LifeSteps.gr

Συνεργείο Αυτοκινήτων: Τι Προσέχω Στην Επιλογή Και Στο Service

Πώς Επιλέγω Συνεργείο Αυτοκινήτων & Τι Προσέχω Στο Service

Η τακτική συντήρηση αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οχήματος και την ασφάλειά μας. Είτε πρόκειται για μηχανολογικό συνεργείο, είτε για φανοποιείο, απαιτείται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή μας. Δείτε την πρώτη δωρεάν ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τη συντήρηση ή επισκευή του αυτοκινήτου και πώς να επιλέξετε το σωστό συνεργείο αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών.

Το συνεργείο αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Όσοι έχουμε αυτοκίνητο ή μηχανή, γνωρίζουμε πολύ καλά τις παγίδες που μπορεί να κρύβει το service.

Σε ποιον από εμάς δεν έχει τύχει κάποια στιγμή ένα συνεργείο αυτοκινήτων που να προσπαθεί να μας αποσπάσει όσο γίνεται περισσότερα χρήματα? Να πηγαίνουμε για μια απλή αλλαγή λαδιών και ξαφνικά να πρέπει να αλλάξουμε τρία είδη βαλβίδας.

Το χειρότερο είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καθόλου μηχανολογικές γνώσεις. Βασιζόμαστε λοιπόν 100% στη γνωμάτευση του ατόμου που θεωρούμε ως ειδικό. Σαν αποτέλεσμα, είναι εύκολο κάποιος επιτήδειος να μας εκμεταλλευτεί.

Προφανώς, αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε συνεργείο αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ούτε καν στην πλειοψηφία. Είναι όμως ένας υπαρκτός κίνδυνος που μπορεί να μας κοστίσει ιδιαίτερα ακριβά.

Το μεγαλύτερο λάθος όταν επιλέγουμε service

Το μεγαλύτερο λάθος που πολλοί κάνουμε είναι να επιλέξουμε ένα συνεργείο χωρίς να έχουμε κάνει την απαραίτητη έρευνα. Η επιλογή συνεργείου αυτοκινήτων επειδή είναι κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά, με κανέναν τρόπο δεν είναι ικανοποιητικό κριτήριο.

Αυτό συχνά θα συμβεί σε περιπτώσεις που βιαζόμαστε για ένα service ή μια επισκευή. Πολλοί έχουμε ανάγκη το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σε καθημερινή βάση, ειδικά για τη δουλειά μας. Θέλουμε λοιπόν να το έχουμε διαθέσιμο όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Όμως, ακόμα και όταν κάνουμε έρευνα, μπορεί να είναι ανεπαρκής. Για παράδειγμα, μπορεί να ρωτήσουμε κάποιον να μας συστήσει ένα συνεργείο αυτοκινήτων στην περιοχή.

Το ερώτημα είναι πώς ξεχωρίζουμε ότι αυτός που μας το σύστησε έχει την ικανότητα να κρίνει σωστά ένα συνεργείο. Ειδικά αν πρόκειται για άτομο το οποίο δεν γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά για μια απλή γνωριμία, όπως ένας γείτονας ή ο περιπτεράς.

Για μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως είναι το συνεργείο αυτοκινήτων, θα πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη κάποιου στενού φίλου, συγγενή, ή συναδέλφου, που να εμπιστευόμαστε την άποψή του στο συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, συνήθως είναι καλύτερα να επιλέξουμε ένα συνεργείο με καλή φήμη, ακόμα και αν είναι ελαφρώς πιο ακριβό ή πιο μακριά από το σπίτι. Αρκεί βέβαια να μην χρειάζεται να αλλάξουμε νομό για κάθε service και επισκευή.

H πρώτη πλατφόρμα για συντήρηση ή επισκευή

Ο autoduder είναι η πρώτη δωρεάν ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τη συντήρηση ή επισκευή του αυτοκινήτου μας.

Μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε το καλύτερο και οικονομικότερο συνεργείο αυτοκινήτου κοντά μας, καθώς και να κλείσουμε online το ραντεβού μας στο συνεργείο με ξεκάθαρους όρους, εύκολα και γρήγορα.

Βλέπουμε αμέσως το κόστος αυτών που επιλέγουμε, είτε χρειαζόμαστε service αυτοκινήτου, είτε λάστιχα και ανταλλακτικά. Επί του παρόντος, τα επιλεγμένα συνεργεία αυτοκινήτου του autoduder βρίσκονται στον νομό Αττικής.

Μέσω της πλατφόρμας μπορούμε να επιλέξουμε το είδος της εργασίας ή της επισκευής που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να κάνουμε αλλαγή στα λάστιχα πατάμε στην σχετική ενότητα των ελαστικών και το autoduder θα μας δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες πριν μας βρει τα κατάλληλα συνεργεία.

Από εκεί και μετά, μέσα από το εύκολο και εξελληνισμένο περιβάλλον της πλατφόρμας, αρχικά πρέπει να επιλέξουμε την μάρκα και το μοντέλο του οχήματός μας, πατώντας εδώ.

Στη συνέχεια, ο autoduder ψάχνει για εμάς όλες τις προσφορές που πληρούν τα κριτήριά μας, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βλέπουμε online τις τιμές για να τις συγκρίνουμε. Επιπλέον, τις αξιολογήσεις των άλλων οδηγών που προτίμησαν το συνεργείο.

Μόλις εντοπίσουμε το συνεργείο που θεωρούμε ότι μας συμφέρει, έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε την ημέρα του ραντεβού χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε ούτε ένα τηλέφωνο.

Πριν εμφανιστούν οι τιμές των ανταλλακτικών και εργασιών των συνεργείων, η υπηρεσία θα μας προτείνει αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία, επιλέγοντας πιο φθηνά ανταλλακτικά. Δεν πρόκειται για ανώνυμα (no-name) ή μεταχειρισμένα, αλλά για ανταλλακτικά από λιγότερο επώνυμους κατασκευαστές.

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο συνεργείο αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών

Η λέξη κλειδί στην επιλογή συνεργείου είναι μόνο η εμπιστοσύνη. Αν δεν έχουμε αξιόπιστες συστάσεις επειδή ίσως μετακομίσαμε μόλις σε νέα περιοχή, πρέπει από μόνοι μας να ξεκινήσουμε με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη-μηχανικό του καταστήματος.

Ο στόχος είναι να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι το επίπεδο των υπηρεσιών και τις γνώσεις του. Με άλλα λόγια, να κρίνουμε αν ο μηχανικός μας αποπνέει εμπιστοσύνη.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

Συνολικά, σε οποιοδήποτε συνεργείο αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, έχει ιδιαίτερη σημασία η προσωπικότητα του μηχανικού που θα αναλάβει τη συντήρηση του οχήματός μας.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να προσέξουμε και για αρνητικά σημάδια.

Τέτοιου είδους αναφορές συχνά γίνονται μεθοδευμένα. Ο απώτερος σκοπός είναι να ανεβάσουν το κόστος του service με πιθανές αυθαίρετες χρεώσεις.

Άλλωστε, όταν ο ιδιοκτήτης μηχανικός σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων διακατέχεται από τέτοια νοοτροπία, θα έχει γενικότερα αρνητική διάθεση. Αυτό ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της εργασίας, αλλά και στο πορτοφόλι μας.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο πριν συμφωνήσουμε με το συνεργείο, είναι να παραλείψουμε εσκεμμένα να τους αναφέρουμε κάποιο από τα προβλήματα που γνωρίζουμε ότι έχει το όχημά μας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώσουμε πόσο καλό έλεγχο κάνουν όταν απαιτήσουμε να μας δώσουν την εκτίμηση των προβλημάτων, πριν κλείσουμε τη συμφωνία.

