LifeSteps.gr

Κατοικίδια: Πώς Βοηθούν Και Βελτιώνουν Τη Ζωή Μας

Για πολλούς από εμάς τα κατοικίδια ζώα είναι οι καλύτεροι σύντροφοι, καθώς μας ανεβάζουν τη διάθεση και είναι οι πιο πιστοί μας φίλοι. Όχι μόνο μπορούν να φέρουν ευτυχία στη ζωή μας, αλλά βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Στο άρθρο θα δούμε τα ανεκτίμητα οφέλη και τον θετικό αντίκτυπο που μπορούμε να έχουμε καθημερινά μέσα από την συντροφιά που μας προσφέρει ο τετράποδος φίλος μας.

Τα κατοικίδια και τα οφέλη τους

Δεν είναι λίγες οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια, εκτός από τη απλόχερη συντροφιά που μας προσφέρουν, προάγουν την υγεία μας και βοηθούν να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι στο άγχος και την κατάθλιψη.

Έτσι, αν έχουμε ήδη έναν τετράποδο φίλο ή σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε, μπορούμε να δούμε συνοπτικά μερικά από τα οφέλη που θα μας δώσει η παρέα του:

Μειώνουν το στρες

Τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους. Αρκούν μόλις μερικά λεπτά παρέας με έναν σκύλο, μία γάτα, ακόμη και ένα χάμστερ, για να αισθανθούμε λιγότερο στρες και να αποκτήσουμε καλύτερη διάθεση.

Όταν χαϊδεύουμε ή μιλάμε στον τετράποδο φίλο μας, μειώνεται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η παραγωγή της σεροτονίνης, μιας ορμόνης στην οποία οφείλουμε την καλή διάθεση.

Οι ψυχολόγοι στις ΗΠΑ προτείνουν σκύλους σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Τους θεωρούν ως σημαντικό μέρος της θεραπείας. Αυτό το κάνουν γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, τους λείπει η αίσθηση ότι κάποιος τους αγαπάει.

Έγκαιρη διάγνωση ασθενειών

Η μοναδική αίσθηση όσφρησης ενός σκύλου μπορεί να μας ειδοποιήσει όταν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

Έτσι, ένα από τα απροσδόκητα οφέλη αν έχουμε έναν σκύλο είναι ότι μπορεί να σώσει ακόμη και τη ζωή μας, βοηθώντας μας να εντοπίσουμε έγκαιρα ασθένειες.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αναφέρει ότι ο σκύλος τους μύριζε, έγλειφε, ή έβαζε επίμονα τη μουσούδα του σε σημεία του σώματος στα οποία αποδείχθηκαν αργότερα ότι είχαν προσβληθεί από καρκίνο.

Pet therapy

Δεν είναι τυχαίο που εδώ και αρκετές δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, εφαρμόζεται το λεγόμενο pet therapy ή αλλιώς θεραπεία μέσω κατοικίδιων ζώων.

Πρόκειται για μια μέθοδος θεραπευτικής επαφής με κατοικίδια ζώα, τα οποία συνήθως είναι σκύλοι ή γάτες. Μέσα από την αλληλεπίδραση του ασθενή με το κατοικίδιο, το άτομο μπορεί ευκολότερα να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα ψυχικής υγείας, και όχι μόνο.

Φυσικά, αυτή η θεραπεία απαιτεί εξειδικευμένους επαγγελματίες και καλά εκπαιδευμένα κατοικίδια, ώστε να μπορούν οι ασθενείς να συμμετέχουν αποτελεσματικά στις δραστηριότητες που προσφέρουν τα ψυχαγωγικά και θεραπευτικά οφέλη.

Στη χώρα μας, το πρώτο κατοικίδιο που βοηθάει ως "θεραπευτής" είναι ένα εκπαιδευμένο κουνελάκι, ο Χνούδος. Το ζωάκι αυτό μπήκε πριν από μερικά χρόνια στο ογκολογικό τμήμα παίδων του νοσοκομείου "Αγλαΐα Κυριακού", στα πλαίσια της επιστημονικής και κλινικής έρευνας του ιδρύματος.

Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά μας. Όπως αναφέρουν κάποιες μελέτες, οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν γάτα, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα.

Σε μια άλλη μελέτη που έκαναν ερευνητές του Harvard Health School, διαπίστωσαν πως όσοι έχουν σκύλο και υποστούν έμφραγμα, οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι εξαιρετικά υψηλές.

