LifeSteps.gr

Τι είναι η οργόνη, ένας αναλυτικός οδηγός της (2023)

Οργόνη

Οργόνη είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον Αυστριακό ψυχαναλυτή Βίλχελμ Ράιχ για να περιγράψει αυτό που πίστευε (και απέδειξε εργαστηριακά) ότι ήταν η παγκόσμια ζωϊκή ενέργεια, μια κοσμική ενέργεια που διαπερνά και διαποτίζει τα πάντα. Οι θεωρίες και οι πρακτικές του Ράιχ σχετικά με την οργόνη έχουν προκαλέσει σημαντικές διαμάχες και έντονη κριτική στους ακαδημαϊκούς κύκλους αλλά έχουν επίσης επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογίας, της ψυχανάλυσης και της εναλλακτικής ιατρικής.

Οι θεωρίες του Ράιχ για την οργόνη βασίστηκαν στις παρατηρήσεις του για τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις μιας συσκευής που εφηύρε ο ίδιος που ονομάζεται συσσωρευτής οργόνης. Ο συσσωρευτής ήταν κατασκευασμένος από στρώματα μετάλλων και οργανικών υλικών και ο Ράιχ ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να προσελκύσει και να αποθηκεύσει οργονική ενέργεια, η οποία πίστευε ότι είχε μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα και στο μυαλό. Σύμφωνα με τον Ράιχ, ο συσσωρευτής οργόνης θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική υγεία, να μειώσει το στρες και το άγχος και να αυξήσει τη σεξουαλική ισχύ.

Οι ιδέες του Ράιχ για την οργόνη επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το ενδιαφέρον του για τη φροϋδική ψυχανάλυση, καθώς και από τις εμπειρίες του από τη δουλειά με ασθενείς που έπασχαν από διάφορες ψυχικές και σωματικές ασθένειες. Πίστευε ότι πολλές από αυτές τις καταστάσεις προκλήθηκαν από μπλοκαρίσματα ή ανισορροπίες στη ροή της οργονικής ενέργειας σε όλο το σώμα και ότι ο συσσωρευτής οργόνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση αυτών των μπλοκαρισμάτων και στην αποκατάσταση της φυσικής ενεργειακής ισορροπίας του σώματος.

Παρά τους ισχυρισμούς του Ράιχ για τα οφέλη της οργονοενέργειας και του συσσωρευτή οργόνης, οι θεωρίες του επικρίθηκαν ευρέως και τελικά απορρίφθηκαν από την επιστημονική κοινότητα. Πολλοί από τους ισχυρισμούς του λέγεται ότι δεν υποστηρίχθηκαν από εμπειρικά στοιχεία και τα πειράματά του επικρίθηκαν για κακή σχεδίαση και ανεπαρκή έλεγχο. Επιπλέον, ορισμένες από τις πιο ακραίες θεωρίες του Ράιχ, όπως η πίστη του στην ύπαρξη μιας «κοσμικής οργονικής ενέργειας» που διαπερνά το σύμπαν, θεωρήθηκαν ως αντιεπιστημονικές και μη τεκμηριωμένες από στοιχεία.

Παρά τις επικρίσεις στις θεωρίες του Ράιχ, οι ιδέες του για την οργόνη είχαν διαρκή αντίκτυπο σε διάφορα πεδία. Πολλοί επαγγελματίες εναλλακτικής ιατρικής, για παράδειγμα, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συσσωρευτές οργόνης και άλλες συσκευές που βασίζονται στις ιδέες του Ράιχ για την ενεργειακή θεραπεία. Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης συνεχίζουν να μελετούν τις πιθανές ψυχολογικές επιδράσεις της οργονικής ενέργειας, αν και γενικά το κάνουν με πιο ελεγχόμενο και εμπειρικό τρόπο από τον Ράιχ.

Τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης ανανεωθεί το ενδιαφέρον για την οργόνη και τον συσσωρευτή οργόνης μεταξύ ορισμένων λάτρεις της εναλλακτικής ενέργειας και περιβαλλοντικών ακτιβιστών. Ορισμένοι υποστηρικτές της εναλλακτικής ενέργειας και της βιώσιμης ζωής πιστεύουν ότι η οργονική ενέργεια θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία καθαρών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα και άλλες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνολικά, η έννοια της οργονικής ενέργειας παραμένει ένα αμφιλεγόμενο και συχνά παρεξηγημένο θέμα. Ενώ οι ιδέες του Βίλχελμ Ράιχ για την οργόνη έχουν επικριθεί ευρέως και έχουν απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονική κοινότητα, συνεχίζουν να εμπνέουν ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών θεραπειών και πρακτικών, καθώς και συνεχιζόμενη έρευνα για τις πιθανές ψυχολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της μυστηριώδους δύναμης ζωής.

Κάπου εδώ οφείλω να μοιραστώ την προσωπική μου εμπειρία με την εν λόγω κοσμική ενέργεια αλλά και την περίφημη οργονοθεραπεία του αγαπημένου Ράιχ, μια μορφή σωματοθεραπείας η οποία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ως γνωστόν, η ψυχολογία και η ψυχιατρική εφαρμόζουν μια πληθώρα διαφορετικών μεθόδων με στόχο την απαλλαγή μας από αυτό που ονομάζω " συναισθηματική σαβούρα" και ο Ράιχ ονόμαζε συναισθηματική πανούκλα.

Οι γνωστές μας νευρώσεις, κατά τον Ράιχ, δεν είναι τίποτα άλλο από μυϊκές συσπάσεις που προκλήθηκαν από τραυματικές εμπειρίες και παρέμειναν σε μόνιμη κατάσταση συστολής, εμποδίζοντας την ζωική ενέργεια να ρεύσει ελεύθερα στο σώμα μας. Με την οργονοθεραπεία, μια καταπληκτική μέθοδος σωματικής θεραπείας, τα μϋικά μπλοκαρίσματα σπάνε σταδιακά, αναδύοντας στην επιφάνεια τα τραύματα που τα προκάλεσαν και απελευθερώνοντας την ενέργεια που συγκρατούσαν επί τόσο καιρό και την στερούσαν φυσικά από το συνολικό ποσοστό ενέργειας του σώματος.

Από την πρώτη συνεδρία οργονοθεραπείας που έκανα, ένιωσα από τα πρώτα λεπτά και χωρίς την παραμικρή επέμβαση εκ μέρους της ψυχοθεραπεύτριας, να μουδιάζει ένα μεγάλο τμήμα του σωματός μου και στην συνέχεια να χαλαρώνει. Μετά από κάθε συνεδρία, αισθανόμουν ελαφρύτερος, πιο χαρούμενος, πιο χαλαρός και σε πολύ καλύτερη διάθεση. Είναι βέβαιο ότι η εν λόγω θεραπεία έχει απίστευτα αποτελέσματα στην ψυχοσωματική μας κατάσταση αλλά απαιτεί συνέπεια και πάρα πολύ καιρό μέχρι να μας απαλλάξει δια παντός από τους προσωπικούς μας δράκους και δαίμονες.

Exit mobile version