Επίσης, για να βεβαιωθούμε απόλυτα ότι μηχανικός είναι ειλικρινής, μπορούμε να τον ρωτήσουμε για το κόστος κάποιας επισκευής, που ήδη το γνωρίζουμε. Αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση, τότε ενδεχομένως θα υπάρξουν και άλλες αυθαίρετες χρεώσεις.

Οι επιμέρους παράγοντες της επιλογής

Πέρα από τον βασικότερο παράγοντα που είναι η εμπιστοσύνη, αυτό που διαφοροποιεί τη θέση του κάθε συνεργείου αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών στην αγορά είναι η ικανότητα να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του.

Αναμφίβολα, κάθε συνεργείο έχει διαφορετικές δυνατότητες. Αυξάνονται ή ελαττώνονται αντίστοιχα, αναλόγως τον εξοπλισμό και το προσωπικό που διαθέτει.

Έτσι, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν μερικά συνεργεία να έχουν συνεχή ροή εργασιών. Παρότι ενδέχεται η συμπεριφορά των ιδιοκτητών τους να μην εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη, ωστόσο, είναι πιο κερδοφόρα από κάποια άλλα.

Το προσωπικό

Είναι αλήθεια ότι στις ημέρες μας τα περισσότερα συνεργεία θεωρούν πως είναι πολυτέλεια το επιπλέον προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται να διεκπεραιώσουν τη δουλειά με παραπάνω πίεση.

Ωστόσο, η βιαστική και πιεστική διαδικασία ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στη ποιότητα της εργασίας. Είναι πιθανό ο μηχανικός να μην διαθέσει τον χρόνο που απαιτείται για να επιθεωρήσει σωστά το όχημά μας. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονο στο service μιας μοτοσυκλέτας.

Ως εκ τούτου, αν επιλέξουμε ένα συνεργείο αυτοκινήτων με μειωμένο ή καθόλου προσωπικό, ενδέχεται να μην μας εξυπηρετήσουν όσο θα θέλαμε. Ο αντίκτυπος θα είναι είτε στην ποιότητα εργασίας, είτε στον χρόνο παράδοσης.

Όμως, μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον συμβιβασμό, εφόσον κρίναμε ότι ο ιδιοκτήτης έχει τη σωστή προσωπικότητα και μας εμπνέει εμπιστοσύνη. Άλλωστε, αυτός είναι ο παράγοντας - κλειδί.

Απόθεμα ανταλλακτικών

Αν το συνεργείο αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών δεν διαθέτει επαρκές απόθεμα των κατάλληλων ανταλλακτικών για να μας εξυπηρετήσει, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο είτε να χάσουμε πολύ χρόνο, είτε να πέσουμε θύματα αυθαίρετων χρεώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει ευθύς εξαρχής να συμφωνήσουμε πως τα ανταλλακτικά που θα έρθουν να συνοδεύονται από ακριβή περιγραφή σε τιμολόγιο, τα οποία θα είναι στο όνομά μας. Φυσικά, δεν επιλέγουμε αυτό το συνεργείο, αν το αρνηθεί με διάφορες προφάσεις.

Επίσης, πολλά συνεργεία για να μειώσουν το συνολικό κόστος, θα μας προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε ανταλλακτικά χαμηλού κόστους. Όμως, ενδέχεται να μην είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τέτοιες επιλογές μπορεί να είναι φθηνές, αλλά το πιο πιθανό είναι στο μέλλον να εμφανιστούν προβλήματα, που τελικά θα μας κοστίσουν περισσότερο.

Ως εκ τούτου, πρέπει να θυμόμαστε ότι το καλύτερο είναι να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν ανταλλακτικά που είναι σύμφωνα με τον κατασκευαστή και τα οποία θα έχουν γραπτή εγγύηση.

Εργασία

Διάφορα συνεργεία αυτοκινήτων επικαλούνται την εγγύηση σε διαφημιστικά σλόγκαν για προσέλκυση πελατών. Εφόσον υπάρχει τέτοιου είδους υπηρεσία, πρέπει να ζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για την εγγύηση που παρέχουν και τι περιλαμβάνει.

