LifeSteps.gr

Netflix: Οι 3 καλύτερες σειρές με φυλακές

Netflix

Εδώ και αρκετά χρόνια ο κόσμος αφιερώνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του στο να παρακολουθεί σειρές στην τηλεόραση. Το Netflix, ο κολοσσός αυτός, έχει κάνει με τη διαδικτυακή του πλατφόρμα τη συνήθεια της παρακολούθησης σειρών ακόμα πιο εύκολη. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλo τον κόσμο ξοδεύουν κάποια από τα χρήματά τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλη αυτήν την γκάμα σειρών που προσφέρει το Netflix.

Η Γη της Ελιάς: Μια σειρά για όλα τα γούστα

Γιατί όμως έχουν τόσο μεγάλη απήχηση οι σειρές; Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που μας παρακινεί να παρακολουθήσουμε μία σειρά γνωρίζοντας μάλιστα ότι είναι πιθανό να εθιστούμε σε αυτήν και να αποχαυνωθούμε ουσιαστικά μπροστά από μία οθόνη; Μεταξύ άλλων, ένα χαρακτηριστικό που καθιστά τις σειρές ελκυστικές στο κοινό είναι το ότι προβάλουν καταστάσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να βιώσουμε.

Ειδικότερα, μία σειρά δύναται να μας μετατρέψει σε ένα κομμάτι ενός φανταστικού κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθώντας μία σειρά βιώνουμε λίγο ή πολύ ορισμένες καταστάσεις μέσα από τους αγαπημένους μας πρωταγωνιστές. Αυτές οι μυθοπλαστικές εμπειρίες που αποκτούμε μας κάνουν να σκεπτόμαστε πώς θα αντιδρούσαμε εμείς, αν βιώναμε τις συγκεκριμένες καταστάσεις στην καθημερινότητά μας.

Το παραπάνω απαντά στην ερώτηση «Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς οι σειρές με φυλακές». Εν ολίγοις, μία σειρά που διαδραματίζεται «πίσω από τα σίδερα» μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε την ψυχολογία και τις πράξεις των κρατουμένων και να αναλογιστούμε τι θα κάναμε εμείς στην αντίστοιχη περίπτωση. Βάσει αυτού λοιπόν, παρακάτω θα δούμε τις 3 καλύτερες σειρές με φυλακές στο Netflix και θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα που τις κάνουν εξαιρετικές.

1. Prison Break
Η αλήθεια είναι ότι δε θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στις καλύτερες σειρές με φυλακές χωρίς να αναφερθούμε στο Prison Break. Η σειρά για όσους δε γνωρίζουν ήρθε στις οθόνες μας το 2005, όταν ακόμη οι streaming πλατφόρμες δεν ήταν διαδεδομένες. Παρά ταύτα, πλέον η σειρά είναι διαθέσιμη στο Netflix για όποιον θέλει να την παρακολουθήσει.

Τι πραγματεύεται όμως το Prison Break; Ουσιαστικά, αυτή η αμερικάνικη σειρά 5 σεζόν αφορά στην καταδίκη του Michael Scofield (Wentworth Miller), ο οποίος ξεκινά να εκτίει την ποινή του στη φυλακή Fox River. Ήδη από τα πρώτα κιόλας επεισόδια η σειρά μας βάζει κατευθείαν στην πλοκή δίνοντάς μας στοιχεία για τον λόγο που μπήκε ο Michael στη φυλακή.

Η πρώτη και καλύτερη σεζόν της πολυαγαπημένης σειράς έχει εξαιρετική πλοκή και απίστευτα καλογραμμένους χαρακτήρες, (όπως ο Fernando Sucre, ο C-Note, ο John Abruzzi, ο T-Bag κλπ). Το σημαντικότερο σε αυτή τη σειρά είναι ότι δε σου επιτρέπει να προβλέπεις τι θα γίνει στο επόμενο επεισόδιο. Όλες οι «mindfuck» επιλογές των χαρακτήρων και οι συνεχόμενες ανατροπές στην πλοκή είναι τα δύο κύρια στοιχεία που μας καθηλώνουν στη σειρά.

«Άγριες μέλισσες»: Μια σειρά διαμάντι

Βέβαια, να πούμε σε αυτό το σημείο πως δε διαδραματίζονται όλες οι σεζόν στον ίδιο χώρο. Αυτό, όπως είναι κατανοητό έχει και θετικά, αλλά και αρνητικά. Στα θετικά φυσικά συγκαταλέγεται το ότι η σειρά δεν είναι καθόλου μονότονη. Ωστόσο, όπως είναι σαφές, αρκετές από τις αλλαγές μεταξύ των σεζόν δε βοηθούν πάντα τη σειρά προς καλύτερο. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την προσωπική εκτίμηση του καθενός.

Παράλληλα με την εξαιρετική πλοκή, την ευφυΐα του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, των ωραίων διαλόγων, των έντονων σκηνών δράσης κ.ο.κ, η σειρά μας κρατάει το ενδιαφέρον λόγω του ότι θίγει τη σημασία που μπορεί να έχει οικογένεια και η αγάπη μεταξύ δύο αδερφών. Για να αποφύγω τα spoilers θα πω μόνο πως το Prison Break είναι μία πολύ καλή σειρά γενικά και ίσως η καλύτερη σειρά με φυλακές που μπορείτε να βρείτε στο Netflix.

