τα οποία εστιάζονται σε διαφορετικά πράγματα και, φυσικά, προσφέρουν ξεχωριστά awards. Έκτος από την βασική πλοκή η οποία σας οδηγεί σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τον Castillo, θα παίξετε και missions που δίνουν έμφαση στις ιστορίες των διάφορων NPCs, θα το ρίξετε σε αγώνες δρόμου είτε με οχήματα είτε για να βάλετε στο χέρι πολύτιμες προμήθειες, θα κυνηγήσετε, θα ψαρέψετε και θα ψάξετε για πολύτιμα αντικείμενα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Yara. Τα anti-aircraft guns missions θα τα γουστάρετε εξίσου γιατί σπάνε περαιτέρω την γραμμικότητα που αντιμετωπίσατε στα παλιότερα Far Cry.

Serious Sam 4 review

Στο Far Cry 6 θα ευχαριστηθεί η ψυχή σας crafting πάνω στα workbenches που σας περιμένουν για να κατασκευάσετε πυρομαχικά, να συναρμολογήσετε πανίσχυρα όπλα και να τα διαμορφώσετε όπως γουστάρετε με την τεράστια ποικιλία από mods. To mini game Los Bandidos είναι επίσης μια απολαυστική ασχολία που σας οδηγεί σε διακλαδισμένα missions με απώτερο σκοπό την στρατολόγηση δυναμικών επαναστατών στον αγώνα σας. Οι διασωθέντες αντάρτες γίνονται διαθέσιμοι στις επόμενες αποστολές του Los Bandidos, προσφέροντας έτσι ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσετε τις διασωστικες επιχειρήσεις έως ότου ξεκλειδώσετε όσα έχουν να προσφέρουν. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάπτυξη των ολιγάριθμων camps. Η δημιουργία νέων facilities εμπλουτίζει απίστευτα το gameplay, ανοίγοντας fast travel locations, την δυνατότητα ψαρέματος, κυνηγιού, ευκολότερης ανίχνευσης των εχθρικών βάσεων κ.ο.κ.

Το Far Cry 6 είναι η χαρά των φιλόζωων γιατί σας επιτρέπει να φέρετε μαζί σας στην μάχη ένα σωρό "κατοικίδια" που μόνο ακίνδυνα δεν είναι. Εντάξει υπάρχουν και ακίνδυνα όπως το σκυλάκι που λειτουργεί σαν αντιπερισπασμός ώστε να κάνετε τα δικά σας ενόσω το χαϊδεύουν οι εχθροί, εντούτοις τα περισσότερα pets που ονομάζονται amigos, δαγκώνουν και δαγκώνουν άγρια. Προσωπικά λατρεύω τον κροκόδειλο Guapo και χάρηκα ιδιαίτερα για το ότι τα amigos δεν πεθαίνουν μόνιμα αλλά αναζωογονούνται μονά τους η με ένα σας... χάδι. Πέραν της τεράστιας βοηθείας που προσφέρουν στην μάχη, αποσπώντας την προσοχή των εχθρών και φθείροντας το health τους, θα γουστάρετε και τα skills που διαθέτουν, τα οποία δυναμώνουν και αυξάνονται δια της συνεχούς χρήσης. Τα amigos θα σας χαρίσουν ατελείωτες ώρες γέλιου επίσης με τα καμώματα τους. Δώστε βάση στον τρόπο επίθεσης του εξαγριωμένου κόκορα Chicharron η στα animations και τα κόλπα του κοπρόσκυλου Boom Boom για να καταλάβετε τι εννοώ.

Ο καλός αντάρτης είναι ο εκπαιδευμένος αντάρτης
Ξεχάστε το character progression του παρελθόντος με τα xps να πέφτουν βροχή με κάθε σας πράξη. Στο Far Cry 6 η ενδυνάμωση του χαρακτήρα εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του εξοπλισμού του. Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λησμονήσετε τα guerilla levels που ανεβαίνει ο χαρακτήρας σας δια της xp μεθόδου γιατί, εκτός από το prestige που φέρει ένας υψηλός τίτλος στα πλαίσια του επαναστατικού στρατού, όσο πιο υψηλόβαθμος είναι ο/η Dani, τόσο μεγαλύτερη πρόσβαση σε πανίσχυρο εξοπλισμό αποκτά. Τα διαθέσιμα όπλα έρχονται σε μεγάλη ποικιλία και χωρίζονται σε τυπικά και σπανιότατα, με μόνο το πρώτο είδος να σηκώνει αναβάθμιση/τροποποίηση.

