LifeSteps.gr

Φτιάχνοντας υπολογιστή με σχετικά λίγα λεφτά (2022)

υπολογιστή

Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα υπολογιστή για όλες τις χρήσεις με σχετικά λίγα λεφτά αρκεί να διαθέτουμε ήδη μια καλή κάρτα γραφικών γιατί αυτή είναι κυρίως που επιβαρύνει τον προυπολογισμό μας και φυσικά την τελική τιμή. Ας δούμε τι θα βάλουμε στο σύστημα μας ένα προς ένα και με τις τιμές τους ώστε να κάνουμε μια σούμα στο τέλος να δούμε τι τιμή θα μας βγει.

Ξεκινάω από το κουτί του συστήματος που θα είναι ένα από τα καλά της αγοράς το Corsair 4000D, που κάνει γύρω στο κατοστάρι περίπου αλλά είναι και ευρύχωρο. Συνεχίζουμε με την μητρική που θα βάλουμε και είναι της MSI όπως βάζω πάντα και με πολύ καλά αποτελέσματα, την MAG Z490 Tomahawk Motherboard ATX με Intel 1200 Socket, με τιμή κοντά στα 115 ευρώ περίπου. Όπως έχω πει βάζω πολύ καλή και ακριβή μητρική για να μπορώ να αναβαθμίζω στο μέλλον άνετα.

Μνήμες βάζω τις Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x8GB) και Ταχύτητα 3200 που είναι και πολύ καλές και δεν χρειάζομαι τις ακριβότερες rgb και τέτοιες βλακείες. Η τιμή τους είναι κοντά στα 60 ευρώ για τα δύο modules. Τροφοδοτικό θα βάλουμε ένα της Be Quiet που είναι το System Power 9 στα 600W υπεραρκετό για να καλύψει όλες μας τις ανάγκες και τιμή γύρω στα 76 ευρώ.

Για SSD βάζω πάντοτε τον καλύτερο, τον Samsung 970 Evo Plus SSD 500GB M.2 NVMe PCI Express 3.0 στα 500 gb και τιμή στα 90 ευρώ. Επεξεργαστή θα βάλουμε ένα της Intel αφού η μητρική μας είναι για τέτοιους, θα βάλω τον Core i5-10400F 2.9GHz Επεξεργαστής 6 Πυρήνων για Socket 1200 με την δική του ψύκτρα και τιμή στα 110 περίπου ευρώ για να μην επιβαρύνουμε το κόστος του υπολογιστή μας. Αφού τα βάλουμε όλα αυτά ας κάνουμε και μια πρώτη σούμα να δούμε τι βγαίνει και μετά συζητάμε για κάρτα γραφικών.

Είμαστε στα 475 ευρώ μέχρι στιγμής χωρίς την κάρτα γραφικών και χωρίς περιφερειακά φυσικά, μόνιτορ, πληκτρολόγιο, ακουστικά και ποντίκι. Μπορούμε να πάμε και σε πιο φτηνές λύσεις αλλά αυτό θα είναι ένα σύστημα που αν του βάλουμε και μια καλή κάρτα γραφικών θα μας κρατήσει συντροφιά για αρκετά χρόνια. Αν δεν έχουμε καλή κάρτα γραφικών να βάλουμε την πατήσαμε γιατί όλο και αυξάνονται οι τιμές λόγω του mining. Είχα πάρει την δική μου πριν 4 χρόνια στα 250 ευρώ και τώρα δεν υπάρχει εκτός αν την πετύχουμε σε κάποιο μαγαζί η ελαφρώς μεταχειρισμένη, μιλάω για την MSI 2060 GTX, την gaming με τα 6gb μνήμης.

Οι καινούριες της σειράς 1660 που κοστίζουν από 250 ευρώ και πάνω είναι χειρότερες στην ταχύτητα από την δική μου και οι 3060 είναι πανάκριβες τώρα αλλά πολύ καλές και γρήγορες φυσικά. Άρα αν δεν έχετε κάποια από παλιά και θέλετε να πάτε στην λογική 1660 το κόστος ανεβαίνει πάνω από 700 ευρώ και θα πρέπει να ρίξουμε από τα υπόλοιπα υποσυστήματα. Αν μάλιστα χρειάζεται μόνιτορ και τα περιφερειακά φτάνουμε κοντά στο 850άρι συνολικά για ένα πολύ καλό σύστημα βέβαια για παιχνίδια και άλλες χρήσεις αλλά ξεφεύγουμε από το budget μας.