Συμπερασματικά, οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών έχουν μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν από καρδιολογικό πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Μετριάζουν τις αλλεργίες

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο παρουσιάζουν λιγότερες αλλεργίες αργότερα στη ζωή τους. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο τετράποδος φίλος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν έχοντας πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτσι, μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν μαζί του, αρκεί μετά να πλένουν τα χέρια τους προσεκτικά πριν αγγίξουν φαγητό ή το πρόσωπό τους. Όχι μόνο θα τους προσφέρει άπλετο γέλιο και διασκέδαση, αλλά θα ωφελήσει και την υγεία τους μακροπρόθεσμα.

Μειωμένη αίσθηση μοναξιάς

Εκτός από την τόνωση της αυτοπεποίθησης, τα κατοικίδια μειώνουν τη μοναξιά που ενδέχεται να νιώθουμε. Ιδίως τα σκυλιά μας δίνουν την αίσθηση ότι η ύπαρξη τους έχει νόημα χάρη σε εμάς. Εμείς και η παρουσία μας είναι ολόκληρος ο κόσμος τους.

Δεν έχει σημασία πώς είμαστε εξωτερικά, αν έχουμε ελαττώματα, ή νεύρα. Τα κατοικίδια θα μας περιμένουν ανά πάσα στιγμή χωρίς να μας κρίνουν και θα μας κάνουν παρέα όταν νοιώθουμε μοναξιά, δίνοντάς μας την προσοχή που μας αξίζει.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά στα κατοικίδια και περισσότερο απ' ό,τι στους ανθρώπους, όταν νιώθουμε μόνοι. Ωστόσο, η σχέση μας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτή των συνανθρώπων μας.

Βελτιώνουν τη κοινωνικότητά μας

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σταματήσουν και να μιλήσουν μαζί μας όταν περπατάμε με έναν σκύλο. Πηγαίνοντας στο πάρκο με τον τετράποδο φίλο μας, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για γνωριμία με άλλους ζωόφιλους.

Είναι πολύ πιθανό να σκύψουν να το χαϊδέψουν και έτσι να πιάσουμε την κουβέντα. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε ανθρώπους που ενδεχομένως δεν θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ποτέ.

Άλλωστε, από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε έναν δεσμό με ένα κατοικίδιο, μαθαίνουμε να είμαστε πιο ανεκτικοί με τους άλλους, να κατανοούμε τα συναισθήματά τους, και να δίνουμε και να δεχόμαστε αγάπη.

Αυξημένη παραγωγικότητα

Τα κατοικίδια μας κάνουν να κινούμαστε περισσότερο. Οι σκύλοι μας προτρέπουν να βγούμε για βόλτα και έτσι να περπατήσουμε περισσότερο και να είμαστε πιο δραστήριοι μέσα στη μέρα.

Βγάζοντας τον σκύλο 30 λεπτά βόλτα την ημέρα, ξεκινάμε και εμείς την απαραίτητη ημερήσια κίνηση που χρειάζεται το σώμα μας, καθώς πολλοί από εμάς δεν περπατάμε 30 λεπτά την ημέρα.

Από την άλλη, οι γάτες μας βάζουν να μαζέψουμε όλες τις ζημιές που κάνουν. Σίγουρα δεν είναι τόσο ευχάριστη διαδικασία όπως η βόλτα με τον σκύλο, ωστόσο, κινούμαστε περισσότερο και κάνουμε περισσότερα πράγματα.

Έτσι λοιπόν, αν αποκτήσουμε κατοικίδιο, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πιο δραστήριοι απ’ ό,τι πριν.

Τι οφέλη έχουν τα κατοικίδια από εμάς?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα περισσότερα κατοικίδια ωφελούνται από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς έχουν φαγητό, στέγη, ζεστασιά, και τρυφερότητα. Αρκεί να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι, αλλά για ένα μέλος της οικογένειάς μας.

Έτσι, από τη στιγμή που θα αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο, είναι αναγκαίο να προσέχουμε την υγεία του και να κάνουμε τα πάντα για να του εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα.

Φυσικά, το ζώο θα νιώθει ασφάλεια στο σπίτι, αλλά επίσης θα έχει την ευκαιρία να βγει έξω, να εξερευνήσει, να ικανοποιήσει την περιέργειά του, και να κάνει φίλους στη γειτονιά.

Τα σκυλιά και οι γάτες δεν σκέφτονται από τη φύση τους. Όμως, έχουν αρκετή φυσική ευφυΐα να χρησιμοποιήσουν την αγάπη των ιδιοκτητών τους προς όφελός τους. Αν το ζώο μας είναι χαρούμενο και μας αγαπάει, τότε ωφελείται πιο πολύ από την ιδιοκτησία μας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα κατοικίδια?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την γνώμη σας για τα κατοικίδια, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version