Ο εξοπλισμός είναι διάσπαρτος σε όλο το game world και έρχεται με μοναδικά πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται αυτόματα από εσάς στρατηγική απόκτηση και αξιοποίηση του κατάλληλου εξοπλισμού που θα σας επιτρέψει να διαλύσετε τους εχθρούς που σας περιμένουν στο επόμενο mission. Πάμε τώρα στο σύστημα χειρισμού και στην ανταπόκριση των game mechanics στις εντολές σας. Κάθε μεταφορικό μέσο που θα πέσει στα χεριά σας, είτε είναι όχημα, είτε αεριωθούμενο είτε... άλογο, ανταποκρίνεται τέλεια στις οδηγίες που μοιράζετε μεσώ χειριστηρίου η πλήκτρων και η ανάδραση είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Θα νιώσετε στα χεριά σας την αίσθηση της ανάκρουσης των όπλων, την αυξανόμενη επιτάχυνση των οχημάτων, την ένταση των εκρήξεων. Θα χαρείτε τα mechanics της αναρρίχησης επίσης και θα ερωτευτείτε σφοδρά τα stealth kills. Προσωπικά δεν με πείραξε καθόλου το ότι οι αντίπαλοι είχαν την τάση να μου γυρνούν την πλάτη, προσφέροντας τέλειο στόχο για την μάχαιρα μου. Τα stealth kills είναι σκέτη πώρωση γιατί είναι αιμοβόρικα και δονούμενα.

Watch Dogs: Legion review

Αφού αναφερθήκαμε στο A. I. θέλω να τονίσω την ιδιαίτερα προβληματική του φύση, την οποία μπορούμε να εξηγήσουμε μονάχα ως συνεπεία του τεράστιου game world. Θα συναντήσετε εντελώς αντίθετες συμπεριφορές στις συναντήσεις σας με τις δυνάμεις του Castillo. Σε περιπτώσεις σαν αυτή που προανέφερα, θα δείτε τους εχθρούς να μην δίνουν την παραμικρή σημασία στην παρουσία σας, επιτρέποντας σας έτσι να τους μακελεύετε άνετα με stealth kills. Ακόμα χειρότερα είναι όταν, ενώ έχετε κάνει αισθητή την παρουσία σας πυροβολώντας, οι αντίπαλοι συμπεριφέρονται νωχελικά η αδυνατούν να καταλάβουν που βρίσκεστε. Στον αντίποδα θα αντιμετωπίσετε εχθρούς με ματιά αετού που σας πετυχαίνουν με τρομακτική ακρίβεια από τεράστια απόσταση.

Στα χεριά σας ο/η Dani θα μεταβληθεί στην απολυτή φονική μηχανή, μια φονική μηχανή η οποία δεν μπορεί να εξοντώσει όμως τον χειρότερο εχθρό που αντιμετωπίζετε σε όλα τα Far Cry, τα ενοχλητικά bugs. Το πρώτο εντοπίστηκε από τον Μάνο στο gameplay βίντεο του όταν, πλησιάζοντας ένα σημαντικό NPC για το εν εξελίξει mission, το παιχνίδι δεν τον ειδοποίησε ότι έπρεπε να τον δωροδοκήσει. Στριφογυρνώντας αρκετή ώρα γύρω του, ο Μάνος τον πετσόκοψε με την ματσετα, αποτυγχάνοντας αυτόματα στην αποστολή. Η ειδοποίηση για το τι έπρεπε να κάνει ήρθε μετά... θάνατον του εχθρού άρα ήταν εντελώς άσκοπη. Τα κακώς κείμενα δεν σταματούν εδώ συνεπώς ετοιμαστείτε να απολαύσετε βράχους που αιωρούνται στον αιθέρα, τον ήχο να γίνεται καπνός δίχως λόγο και αίτια, κάτι περίεργα κολλήματα στο περιβάλλον και ένα σωρό ακόμα bugs. Το ζήτημα έχει και την θετική του πλευρά όμως γιατί κανένα από τα τεχνικά προβλήματα δεν είναι game breaking.