Τώρα αν βάλουμε φτηνότερα κομμάτια για να ρίξουμε κανά πενηντάρι το κόστος μπορούμε αλλά δεν θα το πρότεινα, είναι οι κάρτες γραφικών που μας χαλάνε την τιμή γιατί με τα υπόλοιπα μπορούμε να βρούμε λύσεις και πιο οικονομικές σίγουρα. Μόνο την μητρική θα κρατούσα που είναι εξαιρετική και τον ssd δίσκο για τα πολύτιμα δεδομένα μας, στα άλλα μπορούμε να κάνουμε μικροαλλαγές. Και το μόνιτορ που είχα γράψει και έχω κιόλας το 24άρι Samsung στα 115 ευρώ περίπου πόσο να πέσουμε παρακάτω;.

Στην μητρική μπορούμε να βάλουμε κάτι φτηνότερο από την MSI σίγουρα όπως και το τροφοδοτικό και το κουτί αλλά εγώ τέτοια έχω και με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο τόσα χρόνια που τα χρησιμοποιώ. Σε επεξεργαστές μπορούμε να πάμε σε Ryzen αλλά θα αλλάξει και η μητρική ανάλογα, δεν γλιτώνουμε πολλά από εκεί. Κάρτα γραφικών με chip από την AMD έχω πολλά χρόνια να χρησιμοποιήσω γιατί δεν αναβάθμιζαν τους drivers παλιά και υπήρχαν κάποια προβλήματα με τα παιχνίδια ενώ με τις Nvidia κάρτες ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα ασυμβατότητας.

Αν θέλουμε πάλι κάρτα οπωσδήποτε μπορούμε να πάμε στις πολύ καλές και φτηνές τώρα που έπεσαν οι τιμές κάπως MSI Radeon RX 6500 XT με 4GB GDDR6, ειδική για παιχνίδια στα 1080p που μας ενδιαφέρει γιατί το μόνιτορ δεν σηκώνει παραπάνω εκτός αν τα σκάσουμε και πάρουμε πολύ ακριβό αλλά δεν μας συμφέρει στην περίπτωση αυτή. Οπότε προσαρμόζουμε και την μητρική μας σε μια της MSI που είναι για AMD επεξεργαστές και βάζουμε και έναν Ryzen πάνω να κάνουμε δουλειά. Μητρική της MSI για AMD είναι αυτή η καλύτερη σε σχέση τιμής-απόδοσης, MSI B450 Gaming Plus Max αν την βρείτε πουθενά βέβαια γιατί είναι παλιότερο μοντέλο.

Με ένα κατοστάρικο περίπου παίρνετε και τον AMD Ryzen 5 5500 3.6GHz με τους 6 πυρήνες και την δική του ψύκτρα και κάνετε μια χαρά δουλειά. Πάνω κάτω στα ίδια λεφτά βγαίνει το σύστημα είτε με Intel είτε με τον AMD, στην κάρτα γραφικών θα δείτε διαφορά σίγουρα αν πάτε από μια παλιά σε μια σαν αυτή που έγραψα παραπάνω με το chip της AMD βέβαια.

Νομίζω ότι φτιάξαμε ένα ωραίο σύστημα που θα σας κρατήσει συντροφιά πάρα πολλές ώρες παίζοντας η και δημιουργώντας. Είτε με Intel είτε με τον AMD αρκεί να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στην βασική μας μητρική όπου εκεί χτίζονται τα πάντα και τα κρατάει σε ισορροπία. Δεν αξίζει τον κόπο να μπούμε σε φασαρίες διαλέγοντας τα φτηνιάρικα μοντέλα που είναι για πέταμα και τα βγάζουν συχνά σε προσφορές τα μαγαζιά όπως και να αποφεύγεται τα ολοκληρωμένα συστήματα που προσφέρουν οι αλυσίδες καταστημάτων γιατί πετούν μέσα ότι άχρηστο έχουν στις αποθήκες τους και σε ανεβασμένες τιμές.

Φτιάξτε το μόνοι σας να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι όλα λειτουργούν ρολόι στον αγαπημένο σας υπολογιστή. Φτηνιάρικες λύσεις μακριά από τα πράγματα καθημερινής χρήσης γιατί θα χαλάσουν σίγουρα, έτσι την πάθαινα παλιά κατά την δεκαετία του 90, μετά άρχισα να τα φτιάχνω μόνος μου και ηρέμησα επιτέλους. Χαλάει μια φορά στα δέκα χρόναι και το αλλάζω μόνο όταν έχει ξεπεραστεί τελείως για να κάνουμε και οικονομία. Ούτε τροφοδοτικά των 1000 Watt χρειάζεστε, ούτε και 64 gb μνήμης ram για να τρέξουν γρηγορότερα οι εφαρμογές, η κάρτα γραφικών και ο δίσκος να είναι καλοί και θα δείτε αμέσως διαφορά.

Ελπίζω να βοήθησα με τον παρόν οδηγό για υπολογιστή, καλές αγορές και καλές γιορτές εύχομαι σε όλους τους φίλους. Και ότι χρειαστείτε εδώ είμαστε για διευκρινίσεις. 🙂

Exit mobile version