LifeSteps.gr

Συστήματα Συναγερμού: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε Για Την Ασφάλεια

Συστήματα Συναγερμού: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε Για Την Ασφάλεια

Στις ημέρες μας, η αύξηση της εγκληματικότητας καθιστά αναγκαία όσο ποτέ την ύπαρξη ενός συστήματος ασφαλείας. Μόνο έτσι μπορούμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά την κατοικία μας, το γραφείο, και την περιουσία μας, από κακόβουλες ενέργειες, κλοπές και βανδαλισμούς. Στο άρθρο θα δούμε τι πρέπει να προσέχουμε στα συστήματα συναγερμού, και γιατί η αγορά τους είναι μία απαραίτητη επένδυση για όλους.

Τα είδη των συναγερμών

Τα συστήματα συναγερμού είναι δύο ειδών. Το πρώτο αφορά τα ολοκληρωμένα ενσύρματα συστήματα που απαιτούν την παρουσία του τεχνικού για να εγκατασταθούν, καθώς χρειάζεται η εξειδικευμένη καλωδίωση του χώρου.

Το δεύτερο είδος είναι οι ασύρματοι συναγερμοί, που αποτελούν την οικονομικότερη λύση. Μπορούμε να τους εγκαταστήσουμε μόνοι μας, γιατί δεν απαιτείται καλωδιακή υποδομή για τη τοποθέτηση τους.

Παρότι και τα δυο είδη έχουν διαφορετικό στήσιμο και ρυθμίσεις, ωστόσο, και τα δύο εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να προστατεύσουν το χώρο μας από οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια.

Αμφότερα τα είδη χωρίζονται σε υποκατηγορίες, όπως είναι τα απλά συστήματα συναγερμού, ή τα πλήρη και ελεγχόμενα με Κ.Λ.Σ, που ειδοποιούν τις αρχές σε περίπτωση παραβίασης.

Τι είναι το Κέντρο Λήψεως Σημάτων

Πρόκειται για σταθμούς που παρακολουθούν τα συστήματα συναγερμού. Συνδέονται με την κεντρική μονάδα που θα δούμε στη συνέχεια, και ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για κάθε συμβάν που μπορεί να προκληθεί στον προστατευμένο χώρο.

Η βασική εργασία των Κ.Λ.Σ. είναι να ειδοποιηθούμε εμείς και η αστυνομία σε περίπτωση διάρρηξης. Εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς εκτός των άλλων, μπορούν να μας ενημερώσουν αν λειτουργεί σωστά ο συναγερμός, ακόμη και αν πρέπει να αλλάξουμε την μπαταρία.

Τα ολοκληρωμένα συστήματα συναγερμού που μας παρέχουν τη δυνατότητα του Κ.Λ.Σ, απαιτούν μια τηλεφωνική γραμμή κοντά στην κεντρική μονάδα.

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να μην χρησιμοποιήσουμε σταθερή τηλεφωνική γραμμή, αλλά κάρτες Global SIM δεδομένων (Data), που μέσω κινητού ίντερνετ GPRS προσφέρουν την ασύρματη και αδιάλειπτη επικοινωνία με το Κέντρο Λήψης Σημάτων.

Οι δυνατότητες του Κ.Λ.Σ.

Πιο συγκεκριμένα, τα αξιόπιστα Κ.Λ.Σ. των εταιρειών που παρακολουθούν τα συστήματα συναγερμού, πρέπει να έχουν την ακόλουθη δυνατότητα παροχών:

Ανάλογα με τη μορφή του σήματος, οι χειριστές ακαριαία προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες. Αν πρόκειται για απειλή διάρρηξης, ειδοποιούν την Άμεση Δράση και ενημερώνουν εμάς, ή τα άτομα που έχουμε δηλώσει να ενημερώνονται κατά περίπτωση.

