LifeSteps.gr

Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Τι είναι το ΕΑΠ και Τι Προσφέρει (2022)

Πολλοί από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να φοιτήσουμε εξ αποστάσεως, παρακολουθώντας κάποιο από τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είτε είμαστε νέοι που αποφοιτήσαμε πρόσφατα από το Λύκειο, είτε μεγαλύτεροι και εργαζόμενοι, το ΕΑΠ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μας δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσουμε ισότιμο πτυχίο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, και χωρίς τη φυσική μας παρουσία στους χώρους φοίτησης.

Τι είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Το ΕΑΠ ιδρύθηκε για να καλύψει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες και κενά που έχουν σχέση τόσο με την εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όσο και με την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση στη χώρα μας.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται στα 22 Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας, και όλη η λειτουργία του υπόκειται στη νομοθεσία που διέπει τα ΑΕΙ, παρέχοντας πτυχία που είναι ισότιμα με αυτά των υπόλοιπων Πανεπιστημίων.

Ως εκ τούτου, όταν αποφοιτούμε από το ΕΑΠ αναγνωρίζεται επίσημα ότι έχουμε αποκτήσει ένα ισχυρό πτυχίο και Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (ΠΕ).

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα

Χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το ΕΑΠ, η ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πλέον πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Δεν απαιτείται η φυσική παρουσία μας

Έτσι λοιπόν, για να αποκτήσουμε πτυχίο, δεν χρειάζεται να φύγουμε από το μέρος που ζούμε για να φοιτήσουμε, ή ακόμα χειρότερα, να πάμε στο εξωτερικό.

Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι οι σπουδές, εκτός από κόπο, χρειάζονται χρόνο και ενδεχομένως πολλά χρήματα, ιδίως αν πρόκειται για μια σχολή που είναι μακριά από το σπίτι μας.

Παρότι θεωρητικά η Παιδεία στη χώρα μας είναι δωρεάν, η αλήθεια είναι ότι η Ανώτερη και η Ανώτατη Εκπαίδευση συνήθως κοστίζουν πολύ. Με το ΕΑΠ δεν θα επιβαρυνθούμε με πολλά και ενδεχομένως δυσβάσταχτα έξοδα που έχουν οι περισσότεροι φοιτητές.

Απευθύνεται σε ευρύτατο όριο ηλικιών

Ως γνωστόν, τα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ της χώρας, δεν προσφέρουν σπουδές εξ αποστάσεως, δυσχεραίνοντας έτσι την πρόσβαση σε όσους εργαζόμαστε και αδυνατούμε να έχουμε καθημερινή φυσική παρουσία στις αίθουσες του πανεπιστήμιου.

Πόσο μάλιστα αν είμαστε και αρκετά μεγαλύτεροι, και έχουμε οικογένεια και περιορισμένη δυνατότητα να μετακινούμαστε στους χώρους μάθησης λόγω των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων, ή κατοικούμε σε απομονωμένες περιοχές.

Επιπλέον, το ΕΑΠ αγκαλιάζει και δίνει προτεραιότητα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και συνανθρώπους μας που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.

Με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο όλοι μπορούμε πλέον να επιλέξουμε τις επιστήμες που μας ενδιαφέρουν, μέσα από μια ευρεία γκάμα προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, και διαμέσου της νέας και εκσυγχρονισμένης διαδικτυακής πλατφόρμας του ΕΑΠ.

Δεν προϋποθέτει εισαγωγικές εξετάσεις

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του ΕΑΠ είναι ότι δεν απαιτούνται πανελλήνιες εξετάσεις για να εισαχθούμε σε κάποιο από τα προγράμματα σπουδών που διαθέτει.

Όπως θα δούμε στη συνέχεια, απαιτείται μόνο η online αίτηση μας στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ, και η σταδιακή καταβολή ενός ποσού για να την συμμετοχή μας στις δαπάνες των προγραμμάτων σπουδών που επιλέξαμε.

Μπορούμε να δούμε πολύ περισσότερες πληροφορίες εδώ, αλλά και τις πολύ βοηθητικές συχνές ερωτήσεις εδώ.

