LifeSteps.gr

Λεξ: Η άλλη όψη του νομίσματος

Λεξ

Ο Λεξ δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης. Ο Λεξ ήταν πάντα εκεί και πάντα εκφραζόταν και συνεχίζει να εκφράζεται με τον ίδιο ταπεινό και άκρως ρεαλιστικό τρόπο μέσα από τα τραγούδια του. Είναι ένας εκπρόσωπος της χιπ χοπ μουσικής που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη όλων όσων αντικρύζουμε σήμερα στην βιομηχανία της trap μουσικής. Χρυσά, όπλα, ναρκωτικά, γυναίκες υποχείρια δεν αποτελούν έμπνευση για αυτόν.

Προσγειωμένος στην πραγματικότητα της Ελλάδας και γενικότερα, ο Λεξ με κάθε του μουσικό κομμάτι μας μεταδίδει με ωμό τρόπο τη ζωή του απλού πολίτη. Οικονομική κρίση, ανεργία, διακρίσεις, κατάθλιψη αποτελούν κάποια από τα στιχουργικά του θέματα.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός για τον απλό λόγο ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό του παρουσιάσει τον εαυτό του μέσα από τη μουσική του. Η μουσική του είναι για τον κόσμο, που αποτελεί τη θεματολογία του και συγχρόνως απευθύνεται σε αυτόν. Δεν υποβιβάζει το γυναικείο φύλλο, δεν καυχιέται για ακριβά αυτοκίνητα και ρολόγια. Αντιθέτως αγγίζει ψυχές αναφερόμενος στη δεινή καθημερινότητα πολλών πολιτών.

Δεν αποζητά ακόλουθους στα social media, δεν προκαλεί, δεν παρουσιάζεται αλλά παρόλα αυτά έχει ένα τεράστιο κοινό που τον ακολουθεί. Αυτό προσωπικά μου δίνει ελπίδα. Ελπίδα πως ο κόσμος μπορεί ακόμα να διακρίνει και να επιλέξει τι θα ακούσει. Ότι δεν επηρεάζεται πάντα από τους πολλούς, από τα trends, από τα social. Ο κόσμος έχει ανάγκη το αληθινό και τελικά πηγαίνει εκεί όπου νιώθει την αλήθεια, εκεί που μπορεί να εκφραστεί, να ταυτιστεί, να νιώσει ο εαυτός του.

Χωρίς ανακοινώσεις, χωρίς παρεμβολές και πολλές φανφάρες ο Λεξ κατάφερε να συγκεντρώσει στη συναυλία του στη Νέα Σμύρνη στις 3 Ιουλίου 2022 πάνω από 20.000 άτομα. Με αφορμή αυτήν την πρωτόγνωρη συναυλία μία συντηρητική θα λέγαμε εφημερίδα, η «Εστία», είχε ως πρωτοσέλιδο αυτήν και από κάτω σε λεζάντα την ερώτηση: «Πώς ένας ράπερ με στίχους για τις αφραγκίες κατάφερε να συγκεντρώσει 20.000 νέους στη Νέα Σμύρνη όταν ένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει με το ζόρι 2.000 οπαδούς του. Τι μας διαφεύγει;»

Σε μία εποχή που συνεχώς μας «βομβαρδίζουν» με μουσικά κομμάτια που προβάλλουν τα όπλα ως λύση, τα ναρκωτικά ως τρόπαια, τις γυναίκες ως σκεύη ανίκανα να εργαστούν και να αγαπηθούν ο Λεξ είναι μια αχτίδα ελπίδας. Εκπροσωπεί την αγνή και ανόθευτη αλήθεια που όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν να την απαρνηθούμε πάντα θα την αποζητούμε με κάθε τρόπο.

Παρακάτω αναφέρω κάποιους από τους στίχους τραγουδιών του:

Αυτό είναι για τους άνεργους στις εργατικές

Που όταν με βλέπουνε στο δρόμο λένε (Που ‘σαι ρε Λεξ)

Αποφυλακισμένοι που δε βρίσκουν δουλειά

Ληστεύουνε πουλιά για να ταΐσουν παιδιά

Πριν κοιμηθούμε όλοι ευχόμαστε υγεία

Όχι άλλους φίλους μες στα νοσοκομεία

Παράσιτα για την κοινωνία

Μας συγχωρείτε για την ταλαιπωρία

«Vittorio»

Είδα την μάνα σου με μαύρο τούλι

Πόσο αξίζουν οι ζωές μας αδερφούλη

Άσε μόνο τις γιαγιάδες να κεντάνε

Στο 'χα πει ή θα τους φας ή θα σε φάνε (είναι νόμος)

Το κορίτσι μου έχει όνειρα και πλάνα (κάθε μέρα)

Δουλειά, δουλειά, δουλειά, σαν τη Rihanna

Μου λέει να μην πετάω πάνω απ' τα σύννεφα

Της λέω να μην φοβάται τα αεροπλάνα

«Όχι σήμερα»

Ζουν μεταλλαγμένα όντα κάτω απ' τον ουρανό

Φόρα αγάπη μου το κράνος πριν τον βομβαρδισμό

Ο γέρος από τον 6ο λέει πως είμαστε όλοι άρρωστοι

Γέρο βγάζουμε χειμώνα στην Ελλάδα, είμαστε άνθρωποι

Τη σάπιζες στο ξύλο κάθε μέρα με τη ζώνη σου

Λυπάμαι που δε σου 'γραψε η ξενιτεμένη κόρη σου

«Πολυκατοικίες»

Λίγα λόγια για τον Λεξ

Ο Αλέξης Λαναράς γεννημένος στις 25 Σεπτεμβρίου 1984, ευρύτερα γνωστός ως Λεξ, είναι ένας Έλληνας ράπερ από την Θεσσαλονίκη που ασχολείται με τη hip hop μουσική.

Άρχισε την καριέρα του στην μουσική με την συμμετοχή του στα Βόρεια Αστέρια ([ΒΟΡ.ΑΣ]) το 1999, και ύστερα μαζί με τον Μικρό Κλέφτη στα Ανάποδα Καπέλα.

Το 2010 ξεκίνησε την σόλο καριέρα του.

Το 2014 κυκλοφόρησε τον πρώτο σόλο δίσκο του με τίτλο ΤΚΠ(Ταπεινοί Και Πεινασμένοι), ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το Vice ως “ένα από τα πιο "real” δείγματα του σύγχρονου ελληνικού hip hop".

Το 2018 κυκλοφόρησε το άλμπουμ 2XXX.

Το πιο πρόσφατο κομμάτι του AIRMAX στο Youtube μετρά παραπάνω από 1 εκατομμύρια views μέσα σε έναν μήνα προβολής του, ενώ συγχρόνως είναι γυρισμένο στον Παιδαγωγικό πύργο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Καλή μουσική είναι αυτή που δεν θα σε κάνει να νιώθεις ανώτερος από τους άλλους αλλά αυτή που θα τη νιώσεις σαν να τη δημιούργησες εσύ και θα σε ενώσει με τους συνανθρώπους σου. Και αυτό ο Λεξ δείχνει να το έχει καταφέρει.

Exit mobile version