Από προσωπική πείρα γνωρίζουμε πως το Κ.Λ.Σ. είναι η απόλυτη θωράκιση του χώρου μας. Ωστόσο, απαιτείται και η δικιά μας συμβολή, δίνοντας άμεσα τους προκαθορισμένους κωδικούς ασφαλείας που μας έχουν δώσει.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανταποκρινόμαστε άμεσα στην ειδική κλήση ανάγκης από το κέντρο, ακόμη και αν πρόκειται για ψευδή συναγερμό από λάθος χειρισμό, ή γιατί είχαμε ξεχάσει το κατοικίδιο μας μέσα στο χώρο, έτσι ώστε να μην ενημερωθεί η Άμεση Δράση.

Η σύνδεση με τους σταθμούς απαιτεί να προχωρήσουμε συνήθως σε δωδεκάμηνη συνδρομή στην εταιρεία του συναγερμού, καταβάλλοντας ένα ποσό που διαφοροποιείται ανάλογα την εταιρεία.

Από τι αποτελείται ένα σύστημα ασφαλείας

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δομή στα συστήματα συναγερμού είναι συγκεκριμένη.

Κατά κανόνα αποτελούνται από την κεντρική μονάδα που είναι η καρδιά του συστήματος. Σ' αυτήν συνδέονται όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά, όπως οι αισθητήρες, η σειρήνα, οι τηλεφωνικές γραμμές, το πληκτρολόγιο, και τα τηλεχειριστήρια.

Τα πιο πλήρη συστήματα συναγερμού είναι αυτά που περιλαμβάνουν και κάμερες ασφαλείας και αισθητήρες πυρανίχνευσης.

Η κεντρική μονάδα δέχεται τα σήματα από τους αισθητήρες και αφού τα αναγνωρίσει δίνει εντολές για τη γνωστοποίηση της παραβίασης του ελεγχόμενου χώρου.

Σε περίπτωση που θα διακοπεί το ρεύμα, η εγκατάσταση θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά λόγω των μπαταριών που διαθέτει.

Τα είδη των αισθητήριων συσκευών ή των ανιχνευτών είναι τα εξής:

Επιπλέον, πολλοί συναγερμοί έχουν έξτρα περιφερειακά για τους ηλικιωμένους, ή ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα να ειδοποιήσουν άμεσα για έκτακτη ανάγκη. Για αυτή την περίπτωση παρέχεται ασύρματο πλήκτρο πανικού, που επικοινωνεί με την κεντρική μονάδα του συναγερμού.

Με το πάτημα του μπουτόν, ο συναγερμός ενεργοποιείται με άμεση ανταπόκριση της σειρήνας. Επιπλέον γίνεται και τηλεφωνική ειδοποίηση, εφόσον περιλαμβάνεται στο σύστημα του συναγερμού.

Πως επιλέγω συστήματα συναγερμού

Πολλοί από εμάς παραμελούμε την τοποθέτηση ενός συστήματος συναγερμού στην περιουσία μας για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο πιο πιθανός είναι γιατί ίσως θεωρούμε πως δεν θα συμβεί σε εμάς η διάρρηξη.

Έτσι, επαναπαυόμαστε στις κλειδαριές ασφαλείας, ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι εισόδου για τους διαρρήκτες, όπως τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες κ.λ.π.

Από την άλλη, προβληματιζόμαστε όταν διαβάζουμε πως έγινε διάρρηξη σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους που είχαν συστήματα συναγερμού, αλλά δεν λειτούργησαν. Άλλες φορές διαβάζουμε πως οι διαρρήκτες εξουδετέρωσαν το σύστημα ασφαλείας.

Ο βασικότερος λόγος που αστοχούν τα συστήματα συναγερμού είναι η πλημμελής ή η ανύπαρκτη συντήρηση του συστήματος, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η ετοιμότητά του.

Επιπλέον, στα ασύρματα συστήματα συναγερμού, σημαντικό ρόλο στην αστοχία μπορεί να παίξει η κακή μελέτη που έγινε από εμάς. Το αποτέλεσμα είναι η ανεπαρκής εγκατάσταση που δεν μπορεί να μας δώσει κάλυψη σε όλο το χώρο.

