LifeSteps.gr

Συνέντευξη Για Δουλειά: Προσοχή στα Μεγαλύτερα Λάθη

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η αγορά είναι περιορισμένη, η συνέντευξη για δουλειά είναι μια συζήτηση από την οποία μπορεί να κρίνεται το μέλλον μας. Από την άλλη, ίσως δεν πρόκειται για τη δουλειά των ονείρων μας, αλλά ενδέχεται να είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί εν μέσω κρίσης. Στο άρθρο θα δούμε τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει σημαντικό ποσοστό των υποψηφίων, τα οποία μειώνουν δραματικά τις πιθανότητές για πρόσληψη.

Τα μοιραία λάθη

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η συνέντευξη για δουλειά μπορεί να είναι από τις πιο αγχωτικές εμπειρίες. Ακόμη κι αν ξέρουμε κατά βάθος ότι τα πήγαμε πολύ καλά, είναι λογικό να νιώθουμε μια ανησυχία όταν τελειώνει η συζήτηση.

Ο στόχος είναι να έχουμε προετοιμαστεί για να δώσουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα στον εν δυνάμει εργοδότη, και να τον πείσουμε για τις ικανότητες μας. Ωστόσο, ενδέχεται να κάναμε ένα από τα πολλά μοιραία λάθη, που θα επηρεάσουν την τελική απόφαση του.

Δείτε ποια είναι ορισμένα σοβαρά λάθη που γίνονται συνήθως στη διαδικασία των συνεντεύξεων. Αποφεύγοντάς τα, αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες η θέση εργασίας που ζητούσαμε, να γίνει δική μας.

Πηγαίνουμε αρκετά λεπτά νωρίτερα

Σε πολλές χώρες του κόσμου, και κυρίως στις Αγγλοσαξονικές, το να πάει κανείς νωρίτερα στο επαγγελματικό του ραντεβού θεωρείται αγένεια, και προσβολή αν καθυστερήσει.

Εμείς, όμως, είμαστε ζεστός μεσογειακός λαός, και είναι φυσικό να μας φαίνεται καλή ιδέα να πάμε νωρίτερα. Ωστόσο, ίσως να μην έχουμε σκεφτεί ότι με την παρουσία μας μπορεί να αγχώσουμε ή να πιέσουμε τον άνθρωπο που πρόκειται να μας πάρει συνέντευξη.

Ως εκ τούτου, εφόσον φτάσουμε νωρίτερα, καλύτερα είναι να περιμένουμε σε ένα καφέ που βρίσκεται κοντά στο γραφείο του εργοδότη. Και θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, και να περάσουμε το κατώφλι της εταιρείας ακριβώς την ώρα που έχουμε το ραντεβού.

"Φουσκωμένο" βιογραφικό

Το βιογραφικό μας πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως με την πραγματικότητα, δηλαδή με την εμπειρία που έχουμε και τις ικανότητες που διαθέτουμε για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Είναι καλύτερα να έχουμε ένα μικρό σε έκταση βιογραφικό που είναι αντιπροσωπευτικό της δουλειάς και της εμπειρίας μας, παρά να ένα φουσκωμένο που δεν αναφέρει τίποτα ουσιαστικό, και ακόμη χειρότερα, απέχει από την αλήθεια.

Επιπλέον, ακόμα κι αν το έχουμε στείλει με email, καλό είναι να έχουμε μαζί μας σε ένα τυπωμένο αντίγραφο. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξουμε ότι είμαστε από τους ανθρώπους που τους αρέσει η οργάνωση.

Ερωτήσεις σχετικά με τις αδυναμίες μας

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πιθανός εργοδότης θα μας ρωτήσει για τις αδυναμίες μας. Σκοπός του είναι να δει αν μπορούν να μετατραπούν σε θετικά χαρακτηριστικά.

Οι έμπειροι εργοδότες η οι εξειδικευμένοι ερευνητές γνωρίζουν τις λάθος απαντήσεις, όπως για παράδειγμα αν πούμε ότι δεν έχουμε πραγματικές αδυναμίες ή ελαττώματα.

Μια ειλικρινής αναφορά είναι προτιμότερη από ένα ψέμα που θα γίνει αμέσως αντιληπτό, καθώς τις ξέρουν και τις περιμένουν αυτές τις απαντήσεις.

Η καλύτερη λύση είναι να αποκαλύψουμε μια ασήμαντη, αλλά πραγματική αδυναμία που δεν μπορεί να την αρνηθεί κανείς.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε ότι δυσκολευόμαστε με τις αγχωτικές προθεσμίες, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε μάθει πως να το αντιμετωπίσουμε σιγά-σιγά.

Κατηγορούμε προηγούμενες δουλειές

Οι δυνητικοί εργοδότες σε μια συνέντευξη για δουλειά κάνουν ερωτήσεις - παγίδες, που μπορεί να είναι ρητές ή καμουφλαρισμένες. Αυτό μπορούν να το κάνουν ακόμη καλύτερα και οι εξειδικευμένοι ερευνητές που έχουν αναλάβει την συνέντευξη.

