LifeSteps.gr

Grai - Αφιέρωμα στην εξαιρετική folk ρώσικη μπάντα (2022)

Grai

Μετά τους θρυλικούς Arkona που πιστεύω είναι πιο γνωστοί από όλους πάμε και στους πολύ καλούς συμπατριώτες τους τους Grai ( Грай). Ακολουθεί η ιστορία της μπάντας όπως ακριβώς είναι χωρίς να την έχω αλλάξει καθόλου, απλώς μεταφρασμένη για να μην αλλοιωθεί καθόλου. Στο τέλος θα γράψω την άποψη μου για την εξαιρετική μπάντα, προέχει η ιστορία για να τους μάθετε.

'Το συγκρότημα Grai (Грай) δημιουργήθηκε στις 3 Ιουλίου 2005. Το στυλ τους μπορεί να αναγνωριστεί ως folk-metal - pagan metal. Στην αρχή το όνομα του συγκροτήματος άλλαξε αρκετές φορές. Ήταν το "Raven Blood", μετά το "Vorog" (ο εχθρός) και τον Φεβρουάριο του 2007 πήρε τελικά το όνομά του - "Grai" (σημαίνει το κλάμα του πουλιού). Σταδιακά το υλικό για το νέο άλμπουμ ετοιμάζεται και δόθηκαν μερικές πρώτες συναυλίες.

Μία από τις πρώτες εμφανίσεις του συγκροτήματος έγινε στις 6 Μαΐου 2006 μαζί με άλλα φολκ-μέταλ συγκροτήματα όπως οι Alkonost και οι Svarga. Στις 2 Δεκεμβρίου 2006 το συγκρότημα συμμετείχε στο Folk/Brutal Metal Fest από κοινού με τους Rossomahaar και τους Alkonost. Από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2007 ηχογραφήθηκε ένα EP(demo) με τίτλο "Ot Istoka" (Από την πηγή), το οποίο περιλάμβανε 4 συνθέσεις: The Birch, Winter, The Winds, The Source.

Η ηχογράφηση προχωρούσε στο στούντιο του Sergey Kamyshansky στο Naberezhnye Chelny, της ρώσικης δημοκρατίας. Την 1η Νοεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε μια παράσταση στην παρουσίαση του νέου άλμπουμ των Arkona από τη Μόσχα - "Ot Serdza k nebu" (Από την καρδιά στους ουρανούς) στο πλαίσιο της περιοδείας τους το 2007. Σε εκείνη ακριβώς τη συναυλία οι Grai παρουσίασαν το Ep τους "Οτ Ιστόκα".

Κατά την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2008 στο στούντιο του Sergey Kamyshansky στο Naberezhnye Chelny, η RF ηχογραφούσε το πρώτο LP του συγκροτήματος - "Polyn' - Trava" ("The Sagebrush"). Το άλμπουμ αποτελούνταν από 9 συνθέσεις. Δεν είναι απλή πιθανότητα το άλμπουμ να έχει ένα τέτοιο όνομα - είναι συμβολικό και αποκαλύπτει την έννοια της δημιουργικής δουλειάς και του
κόσμου - προοπτική των μουσικών του συγκροτήματος.

Το Sagebrush είναι σύμβολο θλίψης και θλίψης για τους καιρούς που πέρασαν - τους χρόνους της σλαβικής υπερηφάνειας, ανδρείας, θάρρους και τιμής. Το άλμπουμ είναι απλά διαποτισμένο από το πνεύμα εκείνων των αρχαίων χρόνων, κάθε τραγούδι αντανακλάται σε μια εντυπωσιακή εικόνα. Και υπάρχουν περισσότερα από αυτά που φαίνονται στο μάτι! Λαϊκές μελωδίες, εξαιρετικός άνεμος-μέρη οργάνων σε συνδυασμό με κιθάρες και υπέροχες γυναικείες φωνές των τραγουδιστών του συγκροτήματος παράγουν το δικό τους σίγουρο αποτέλεσμα.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την εταιρεία της Μόσχας VOLH Records (www.volh.net/news.html). Κατά την περίοδο της παρουσίασης του άλμπουμ είχαν δοθεί μια σειρά από συναυλίες με πολλά γκρουπ όπως οι Alkonost, Svarga,αφιέρωμα
Arkona, Rossomahaar. Μετά την έκδοση του άλμπουμ δύο μέλη έφυγαν από το συγκρότημα - η Darya "Rodonitsa" και Andrey "Char". Εν τω μεταξύ, ένας νέος μπασίστας - ο Yury Bedusenko - εμφανίστηκε στην ομάδα. Από τότε ο ρόλος του δεύτερου τραγουδιστή είχε ερμηνευτεί από την Alija Latypova.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 το άλμπουμ "Polyn' - trava" παρουσιάστηκε σε ένα κλαμπ της Μόσχας "Relax". Στις 25 του 2010 στο στούντιο του Sergey Kamyshansky το συγκρότημα άρχισε να ηχογραφεί το δεύτερο LP που αποτελείται από 10 κομμάτια. Όπως το βλέπουν τα μέλη του γκρουπ, το άλμπουμ θα ήταν συγκινητικό και χαρούμενο. Στις 27 Νοεμβρίου 2010 στο Nizhniy Novgorod πραγματοποιήθηκε μια συναυλία μαζί με τον Arkona. Συνεχίζοντας τη δουλειά στο στούντιο το συγκρότημα δεν σταμάτησε δίνοντας συναυλίες.

