LifeSteps.gr

Νέα Προγράμματα ΟΑΕΔ: Πώς Βοηθούν Στην Εύρεση Εργασίας

Νέα Προγράμματα ΟΑΕΔ: Τι Είναι Και Πως Μας Δίνουν Εργασία

Η ανεργία στη χώρα μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα. Όμως, ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο εργασίας τρέχουν πολλαπλά προγράμματα απασχόλησης για την καταπολέμησή της. Τόσο οι νέοι και οι άνεργοι ηλικίας έως 49 ετών, όσο και οι άνεργοι άνω των 50 ετών, μπορούν να αξιοποιήσουν τα νέα προγράμματα ΟΑΕΔ. Σκοπός είναι να μας βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας και να επιδοτήσουν θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις.

Πού στοχεύουν τα προγράμματα ΟΑΕΔ

Τα προγράμματα του οργανισμού έχουν ως πρωταρχικό στόχο την πρόσληψη ανέργων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και τη διατήρηση τους μέσω επιδοτήσεων. Απευθύνονται τόσο στο δημόσιο τομέα (κοινωφελής εργασία), όσο και στον ιδιωτικό.

Μεταξύ άλλων, ο ΟΑΕΔ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην "δύσκολη" κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών. Μάλιστα, στο τρέχον πρόγραμμα για αυτή την κατηγορία, αναμένεται να χαλαρώσουν κι άλλο οι προϋποθέσεις ένταξης.

Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει και νέα προγράμματα ΟΑΕΔ για την εργασιακή εμπειρία και την εύρεση εργασίας για άνεργους 18-29 ετών, καθώς και προγράμματα πρόσληψης ανέργων 30-64 ετών.

Εκτός από τα προγράμματα για την εύρεση εργασίας, ο ΟΑΕΔ διαθέτει και προγράμματα κατάρτισης για την επικαιροποίηση των επαγγελματικών γνώσεων, αλλά και τον επαγγελματικό αναπροσανατολισμό.

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται είτε σε άνεργους που έχουν μείνει χρόνια εκτός της αγοράς εργασίας, ή και σε περιπτώσεις που το επάγγελμα το οποίο γνωρίζει ο άνεργος είναι φθίνον.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για την εύρεση εργασίας και την επιδότηση

Τα προγράμματα ΟΑΕΔ απευθύνονται πρωτίστως στους άνεργους, για την εύρεση εργασίας. Ωστόσο, αφορούν και τους εργοδότες που θέλουν να συμμετέχουν στις επιδοτήσεις των θέσεων εργασίας, και σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης.

Ως εκ τούτου, είτε είμαστε άνεργοι, είτε εργοδότες, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον αρμόδιο τμήμα ΚΠΑ2 της υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, που υπάγεται ο τόπος κατοικίας μας, ή η επιχείρησή μας.

Δελτίο ανεργίας

Η μοναδική προϋπόθεση για την ένταξη του ανέργου στα προγράμματα ΟΑΕΔ για την εύρεση εργασίας, είναι να έχει το δελτίο ανεργίας σε ισχύ, ανεξαρτήτως της Υπηρεσίας ΚΠΑ2 στην οποία εξέδωσε την κάρτα ανεργίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να βρούμε στη σχετική σελίδα του οργανισμού.

Τι επιχορηγεί ο ΟΑΕΔ σε μια επιχείρηση

Ο οργανισμός μπορεί να επιδοτήσει είτε μέρος των αποδοχών των εργαζομένων, είτε μέρος των ασφαλιστικών του εισφορών.

Ιατρική Περίθαλψη: Τι Δικαιούμαι Ως Άνεργος Ή Ανασφάλιστος

Αν είμαστε εργοδότες, μπορούμε να δούμε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ τις συχνότερες ερωτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Τα ενεργά προγράμματα

Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ έχει εδώ και καιρό σχεδιάσει έντεκα προγράμματα για την εύρεση εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γεωγραφικής περιφέρειας.