2. Orange is the new black
Ο πρωτότυπος αυτός τίτλος αφορά στη σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας του Netflix το 2013. Μας περιγράφει τη ζωή των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές του Litchfield.

Η σειρά ξεκινά δείχνοντάς μας πως μια αθώα φαινομενικά γυναίκα, η Piper Chapman, μπαίνει στη φυλακή για συμμετοχή σε εμπόριο ναρκωτικών. Παρά ταύτα, η σειρά με το πέρασμα των επεισοδίων δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην επιβίωση της συγκεκριμένης τροφίμου.

Ειδικότερα, η σειρά παρουσιάζει σιγά σιγά ολοένα και περισσότερους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, οι οποίοι θα σας κάνουν να τους αγαπήσετε ή να τους μισήσετε. Η Black Cindy, η Alex, η Tasty και η Pennsatucky είναι μόνο κάποιες από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της σειράς.

Ο Όρκος: Μια σειρά καταδικασμένη να πετύχει

Το μεγάλο Hitpoint της σειρά δεν είναι όμως οι χαρακτήρες. Αυτό που πραγματικά θα σας καθηλώσει και θα σας κάνει τα δείτε και τις 7 σεζόν της σειράς, οι οποίες μάλιστα δεν είναι όλες το ίδιο καλές, είναι η άρρηκτη σύνδεση της κωμωδίας και του δράματος. Ουσιαστικά, η σειρά καταφέρνει μέσα από το εξαιρετικό της σενάριο να σε «σπάσει» ψυχολογικά/συναισθηματικά σε ορισμένες στιγμές και να σε κάνει να ξεκαρδιστείς σε κάποιες άλλες.
Πέραν όμως αυτού, ένα άλλο μεγάλο hitpoint της σειράς είναι τα θέματα μείζονος σημασίας που θίγει.

Επιγραμματικά, η σειρά μεταξύ άλλων θίγει τον φυλετικό ρατσισμό, τη διαφορετικότητα ως προς τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εμπόδια που συναντούν οι τρόφιμοι αφότου αποφυλακίζονται και την κατάχρηση εξουσίας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Γενικά, το orange is the new black είναι αναμφίβολα μία από τις καλύτερες σειρές με φυλακές στο Netflix. Απόδειξη για τον εν λόγω ισχυρισμό αποτελεί και η δημιουργία μίας παρόμοιας ισπανικής σειράς που «ακούει στο όνομα» Locked up η αλλιώς Vis a Vis.

3. Perdida/Stolen Away
Δε θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα μη κάνοντας λόγο για το ισπανικό διαμάντι Perdida, που τιτλοφορείται και ως Stolen Away. Η ισπανική αυτή σειρά 8 επεισοδίων κυκλοφόρησε το 2020 και παρά το ότι έχει πάρα πολλά όμορφα χαρακτηριστικά, δεν είναι και τόσο δημοφιλής.

Η σειρά ξεκινά παρουσιάζοντάς μας έναν Ισπανό ο οποίος φυλακίζεται στην Κολομβία για κατοχή ναρκωτικών. Το ενδιαφέρον της σειράς είναι ότι η αρχή της σειράς δε μας προετοιμάζει για αυτό που ακολουθεί αργότερα. Ο πρωταγωνιστής μας έρχεται εντός της φυλακής αντιμέτωπος με διάφορα προβλήματα, καθώς «το νέο του σπίτι» κάθε άλλο παρά φιλικό είναι για αυτόν.

Καθώς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε αντιλαμβανόμαστε σιγά σιγά τον λόγο για οποίο ταξίδεψε στην Κολομβία και στη συνέχεια μπήκε φυλακή. Ο λόγος κράτησής του είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κατοχή ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας μας πηγαίνει στην Κολομβία για να βρει την κόρη του, την οποία απήγαγαν, όταν ήταν μικρή.
Καθώς λοιπόν αναζητεί πληροφορίες για την κόρη του, έρχεται, όπως είναι προφανές, αντιμέτωπος με τους δράστες, κάτι που τον θέτει σε μεγάλο κίνδυνο. Παράλληλα, κερδίζει την εύνοια μίας δικηγόρου, η οποία συνεργάζεται με τους Κολομβιανούς gangsters και υπόσχεται να τον βοηθήσει. Το τι γίνεται στο τέλος μένει να το ανακαλύψετε μόνοι σας!

Cobra Kai: Το Karate Kid "αναστήθηκε"

Συνολικά όμως, το Perdida παρά τη χαμηλή του δημοτικότητα είναι μία «mini» σειρά που θα σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο εντός και εκτός φυλακών στην Κολομβία. Το εκπληκτικό τέλος με τα πολλά plot twist θα σας κάνει να αναρωτηθείτε που κρυβόταν αυτό το διαμάντι τόσο καιρό. Θα σας κάνει επίσης να σκεφτείτε το τι σημαίνει πραγματικά οικογένεια, αφορά μόνο σε δεσμούς αίματος ή είναι κάτι παραπάνω….

Exit mobile version