Η σωστή εγκατάσταση στα συστήματα συναγερμού θα πρέπει να καλύπτει απόλυτα όλα των περιμετρικά ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα). Ταυτόχρονα πρέπει να μας επιτρέπεται να έχουμε ανενεργούς τους αισθητήρες κίνησης (Bypass).

Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και αν βρισκόμαστε και κινούμαστε στο εσωτερικό του χώρου μας, να διασφαλίζεται πως είμαστε προφυλαγμένοι χωρίς οι αισθητήρες κίνησης να δίνουν εντολή του συναγερμού.

Ως εκ τούτου, πρέπει να προσέξουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που υπάρχουν στα ενσύρματα και ασύρματα συστήματα συναγερμού. Τα παραθέτουμε στην επόμενη ενότητα.

Ενσύρματο σύστημα

Τα ενσύρματα συστήματα συναγερμού κοστίζουν ακριβότερα και έχουν χρονοβόρα διαδικασία εγκατάστασης. Ωστόσο, βασίζονται σε πιο αξιόπιστη και ασφαλέστερη τεχνολογία σε σχέση με τον ασύρματο συναγερμό.

Αυτά τα συστήματα είναι μονόδρομος, εφόσον ο χώρος που θέλουμε να προστατεύσουμε είναι σύγχρονος και έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση της καλωδίωσης, ή είμαστε οι ιδιοκτήτες του. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος τοποθέτησης είναι μια σημαντική μακροπρόθεσμη επένδυση στην ασφάλεια μας.

Από εκεί και μετά αν γίνεται σωστή συντήρηση του συστήματος (περίπου κάθε 2 χρόνια), τότε είναι πολύ δύσκολο να παραβιαστεί το ενσύρματο σύστημα συναγερμού. Ιδίως αν έχουμε επιλέξει ένα πιστοποιημένο πωλητή, που μπορεί να μας προσφέρει τη μέγιστη δυνατή εγγύηση και άμεση επισκευή σε περίπτωση βλάβης.

Ένα από τα πολλά πλεονέκτημά του ενσύρματου συστήματος, είναι η διάταξη και ισχύς των σειρήνων. Είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά για την ασφάλεια του σπιτιού, αφού η σειρήνα μπορεί να τρέψει σε φυγή τους διαρρήκτες.

Oι ολοκληρωμένοι ενσύρματοι συναγερμοί συνήθως περιλαμβάνουν εσωτερική και εξωτερική σειρήνα. Ο ρόλος της εσωτερικής σειρήνας είναι σημαντικός γιατί μπορεί να αιφνιδιάσει ή να πανικοβάλει τον ερασιτέχνη διαρρήκτη όταν θα παραβιάσει το χώρο.

Η εμφανής θέση της εξωτερικής σειρήνας σε απροσπέλαστο και εμφανές σημείο, εκτός από την υψηλή ένταση ήχου που αποδίδει, είναι σημαντικός παράγοντας, ικανός να αποτρέψει και τους επαγγελματίες διαρρήκτες.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στα ενσύρματα συστήματα συναγερμού, εκτός βέβαια από το υψηλότερο κόστος, είναι το ενδεχόμενο αντιαισθητικό αποτέλεσμα που θα μας δώσουν τα καλώδια μέσα στο χώρο.

Βέβαια αυτό λύνεται με τα ειδικά κανάλια καλωδίων. Ενδέχεται να αμβλύνουν την αισθητική αλλοίωση του χώρου.

Μπορεί να μεταφερθεί ο ενσύρματος συναγερμός σε άλλο χώρο?

