LifeSteps.gr

Φόρος Εισοδήματος & Οφειλές Στην Εφορία: Πώς Ρυθμίζω 12 ή 24 Δόσεις

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υποβάλει τη φετινή φορολογική μας δήλωση, και αυτές τις ημέρες πήραμε την πρώτη κρυάδα βλέποντας στο εκκαθαριστικό ότι πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος σε τρεις δόσεις. Στον οδηγό θα δούμε βήμα προς βήμα πως να τον αποπληρώσουμε μέσω ίντερνετ σε 12 μηνιαίες δόσεις, αλλά και πως να υπαχθούμε στη ρύθμιση των 24 μηνιαίων δόσεων για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μας προς την Εφορία, υποβάλλοντας μια απλή αίτηση στο Taxisnet, χωρίς να πάμε στη ΔΟΥ.

Η δημοσίευση είναι μια χορηγία του Douleutaras.gr

Με το Douleutaras.gr πελάτες και επαγγελματίες έρχονται σε επαφή για την υλοποίηση οποιασδήποτε επαγγελματικής υπηρεσίας, διασφαλίζοντας πως αυτή θα εκτελεστεί γρήγορα και αξιόπιστα.

Η πάγια ρύθμιση

Η δυνατότητα να "σπάσουμε" τις οφειλές μας προς την Εφορία παρέχεται μέσω της ανανεωμένης πάγιας ρύθμισης του ν. 4152/2013.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, όσοι είμαστε φορολογούμενοι, μας δίνεται η δυνατότητα να ενταχθεί ο φόρος εισοδήματος σε ρύθμιση 12 μηνιαίων δόσεων. Επίσης μπορούν να ενταχθούν σε 24 δόσεις και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη μας προς την Εφορία.

Το πολύ θετικό αυτής της διευκόλυνσης είναι ότι δεν απαιτείται επιπλέον γραφειοκρατία ως είθισται, ούτε η προσέλευση μας στην αρμόδια ΔΟΥ.

Όταν μάλιστα θα έρθει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, θα έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε στη ρύθμιση και τις δόσεις του φόρου για τα ακίνητά μας.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι η ηλεκτρονική συμπλήρωση μιας απλής αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης μέσω του Internet, από τον υπολογιστή του σπιτιού, ή του γραφείου μας.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια ρύθμιση που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς εκτός των άλλων εκτάκτων οφειλών, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα οικονομικά μας, αποφεύγοντας τις τρεις μόνο διμηνιαίες δόσεις που απαιτούνται για να αποπληρωθεί ο φόρος εισοδήματος.

Οι απλοί όροι της ρύθμισης

Εφόσον επιθυμούμε να υπαχθούμε στη ρύθμιση, καλό είναι να ενημερωθούμε για τις απλές και χρήσιμες προϋποθέσεις- όρους της. Τους παραθέτουμε συνοπτικά.

Ο φόρος εισοδήματος

O φόρος εισοδήματος που θα κληθούμε να καταβάλλουμε οι περισσότεροι από εμάς, κάθε άλλο παρά αμελητέος μπορεί να θεωρηθεί. Tο ποσό της δόσης πολλές φορές είναι όσο ένας μισθός.

Αν μάλιστα έχουμε και άλλες οφειλές, ενδέχεται το ποσό να είναι δυσβάσταχτο.

Οδηγός Επιβίωσης Για Χρέη και Δάνεια, Ακατάσχετος Λογαριασμός

Έτσι λοιπόν, είτε πρόκειται να κάνουμε ρύθμιση 24 μηνιαίων δόσεων για άλλες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, είτε τις 12 δόσεις που δέχεται ο φόρος εισοδήματος, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα ίδια μέσα στο Taxisnet.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορούμε να υπαχθούμε στη ρύθμιση φόρου εισοδήματος, ακόμη και αν πληρώσαμε ήδη την πρώτη δόση, και δεν την αφήσαμε να καταστεί ληξιπρόθεσμη, δηλαδή μετά στις 31 Ιουλίου 2018.

Σε αυτή την περίπτωση που ήμασταν τόσο πολύ συνεπείς, μπορούμε να ρυθμίσουμε τις δυο υπόλοιπες δόσεις, και απλά χάνουμε το μεγαλύτερο όφελος που έχουμε αν επιμεριστεί όλος ο φόρος εισοδήματος σε 12 δόσεις ευθύς εξαρχής. Ωστόσο, γλιτώνουμε κάποιους τόκους.

Τα βήματα της ηλεκτρονικής αίτησης

Παραθέτουμε αναλυτικά με εικόνες τις ενέργειες που απαιτούνται για να υπαχθούμε στην πάγια ρύθμιση, και να τακτοποιήσουμε σε δόσεις τις οφειλές μας.

Βήμα 1ο

Αρχικά πρέπει να εισέλθουμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και να κάνουμε κλικ στο "Ο λογαριασμός μου".

Βήμα 2ο

Πατάμε στην επιλογή "Εφαρμογές TAXISnet" ...

...και εντοπίζουμε τη εφαρμογή που αφορά τη "Ρύθμιση Οφειλών", η οποία βρίσκεται χαμηλά στην σελίδα. Σε αυτή την ενότητα επιλέγουμε την "Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013", όπως παρατηρούμε παρακάτω.

