LifeSteps.gr

Μύθοι Και Αλήθειες Για Το Τυρί Και Την Κατανάλωσή Του

Μύθοι Και Αλήθειες Για Το Τυρί Και Την Κατανάλωση Του

Στους περισσότερους από εμάς το τυρί είναι μια από τις τροφές που μας προκαλούν μεγάλη ευχαρίστηση. Εκτός από τη νοστιμιά, τα θρεπτικά συστατικά του είναι πολύτιμα για όλους, και όχι μόνο για τα παιδιά. Ωστόσο, τα οφέλη είναι συνυφασμένα με την ποιότητα, τον τρόπο, και τις ποσότητες της κατανάλωσης του τυριού. Στο άρθρο θα δούμε τους μύθους και τις αλήθειες που συνοδεύουν το τυρί, καθώς επίσης και πώς το συντηρούμε.

Το τυρί στη ζωή μας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το τυρί είναι ένα από τα πιο βαριά και λιπαρά τρόφιμα. Επιπλέον, συχνά ακούμε από τους διαιτολόγους ότι το τυρί είναι πλούσιο σε θερμίδες και χοληστερόλη και ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε ποσότητες σε καθημερινή βάση.

Έτσι, έχουν δημιουργηθεί διάφορες παρερμηνείες και αρκετοί μύθοι που σχετίζονται με το τυρί.

Το τυρί παχαίνει

Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Καθώς το τυρί είναι μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, η υπερβολική κατανάλωση σε καθημερινή βάση φυσικά και μπορεί να μας παχύνει.

Αν όμως περιοριστούμε σε μια μερίδα τυριού ημερησίως, μέχρι 40-50 γραμμάρια, τότε δεν πρόκειται να μας επιβαρύνει με έξτρα θερμίδες.

Απαγορεύεται σε όσους έχουν υψηλή πίεση ή χοληστερίνη

Πρόκειται για μύθο, καθώς τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ελέγχοντας την πρόσληψη νατρίου από το σύνολο της διατροφής τους.

Επιπλέον, τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη μπορούν να επιλέγουν τυριά μειωμένων λιπαρών και να τα καταναλώνουν σε μικρή ποσότητα. Όμως, πρέπει να προτιμούν τα ωμά και όχι τα ψημένα ή τηγανισμένα.

Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Δεν πρόκειται για μύθο αλλά για μια αλήθεια, καθώς το τυρί είναι από τις πιο σημαντικές πηγές ασβεστίου, που συμβάλλει στη δόμηση υγιών οστών σε όλες τις ηλικίες.

Όμως, τα άτομα που έχουν οστεοπόρωση ή μειωμένη οστική μάζα καλό είναι να προτιμούν τυριά με πολύ λιγότερο αλάτι.

O συνδυασμός ψαριού με τυρί προκαλεί τροφική δηλητηρίαση

Αυτός ο μύθος δημιουργήθηκε τα χρόνια όπου η συντήρηση των τροφίμων μέσω της ψύξης ήταν δύσκολη. Εκείνη την εποχή η ψύξη ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα το ψάρι και το τυρί να είναι ακόμη περισσότερο ευπαθή στα μικρόβια.

Έτσι, από τη στιγμή που η συντήρηση των τροφίμων δεν ήταν σωστή, υπήρχαν πολλά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από την ταυτόχρονη κατανάλωση των δύο τροφίμων.

Τροφική δηλητηρίαση: Τα Μεγαλύτερα Λάθη Και Οι Κίνδυνοι

Το τυρί "light" είναι άγευστο

Πρόκειται για άλλον έναν μύθο, καθώς τα μειωμένα λιπαρά στο τυρί δεν σημαίνουν ότι θα έχουμε μειωμένη γεύση. Στην αγορά υπάρχουν τυριά "light" που είναι πολύ νόστιμα. Ιδίως αν τα προσθέσουμε τριμμένα στο φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία.

Επιπλέον, μειωμένα λιπαρά δεν σημαίνει και ότι πρόκειται για τυρί με χαμηλά λιπαρά, αλλά για προϊόν με λιγότερα λιπαρά σε σχέση με εκείνο που είναι πλήρες. Στο μόνο που υστερεί το ελαφρύ τυρί είναι ότι δεν λιώνει τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το ανθότυρο έχει τα χαμηλότερα λιπαρά

Είναι μύθος, καθώς το φρέσκο ανθότυρο διαθέτει 14-20% λιπαρά, περίπου όσα και η φέτα. Εκείνο που το κάνει σχετικά πιο ελαφρύ είναι η μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι συγκριτικά με πολλά άλλα τυριά.

Ως εκ τούτου, το ανθότυρο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για τα υπερτασικά άτομα.

Χαλάει τα δόντια

Η κατανάλωση τυριού στο τέλος του γεύματος, αντί άλλου επιδορπίου, μπορεί να ωφελήσει τα δόντια και δεν τα επιβαρύνει. Αυξάνει την παραγωγή σάλιου και μειώνει τα παθογόνα μικρόβια του στόματος.

Επιπλέον, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των οξέων που φθείρουν τα δόντια και βοηθά στην ενίσχυση της αδαμαντίνης με ασβέστιο και φώσφορο.

Είναι εθιστικό

Η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που συναντάμε σε υψηλή συγκέντρωση στο τυρί. Κατά τη χώνευση, παράγει τις καζομορφίνες, οπιούχες ουσίες που μπορούν να στείλουν μηνύματα ανακούφισης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με κάποιες μελέτες.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Αρχή, για την ασφάλεια των τροφίμων, αμφισβητεί με σχετική δημοσίευση στο Science News ότι οι καζομορφίνες μπορούν να επιδράσουν κατ' αυτόν τον τρόπο.

