LifeSteps.gr

Ποιες Είναι Οι Ώρες Κοινής Ησυχίας Και Τι Κάνω Αν Παραβιάζονται

Ποιες Είναι Οι Ώρες Κοινής Ησυχίας Και Τι Κάνω Αν Παραβιάζονται

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι καλές σχέσεις με τους γείτονες είναι κάτι που το επιθυμούμε οι περισσότεροι από εμάς. Aν όμως ζούμε σε μεγάλο αστικό κέντρο, όπου η πλειονότητα των ανθρώπων κατοικεί σε πολυκατοικίες, είναι πολύ πιθανό να χάνεται η έννοια της γειτονιάς και της εμπιστοσύνης, όπως παλιά. Αν μάλιστα μας τύχει γείτονας που δεν σέβεται τις ώρες κοινής ησυχίας, τότε υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Οι ώρες κοινής ησυχίας τον χειμώνα και το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη, οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

Τι απαγορεύεται

Το αδίκημα της κοινής ησυχίας είναι πταίσμα σύμφωνα με το άρθρο 417 του ποινικού κώδικα. Ως εκ τούτου, όσοι δεν σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας, διώκονται σε βαθμό πταίσματος, που τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο.

Η κράτηση, κατά κανόνα, μπορεί να έχει διάρκεια από μία ημέρα έως ένα μήνα, ανάλογα το μέγεθος της παράβασης. Το πρόστιμο κυμαίνεται από 29 έως 590 ευρώ.

Έτσι λοιπόν, κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας απαγορεύονται τα ακόλουθα:

Οι δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο

Οι θορυβώδεις εργασίες και δραστηριότητες κατά τις ώρες κοινής ησυχίας εξαιρούνται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όπως για παράδειγμα, οι εργασίες κοινής ωφέλειας, ή όσες δεν επιδέχονται αναβολή.

Ωστόσο, απαιτείται ειδική άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος. Είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος που μπορεί να επιτρέψει την εκτέλεση εργασίας και δραστηριότητας που προκαλεί θόρυβο.

Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής

Στις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύεται η χρήση ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόρασης σε υψηλή ένταση. Επιπλέον οι έντονες φωνές, οι θορυβώδεις χοροί, και παρόμοιες εκδηλώσεις σε κατοικίες ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

Ιδίως αν πρόκειται για κέντρο διασκέδασης, μπορεί να μας βοηθήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη αρχή εξετάζει το καθεστώς λειτουργίας καταστημάτων για τα οποία απαιτείται σχετική αδειοδότηση (π.χ. καφετέριες, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ), εφόσον έχουμε ήδη απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς αποτέλεσμα.

Τα θορυβώδη παίγνια

Αφορά τα καταστήματα ή λέσχες, όπως τα καφενεία, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, όπου απαγορεύονται οι φωνασκίες και συζητήσεις των θαμώνων σε υψηλό τόνο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

Οι θορυβώδεις εργασίες σε δημόσιους χώρους

Οι έντονες συζητήσεις και διαπληκτισμοί, αλλά και η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε φορτηγά αυτοκίνητα, αποτελούν διατάραξη κοινής ησυχίας.

Επιπλέον και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.

Σειρήνες ή άλλα ηχητικά όργανα

Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία τους αποτελούν παράβαση και διατάραξη κοινής ησυχίας.

Γενικές απαγορεύσεις και υποχρεώσεις όλο το εικοσιτετράωρο

Εκτός από τις συγκεκριμένες ώρες κοινής ησυχίας, οι Αστυνομικές Διατάξεις προβλέπουν και την γενικότερη διατάραξη ησυχίας καθ' όλο το εικοσιτετράωρο. Τις παραθέτουμε συνοπτικά:

Τι κάνουμε όταν παραβιάζουν την κοινή ησυχία

Εφόσον ενοχλούμαστε και θεωρούμε πως υπάρχει διατάραξη κοινής ησυχίας, μπορούμε να απευθυνθούμε στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης. Εκεί θα υποβάλλουμε Έγκληση σε βάρος των παραβατών.

Πώς αποδεικνύεται η παράβαση

Συνήθως, αρκεί η βεβαίωση εξ ακοής του αστυνομικού που σπεύδει στο σημείο.

Αυτό σημαίνει πως όταν καλούμε την αστυνομία για συστάσεις, πρέπει πάντα να κρατάμε τα στοιχεία των οργάνων που τις κάνουν, και να ρωτάμε από πού μπορούμε να πάρουμε το αντίγραφο της αναφοράς τους.

Αυτή η ενέργεια θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αν μας ενοχλεί συχνά ο παραβάτης. Έτσι, θα μπορούμε στη συνέχεια να την χρησιμοποιήσουμε αν αποφασίσουμε να μεταβούμε στον εισαγγελέα ακροάσεων για περαιτέρω μέτρα προς τον θορυβοποιό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι έντονο, και η διατάραξη της κοινής ησυχίας επαναλαμβάνεται συχνά, καλό είναι να δούμε και ποιος άλλος γείτονας ενοχλείται από το θόρυβο.

Με αυτό τον τρόπο αν πάμε στον εισαγγελέα ακροάσεων μαζί με άλλους γείτονες που ενοχλούνται, θα αναδειχθεί η σοβαρότητα του προβλήματος έναντι του Εισαγγελέα.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως αν έχουμε καλέσει πολλές φορές την αστυνομία, ιδίως την ίδια ημέρα, κινείται αυτεπάγγελτα η διαδικασία για τον Εισαγγελέα. Στη συνέχεια καλείται αυτός που κάνει τον θόρυβο να δικαστεί από το Πταισματοδικείο της περιοχής μας.

Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τη διατάραξη κοινής ησυχίας?

Στις ημέρες μας καλό είναι να βρούμε την ιδανική λύση του προβλήματος μέσα από το διάλογο και τη φιλική συζήτηση με τους θορυβοποιούς γείτονες μας.

Αρκεί βέβαια και η άλλη πλευρά να έχει την ηρεμία και την διάθεση να συζητήσει πολιτισμένα το πρόβλημα που προκαλεί λόγω του θορύβου.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version