Η επίτομη της απόλαυσης στον τομέα του εξοπλισμού ονομάζεται φυσικά supreme backpacks. Τα πανίσχυρα backpacks που σας περιμένουν στην πορεία προς την νίκη, είναι ικανά να την επισπεύσουν σημαντικά, ακόμα και με τις ατέλειες τους (βλ. ενοχλητικά cooldowns). Η δυνατότητα να ξεκάνετε βάρια οχήματα που τολμούν να σας φράζουν τον δρόμο, χρησιμοποιώντας το backpack-φορητο όλμο που ακούει στο βαρύγδουπο όνομα Extreminador θα σας φανεί χρησιμότατη. Εξίσου χρήσιμο θα σας φανεί και το Furioso backpack με την πύρινη λαίλαπα που εξαπολύει τριγύρω όταν το "ανάβετε" περικυκλωμένοι από τις εχθρικές δυνάμεις. Θα αγαπήσετε τα backpacks για το θέαμα που προσφέρουν και τον ρόλο που παίζουν στην εξολόθρευση των εμποδίων.

Περιεχόμενο που ξεχειλίζει από οπτικό πλούτο
Η προσφιλής μας Dark Horse comics δημοσίευσε το Far Cry: Rite of Passage, μια σειρά κόμικ αφιερωμένη στον Castillo που σχετίζεται με τις ιστορίες των τριών διαβολικών κακών τους οποίους εξολοθρεύσατε στα ισάριθμα προηγούμενα games της σειράς. Η αφήγηση καλύπτει τμηματικά τις ιστορίες που τους μετέτρεψαν στα τέρατα που γνωρίσατε και είναι δομημένη σε μορφή προειδοποιητικού παραμυθιού προς τον 13χρονο Diego στα γενέθλιά του. Τα comics είναι πραγματικά υπέροχα από αισθητικής πλευράς και σας συνιστώ να τα διαβάσετε γιατί θα τα ευχαριστηθείτε. Το μοναδικό πράγμα που με προβλημάτισε στο όλο εγχείρημα είναι ο περιορισμένος αριθμός σελίδων, 23 και 24 σελίδες μοιάζουν περισσότερο με ορεκτικό παρά με κυρίως γεύμα. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για συνοδευτικό υλικό στο Far Cry 6 εντούτοις θα μπορούσε να είναι χορταστικότερο.

Εφόσον αποφασίσετε να χώσετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσετε το Far Cry 6, επιλέξτε να τσεπώσετε από την Gold Edition και άνω για να βάλετε στο χέρι το πολυπόθητο season pass. Το εν λόγω "πάσο" μετατρέπεται σε αντικείμενο του πόθου των οπαδών των Far Cry εξαιτίας του DLC Become the Villain, το οποίο βάζει τον παίκτη στη θέση των Vaas Montenegro, Pagan Min και Joseph Seed. Επιτελούς θα απαλλαγείτε προσωρινά από τον ρόλο του "καλού" της υπόθεσης και θα μπείτε για λίγο στο πετσί ενός μανιακού καθάρματος που την βρίσκει με διάφορες εγκληματικές πράξεις. Δεν μπορώ να προδικάσω ότι θα εξέλθετε σοφότεροι από το ταξίδι σας στην "σκοτεινή πλευρά", σας διαβεβαιώνω όμως ότι θα προσλάβετε αξιόλογες δόσεις πώρωσης παίζοντας τους ρόλους των "κακών".

Δυο εσονται εις σφαγή μιαν
Συνιστώ έντονα την ανάληψη των Special Operations, των εξαιρετικά δύσκολων missions που θα σας αποφέρουν σπουδαία βραβεία, με την βοήθεια ενός κολλητού φίλου. Η solo διεκπεραίωση τους είναι μάλλον αδύνατη αφού τα εν λόγω missions προορίζονται για δυο άτομα, με τον έναν να λειτουργεί ως κούριερ και τον άλλο ως ανιχνευτής. Το Co-Op στο Far Cry 6 είναι μεν προαιρετικό, εντούτοις είναι φανταστικό γιατί, αφενός σας επιτρέπει να διασκεδάσετε παρέα με έναν καλό φίλο και αφετέρου, διευκολύνει σημαντικά τον επαναστατικό σας αγώνα. Εντάξει, μην γελιόμαστε, το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά χαμηλό ώστε να είναι προσβάσιμο στους πάντες.