Αυτή ακριβώς την περίοδο το συγκρότημα προσέλαβε την Irina Zybina ως την τρίτη τραγουδίστρια που συμμετείχε στην ηχογράφηση ενός από τα άλμπουμ των Alkonost ως folk - τραγουδίστρια. Η όμορφη δυνατή φωνή της Irina συνδυάστηκε τέλεια με το ρεπερτόριο του συγκροτήματος. Τώρα η δουλειά στο στούντιο έχει τελειώσει και η ομάδα συνεχίζει να κάνει συναυλίες σε διάφορες πόλεις σε όλη τη Ρωσία.

Το γκρουπ πρόκειται να κυκλοφορήσει το άλμπουμ και να κάνει την υπερπαρουσίασή του! Στις 27 Σεπτεμβρίου η δισκογραφική Sound Age Prod (www.soundage.org) κυκλοφόρησε ένα νέο άλμπουμ των Grai-band με τίτλο "O Zemle Rodnoi" ("Η πατρίδα μας"). Έχοντας κυκλοφορήσει το πρώτο του CD "The sagebrush" το 2009, το συγκρότημα Grai παρουσιάζει τώρα ένα νέο άλμπουμ με τίτλο "Our Native Land". Το άλμπουμ που θα ακολουθήσει θα περιλαμβάνει 10 εννοιολογικά κομμάτια, τα οποία δημιουργούν εντυπωσιακά βαθιές εικόνες διαμορφώνοντας τη μουσική ενότητα στο οικείο στυλ του συγκροτήματος.

Το νέο άλμπουμ των Grai είναι μια χαρακτηριστική σύνθεση παραδοσιακών παγανιστικών metal στοιχείων βασισμένη στους ρυθμούς και την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού ρωσικού folk-rock. Σε αυτή τη σύνθεση οι ήχοι του φλάουτου είναι συνυφασμένοι με το σόλο-κιθάρα ενάντια στο δυναμικό ρυθμό-τμήμα. Σκληρά επιβλητικά θραύσματα που εντείνονται από τους ήχους της γκάιντας εμπλουτίζονται με κατευναστικά περάσματα πληκτρολογίου.

Αλλά η κύρια πικάντικη γεύση των νέων τραγουδιών είναι το δαντελωτό καλά ισορροπημένο φωνητικό τρίο των τραγουδιστών του συγκροτήματος. Με τις φωνές τους βυθίζουν έναν ακροατή στον κόσμο των προγόνων και των προγόνων μας και μας κάνουν να πετάμε δίπλα στα χωράφια, τα λιβάδια και τα δάση με φρέσκο ​​αέρα. Και ανοίγουν στα μάτια και τις καρδιές μας την κρυμμένη ομορφιά της εγγενούς γης.'

Σαν τελικό συμπέρασμα μπορώ να πω ότι όσο περνούσε ο καιρός γινόντουσαν ακόμα και καλύτεροι. Σε μένα αρέσει περισσότερο το τελευταίο τους δημιούργημα του 2017 αλλά και τα υπόλοιπα είναι πολύ υψηλού επιπέδου αν σας αρέσει το folk metal φυσικά σε συνδυασμό με την σλάβικη μυθολογία γιατί οι στίχοι όλων σχεδόν των συγκροτημάτων από εκεί ασχολούνται με την ίδια θεματολογία με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Και όπως έχω τονίσει δίνουμε σημασία στην μουσική γιατί αν καθόμαστε και τα αναλύουμε όλα θα μπλεχτούμε και όλο θα βρίσκουμε και κάτι που δεν μας αρέσει. Να στείλω τους χαιρετισμούς μας στους φίλους μας και ελπίζω να ετοιμάζουν κάτι καινούριο για το άμεσο μέλλον για να το παρουσιάσω αμέσως.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικές περιόδους οπότε μπορεί να περιλαμβάνουν και παλιά μέλη που έχουν φύγει από την μπάντα, για αυτό και είναι 5 η 6 σε ορισμένες. Επειδή είναι αφιέρωμα έβαλα όσο το δυνατόν περισσότερους. Αν κάποιος από την μπάντα θέλει να μου στείλει πιο πρόσφατο υλικό πολύ ευχαρίστως να το βάλω στην θέση κάποιων παλιότερων μελών. Επειδή έχει συμβεί να μου στέλνει κάποιος και να μου λέει μα αυτή η κοπέλα έχει φύγει από την μπάντα τώρα πια. Με 2-3 φωτογραφίες που έχουν κάποιοι πως να γίνει η παρουσίαση σωστά;.

Αυτό δεν το γράφω για τα παιδιά εδώ που είναι άψογοι επαγγελματίες και έχουν υλικό που με κάλυψε ιδιαίτερα, σε άλλους πηγαίνει αυτό.

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Ирина Зыбина — Βασικά φωνητικά
Алия «Лета» — Φλάουτο, γκάιντες, δεύτερα φωνητικά
Ильнур Zarev — Ντραμς
Данила Переладов — Μπάσο, 'σκληρά' φωνητικά, άρπα
Рузель Ruzveld — Κιθάρα
Витольд Бузнаев — Κιθάρα

Δισκογραφία:
2009 — «Полынь-трава» (εταιρεία VOLH records, Ρωσία);
2011 — «О Земле Родной» (εταιρεία Sound Age Рroductions, Ρωσία);
2014 — «Млада» (εταιρεία Noizgate Records(Γερμανία))
2017 — «Пепел» (εταιρεία Noizgate Records (Γερμανία))

Το επίσημο bandcamp των φίλων μας σε περίπτωση που θελήσετε να αγοράσετε τα cd τους. Βλέπω τα έχει όλα ακόμα και λίγες μπλούζες με το λογότυπο της μπάντας έμειναν.

Exit mobile version