LifeSteps.gr

Κεταμίνη: Ιδιότητες και παρενέργειες

Η κεταμίνη αποτελεί φαρμακευτική ουσία η οποία χορηγείται ως ταχείας δράσης γενικό αναισθητικό και χρησιμοποιείται με σκοπό την πρόκληση αναισθησίας, την ανακούφιση από το άλγος και την καταστολή. Η χορήγησή της προκαλεί βρογχοδιαστολή και διέγερση του συμπαθητικού νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Παρότι η ελεγχόμενη χρήση της κεταμίνης, από ιατρούς και κτηνιάτρους, είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και χαρακτηρίζεται ασφαλής, η αύξηση της αλόγιστης χρήσης της φαίνεται να προκαλεί ανησυχία. Σε υψηλότερες δόσεις, η επίδραση του φαρμάκου στην λειτουργία του εγκεφάλου περιλαμβάνει αλλοιωμένη αντίληψη των ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων και οδηγεί σε απώλεια συνειδήσεως.

Ωστόσο, σε χαμηλότερες δόσεις, η κεταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναλγητικό ή αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην αντίληψη και την διάθεση των ατόμων που έχει χορηγηθεί κεταμίνη εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η δοσολογία και ο τρόπος χορήγησης.

Εμβόλια COVID-19: Αλήθειες και Μύθοι

Συχνές παρενέργειες μετά από χορήγηση κεταμίνης είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η ναυτία και διάφορες ψυχιατρικές αντιδράσεις. Η τοξικότητα στο ήπαρ και το ουροποιητικό σύστημα είναι επίσης παρενέργειες, συχνές σε τακτικούς χρήστες υψηλών δόσεων του φαρμάκου.

Η αλόγιστη χρήση του φαρμάκου, χωρίς την επίβλεψη ειδικού, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει εθισμό ή και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του χρήστη, οι οποίες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες.

Τι (δεν) είναι η ομοιοπαθητική;

Στην Ελλάδα, η κεταμίνη είναι ελεγχόμενη ουσία του πίνακα Γ κατά το άρθρο 1 του Ν. 3459/2006 (Κ.Ν.Ν.) και χορηγείται με ειδική συνταγή ναρκωτικών, η οποία πρέπει να φυλάσσεται για τρία χρόνια.

Πηγές:

Wolff, K., Winstock, A.R. Ketamine. CNS Drugs 20, 199–218 (2006). https://doi.org/10.2165/00023210-200620030-00003

Sinner, B., Graf, B.M. (2008). Ketamine. In: Schüttler, J., Schwilden, H. (eds) Modern Anesthetics. Handbook of Experimental Pharmacology, vol 182. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-540-74806-9_15

www.wikipedia.org/wiki/Ketamine

www.galinos.gr

Exit mobile version