LifeSteps.gr

Helloween: Αποκλειστική συνέντευξη με την απόλυτη μπάντα του μελωδικού speed metal (2022)

Helloween

Helloween. Μια απλή λέξη η οποία χωράει σχεδόν 40 χρόνια μέταλ ιστορίας μέσα της. Σηκώνει δε και ένα σωρό αναγραμματισμούς και ερμηνείες οι οποίες ενισχύουν περαιτέρω την θρυλική υπόστασή της. Θα μπορούσαμε να την μεταμορφώσουμε σε Hello - Win δηλαδή Γειά σας - Νίκη, μια παράφραση που θυμίζει λίγο το ρηθέν από τον Ιούλιο Καίσαρα "Ήλθον, Είδον, Νίκησα". Σε αντίθεση όμως με το εν λόγω ιστορικό πρόσωπο, εδώ μιλάμε για μια νίκη της μέταλ μουσικής και του δημιουργικού πνεύματος.

Γιατί όμως να μην την κάνουμε Hell - O - Win σαν μια επίκληση στις παθιασμένες δυνάμεις του μέταλ ώστε να μεταφερθεί το κολασμένο πάθος των οργάνων στο κοινό μετατρέποντας τα πάντα σε παρανάλωμα του δημιουργικού πυρός; Σε τελική ανάλυση, το Helloween είναι μια παράφραση της περίφημης γιορτής των Αγίων Πάντων, προσδίδοντας μια δαιμονιώδη, πραγματικά μαγευτική νότα σε μια γιορτή μασκαρεμένων, μετατρέποντάς την σε ένα σκοτεινό παραμύθι.

Το σκοτεινό αυτό παραμύθι που εξελίχθηκε σε φωτεινή ιστορία του speed metal ξεκίνησε για την μπάντα με το όνομα Helloween το 1984 όταν τέσσερα άτομα  (Kai Hansen, Markus Grosskopf, Michael Weikath, Ingo Schwichtenberg) αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο σχήμα που συνεχίζει να γράφει ιστορία έως τις μέρες μας. Τι να πούμε για την περήφανη ιστορία τους που δεν έχει ειπωθεί ξανά. Εκτός από πρωτοπόροι του power metal, είναι οι δημιουργοί τριών από τα καλύτερα μέταλ άλμπουμ όλων των εποχών, των Walls of Jericho και Keeper of the Seven Keys Part 1 – 2.

Είχαμε την μεγάλη χαρά να τους απολαύσουμε live αρκετά χρόνια πριν, στην ίδια σκηνή με τους Gamma Ray του Kai Hansen, να τραγουδούν μάλιστα και μαζί στο τέλος της συναυλίας, μια από τις ωραιότερες μέταλ εμπειρίες που έχουμε ζήσει ποτέ. Είναι εύκολα αντιληπτό το πόσο μεγάλη χαρά νιώσαμε όταν ήρθαμε σε επαφή μαζί τους και συμφώνησαν να διαθέσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να απαντήσουν στις εύστοχες ερωτήσεις του αγαπητού μας συντάκτη και φανατικού θιασώτη της μέταλ μουσικής, Γιώργου Δεμπεγιώτη.

Εδώ οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Ute Kromrey της Bottom Row, μάνατζερ της λατρεμένης μας μπάντας, έναν πραγματικό επαγγελματία που έκανε πραγματικότητα την συνέντευξη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Να ευχαριστήσουμε επίσης τα μέλη των Helloween, τον τραγουδιστή της μπάντας, Andi Deris και τον φοβερό κιθαρίστα Sascha Gerstner για τον χρόνο που διέθεσαν στο να μας απαντήσουν. Χωρίς περισσότερα λόγια, σας καλούμε να απολαύσετε την μεγαλειώδη συνέντευξη μας με τους Helloween.

1) Έχει περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του άλμπουμ Helloween. Ποιες είναι οι αντιδράσεις που έχετε λάβει μέχρι στιγμής;

Λοιπόν, η μετάβαση κατευθείαν στο Νούμερο 1 στα επίσημα γερμανικά και ισπανικά charts και η κατάκτηση των υποψηφιοτήτων στα Top 3 και Top 5 μιλάει από μόνη της!

