LifeSteps.gr

Πόσα Ποτήρια Νερού Πρέπει Να Πίνω Την Ημέρα

Πόσα Ποτήρια Νερού Πρέπει Να Πίνω Την Ημέρα

Το νερό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφή μας. Οι καθημερινές ανάγκες μας σε νερό ποικίλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της καθημερινότητας, αλλά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οργανισμού μας. Στο άρθρο θα δούμε πόσα ποτήρια νερού είναι απαραίτητο να πίνουμε καθημερινά, και ποιος είναι ο μύθος που έχει καταρριφθεί.

Τα οφέλη του νερού

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το νερό είναι πηγή ζωής και σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής μας.

Το σώμα μας αποτελείται περίπου κατά 73% από νερό. Όσο μεγαλώνουμε, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία το νερό μειώνεται περίπου στο 60% - 65%.

Ειδικότερα, το νερό μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και του σώματος μας, προσφέροντας οφέλη ζωτικής σημασίας. Παραθέτουμε τα σημαντικότερα.

Οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά

Το νερό στον οργανισμό μας εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος που θα απέβαιναν καταστρεπτικές για τον οργανισμό. Επιπλέον επιτρέπει την απομάκρυνση θερμότητας με τον ιδρώτα.

Παρόλο που δεν έχει θρεπτική αξία, εντούτοις το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστικούς παράγοντες του σωματικού μας βάρους.

Το νεράκι είναι απαραίτητο για τις χημικές διαδικασίες του μεταβολισμού και την πρόληψη της αφυδάτωσης. Συμβάλλει καθοριστικά στον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται τα αποθέματα λίπους.

Παρότι το σώμα μας παράγει καθημερινά ορισμένη ποσότητα νερού, αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητη η επιπλέον πρόσληψη υγρών μέσω της διατροφής.

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού στο σώμα τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες, καθώς έχουν κατά κανόνα μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

Ο κανόνας των 8 ποτηριών

Όλοι θα έχουμε ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα. Όμως, πρόκειται για μύθο που πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του 1940, και έκτοτε υποστηρίχθηκε ευρέως από τις εταιρείες νερού.

Αυτή η αντίληψη ανετράπη από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να στηρίζουν τον κανόνα των οκτώ ποτηριών.

Όπως ακριβώς αναφέρουν πολλές σχετικές ανακοινώσεις διαφόρων ινστιτούτων, οι συστάσεις για 8 και 12 ποτήρια υγρών την ημέρα δεν έχουν, ούτε επιστημονική, αλλά ούτε και λογική βάση.

Οδηγός μόνο η δίψα

Έκτοτε, όλη σχεδόν η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι, μόνο η δίψα είναι αυτή που μας υπαγορεύει την ποσότητα νερού που έχουμε ανάγκη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες οι οποίοι εξαρτώνται από παράγοντες, όπως το ύψος, το βάρος, τα προβλήματα υγείας κ.α.

Για παράδειγμα, κάποιος που είναι 50 κιλά είναι λογικό να μην πίνει την ίδια ποσότητα νερού με εκείνον που είναι 90 κιλά.

Βεβαίως το νερό είναι μια θεραπευτική πηγή, η οποία ομαλοποιεί τη λειτουργία του οργανισμού μας, και βελτιώνει το μεταβολισμό, καίγοντας λίπος. Ωστόσο, όταν πίνουμε πολύ περισσότερα υγρά από ό,τι απαιτείται, το σώμα μας μπορεί να αντιδράσει μέσω των νεφρών.

Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι καθημερινά δεν πίνουμε μόνο νερό, αλλά και υγρά που παίρνουμε από τα άλλα ροφήματα, όπως είναι οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, κ.λ.π.

Να τονίσουμε επίσης πως είναι δυνατόν για ένα άτομο να πιεί υπερβολική ποσότητα νερού σε μια ημέρα, σε βαθμό που να υποστεί δηλητηρίαση και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, μέχρι και στο θάνατο.

Ο λόγος είναι πως η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει επικίνδυνα τη συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών στο αίμα, και συγκεκριμένα του νατρίου, που ρυθμίζει την ισορροπία υγρού εντός κι εκτός των κυττάρων.

Αν το νάτριο στο αίμα πέσει πολύ χαμηλότερα από τα 135 mmol/L, τα κύτταρα αρχίζουν να δέχονται περισσότερο υγρό στο εσωτερικό τους και να διογκώνονται. Αν αυτό συμβεί στα εγκεφαλικά κύτταρα, θα έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ατόμου.

Πάντως, η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλή για να συντρέχει τέτοιος κίνδυνος. Της τάξης των σχεδόν επτά λιτρών νερού για ένα άτομο με βάρος 75 κιλών. Δεν κινδυνεύουμε αν πιούμε δύο ή τρία ποτήρια νερού παραπάνω.

Πόσα ποτήρια νερού τελικά πρέπει να πίνω

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να υπολογίσουμε πόσα ποτήρια νερού πρέπει να πίνουμε την ημέρα, είναι να διαιρέσουμε το βάρος μας με τον αριθμό 30.

Για παράδειγμα, αν είμαστε 50 κιλά, πρέπει να πίνουμε 1,6 λίτρα νερό την ημέρα, ενώ αν είμαστε 80 κιλά, πρέπει να πίνουμε 2,6 λίτρα καθημερινά. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από τις ποσότητες υγρών που έχουμε καταναλώσει τρώγοντας φρούτα και λαχανικά.