Βήμα 3ο

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην "Υποβολή Νέας".

Κατόπιν θα εμφανιστεί η σχετική σελίδα της ρύθμισης, με τα ατομικά στοιχεία μας.

Σε αυτό το σημείο πατάμε την "Επιλογή ρύθμισης" που παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα, όπου αν έχουμε και άλλες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα μας δοθεί αυτόματα η δυνατότητα να τις ρυθμίσουμε σε 24 δόσεις ταυτόχρονα.

Ειδάλλως, το σύστημα θα προχωρήσει μόνο με τις 12 δόσεις του φόρου εισοδήματος. Αν είχαμε κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, αυτές θα ενταχθούν αυτόματα από το Taxisnet στις 12 ισόποσες δόσεις.

Έτσι λοιπόν, εφόσον όλα είναι εντάξει προχωράμε στην επόμενη καρτέλα.

Βήμα 4ο

Εδώ θα πρέπει να εισάγουμε τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία τα παραθέτουμε αριθμητικά στην παρακάτω εικόνα.

  1. Ο αριθμός των δόσεων που επιθυμούμε, ο οποίος θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης, όσο και το τελικό ποσό πληρωμής εξαιτίας των επιβαρύνσεων.
  2. Το μηνιαίο καθαρό εισόδημα. Αν κάναμε τη φορολογική δήλωση μόνοι μας θα το γνωρίζουμε ήδη, ειδάλλως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Μπορούμε να ρωτήσουμε και απευθείας το λογιστή μας. Το ίδιο ισχύει και για τα δυο πεδία που ακολουθούν, τις πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις μας, και το αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.
  3. Εφόσον συμπληρωθούν αυτές οι απαραίτητες πληροφορίες, πατάμε στον υπολογισμό δόσης.
  4. Θα εμφανισθούν τόσο το συνολικό πληρωτέο ποσό στο τέλος των 12 δόσεων, όσο και το ποσό της κάθε δόσης της ρύθμισης.

Βήμα 5ο

Στην επόμενη καρτέλα θα εμφανιστεί η σχετική υπεύθυνη δήλωση της οικονομικής μας κατάστασης. Παραθέτουμε αριθμητικά τα βήματα.

  1. Επιλέγουμε το κουτάκι για να βεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καταδικαστεί, ή εκκρεμεί εις βάρος μας ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
  2. Είναι τα πεδία που συμπληρώσαμε προηγουμένως και θα εμφανιστούν αυτόματα τα νούμερα που δηλώσαμε.
  3. Στη δήλωσή αυτή, θα πρέπει να τσεκάρουμε το πεδίο 3, αν έχουμε υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης. Η πιο συνήθης δήλωση είναι ότι δεν έχει υποβληθεί καμία από τις ανωτέρω.
  4. Στο πεδίο 4 τσεκάρουμε αν έχουμε ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα αν έχουμε δηλώσει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα στο Ε9, ή αν υπάρχουν δικαιώματα μη δηλωμένα σε λοιπά περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα, μετοχές, κ.λ.π. Η πιο πιθανή επιλογή είναι ότι έχουμε δηλώσει το σύνολο των εμπραγμάτων δικαιωμάτων.
  5. Επιπλέον, αν έχουμε μεταφορικά μέσα και οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο Ε1, συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις, και κινητά αξίας (π.χ. έργα τέχνης, συλλογές). Η πιο συνήθης επιλογή είναι ότι δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσης.
  6. Τέλος, συμπληρώνουμε δυο φορές στα αντίστοιχα πεδία, τα στοιχεία της πάγιας εντολής με το σχετικό IBAN, που διατηρούμε στη τράπεζα μας, έτσι ώστε να χρεώνεται η δόση της ρύθμισης απευθείας από αυτό το λογαριασμό στην τράπεζα.
  7. Στο τέλος κάνουμε κλικ στην ένδειξη "Υποβολή" και η αίτηση της ρύθμισης θα υποβληθεί για έγκριση στο Taxisnet.

Από εκεί και μετά, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της αίτησης μας, επιλέγοντας από τις "Αποθηκευμένες Αιτήσεις" την "Κατάσταση Αίτησης", που παρατηρούμε παρακάτω.

Άμεση έγκριση

Εφόσον όλα είναι σωστά, η ρύθμιση θα μας εγκριθεί μέσα σε λίγες ώρες την ίδια ημέρα. Σε εμάς εγκρίθηκε μέσα σε μια ώρα.

Πρέπει μόνο να θυμόμαστε να έχουμε χρήματα στο λογαριασμό που δηλώσαμε προηγουμένως, καθώς για να είναι έγκυρη η ρύθμιση η πρώτη πληρωμή θα γίνει εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Η επόμενη πληρωμή θα γίνει στο τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά οι δόσεις. Όπως αναφέραμε στην αρχή, οι δόσεις δεν είναι άτοκες αλλά επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Εσείς θα κάνετε τη ρύθμιση στην Εφορία?

Είναι αλήθεια ότι με τη δυνατότητα υπαγωγής των οφειλών μας και του φόρου εισοδήματος σε μια ευνοϊκή πάγια ρύθμιση, ενισχύεται η φορολογική συνείδηση μας, και ταυτόχρονα διαχειριζόμαστε με λιγότερο άγχος τα οικονομικά μας.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version