Μια από αυτές είναι να τους πούμε για την προηγούμενη εργασία μας, όπου αναπόφευκτα ενδέχεται να μας παρασύρουν για να δουν τι έχουμε κρατήσει μέσα μας από την προγενέστερη επαγγελματική μας εμπειρία.

Ακόμη και αν η προηγούμενη δουλειά ήταν ανταγωνιστική, αν μιλήσουμε άσχημα θα φανούμε καιροσκόποι και μικροπρεπείς, και αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Θα τους κάνει να αναρωτιούνται τι θα μπορούσαμε να πούμε στο μέλλον και για εκείνους.

Επομένως, ας είμαστε προετοιμασμένοι να πούμε τα καλύτερα λόγια για την προηγούμενη δουλειά μας, ακόμη και αν ήταν η χειρότερη που υπήρχε. Άλλωστε, το να μιλάμε άσχημα για κόσμο, είναι κάτι που δεν θα μας βοηθήσει πουθενά στη ζωή μας.

Οι έτοιμες απαντήσεις

Η προετοιμασία, όπως αναφέραμε νωρίτερα, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όχι μόνο σε ότι αφορά τον ψυχολογικό τομέα, αλλά και σε ότι αφορά την πρόβλεψη των ερωτήσεων που θα μας κάνουν.

Ως εκ τούτου, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη σε μια συνέντευξη για δουλειά, είναι να μην έχουμε μελετήσει έτοιμες απαντήσεις.

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις μίας συνέντευξης, που είναι βέβαιο ότι θα μας κάνουν, είναι να τους μιλήσουμε για τον εαυτό μας, τη ζωή μας, και τις φιλοδοξίες μας.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τις έτοιμες απαντήσεις που θα έχουμε μελετήσει, πρέπει στις υπόλοιπες ερωτήσεις να μην απαντάμε λακωνικά, και χωρίς να δίνουμε έστω μια μικρή ιδέα ποιοι είμαστε, και τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Στην τελευταία ενότητα αναφέρουμε τις πιο πιθανές ερωτήσεις που μπορούν να μας κάνουν.

Έτοιμες ερωτήσεις

Αντίστοιχα με τις έτοιμες απαντήσεις, σε κάθε συνέντευξη για δουλειά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας ρωτήσουν αν έχουμε εμείς με τη σειρά μας να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις.

Πρόκειται για την αγαπημένη ενέργεια όσων διενεργούν συνεντεύξεις, οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν να λάβουν προκατασκευασμένες απαντήσεις, εισάγοντας μας κατευθείαν στη συνέντευξη, ελέγχοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα μας.

Έτσι λοιπόν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από το σπίτι, για να ρωτήσουμε όχι περί ανέμων και υδάτων, αλλά για συγκεκριμένα έργα ή ενέργειες που έχει κάνει η εταιρεία, που μόνο κάποιος εξοικειωμένος μαζί της θα μπορούσε να γνωρίζει.

Με άλλα λόγια πρέπει να έχουμε μελετήσει καλά τις δραστηριότητες του εργοδότη, γιατί θα μας τοποθετήσουν αμέσως στη θέση ενός ισχυρού υποψήφιου για την τελική επιλογή.

Πρόκειται για μια ευκαιρία που πολλοί τη χάνουν, καθώς δεν έχουν ουσιαστικές ερωτήσεις να υποβάλλουν.

Έτσι, η προετοιμασία μας θα δώσει στον εργοδότη την εντύπωση ότι γνωρίζουμε πραγματικά τις απαιτήσεις της δουλειάς, και ότι είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει.

Μια καλή λύση για την προετοιμασία των έτοιμων απαντήσεων - ερωτήσεων είναι να κάνουμε εξάσκηση με φίλους ή συγγενείς προτού πάμε στην συνέντευξη για δουλειά.

Μια εικονική συνέντευξη με τα δικά μας πρόσωπα ενδέχεται να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τα λάθη την κρίσιμη ώρα.

Το απρόοπτο

Ένα από τα χειρότερα λάθη σε μια συνέντευξη για δουλειά είναι όταν δεν έχουμε κάνει ενδελεχή έρευνα, ώστε να γνωρίζουμε απόλυτα, όλα όσα περιλαμβάνει η θέση που διεκδικούμε.

Έτσι, ενώ η συνέντευξη πηγαίνει πολύ καλά, μας ρωτάνε κάτι που δεν το περιμέναμε. Για παράδειγμα μας αναφέρουν ένα project που πρέπει να γίνει, αλλά πρόκειται για έργο που δεν γνωρίζαμε ότι το περιλαμβάνει η θέση εργασίας, και αιφνιδιαζόμαστε καθώς δεν έχουμε καμία εμπειρία.

Σε αυτή την περίπτωση, το μοιραίο λάθος είναι οι υπεκφυγές. Το δεύτερο χειρότερο λάθος είναι να ομολογήσουμε ότι δεν ξέρουμε πώς να τους βοηθήσουμε.