ΕΑΠ vs. ΑΕΙ

Παρότι το πτυχίο από το ΕΑΠ όπως αναφέρθηκε στην αρχή, είναι απολύτως ισότιμο με το αντίστοιχο των ΑΕΙ, ωστόσο, υπάρχουν και μικρές διαφορές, κυρίως ως προς τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Φυσικά υπάρχουν και πολλές ομοιότητες.

Τις παραθέτουμε συνοπτικά ανα κατηγορία.

Διαφορές στόχων και αρχών

Θεσμικές διαφορές

Ομοιότητες

Οι τίτλοι σπουδών που παρέχει το ΕΑΠ

Το Ανοικτό πανεπιστήμιο θεωρείται από όλους τους εκπαιδευτικούς, ότι έχει εξαιρετικό ακαδημαϊκό επίπεδο, που ξεπερνά πολλά από τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ οι καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν είναι αναγνωρισμένοι παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μονάδα εσωτερικής αξιολόγησης, σε αντίθεση με τα AEI που δεν διαθέτουν αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.

Παραθέτουμε συνοπτικά τους τίτλους σπουδών που μας παρέχει το ΕΑΠ.

Πτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Στα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, το ΕΑΠ παρείχε έξι προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Ωστόσο, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, προσφέρει επτά προπτυχιακά και 29 μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

Καταλυτική ημερομηνία online αιτήσεων η 20η Αυγούστου

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 λήγει στις 20 Αυγούστου, και ώρα 15:00:00 ακριβώς. Ως εκ τούτου αν θέλουμε να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας, πρέπει να βιαστούμε πατώντας εδώ.

Η έναρξη των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ξεκινά τον Οκτώβριο του 2018. Παραθέτουμε και τον αριθμό θέσεων ανά πρόγραμμα σπουδών.

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών:

Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας:

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών:

Μπορούμε να δούμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τις παρεχόμενες θέσεις ανα σχολή και ακαδημαϊκό έτος, πατώντας εδώ.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ απαιτούν συναφές πτυχίο με το αντικείμενο των μεταπτυχιακών σπουδών, όπως ορίζεται στην προκήρυξη του ιδρύματος.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Όπως είναι φυσικό, οι ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής είναι το απολυτήριο λυκείου για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, και το πτυχίο πανεπιστημίου για τα μεταπτυχιακά. Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου.

Η διαδικασία επιλογής των φοιτητών

Αν ο αριθμός των παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές είναι μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερομένων να σπουδάσουν, γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση των υποψήφιων φοιτητών, με την παρουσία εισαγγελικής αρχής για την εξασφάλιση του αδιάβλητου.

Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφίων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, σε μία της Θεσσαλονίκης και σε μία της έδρας του ΕΑΠ.

Στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους.

Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση. Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.

Εισάγονται επίσης στο ΕΑΠ άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των καθορισμένων θέσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Σε περίπτωση που σε ένα πρόγραμμα σπουδών οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από το ποσοστό 5% των καθορισμένων θέσεων, θα διεξάγεται κλήρωση.

Στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Masters) εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους.

Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση. Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.

Πιθανότητες εισαγωγής - Στατιστικά στοιχεία

Βάσει των προηγούμενων ακαδημαϊκών ετών, οι πιθανότητες επιτυχίας για την εισαγωγή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ήταν 1 στις 3 (35%) για τα προπτυχιακά προγράμματα, και 1 στις 5 (22%) για τα μεταπτυχιακά.

Τα πιο δημοφιλές προπτυχιακό του ΕΑΠ ήταν η Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, και παραδόξως όχι η Πληροφορική, η οποία μάλιστα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 έχει πολλές προσφερόμενες θέσεις, που όπως είδαμε ανέρχονται στις 950.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - ΑΠΚΥ

To Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα ισότιμο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κινείται θεσμικά στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος με το ΕΑΠ.