Μετά την ολοκλήρωση του service και πριν παραλάβουμε το όχημά μας, απαιτείται να βεβαιωθούμε ότι έχουν γίνει οι εργασίες που είχαμε αρχικά συμφωνήσει. Φυσικά, ζητάμε τα τιμολόγια των ανταλλακτικών που χρησιμοποιήθηκαν και τις επίσημες εγγυήσεις τους.

Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλες οι εργασίες έχουν καταχωρηθεί και ενημερωθεί πλήρως στο ειδικό βιβλίο συντήρησης που διατηρούμε. Αν δεν έχουμε, οφείλει να μας το εκδώσει το συνεργείο.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καταγράφουμε με ακρίβεια τις ημερομηνίες των service. Ταυτόχρονα, μπορούμε και από μόνοι μας να καταγράφουμε τις επισκευές με κάποιο από τα καλύτερα app συντήρησης οχημάτων.

Για τις καλύτερες σχετικές εφαρμογές, μπορείτε να δείτε τον ακόλουθο οδηγό.

Τα Καλύτερα Apps Για Βιβλίο Σέρβις Και Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων

Εξουσιοδοτημένο συνεργείο ή όχι?

Όσοι έχουμε αυτοκίνητο ή μηχανή, σίγουρα θα έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές πως αν δεν πάμε στην αντιπροσωπεία για σέρβις, χάνουμε την εγγύηση. Επιπλέον, αν δεν βάλουμε γνήσια ανταλλακτικά, τότε θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην μεταπώληση.

Πρόκειται για ένα δίλημμα που είναι πολύ πιο έντονο στο service αυτοκινήτου.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός που ίσως δεν γνωρίζαμε

Όμως, υπάρχει ένας σχετικά πρόσφατος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δίνει τέλος στην υποχρέωσή μας να πηγαίνουμε για σέρβις και ανταλλακτικά αποκλειστικά και μόνο σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο ή αντιπροσωπεία.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επισκευάσουμε το όχημά μας κατά τη διάρκεια της εγγύησης σε ένα μη εξουσιοδοτημένο συνεργείο αυτοκινήτων, χωρίς να χάσουμε τα πλεονεκτήματα της εγγύησης που είναι σε ισχύ.

Επίσης, με τον συγκεκριμένο κανονισμό, τα λεγόμενα "γνήσια ανταλλακτικά" μπορούν να διατίθενται και από ανεξάρτητα σημεία πώλησης και όχι αποκλειστικά από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία ή την αντιπροσωπεία.

Η εγγύηση του οχήματος δεν ακυρώνεται με τη χρήση ανταλλακτικών από την ελεύθερη αγορά που κοστίζουν φθηνότερα. Αρκεί να έχουν την σχετική έγκριση από την Ε.Ε για τον συγκεκριμένο τύπο του οχήματός μας και να μην είναι απομιμήσεις του εμπορίου.

Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητό μας είναι γερμανικό, θα πρέπει να βάλουμε ανταλλακτικά αυτής της χώρας. Παρομοίως, ιαπωνικά ανταλλακτικά αν το όχημα έχει κατασκευαστεί στην ασιατική χώρα.

Όμως, πρέπει να προσέξουμε αν έχουμε κάνει επιπρόσθετο συμβόλαιο εγγύησης. Συνήθως δεν δίνεται από τον κατασκευαστή, αλλά από την αντιπροσωπεία.

Στην περίπτωση που έχουμε τέτοιο συμβόλαιο, είμαστε υποχρεωμένοι να επισκεπτόμαστε μόνο το συνεργείο της εκάστοτε αντιπροσωπείας, έως ότου λήξει το χρονικό διάστημα που αναγράφεται σε αυτήν την εγγύηση.

Εσείς πώς κάνετε το service?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα ή να προτείνετε και άλλα θέματα που πρέπει να προσέχουμε σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version