Εφόσον μπορούμε να καλύψουμε τις υπόλοιπες δραστηριότητες που προσφέρει η θέση εργασίας, καλό είναι να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε εμπειρία με αυτό το συγκεκριμένο έργο, αλλά ταυτόχρονα είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε να μάθουμε.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να μετατρέψουμε την άσχημη και απρόοπτη στιγμή, σε μια ευκαιρία για να δώσουμε στον εργοδότη ή τον αντιπρόσωπο του, να αντιληφθεί πώς εκτός από το ότι είμαστε πρόθυμοι, είμαστε και ικανοί να μάθουμε γρήγορα μια νέα δεξιότητα.

Η νευρικότητα

Είναι φυσικό όταν μπαίνουμε σε μια συνέντευξη για δουλειά να είμαστε νευρικοί.

Όμως, η γλώσσα του σώματος που έχει επηρεαστεί από τη νευρικότητα, μπορεί να δώσει λάθος εικόνα σε αυτόν που μας παίρνει την συνέντευξη, και είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την τελική απόφαση του.

Σπασμωδικές κινήσεις όπως να κουνάμε συνεχώς το πόδι μας, ή ακόμη χειρότερα να μην διατηρούμε επαφή με τα μάτια, είναι δυστυχώς τα λάθη στις λεπτομέρειες, που αποτελούν λόγο για να μην πάρουμε τη δουλειά.

Ομολογουμένως δεν είναι εύκολο να αποφύγουμε τη νευρικότητα, ιδίως όταν πρόκειται για μια συνέντευξη από την οποία μπορεί να κρίνεται το μέλλον μας.

Κάτι που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε προσοχή στον τρόπο που κάθεται και κινείται ο ερευνητής μας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά και στις χειρονομίες που χρησιμοποιεί.

Όσο περισσότερο διακριτικά μιμηθούμε αυτές τις κινήσεις, τόσο πιο πολύ θα αποφύγουμε τη λάθος γλώσσα σώματος, δίνοντας και την αίσθηση ότι έχουμε και καλό συγχρονισμό. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε μην το παρακάνουμε.

Όταν ο καλλωπισμός και το μοντέρνο δεν είναι η καλύτερη τακτική

Η συνέντευξή μας είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί σε κλειστό γραφείο ή κάποια αίθουσα συνεδριάσεων.

Ενώ σίγουρα πρέπει να είμαστε καθαροί και φρέσκοι, το μοιραίο λάθος είναι ότι ανακαλύψαμε αργά ότι ο ερευνητής μας έχει αλλεργίες στο έντονο άρωμα που φοράμε, δίνοντας πρόωρο τέλος στη συνέντευξη.

Επιπλέον, αν και είναι αυτονόητο, η καλή εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώτη εντύπωση που θα κάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται τα μπλουζάκια και ενδυμασία με προχωρημένες στάμπες με συγκροτήματα, ή "έξαλλα" τζιν.

Εάν δεν είμαστε σίγουροι για τον κώδικα ενδυμασίας στην εταιρεία όπου θα γίνει η συνέντευξη για δουλειά, καλό είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο πριν, έτσι ώστε να δούμε πως είναι ντυμένοι οι εργαζόμενοι που φεύγουν από το γραφείο.

Διαπραγματευόμαστε το μισθό από την πρώτη συνάντηση

Το πρώτο ραντεβού είναι τις περισσότερες φορές αναγνωριστικό, καθώς είναι η πρώτη μας γνωριμία με την εταιρεία.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος σε σε μια συνέντευξη για δουλειά, όταν αρχίζουμε επίμονα να ρωτάμε τον άνθρωπο που μας κάνει τη συνέντευξη τα θέματα του μισθού. Είναι απαραίτητο να περιμένουμε να ανοίξει το θέμα ο εργοδότης ή ο αντιπρόσωπος του.

Τα λάθη στα κοινωνικά δίκτυα

Αναμφίβολα τα social media είναι χρήσιμα σε πολλούς τομείς, ωστόσο, δίνουν το ελεύθερο στον καθένα να μας κατασκοπεύει.

Αυτό μπορεί να συμβεί και από τον δυνητικό εργοδότη ή τον ερευνητή, όπερ σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε προβλέψει να αφαιρέσουμε εκείνα που μπορούν να του δώσουν κακή εικόνα, όπως απρεπή σχόλια, φωτογραφίες έντονης νυχτερινής ζωής, κ.ο.κ.

Οι 25 πιο πιθανές ερωτήσεις

Όπως είδαμε η προετοιμασία για τη συνέντευξη στη δουλειά, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έκβαση της.

Όσο περισσότερο ετοιμόλογοι και διαβασμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο απομακρύνονται τα μοιραία λάθη που μπορούν να μας κοστίσουν την απώλεια της θέσης εργασίας.

Ως εκ τούτου, εμείς συγκεντρώσαμε τις πιθανότερες ερωτήσεις που θα μας κάνουν στη συνέντευξη. Τις παραθέτουμε συνοπτικά.

Μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη στη συνέντευξη για δουλειά?

Όσοι έχουν περάσει από τη διαδικασία των συνεντεύξεων για δουλειά, γνωρίζουν ότι πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Όμως, αν είμαστε προετοιμασμένοι, ευγενικοί, και ευχάριστοι, έχουμε περισσότερες πιθανότητες για να μας προσλάβουν.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version