Το ΑΠΚΥ είναι το δεύτερο, κατά σειρά ίδρυσης, κρατικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κύπρου και το μόνο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας αφιερωμένο αποκλειστικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Παρέχει πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα (σε επίπεδο Μάστερ και διδακτορικό), καθώς επίσης και εκπαιδευτικά / επιμορφωτικά προγράμματα σύντομης διάρκειας. Τα δύο προπτυχιακά προγράμματα είναι τα ακόλουθα:

ΕΑΠ vs. ΑΠΚΥ

Η μεγαλύτερη διαφορά του ΑΠΚΥ με το ΕΑΠ είναι ότι περισσότεροι από το 95% των αιτούντων καταλαμβάνουν θέση φοιτητή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ στο ΕΑΠ για τα περισσότερα προγράμματα το αντίστοιχο ποσοστό λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού είναι αρκετά μικρότερο, περίπου 30%.

Επιπλέον, οι ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις και οι τελικές εξετάσεις για όλα τα προγράμματα διεξάγονται στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ομαδικών συμβουλευτικών συναντήσεων διεξάγονται πλέον online.

Στο ΕΑΠ οι ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις των προπτυχιακών προγραμμάτων είναι τετράωρα σεμινάρια που πραγματοποιούνται πέντε φορές στη διάρκεια μιας ΘΕ, και διεξάγονται συνήθως σε δέκα πόλεις.

Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, και με βάση πάντα τη μόνιμη κατοικία των φοιτητών, και εφόσον υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός φοιτητών στην κάθε πόλη.

Οι ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις και οι τελικές εξετάσεις των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΑΠ διεξάγονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Άλλη μια διαφορά με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ότι στο ΑΠΚΥ δεν ισχύει η προτεραιότητα σε όσους έχουν ηλικία 23 ετών και άνω, όπως συμβαινει στο ΕΑΠ.

Καταλυτική ημερομηνία αιτήσεων η 28η Αυγούστου

Ως εκ τούτου, εάν ενδιαφερόμαστε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι καλή ιδέα να υποβάλλουμε αίτηση ταυτόχρονα στο ΕΑΠ και στο ΑΠΚΥ, που λήγει και αργότερα, στις 28 Αυγούστου.

Εφόσον είμαστε τυχεροί και κληρωθούμε και στα δύο, μπορούμε να οριστικοποιήσουμε αργότερα την επιλογή μας.

Διάρκεια Σπουδών

Και στα δύο ανοικτά πανεπιστήμια η ελάχιστη διάρκεια σπουδών είναι τέσσερα έτη για τα προπτυχιακά προγράμματα, και δύο έτη για τα μεταπτυχιακά, εφόσον έχουμε εγγραφεί ως φοιτητές πλήρους φοίτησης.

Ωστόσο, έχουμε το δικαίωμα να εγγραφούμε και ως φοιτητές μερικής φοίτησης και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δίδακτρα

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τα δίδακτρα για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ μειώθηκαν στα 500 ευρώ ανα θεματική ενότητα, από 550 που ήταν τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη.

Έτσι, εφόσον έχουμε εγγραφεί ως φοιτητές πλήρους φοίτησης, τεσσάρων ή δυο ετών αντίστοιχα, το συνολικό κόστος στο ΕΑΠ διαμορφώνεται ως εξής:

Στο ΑΠΚΥ βάσει της Κυπριακής νομοθεσίας, κάθε προπτυχιακός φοιτητής δεν καταβάλει δίδακτρα, αλλά ένα ποσό που καλύπτει λειτουργικά έξοδα (διαχειριστικό κόστος), το οποίο καθορίζεται από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Με απόφαση της Διοίκησης του ΑΠΚΥ, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, το διαχειριστικό κόστος θα είναι κατά 10% μειωμένο. Περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να δούμε εδώ.

Είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο μια δεύτερη ευκαιρία?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, δεν είναι μόνο μια δεύτερη ευκαιρία για όσους απέτυχαν στις πανελλήνιες, αλλά και για όσους απόφοιτους λυκείου, ανεξαρτήτου ηλικίας, δεν κατάφεραν να σπουδάσουν στο παρελθόν.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σημειώνει σταθερή άνοδο σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, και πολλοί πλέον στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τη συγκεκριμένη μορφή εκπαίδευσης, χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version