Έτσι, ενδέχεται να νομίζουμε ότι δεν μπορούμε χωρίς τυρί σε καθημερινή βάση, λόγω του ότι έχουμε συνηθίσει την αλμυρή του γεύση τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και όχι επειδή είναι κατ' ανάγκη εθιστικό.

Ως εκ τούτου, αν θεωρούμε ότι δεν απουσιάζει ποτέ το τυρί από την καθημερινή μας διατροφή, πρέπει να μειώσουμε σταδιακά την κατανάλωσή του, δίνοντας προσοχή στο πώς και πότε το τρώμε.

Δεν ταιριάζει με τα θαλασσινά

Όσοι από εμάς έχουμε επισκεφτεί την Ιταλία, ίσως θα είχαμε προσέξει πώς αντιδρούν οι εστιάτορες και οι σερβιτόροι όταν τους ζητήσουμε να μας φέρουν και τριμμένο τυρί στην μακαρονάδα με θαλασσινά. Ιδίως στη Βενετία και τη Λομβαρδία, αυτό το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο.

Για τους περισσότερους Ιταλούς το τυρί στα θαλασσινά αποτελεί διατροφική ιεροσυλία και απεχθές γαστρονομικό παράπτωμα. Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές, όπου "τσακίζουν" τις γαρίδες ή τα μύδια με τυρί σαγανάκι.

Φυσικά, το τυρί έχει έντονη γεύση, που μπορεί εύκολα να καταδυναστεύσει την πιο ντελικάτη γεύση και υφή ενός ψαριού ή θαλασσινού. Όμως, το να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση να ταιριάζουμε τυρί με θαλασσινά, δεν μπορεί να είναι ο γενικός κανόνας.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που επιβεβαιώνουν τον επιτυχημένο συνδυασμό θαλασσινού-τυριού ανά τον κόσμο. Ένα από αυτά είναι η Γαλλία και φυσικά και η χώρα μας.

Ως εκ τούτου, εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του καθενός, και μπορούμε αν θέλουμε να τρίψουμε λίγη παρμεζάνα πάνω στο ριζότο ή την μακαρονάδα θαλασσινών, καθώς μπορεί να προκύψει μια αντίθεση που μπορεί να αποδειχθεί πολύ γευστική.

Η μούχλα στο τυρί είναι επικίνδυνη

Στα τυριά που ωριμάζουν με τη βοήθεια μυκήτων, όπως το μπλε τυρί, το ροκφόρ, και η γκοργκοντζόλα, η μούχλα είναι εκείνη που δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους.

Στα υπόλοιπα σκληρά τυριά παρότι δεν είναι επικίνδυνη, καλό είναι να κόβουμε και να πετάμε περίπου 2,5 εκατοστά στις πλευρές του τυριού όπου εμφανίζεται η μούχλα. Στη συνέχεια, καταναλώνουμε το υπόλοιπο κομμάτι του εντός 24-48 ωρών.

Αυτό δεν ισχύει για το μαλακό τυρί ή το τυρί σε κρέμα. Πρέπει να το πετάξουμε όλο.

Δεν χαλάει στην κατάψυξη

Η κατάψυξη υποβαθμίζει την υφή, τη γεύση, και την ποιότητα του τυριού, προκαλώντας ανισορροπία στα λιπαρά. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα άνοστο τυρί που κανείς δεν θα θέλει να το καταναλώσει.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερα να αγοράζουμε λιγότερο και να το συντηρούμε στο ψυγείο.

Τα ποντίκια αγαπούν το τυρί

Οι γελοιογραφίες και φυσικά τα κινούμενα σχέδια ενδέχεται να μας έχουν πείσει ότι τα ποντίκια λατρεύουν το τυρί και εμφανίζονται όταν το μυρίσουν.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι τα τρωκτικά προτιμούν τρόφιμα με πολλή ζάχαρη, όπως η σοκολάτα, καθώς η φυσική διατροφή του ποντικιού αποτελείται κυρίως από κόκκους και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επιπλέον, αγαπούν το φυστικοβούτυρο και το μπέικον.

Το τυρί, αντίθετα, συνήθως έχει πολύ έντονη μυρωδιά για την αίσθηση της όσφρησης των τρωκτικών.

Τι προσέχω στη συντήρηση του τυριού

Τα επώνυμα συσκευασμένα τυριά είναι προτιμότερα, καθότι παράγονται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όλα τα τυποποιημένα τυριά που παραμένουν κλειστά μέσα στη συσκευασία τους, διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξεως. Βέβαια, ακόμα κι αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης, εφόσον δεν έχει εμφανίσει μούχλα, το τυρί είναι ασφαλές.

Όταν τα ανοίξουμε ή πρόκειται για τυρί χύμα, τότε οι μέσοι χρόνοι διατήρησης είναι:

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ψυχρός αέρας του ψυγείου πάει χαμηλά. Επομένως, το κάτω μέρος του θαλάμου της συντήρησης του ψυγείου που και το πιο ψυχρό, είναι το κατάλληλο για να βάζουμε τα τυριά.

Καθαρισμός Ψυγείου: Πώς Διώχνω Οσμές Και Ποια Τρόφιμα Χαλάνε

Ποια είναι η γνώμη σας για το τυρί?

Όπως και να το κάνουμε, το τυρί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην κατανάλωσή του.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το τυρί, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version