Όλοι γνωρίζουμε πόσο αγχωτική μπορεί να είναι η μετακόμιση σε ένα νέο μέρος. Αυτό αποτελεί άλλο ένα μεγάλο μειονέκτημα στα ενσύρματα συστήματα συναγερμού, παρότι πολλές εταιρείες αναλαμβάνουν την εκ νέου τοποθέτηση τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα επιβαρυνθούμε οικονομικά με το κόστος της επιθεώρησης και μελέτης των αναγκών ασφαλείας του νέου χώρου. Κυρίως με το κόστος της αφαίρεσης και νέας εγκατάστασης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Αυτού ακριβώς είναι και ο λόγος που τα περισσότερα ενσύρματα συστήματα συναγερμού δεν αποτελούν την καλύτερη επένδυση αν είμαστε ενοικιαστές του χώρου.

Ασύρματος συναγερμός

Όμως, τα ασύρματα συστήματα συναγερμού, αποτελούν ιδανική λύση αν είμαστε ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες. Έτσι, αν πρόκειται να μετακομίσουμε στο μέλλον, μπορούμε πολύ πιο εύκολα και ανέξοδα να μεταφέρουμε το σύστημα στο νέο μέρος.

Όπως είδαμε στην αρχή, οι ασύρματοι συναγερμοί μας επιτρέπουν να τους εγκαταστήσουμε χωρίς τη βοήθεια κάποιου συνεργείου. Επιπλέον δε θα χρειαστούν να αλλοιώσουμε την αισθητική του χώρου με καλώδια.

Επίσης οι περισσότεροι ασύρματοι συναγερμοί μας δίνουν και τη δυνατότητα του απομακρυσμένου ελέγχου μέσα από τις Android και iOS συσκευές μας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα στα ασύρματα συστήματα συναγερμού είναι το κόστος αναβάθμισης και αντικατάστασης των περιφερειακών τους. Είναι μικρότερο απ΄ ότι το αντίστοιχο κόστος αναβάθμισης του ενσύρματου συστήματος.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τους αισθητήρες κίνησης. Συνήθως είναι αρκετά ακριβότεροι από τους αντίστοιχους των ενσύρματων συστημάτων. Επιπροσθέτως, όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι σειρήνες δεν έχουν την ίδια απόδοση με εκείνες που περιλαμβάνονται στους ενσύρματους συναγερμούς.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στα ασύρματα συστήματα συναγερμού είναι η τεχνολογία τους. Μπορεί να μπλοκαριστεί ή να παρακαμφθεί από κάποιους επαγγελματίες διαρρήκτες.

Δυστυχώς έχουν εξελίξει τον τρόπο δράσης τους, και τον έχουν προσαρμόσει στα δεδομένα που δημιουργεί η ασύρματη τεχνολογία.

Επιπλέον, με πολλά ασύρματα συστήματα συναγερμού, ενδέχεται να μην έχουμε τη μέγιστη δυνατή εγγύηση, και κυρίως την άμεση επισκευή σε περίπτωση βλάβης.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως στις ημέρες μας υπάρχουν και τα υβριδικά συστήματα συναγερμού. Αποτελούν ένα συνδυασμό ενσύρματων και ασυρμάτων συστημάτων.

Συνήθως απαιτούν μια υποτυπώδη καλωδιακή υποδομή, και μπορούμε να κάνουμε χρήση τηλεχειριστηρίων, ή απομακρυσμένο έλεγχο από το κινητό. Η κεντρική τους μονάδα υποστηρίζει τόσο τις ενσύρματες, όσο και τις ασύρματες ζώνες.

Εσείς έχετε εγκαταστήσει κάποιο σύστημα ασφαλείας?

Είναι αλήθεια πως αν δεν βιώσουμε την πολύ δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει η διάρρηξη του χώρου μας, ενδέχεται πολλοί από εμάς να μην σκεφτούμε σοβαρά την τοποθέτηση ενός συναγερμού.

Όμως, ποτέ δεν είναι αργά να εγκαταστήσουμε έναν σύστημα ασφαλείας. Είναι παραπάνω από βέβαιο πως το σύστημα θα γίνει μόνιμο σώμα του σπιτιού μας, ή της επαγγελματικής μας στέγης, προσθέτοντας μακροχρόνια αξία.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα συστήματα συναγερμού, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version