2) Είστε ευχαριστημένοι με το άλμπουμ; Θα άλλαζατε κάτι τώρα που έχετε αποστασιοποιηθεί αρκετά από την κυκλοφορία του;

Πετάμε στα σύννεφα από την χαρά μας, είμαστε τρισευτυχισμένοι και φυσικά, δεν θα είχαμε αλλάξει το παραμικρό!

3) Υποθέτω ότι πήρατε τον χρόνο σας για να δημιουργήσετε το άλμπουμ Helloween μετά την περιοδεία "Pumpkin United". Νέα/παλιά μέλη, πολλές διαφορετικές απόψεις στο στούντιο, μεγάλες προσδοκίες από το κοινό... Είχατε άγχος για το αποτέλεσμα;

Όχι πραγματικά. Ξέραμε και είχαμε την αίσθηση ότι βρισκόμασταν στο σωστό δρόμο και είχαμε και επιπλέον μέλη στην μπάντα, με την προσωπική συμβολή του καθενός τους. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη συνεργασία.

4) Μέχρι στιγμής έχετε κυκλοφορήσει τρία βιντεοκλίπ για το νέο άλμπουμ και στο "Best Time" συμμετέχει η γνωστή Alyssa White-Gluz. Αλήθεια, πώς προέκυψε η συνεργασία; Υπάρχει περίπτωση να είναι καλεσμένη σε κάποιο μελλοντικό σας τραγούδι; Ας μην ξεχνάμε ότι έχετε ήδη τρεις τραγουδιστές!

Τη συναντήσαμε σε περιοδεία στη Νότια Αμερική και της μιλήσαμε γι' αυτό και ήταν πολύ ενθουσιασμένη για να το κάνει οπότε το προχωρήσαμε. Εγώ (Sascha) την ήξερα ούτως ή άλλως και συζητήσαμε μαζί την ιδέα. Ήταν πραγματικά υπέροχο να δουλέψω μαζί της και η γυναικεία πινελιά κάνει το βίντεο ακόμα καλύτερο. Δεν έχει σχέση με περισσότερους τραγουδιστές, ήταν απλά μια διαφορετική προσέγγιση και εμφάνιση. Είναι πάντα υπέροχο να δουλεύεις με μια όμορφη γυναίκα και μια υπέροχη φωνή.

5) Πώς είναι να έχετε ξανά στο συγκρότημα τον Kai Hansen και τον Michael Kiske; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην προσαρμογή τους στο συγκρότημα; Υποθέτω, τουλάχιστον στις ζωντανές εμφανίσεις, έχετε βρει τη χημεία σας μετά από τόσα χρόνια που παίζετε ξανά μαζί.

Καθόλου, όλοι ξέραμε τι έχουμε και ότι όλα τα άλλα ήταν τελείως πίσω μας διαφορετικά δεν θα είχε νόημα να ξεκινήσουμε από την αρχή. Στη σκηνή είναι εύκολο, ο καθένας γνωρίζει τη θέση του και είναι υπέροχο να βιώνεις τη «μονομαχία φωνής» ή την «μάχη κιθάρας».  Η μπάντα πήρε μια ολοκαίνουργια τροπή και είναι πολύ διασκεδαστικό.

6) Το θετικό με τους Helloween είναι ότι, παρόλο που παλιά μέλη έχουν επιστρέψει στο συγκρότημα, δεν λειτουργείτε ως μια μπάντα νοσταλγίας, αλλά ως μια σύγχρονη metal μπάντα με λαμπρό μέλλον. Συμφωνείτε ότι έτσι έχουν τα πράγματα;

Ναι, εντελώς. Δεν θέλαμε να πεθάνουμε στη νοσταλγία, η μουσική είναι κάτι που είναι ζωντανό και κινείται πάντα μπροστά και όχι προς τα πίσω – τουλάχιστον προσπαθούμε πολύ σκληρά!

