LifeSteps.gr

Το top-10 των καλύτερων παιχνιδιών του 2022

παιχνιδιών

Μετά την μουσική και το top-10 των πιο καλών album της χρονιάς καιρός είναι να φτιάξουμε και κάτι αντίστοιχο των παιχνιδιών που μας κράτησαν συντροφιά την χρονιά που σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται. Επειδή είναι πολλές οι κατηγορίες και τα γούστα είναι λογικό να μην ταιριάζουν αλλά και πολλά γνωστά παιχνίδια που δεν έπαιξα η δεν τερμάτισα λόγω της ελλείψεως χρόνου η λόγω του ότι δεν μου αρέσει το είδος θα βάλω μόνο αυτά τα οποία και παρουσίασα. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά λοιπόν.

Ουσιαστικά από ότι βλέπω στην βιβλιοθήκη του steam μου την φετινή χρονιά έπαιξα κυρίως παιχνίδια που κυκλοφόρησαν πέρσι σαν το Medieval Dynasty, το Tavern Master και το Crossroads Inn Anniversary Edition του 2019 που όσοι δεν το έχετε πάρει είναι μια καλή ευκαιρία τώρα που έχει 75% έκπτωση στο steam και το αξίζει με το παραπάνω.

Από τα παιχνίδια που βγήκαν φέτος σε κανονική έκδοση στο steam γιατί μερικά ήταν σε early access και φτιάχνονταν συνέχεια, το Mount and Blade 2 Bannerlord είναι το καλύτερο ακολουθούμενο από το Espresso Tycoon Prologue που παρουσίασα πρόσφατα και αναμένετε να βγει κανονικά σε λίγους μήνες. Και το Deadwater Saloon είναι πολύ καλό αλλά θέλει αρκετό περιεχόμενο ακόμη.

Έπαιξα ελάχιστα τα αθλητικά παιχνίδια οπότε δεν έχω πλήρη άποψη και δεν τα βάζω καθόλου στην ζυγαριά για να μην χάσουν σε σχέση με τα strategy. Πάμε να δούμε το top-10 όπως διαμορφώνεται έως τώρα:

1. Mount and Blade 2: Bannerlord

2. Victoria 3

3. Espresso Tycoon prologue

4. Deadwater Saloon

5. Harvestella

6. Two Point Campus

7. Democracy 4

8. House Party

9. Starship Troopers: Terran Command

10. Crisis Core: Final Fantasy VII reunion

Ιδιαίτερη αναφορά και στα: Master of Magic, Steelrising και το Raft φυσικά με τους καρχαρίες που μας τρώνε. 🙂 Κυρίως παιχνίδια στρατηγικής έβαλα από ότι βλέπετε και μετά τα action rpg. Αυτά είναι που μου αρέσουν περισσότερο και μένουν στον δίσκο μέχρι να τα προχωρήσω πολύ η να τα τερματίσω αν είναι σε λογικά πλαίσια η διάρκεια τους. Πολύ καλός τίτλος ήταν και το χιουμοριστικό Zombie Cure Lab που παρουσίασα μόλις πρόσφατα και έμοιαζε πολύ με το θρυλικό Theme Hospital.

Δεν έπαιξα καθόλου το Elden Ring όπως και τα Persona 5 και Dwarf Fortress που τα θεωρούν κορυφή αλλά δεν μπορώ να εκφέρω άποψη χωρίς να τα έχω δει έστω και για μια ώρα. Παίζω συγκεκριμένους τίτλους κυρίως strategy και διάφορα indie games μικρά σε μέγεθος αλλά πολύ εθιστικά που συνήθως περνάνε απαρατήρητα από τα μέσα και τα gaming portal και περιοδικά.

Έχω και κάποια από τα μεγάλα AAA στην συλλογή μου αλλά δεν προλαβαίνω ούτε install να τα κάνω μιας και είναι τεράστια σε μέγεθος και πολλές ώρες gameplay που το ξέρω από την αρχή και δεν τα ξεκινώ λόγω χρόνου. Βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο και τι μου στέλνουν για παρουσίαση οι δημιουργοί τους. Πιο εύκολα βρίσκω τα indie games από τον καινούριο Spiderman για παράδειγμα. Συν το ότι δεν πολυπαίζω τα δράσης παιχνίδια παρά μόνο τα στρατηγικής και τα survival η rpg.

