LifeSteps.gr

Ο Τζιν Σίμονς επανέλαβε τον διάσημο ισχυρισμό του ότι «το ροκ πέθανε»

Τζιν Σίμονς

Ο Τζιν Σίμονς επανέλαβε τον διάσημο ισχυρισμό του ότι «το ροκ πέθανε», αλλά έδωσε και ένα επιχείρημα για το πώς η ζωντανή μουσική σκηνή θα μπορούσε ακόμα να επιβιώσει. Ο συνιδρυτής της θρυλικής μπάντας των Kiss έγινε πρωτοσέλιδο το 2014 γι' αυτή του την δήλωση, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που εξέφραζε τέτοια άποψη.

Η εκδοχή της εξήγησής του πριν από οκτώ χρόνια έγινε το θέμα συζήτησης μεταξύ συναδέλφων του και παρατηρητών και παραμένει έως και σήμερα το βασικό ερώτημα σε όποια συνέντευξη κι αν δώσει. «Επιμένω στα λόγια μου, επαναλαμβάνει ξανά και ξανά, το rock πέθανε», είπε ο Τζιν Σίμονς στο Metal Hammer στην τελευταία του έκδοση. «Οι άνθρωποι που το σκότωσαν είναι οι θαυμαστές του. Οι θαυμαστές σκότωσαν αυτό που αγαπούσαν κάνοντας λήψη και κοινή χρήση μουσικών αρχείων δωρεάν.

Πώς περιμένεις από κάποιον που αγαπά την κιθάρα να μπει σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία; Πρέπει να εφεύρεις τον εαυτό σου. Και έτσι, το ροκ πέθανε». Υποστήριξε ότι, μεταξύ 1958 και 1998, «εκατοντάδες συγκροτήματα» συμπεριλαμβανομένων των Beatles, Jimi Hendrix, Rolling Stones, Prince και David Bowie είχαν σχηματίσει και δημιουργήσει «μουσική που θα έμενε για αιώνες στο προσκήνιο», αλλά ότι από εκείνη την περίοδο, η μουσική δεν είχε την ίδια διαρκή ποιότητα. «Μπάντες με επιρροή – που κάνουν κάποιον να θέλει να πιάσει μια κιθάρα, να μάθει πώς να παίζει τραγούδια και να συμμετέχει σε ένα συγκρότημα – δεν υπάρχουν, γιατί δεν μπορείς να βγάλεις τα προς το ζην τώρα πια», είπε.

Αλλά ο Τζιν Σίμονς επαίνεσε τη ζωντανή μουσική σκηνή, όπως το φεστιβάλ Download του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι Kiss θα κάνουν την τελευταία τους περιοδεία στη Βρετανία αυτό το καλοκαίρι. Ο λόγος που αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να επιβιώσουν, είπε, ήταν «γιατί αγόρασες έστω ένα ***** εισιτήριο. Πληρώσατε για αυτό, ώστε οι άνθρωποι που έστησαν τη σκηνή να πληρωθούν, ώστε οι εργαζόμενοι που έφεραν τον εξοπλισμό να μπορούν να κερδίζουν τα προς το ζην και να θρέψουν τις οικογένειες τους».

Ωστόσο, είπε και μια άλλη προειδοποίηση, σημειώνοντας ότι "αν δεν αγοράσετε εισιτήρια και είναι όλα δωρεάν, πώς βγάζει κανείς τα προς το ζην;… Οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί μας αντί για εμάς, πρέπει να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Πώς να επιβιώσουν τα καινούρια συγκροτήματα; Πώς έχουν roadies; Πώς πληρώνεις για την βενζίνη; Όχι, όχι. Το rock πέθανε. Και φταίνε οι οπαδοί. Όλοι πληγώνετε αυτό που αγαπάτε. Λυπηρό αλλά αληθινό."

Εγώ θα πω πάνω σ'αυτό που αναφέρει ο αγαπητός Τζιν ότι τωρα με την ακρίβεια που υπάρχει δεν περισσεύουν σε κανέναν τα 25 με 50 ευρώ που κοστίζουν κάποια καλά εισιτήρια συν το ότι βέβαια γίνονται τόσες πολλές εκδηλώσεις που αναγκαστικά πρέπει να γίνεται διαχείριση των εξόδων. Επίσης πολύ υλικό είναι για πέταμα και δεν αξίζει να χαλάσεις ούτε 1 σεντς για να το αποκτήσεις. Πάντως σε γενικές γραμμές έχει δίκιο ο θρύλος των αγαπητών, σε όλους πιστεύω, KISS.

Exit mobile version