7) Πώς πάει μέχρι στιγμής η United Forces περιοδεία με τους Hammerfall; Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε την Ελλάδα στα πλάνα της περιοδείας (αν και ήταν εκεί την εποχή πριν από τον Covid), υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον;

Εργαζόμαστε σε όλες τις διαφορετικές χώρες και ημερομηνίες σίγουρα. Αλλά όπως μόλις δηλώσατε με την πανδημία, όχι μόνο εμείς αλλά βασικά όλοι έπρεπε να αναβάλουμε, να ακυρώσουμε ή αλλιώς. Τώρα όλοι προσπαθούν να είναι ξανά στο δρόμο και αυτό μας αφήνει επίσης με πολλά διαχειριστικά ζητήματα και διαθέσιμους χώρους.

8) Για να θυμηθούμε λίγο, ποιο άλμπουμ από τα πρώτα χρόνια των Helloween ξεχωρίζετε; Κάποια αγαπημένα/σημαντικά τραγούδια;

Εν τω μεταξύ, έχουμε πολλά «πρώιμα χρόνια» 🙂 Έτσι, προτιμάμε να σκεφτόμαστε την πορεία της μπάντας σε φάσεις. Ξεκίνησε με την εποχή του Walls of Jericho με τον Kai στα φωνητικά, μετά ο Michi ήρθε για την εποχή των Keepers. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Andi μπήκε στο συγκρότημα για την εποχή Deris, για να θα ακολουθήσει η μεγάλη εποχή των Pumpkins United, που μας έφερε όλους ξανά κοντά. Κάθε φάση της μπάντας είχε highlights και δύσκολες στιγμές, σε δημιουργικό και διαπροσωπικό επίπεδο.

9) Πόσο διαφορετική πιστεύετε ότι θα ήταν η πορεία των Helloween αν ο Kai Hansen και μετά ο Michael Kiske δεν είχαν εγκαταλείψει το συγκρότημα, εξ αρχής;

Δεν έχω ιδέα, όλα είναι "μετά εορτής" τώρα και ήμασταν επιτυχημένοι χωρίς αυτούς και τώρα είμαστε ακόμη πιο επιτυχημένοι μαζί τους. Αυτό είναι πραγματικά κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει.

10) Ένα από τα άλμπουμ για το οποίο προσωπικά τρέφω μεγάλη αγάπη και ενθουσιάστηκα όταν πρωτοκυκλοφόρησε είναι το "The Dark Ride". Παρ 'όλα αυτά, δεν τρέφετε πραγματικά κάποια ιδιαίτερη αγάπη για αυτή τη δουλειά. Υπάρχει κάτι που σας απογοητεύει σε αυτό το άλμπουμ; Μήπως ήταν πολύ σκοτεινό/θλιβερό για τους Helloween;

Την εποχή που κυκλοφόρησε, ήταν μάλλον πολύ σκοτεινό για κάποιους από τους θαυμαστές μας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ήταν και παραμένει ένα πολύ δυνατό άλμπουμ. Άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και τραγούδια όπως το "Mr.Torture" ή το "If I Could Fly" μπήκαν στη λίστα των τραγουδιών που επιλέχθηκαν για το ζωντανό μας σετ.

11) Εκτός από την ολοκλήρωση της περιοδείας United Forces, τι άλλα σχέδια έχετε για το μέλλον. Να περιμένουμε νέο άλμπουμ;

Τώρα κάνουμε εκτεταμένες περιοδείες ξανά και προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τα χαμένα δύο χρόνια. Και, στην πορεία, θα δούμε πότε θα υπάρξει άλλο άλμπουμ στο "μενού". Τώρα είναι η ώρα να παίξουμε ζωντανά τα τραγούδια από το άλμπουμ Helloween καθώς δεν είχαμε την ευκαιρία μέχρι τώρα.

12) Τα αγαπημένα μας άλμπουμ είναι τα Walls of Jericho και Keeper of the Seven Keys Part 1 – 2. Υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα Keeper of the Seven Keys Part 3 στο άμεσο μέλλον;

Το άλμπουμ μας του 2005 είχε τον τίτλο "Keeper of the Seven Keys - The Legacy". Αν θέλετε, θα μπορούσατε να το ονομάσετε "Keepers 3", αν και δεν το κάναμε ποτέ. Για το πρώτο στούντιο άλμπουμ στη σειρά Pumpkins United θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο και φρέσκο, ένα άλμπουμ Keeper δεν ήταν στα σχέδιά μας, ούτε καν μιλήσαμε για αυτό. Αλλά, με ένα τρελό συγκρότημα όπως οι Helloween ποτέ δεν ξέρεις, οπότε ας περιμένουμε να δούμε τι φέρνει το μέλλον!