Εντούτοις, αν το παρακάνετε και ρίχνεστε στους εχθρούς με κατά μέτωπο επιθέσεις σε όλες τις μάχες, θα γεμίζει γρήγορα ο τόπος με ολοένα και ισχυρότερους αντιπάλους έως ότου υπερισχύσουν και σας ξεκάνουν. Ένας συμπολεμιστής δύναται να σας προστατεύσει από αυτή την φοβερή μοίρα, διπλασιάζοντας την δύναμη πυρός σας, δημιουργώντας αντιπερισπασμούς, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα μαζί σας διαφορετικά objectives και στεκομενος στο πλάι σας όταν οι εχθροί εξαγριώνονται. Το game δεν είναι cross platform συνεπώς ο φίλος σας πρέπει να το παίζει στην ίδια πλατφόρμα και είναι λίγο δύσκολο να εντοπίσετε άγνωστους συμπολεμιστές διαμεσου των servers της Ubisoft, αξίζει όμως τον κόπο να προσπαθήσετε γιατί η Co-Op εμπειρία είναι εξαιρετική.

Το να ξεφορτώνεται κανείς τις παλιές του συνήθειες είναι κάλο πράγμα εφόσον ήταν ενοχλητικές φυσικά. Η συνήθεια που εξαφανίζει το Far Cry 6 είναι μάλλον αδιάφορη αλλά θα εκτιμηθεί από τους λάτρεις της 3rd person προοπτικής. Τα cinematics του ξεφεύγουν από την αταλάντευτη First Person προοπτική με συνεπεια να παρακολουθείτε τον χαρακτήρα σας σε πρώτο πλάνο κατά την διάρκεια τους. Προφανώς το βασικό ατού του Far Cry 6 είναι η καταιγιστική δράση και η γλυκεία απόλαυση που νοιώθετε όταν καταστρέφετε τα πάντα στον τεράστιο παιχνιδοτοπο του. Τίποτα από αυτά όμως δεν θα σας συνάρπαζε τόσο πολύ αν δεν ήταν υπέροχα εικονογραφημένα και ηχογραφημένα.

Επιτελούς έχετε μπροστά σας ένα game επόμενης γενιάς με όλη την σημασία των λέξεων. Τα μοντέλα χαρακτήρων και το οικοσύστημα της Yara είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορείτε να δείτε σε video games. Ο ήχος είναι επίσης υψηλότατου επιπέδου, με ένα εκπληκτικό soundtrack, ξεκαρδιστικούς όσο και καλοφτιαγμένους διάλογους και τέλεια ηχητικά εφέ. Εδώ θα σταθούμε για ένα δευτερόλεπτο στο optimization του Far Cry 6 στα PC. Είμαι της άποψης, όπως και κάποιοι κάλοι φίλοι μου που ασχολήθηκαν μαζί του, ότι το optimization είναι ανεπαρκές και έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση της περιπέτειας με τρεμάμενο frame rate. Πώς να ευχαριστηθείς το μακελειό όταν τα frames παίρνουν διαρκώς την κάτω βόλτα, ακόμα και σε ισχυρά συστήματα; Κατά συνεπεία σας συνιστώ να το απολαύσετε στις κονσόλες νέας γενιάς εφόσον τις διαθέτετε. Τουλάχιστον δεν πρόκειται να γκρινιάζετε για τα loading times, αν διαθέτετε SSD η ταχύτητα φορτώματος είναι αστραπιαία.

“Το έχουμε ξαναδεί το έργο”
Συνοψίζοντας όσα αναλύσαμε, το Far Cry 6 είναι ένα κορυφαίο sandbox game που, δίχως να καινοτομεί, αγγίζει τα υψηλότερα στανταρς του είδους. Αν είστε νέοι στα Far Cry θα απολαύσετε αφάνταστα το κάθε λεπτό που θα περάσετε στο game world του, εκτιμώντας τα πάντα, από το φοβερό tutorial έως τις κολοσσιαίες συγκρούσεις που θα δώσετε πλησιάζοντας στο φινάλε του. Οι βετεράνοι της σειράς θα νιώσουν δικαιολογημένα ότι γεύονται ξαναζεσταμένο φαγητό καθώς το προσφερόμενο υλικό δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις περασμένες Far Cry περιπέτειες. Με τα DLCs που έχουν προγραμματιστεί στο εγγύς μέλλον και το τεράστιο μέγεθος του χάρτη της Yara, σας βλέπω να δαπανάτε τριψήφιο αριθμό ωρών παιξίματος, άρα μιλάμε για ένα τίτλο με χορταστική διάρκεια. Έχετε υπόψη σας ότι η διάρκεια δεν είναι τεχνητή του στυλ "τράβα με τα ποδιά δέκα χιλιόμετρα έως ότου βαρεθείς και το κανείς uninstall" γιατί διαθέτετε ένα σωρό fast travel points για να γεφυρώνετε τις αποστάσεις.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version