Η ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινά εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον και από τις δραστηριότητες που κάνουμε, και το είδος της διατροφής μας. Όταν το σώμα μας χρειάζεται νερό, θα μας δώσει να το καταλάβουμε μέσω της δίψας.

Ο γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθούμε είναι να πίνουμε όταν διψάμε, και χωρίς καθυστέρηση μόλις νιώσουμε το αίσθημα της δίψας.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ότι πίνουμε τα αναγκαία ποτήρια νερού, είναι να υπακούμε στα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας.

Ο οργανισμός μας διαθέτει πολλούς μηχανισμούς για τη ρύθμιση των αποθεμάτων νερού στο σώμα. Όταν υπάρχει παραπάνω νερό απ’ όσο χρειάζεται, τότε το αποβάλλουμε με τα ούρα. Όταν έχουμε ανάγκη νερού, τότε προκαλείται το αίσθημα της δίψας.

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν πίνω αρκετό νερό

Ο καλύτερος τρόπος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να παρατηρήσουμε πόσο συχνά επισκεπτόμαστε την τουαλέτα.

Θα πρέπει να πηγαίνουμε κάθε δύο με τρεις ώρες, και πρέπει να παράγουμε μια ικανοποιητική ποσότητα ούρων, και όχι μερικές σταγόνες. Επίσης και το χρώμα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, μας υποδεικνύει αν έχουμε πιει αρκετά ποτήρια νερού.

Ποιοι πρέπει να πίνουν περισσότερα ποτήρια νερού

Όπως είναι φυσικό, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερες ανάγκες σε υγρά. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για περισσότερο νερό αν κάνουμε έντονη σωματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, αν έχουμε εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, ή ακολουθούμε δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Επίσης, άτομα που έχουν παρουσιάσει κολικό νεφρού πρέπει να ενυδατώνουν επαρκώς τον οργανισμό τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας.

Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της δίψας είναι αυτός που θα μας καθοδηγήσει σχετικά με το πόσο νερό χρειαζόμαστε.

Σημάδια ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό

Είναι αναπόφευκτο να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα αφυδάτωσης όταν δεν προσλαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα νερού, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αφυδάτωση είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία μειώνονται τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά. Παραθέτουμε συνοπτικά τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι δεν πίνουμε αρκετά ποτήρια νερού.

Βαθύ χρώμα στα ούρα

Αν τα ούρα μας μυρίζουν έντονα, ή έχουν έντονο πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, τότε πρέπει να αρχίσουμε να πίνουμε περισσότερα ποτήρια νερού.

Όταν το σώμα μας δεν έχει τα υγρά που χρειάζεται, τα νεφρά πιέζονται να δημιουργήσουν υγρά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Το στόμα μας είναι ξηρό

Συνήθως, κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι το στόμα μας είναι ξηρό με μια άσχημη αίσθηση δυσοσμίας, καταφεύγουμε σε τσίχλες, ή ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά. Αυτό είναι μόνο μια προσωρινή λύση που διογκώνει το πρόβλημα.

Το πόσιμο νερό λιπαίνει τις μεμβράνες βλέννας στο στόμα και το λαιμό μας. Αυτές με τη σειρά τους θα συνεχίσουν να κρατούν το στόμα υγρό για αρκετή ώρα μετά.

Το δέρμα είναι ξηρό

Το ξηρό δέρμα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια πλήρους αφυδάτωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την δυσάρεστη εμπειρία της αφυδάτωσης, η πρώτη μας σκέψη είναι να αρχίσουμε να πίνουμε περισσότερα ποτήρια νερού.

Πόνος στις αρθρώσεις

Οι χόνδροι και οι δίσκοι της σπονδυλικής μας στήλης αποτελούνται από περίπου 80% νερό. Η ανεπαρκής πρόσληψη είναι δυνατό να εκδηλωθεί με συνεχείς πόνους στις αρθρώσεις, με κράμπες, και με μυϊκούς σπασμούς.

Η μυϊκή μάζα μειώνεται

Οι μύες μας, επίσης, αποτελούνται κυρίως από νερό. Λιγότερο νερό στο σώμα σημαίνει λιγότερη μυϊκή μάζα.

Το πόσιμο νερό πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από μια προπόνηση, όχι μόνο μας κρατά ενυδατωμένους, αλλά μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής.

Αίσθημα σύγχυσης

Όταν το σώμα μας δεν έχει τα απαραίτητα υγρά, τότε εισέρχεται σε κατάσταση σοκ, που προκαλεί και την αδυναμία συγκέντρωσης. Εκδηλώνεται ως δυσκολία στη λήψη αποφάσεων ή την άρθρωση.

Νιώθουμε κουρασμένοι και ληθαργικοί

Όταν ένα σώμα αρχίζει και αφυδατώνεται, "δανείζεται" νερό από το αίμα μας. Η έλλειψη κατάλληλα ενυδατωμένου αίματος οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου που μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι η υπνηλία και ή έντονη κόπωση.

Συνήθως αποδίδουμε αυτά τα συμπτώματα και το αίσθημα αδυναμίας, στην έλλειψη ύπνου. Ωστόσο, ενδέχεται να προκαλούνται γιατί πίνουμε πολύ λίγα ποτήρια νερού.

Εσείς πόσα ποτήρια νερού πίνετε?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version