13) Υπάρχει κάτι για το οποίο να έχετε μετανιώσει στην καριέρα σας; Τι θα κάνατε διαφορετικά;

Τίποτα, όλα είναι καλά όπως είναι. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε υγιείς και να είμαστε σε φόρμα, να απολαμβάνουμε τους θαυμαστές μας και να κάνουμε αυτό που κάνουμε καλύτερα – να δημιουργούμε και να παίζουμε μουσική.

14) Πώς βλέπετε τη σύγχρονη metal σκηνή; Υπάρχουν μπάντες που έχετε ξεχωρίσει;

Φυσικά παρακολουθούμε την τρέχουσα metal σκηνή και την εξέλιξη της αγαπημένης μας μουσικής. Τα περισσότερα συγκροτήματα τα γνωρίζουμε, μερικά από αυτά εδώ και πολύ καιρό, πολλά από αυτά τα γνωρίσαμε κάπου σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα οι Sabaton: Άνοιξαν την συναυλία μας το 2005 και από τότε γνωριζόμαστε και πίνουμε ένα ποτό όταν βρεθούμε κάπου. Εν τω μεταξύ έγιναν διάσημοι οι ίδιοι: Μεγάλη μπάντα με σκληρά εργαζόμενους μουσικούς και πολύ κουλ παιδιά, τους αξίζει η επιτυχία τους!

15) Αν η μπάντα διαλυθεί αύριο, πώς θα θέλατε να σας θυμούνται;

Όπως λατρεύει ο Τύπος να μας αποκαλεί: «Οι νονοί του μελωδικού speed metal». Έχοντας εφεύρει ένα δικό μας υποείδος στην αγαπημένη μας μουσική - τι τιμή!

16) Ο επίλογος, δικός σας. Είναι τιμή μας που μιλήσατε μαζί μας.

Αν και δεν έχουμε καθορισμένη ημερομηνία για μια συναυλία στην Ελλάδα, να είστε σίγουροι ότι το ταξίδι των Pumpkins United θα σταματήσει σύντομα στην όμορφη χώρα σας για ένα υπέροχο σόου και ένα μεγάλο: Γειά μας!

Η δισκογραφία των αγαπημένων μας Helloween είναι η ακόλουθη:

Walls of Jericho (1985)
Keeper of the Seven Keys: Part I (1987)
Keeper of the Seven Keys: Part II (1988)
Pink Bubbles Go Ape (1991)
Chameleon (1993)
Master of the Rings (1994)
The Time of the Oath (1996)
Better Than Raw (1998)
The Dark Ride (2000)
Rabbit Don't Come Easy (2003)
Keeper of the Seven Keys: The Legacy (2005)
Gambling with the Devil (2007)
7 Sinners (2010)
Straight Out of Hell (2013)
My God-Given Right (2015)
Helloween (2021)

Τα μέλη των Helloween είναι τα παρακάτω:

Michael Weikath – Κιθάρα, φωνητικά
Markus Grosskopf – Μπάσο, φωνητικά
Kai Hansen – Κιθάρα, φωνητικά
Michael Kiske – Φωνητικά
Andi Deris – Φωνητικά
Sascha Gerstner – Κιθάρα, φωνητικά
Daniel Löble – Ντραμς

(Update από Rock Hero): Μόλις έμαθα ότι οι θρυλικοί Helloween θα έρθουν του χρόνου στην πατρίδα μας για το Release Athens Festival στις 17 Ιουνίου στην πλατεία νερού. Θα μας ετοιμάσουν ένα σούπερ playlist με όλα σχεδόν τα κομμάτια που όλοι αγαπάμε από τους πρώτους τους δίσκους. Θα είμαστε όλοι εκεί βέβαια. Πολύ ευχάριστο νέο για να ξεκινήσει ωραία ο μήνας των γιορτών. Σαν να κάναμε πρωτοχρονιά νωρίτερα.

Exit mobile version