LifeSteps.gr

Καθαρισμός Ψυγείου: Πώς Διώχνω Οσμές Και Ποια Τρόφιμα Χαλάνε (2022)

Καθαρισμός Ψυγείου: Πως Διώχνω Οσμές Και Ποια Τρόφιμα Χαλάνε

Δεν χωρά αμφιβολία ότι από όλες τις συσκευές της κουζίνας, ο ψυγειοκαταψύκτης είναι αυτός που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Έτσι, η απολύμανση και ο καθαρισμός ψυγείου είναι πολύ σημαντικές ενέργειες για την υγεία μας, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του, καθώς θα αντέξει περισσότερο. Στο άρθρο θα δούμε πώς διώχνουμε με οικολογικό τρόπο, τις οσμές, βακτήρια, και μύκητες, και ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν στο ψυγείο.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το ψυγείο

Το ψυγείο είναι ευάλωτο σε βακτήρια και μύκητες. Επομένως, για να αποφεύγουμε τις οσμές, τη μούχλα, και τις δυσάρεστες εκπλήξεις από την επικίνδυνη συγκέντρωση βλαβερών μικροοργανισμών, είναι σημαντικό ο καθαρισμός ψυγείου να επαναλαμβάνεται μία φορά το μήνα.

Αυτό που επίσης πρέπει να προσέξουμε είναι ότι ο καθαρισμός ψυγείου από μέσα προς τα έξω, δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση με χλωρίνη, ή με χρήση απολυμαντικών και απορρυπαντικών προϊόντων καθαρισμού κουζίνας.

Αν έρθουν σε επαφή με τρόφιμα ή τις επιφάνειες που τα τοποθετούμε, μπορούν να γίνουν επιβλαβή για την υγεία μας, λόγω των ισχυρών χημικών που περιέχουν. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιλέξουμε φυσικά καθαριστικά.

Η καθαριότητα του εσωτερικού

Το λευκό ξύδι και η μαγειρική σόδα δεν είναι μόνο δύο οικονομικά προϊόντα πολλών χρήσεων, αλλά αποτελούν και ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά φυσικά καθαριστικά.

Όπως είναι φυσικό, ο αποτελεσματικός καθαρισμός ψυγείου πρέπει να γίνει όταν είναι ακόμη άδειο, πριν πάμε δηλαδή στο σούπερ μάρκετ για ανεφοδιασμό. Ειδάλλως, πρέπει να το αδειάσουμε εντελώς, αφαιρώντας όλα τα τρόφιμα και υγρά ανεξαιρέτως.

Σε αυτή την περίπτωση, πετάμε βέβαια τυχόν ληγμένα ή χαλασμένα τρόφιμα και τακτοποιούμε εκείνα που είναι σε καλή κατάσταση. Αν είναι καλοκαίρι, πρέπει να έχουμε ένα ισοθερμικό σάκο για να μειώσουμε τις αλλαγές θερμοκρασίας όση ώρα καθαρίζουμε.

Το οικολογικό μείγμα

Επιπλέον, πρέπει να αφαιρέσουμε και τα ράφια του ψυγείου. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε κοντά στον νεροχύτη της κουζίνας, όπου θα είναι πολύ πιο εύκολο να τα καθαρίσουμε.

Στη συνέχεια, σε μια λεκάνη με τέσσερα λίτρα ζεστό νερό, αναμειγνύουμε μία κούπα λευκό ξύδι, και δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.

Η απολύμανση

Περνάμε καλά όλες τις επιφάνειες στο εσωτερικό του ψυγείου με ένα σφουγγάρι που έχουμε βουτήξει στο μείγμα του ξυδιού. Ύστερα, σαπουνίζουμε όλα τα εσωτερικά εξαρτήματα που αφαιρέσαμε, όπως τα συρτάρια των φρούτων και οι αυγοθήκες.

Για να μαζεύουμε το μείγμα που ενδέχεται να τρέχει ενώ πλένουμε, τοποθετούμε μια πετσέτα στο κάτω μέρος του εσωτερικού του ψυγείου, έτσι ώστε να απορροφά τις σταγόνες.

Κατόπιν, τα στεγνώνουμε όλα με μια καθαρή πετσέτα. Θα δούμε ότι οι λεκέδες από υγρά και υπολείμματα φαγητών θα έχουν εξαφανιστεί.

Σε ό,τι αφορά τα λάστιχα της πόρτας, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντόβουρτσα. Πρέπει να την βουτήξουμε στο μείγμα με το ξύδι και την μαγειρική σόδα, έτσι ώστε να απολυμανθούν οι δύσκολες γωνίες, αλλά να απομακρυνθούν και οι βρομιές.

Επιπλέον, μπορούμε να τα περάσουμε με μερικές σταγόνες λάδι για να διατηρούνται μαλακά.

Οι οσμές

Εάν οι οσμές επιμένουν, μπορούμε να περάσουμε ξανά τις επιφάνειες, τα συρτάρια, και τα αφαιρούμενα μέρη στο εσωτερικό του ψυγείου, αφού βουτήξουμε ξανά το σφουγγάρι στο μείγμα, και στη συνέχεια του έχουμε ρίξει και λίγο φρέσκο λεμόνι.

Μερικές φορές, οι άσχημες οσμές ενδέχεται να επιμένουν εκνευριστικά. Σε αυτή την περίπτωση, ένα μπολάκι με φρεσκοκομμένο ελληνικό καφέ στο μεσαίο ράφι του ψυγείου για λίγες ημέρες έχει τη δυνατότητα να τις εξαφανίσει.

Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε μισή κούπα μαγειρικής σόδας μαζί με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα σε ένα ανοιχτό βαζάκι. Επίσης, τα μπαστουνάκια κανέλας στα ράφια της πόρτας απορροφούν τις άσχημες μυρωδιές εξίσου αποτελεσματικά.

Μπορούμε να αποφύγουμε περαιτέρω τις οσμές από την αλλοίωση ευπαθών τροφίμων. Αρκεί να θυμόμαστε ότι ο ψυχρός αέρας πάει χαμηλά προς το έδαφος. Επομένως, το κάτω μέρος του θαλάμου της συντήρησης του ψυγείου είναι και το πιο ψυχρό.

Ως εκ τούτου, τα πιο ευπαθή προϊόντα π.χ αλλαντικά, τυροκομικά, και κρεατικά, καλό είναι να τα βάζουμε στο κάτω μέρος του θαλάμου.

Ο καταψύκτης

Όπως κάναμε και με το εσωτερικό του ψυγείου, έτσι και με τον καταψύκτη, πρέπει να τον αδειάσουμε εντελώς. Αν έχουμε κατεψυγμένα τρόφιμα θα χρειαστούμε απαραίτητα τη βοήθεια ενός ισοθερμικού σάκου για να είναι σε σωστή θερμοκρασία τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Αν το ψυγείο δεν είναι νέας τεχνολογίας, αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για λίγα λεπτά για να διευκολύνουμε το λιώσιμο του πάγου. Κατόπιν, κάνουμε απόψυξη στον καταψύκτη αφαιρώντας τα μεγαλύτερα κομμάτια πάγου με την ειδική πλαστική μικρή ξύστρα.

Ποια Ψυγεία Και Ψυγειοκαταψύκτες Έχουν Χαμηλότερη Κατανάλωση (2022)

Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιήσουμε λεπίδες ή μεταλλικά εργαλεία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε ζημιά στις αντιστάσεις.

Στη συνέχεια, γεμίζουμε ένα δοχείο ψεκασμού με ζεστό νερό και ξύδι σε ίσα μέρη, και ψεκάζουμε τα εσωτερικά τοιχώματα και τα σταθερά δάπεδα. Έπειτα, συνεχίζουμε με ένα σπογγώδες πανί, επαναλαμβάνοντας την εργασία, εάν το κρίνουμε απαραίτητο.

Από εκεί και μετά, πρέπει να στεγνώσουμε πολύ καλά τα πλαϊνά εσωτερικά τμήματα του καταψύκτη. Πριν βάλουμε ξανά μέσα τα κατεψυγμένα τρόφιμα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η θερμοκρασία του καταψύκτη έχει φθάσει πάλι στους -18C.

Το εξωτερικό του ψυγείου

Ο καθαρισμός ψυγείου δεν αφορά μόνο το εσωτερικό του, καθώς οι βρωμιές και οι μικροοργανισμοί συσσωρεύονται και στο εξωτερικό του. Ιδίως στο πίσω και πάνω τμήμα του, τα οποία ενδέχεται να τα καθαρίζουμε σπάνια.

Επικίνδυνα Μικρόβια Σε Μπάνιο Και Κουζίνα: Τι Να Προσέχουμε

Και σε αυτή την περίπτωση, ο καθαρισμός ψυγείου πρέπει να γίνει χωρίς ισχυρά απορρυπαντικά που βλάπτουν το περιβάλλον και μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία μας.

Η όλη διαδικασία θα μας πάρει περίπου 15 λεπτά. Θα χρειαστούμε μία σκάλα, ή μια ψηλή καρέκλα, δύο καθαρές βαμβακερές πετσέτες, και ένα δοχείο ψεκασμού με ζεστό νερό και ξύδι σε ίσα μέρη. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πράσινο σαπούνι.

Στη συνέχεια, τρίβουμε το ψυγείο με ένα σφουγγάρι που έχουμε βουτήξει στο συγκεκριμένο μείγμα. Κατόπιν, σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Σημαντικό είναι να καθαρίσουμε σχολαστικά κάτω και πίσω από το ψυγείο, καθώς είναι σημεία που συγκεντρώνουν σκόνη. Το κάτω τμήμα μπορούμε να το κάνουμε με μια ηλεκτρική σκούπα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καθαρισμός ψυγείου στο πίσω τμήμα του, απαιτεί να το βγάλουμε από το ρεύμα. Είναι σημαντικό να αποσυνδέσουμε το ψυγείο για να αποφύγουμε ηλεκτροπληξία.

Στη συνέχεια, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια λεπτή βούρτσα ή ένα πινέλο, για να αφαιρέσουμε απαλά τη σκόνη.

Όπως είναι φυσικό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην τρυπήσουμε τα πηνία. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε διάλυμα καθαρισμού.

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε στο ψυγείο

Πολλοί από εμάς θεωρούμε πως όλα τα φαγητά διατηρούνται για περισσότερο καιρό μέσα στο ψυγείο. Όμως, αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη, καθώς σε μερικά τρόφιμα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε στο ψυγείο τόσο πιο γρήγορα χαλάνε, και επιβαρύνουν το εσωτερικό του ψυγείου με οσμές και βακτήρια.

Τα παραθέτουμε συνοπτικά, μαζί με τους τρόπους για να τα διατηρούμε φρέσκα εκτός ψυγείου.

Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός ψυγείου?

Ο ψυγειοκαταψύκτης μαζί με τον φούρνο αναμφίβολα αποτελούν την καρδιά της κουζίνας μας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον φούρνο, ο καθαρισμός ψυγείου ενδέχεται να μην έχει την απαραίτητη φροντίδα μας.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version