LifeSteps.gr

Citizen Sleeper game review (2022 release)

Citizen Sleeper

Το Citizen Sleeper κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες αλλά επειδή είναι καλό και αρκετά πρωτότυπο σκέφτηκα να το παρουσιάσω αναλυτικότερα μήπως ενδιαφέρει κανέναν. Είναι από τα παιχνίδια που επιλέγουμε εμείς πως θα διαμορφωθεί η ιστορία σε ένα φουτουριστικό cyberpunk περιβάλλον. Έχει ένα καλογραμμένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας και πιστεύω θα αρέσει αρκετά σε αυτούς που προτιμούν να διαβάζουν με τις ώρες παρά στους φίλους της συνεχούς δράσης. Θέλει κάποια υπομονή στην αρχή τουλάχιστον μέχρι να μάθετε τι συμβαίνει και μετά κυλάει η ιστορία που την ξετυλίγεται όπως ακριβώς το επιθυμείτε.

Ο πρωταγωνιστής του Citizen Sleeper είμαστε εμείς, η συνειδητότητα ενός ανθρώπου που έχει περάσει σε ένα τεχνητό σώμα και πασχίζει να επιβιώσει σε έναν απομακρυσμένο διαστημικό σταθμό εν ονόματι Erlin’s Eye. Σε αυτό τον σταθμό επικρατεί πραγματική αναρχία καθώς οι χιλιάδες επιβάτες του κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να επιβιώσουν στο διαστημικό φέρετρο όπου έχουν κολλήσει. Η πορεία μας στην περιπέτεια καθορίζεται σε πρώτη φάση από το επάγγελμα που θα επιλέξουμε προτού την ξεκινήσουμε.

Τα skills του κάθε επαγγέλματος μπορεί να είναι τα ίδια πέντε όμως τα ποσοστά τους διαφέρουν αισθητά, διαφοροποιώντας αντίστοιχα και το gameplay. Αν επιλέξουμε για παράδειγμα τον Extractor, θα δαπανούμε τον χρόνο μας στον σταθμό σε χειρωνακτικές εργασίες ώστε να έχουμε πλεονέκτημα και να εξασφαλίζουμε τα προς το ζειν. Το Citizen Sleeper παίζεται σαν visual novel στο μεγαλύτερο μέρος του, με εμάς να καταναλώνουμε κατεβατά απολαυστικού κειμένου, μαθαίνοντας για την ιστορία του κόσμου του και ταΐζοντας την φαντασία μας.

Το υπόλοιπο gameplay έχει να κάνει με τις καθημερινές μας ασχολίες που ονομάζονται actions και οι οποίες, αφενός προχωρούν το σενάριο και, αφετέρου, εξασφαλίζουν την επιβίωση του χαρακτήρα μας τροφοδοτώντας τον με πόρους προκειμένου να επιβιώσει. Η επιτυχία των actions εξαρτάται από την κατάσταση του τεχνητού μας σώματος και της ενέργειας που διαθέτει αλλά και από μια σειρά από ζάρια που διαθέτουμε. Κατά την προσφιλή μέθοδο των επιτραπέζιων RPG, τοποθετούμε ένα από τα ζάρια που διαθέτουμε στις ειδικές υποδοχές και περιμένουμε το αποτέλεσμα της κίνησής μας.

Ανάλογα με το ζάρι που επιλέγουμε, έχουμε αυξημένες ή μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας. Εδώ βλέπουμε όλο το στρατηγικό μεγαλείο του Citizen Sleeper. Οι προτεραιότητες που θέτουμε καθορίζουν την πορεία που θα ακολουθήσει ο χαρακτήρας μας και την επιτυχία ή την αποτυχία του. Όλο το gameplay εκτελείται με point and click μεθόδους, δηλαδή επιλέγουμε απαντήσεις στους διαλόγους και σημεία του σταθμού στα οποία θέλουμε να περιηγηθούμε.

Φυσικά η τοποθέτηση των ζαριών είναι... click and point δηλαδή τα επιλέγουμε και τα μεταφέρουμε στην επιλογή που θέλουμε. Τα γραφικά είναι μινιμαλιστικά με όμορφα σχεδιασμένους όμως χαρακτήρες και στα ίδια πλαίσια κυμαίνεται και η ηχητική επένδυση συνεπώς μην περιμένετε voice acting.

Συνοψίζοντας στον επίλογό μας όσα ειπώθηκαν ήδη μπορούμε να πούμε ότι το Citizen Sleeper απευθύνεται στους παίκτες που έχουν ασχοληθεί και αγαπούν τα βιβλιοπαιχνίδια του Μοναχικού Λύκου και τα αγγλόφωνα Choose You Own Adventure, τουτέστιν ιστορίες που βασίζονται σε περιπετειώδη σενάρια, στην φαντασία και στις επιλογές του παίκτη που διαμορφώνουν την υπόθεση. Είναι γεμάτο με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Η χρήση του gameplay μηχανισμού των clocks είναι ιδανική για να ανιχνεύουμε την πρόοδό μας στις δραστηριότητες που ασχολούμαστε και να αποφασίζουμε παράλληλα ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των πράξεών μας στον κόσμο του Citizen Sleeper.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 5 Μαίου του 2022 από την εταιρεία Fellow Traveller και είναι μια δημιουργία των Jump Over The Age.

Είδος: Cyberpunk rpg / choose your own adventure

Η τιμή του στο steam είναι στα 19.5 ευρώ χωρίς κάποια έκπτωση. Για τις έξι ώρες συνολικά που διαρκεί, η τιμή φαίνεται αρκετά "τσιμπημένη", αν αναλογιστούμε όμως την πληθώρα των επιλογών που έχουμε και τα τρία επαγγέλματα που μπορούμε να επιλέξουμε, το replayability του την δικαιολογεί.

Exit mobile version