Αν δείτε την λίστα μου παραπάνω και την συγκρίνετε με μια από το metacritic για παράδειγμα δεν υπάρχει ούτε ένα από τα δικά μου στο top-20 η και παρακάτω. Δεν μου αρέσει να πιάνω μόνο τα μεγάλα παιχνίδια από τις γνωστές μας εταιρείες γιατί όπως και στην μουσική τα καλά βρίσκονται πιο χαμηλά και δεν φαίνονται εύκολα, πρέπει να τα ανακαλύψει κανείς και έτσι χαίρεται περισσότερο από το να πάρει το πρώτο επειδή του λένε όλοι πάρε το Persona 5.

Καλό το metacritic αλλά παίζουν πολύ και τα συμφέροντα εκεί. Οι μικροί δημιουργοί δεν έχουν τα μέσα να κάνουν την απαραίτητη διαφήμιση στο έργο τους και παραμένει στα αζήτητα. Το ίδιο συμβαίνει και με την μουσική και μου το έχουν πει οι ίδιοι οι προγραμματιστές τους αυτό. Για αυτό προτιμώ να βοηθάω τους νέους δημιουργούς με ταλέντο και φιλοδοξίες παρά τις πολυεθνικές που έτσι κι αλλιώς βγάζουν τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις των προιόντων τους.

Δεν νομίζω να εξυπηρετούσε τίποτα να έγραφα μια λίστα με περίπου τα ίδια παιχνίδια που πλασάρουν ως τους καλύτερους τίτλους της χρονιάς οι μεγάλες εταιρείες. Μπορεί να είναι καλά και να έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την ανάπτυξη τους αλλά στα μικρά είναι η χαρά του καλού gameplay σε σχέση με την τιμή και το πόσοι δούλεψαν για αυτό το προιόν. Εντάξει μπορεί να βάζω το καινούριο Final Fantasy και να μένω με το στόμα ανοιχτό από τα υπέροχα γραφικά και την τέχνη του αλλά το Deadwater Saloon προτιμώ που μπαίνω στο discord του προγραμματιστή του και του προτείνω τι να προσθέσει και με ακούει αμέσως.

Τι να προτείνω στην Ubisoft η την Electronic Arts και να με ακούσουν, αυτοί βγάζουν ότι νάναι και μετά εισπράττουν τα κέρδη από τους φανς που μετά παραπονιούνται στα φόρουμς ότι το παιχνίδι είχε bugs η σερνόταν σε καινούριο σύστημα. Κλασικό παράδειγμα το Cyberpunk που μας έπρηξε μέχρι να στρώσει αλλά και το ανεκδιήγητο The Guild 3 της THQ που δεν μου το έστειλε καν και το αγόρασα και τραβούσα τα μαλλιά μου από τα χάλια του στην αρχή μέχρι που το ανέλαβε άλλη εταιρεία προγραμματιστών και το σουλούπωσε λίγο.

Αυτά τα ολίγα είχα να τονίσω γιατί είναι μια συζήτηση που δεν έχει τέλος αν την πιάσουμε και την αναλύσουμε εξονυχιστικά. Εσείς γράψτε την άποψη σας από κάτω, κάντε τον δικό σας κατάλογο με τα παιχνίδια που σας άρεσαν περισσότερο, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλές απόψεις και αυτό είναι καλό για να μαθαίνουμε καινούριους τίτλους και να τους αναζητούμε.

Τα ίδια με τα παιχνίδια έχουμε και στην μουσική μόνο που εκεί έχουμε τεράστια ποικιλία λόγω του ότι κάποιος μπορεί να ακούει μόνο ελληνικά η και mainstream οπότε από την αρχή η κουβέντα πάει αλλού. Ελπίζω την καινούρια χρονιά να έχουμε ακόμα καλύτερους τίτλους για τα αγαπημένα μας pc, μέχρι τότε εύχομαι καλές γιορτές και καλές αγορές.

Περιμένω τα σχόλια σας και το δικό σας top-10 από κάτω για να κάνουμε κουβέντα και να μάθουμε περισσότερα για τα αγαπημένα μας παιχνίδια. Ότι κατηγορία παιχνιδιών και να παίζετε είναι ευπρόσδεκτη από απλά puzzle games μέχρι πολύπλοκα rpg η και mmorpg που χρειάζεται ειδική κατηγορία για αυτά γιατί περνάμε εκεί τον περισσότερο χρόνο μας. Ούτε τα adventures έπιασα καθόλου γιατί είναι μια κατηγορία που δεν παίζω και δεν θέλω να τα αδικήσω.

Exit mobile version