Τα παραθέτουμε συνοπτικά:

Τα επερχόμενα προγράμματα

Μέσα στον επόμενο μήνα, τον Οκτώβριο του 2018, αναμένεται να ενεργοποιηθούν σταδιακά άλλα επτά προγράμματα ΟΑΕΔ. Μέχρι το τέλος του 2018 θα ενεργοποιηθούν επιπλέον δυο προγράμματα.

10.000 άνεργοι, 29-64 ετών

Το πρώτο επερχόμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ παρέχει ολοκληρωμένη ένταξη στην αγορά εργασίας για 10.000 ανέργους ηλικίας 29-64 ετών.

Η εύρεση εργασίας αφορά δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στην αγροτική καλλιέργεια, τον τεχνολογικό τομέα, καθώς και τους κλάδους πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα καλύψει επίσης 10.000 ανέργους ηλικίας 29-64 ετών σε κλάδους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης. Περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών και συμβουλευτική υποστήριξη.

15.000 άνεργοι, 18-29 ετών

Πρόκειται για επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για 15.000 ανέργους ηλικίας 18 – 29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους. Στόχος του προγράμματος ο περιορισμός της μαζικής φυγής των πτυχιούχων των ΑΕΙ, και ΤΕΙ στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας.

Η πρώτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 10.000 νέους ανέργους, και έχει ήδη ξεκινήσει.

Αναμένεται η δεύτερη φάση με άλλους 5.000, κατά κύριο λόγο πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ, προκειμένου να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, του ιδιωτικού ή κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

6.000 άνεργοι ηλικίας έως 35 ετών

Το πρόγραμμα επιδοτεί νέες θέσεις εργασίας για 6.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχων ΑΕΙ.

Προβλέπεται τη κατάρτιση των ανέργων που είναι κυρίως απόφοιτοι του τεχνολογικού τομέα. Στη συνέχεια το πρόγραμμα επιδοτεί την πρόσληψη τους σε βιομηχανικές επιχειρήσεις.

4.500 νέοι απόφοιτοι Λυκείου έως 29 ετών

Πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης 200 ωρών για την εύρεση εργασίας σε περίπου 10 επαγγελματικές ειδικότητες. Οι άνεργοι νέοι έως 29 ετών θα απασχοληθούν κυρίως σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η διάρκεια του προγράμματος μπορεί να φτάνει και τους 14 μήνες, ενώ το ύψος επιχορήγησης θα ξεκινά από 360 ευρώ το μήνα για κάλυψη μισθολογικού, και μη μισθολογικού κόστους.

Πρόγραμμα επιδότησης 2.500 άνεργων

Το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στη περίοδο του φθινοπώρου 2018. Θα περιλαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη στους άνεργους για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης, αλλά και τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Επιπλέον προβλέπεται επιχορήγηση με 15-20.000 ευρώ για να ανοίξουν τη νέα επιχείρηση, και έτσι να επανενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας.

Επιβράβευση εργοδοτών για μόνιμες θέσεις εργασίας σε άνεργους

Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση των εργοδοτών για τη διατήρηση ή τη δημιουργία 15.000 θέσεων εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, θα συνεχιστεί η επιδότηση των εργοδοτών που προσέλαβαν τους ανέργους μέσω επιδοτούμενου προγράμματος, με πλήρη ή μερική απασχόληση το χρονικό διάστημα 1/6/2017-31/5/2018.

2.000 άτομα με αναπηρία

Πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης. Θα επιδοτεί μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως τους εργαζόμενους με αναπηρία που έχουν πλήρη απασχόληση. Επιπλέον, και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως, για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Θα βοηθήσουν τα προγράμματα ΟΑΕΔ στην εύρεση εργασίας?

Η εύρεση εργασίας για τον άνεργο, και ειδικά για όποιον έχει παραμείνει για πολλούς μήνες εκτός, εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των διαθέσιμων προγραμμάτων, αλλά και από τον συνολικό αριθμό των προσλήψεων.

Όμως, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ολοένα και αυξάνονται, δίνοντας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες εργασίας σε ανέργους όλων των ηλικιών.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version