LifeSteps.gr

Leasing Αυτοκινήτου: Ποιους Ωφελεί Η Μακροχρόνια Μίσθωση

Leasing Αυτοκινήτου: Υπάρχουν Οφέλη Στη Μακροχρόνια Μίσθωση?

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το leasing αυτοκινήτου είναι ο πιο έξυπνος και οικονομικός τρόπος για να απολαμβάνουμε ένα καινούργιο όχημα, απαλλαγμένοι από τα βάρη της ιδιοκτησίας. Στο άρθρο θα δούμε κατά πόσο η χρονομίσθωση αυτοκινήτου παρέχει πράγματι οφέλη και δυνατότητες στους σύγχρονους οδηγούς και ποια είναι τα μειονεκτήματα της.

Τι είναι το leasing αυτοκινήτου

Το leasing αυτοκινήτου στην ουσία είναι μια μίσθωση, κοινώς ενοικίαση αυτοκινήτου, συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Συνήθως η διάρκεια της χρονομίσθωσης είναι από έναν χρόνο έως και έξι χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο βραχυπρόθεσμες λύσεις στην αγορά.

Όπως είναι φυσικό, το leasing αυτοκινήτου δεν εμπεριέχει την έννοια της ιδιοκτησίας. Όμως, υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης στο τέλος του συμβολαίου του αυτοκινήτου, με την καταβολή ενός προσυμφωνημένου ποσού.

Τα πλεονεκτήματα της χρονομίσθωσης

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο leasing αυτοκινήτου είναι ότι το μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνει όλο το κόστος χρήσης του οχήματος. Εξαιρείται φυσικά το κόστος των καυσίμων.

Μηδαμινά έξοδα συντήρησης

Με άλλα λόγια, η μίσθωση μας καλύπτει το κόστος των service και αλλαγής λαδιών, το κόστος αλλαγής ελαστικών σε συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων, την ασφάλεια αυτοκινήτου, και τα τέλη κυκλοφορίας.

Επιπλέον, και διάφορες άλλες υπηρεσίες, όπως πιθανές βλάβες και ανταλλακτικά, όχημα αντικατάστασης, οδική βοήθεια, κ.λ.π.

Τα Καλύτερα Apps Για Βιβλίο Σέρβις Και Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων

Καινούργιο αυτοκίνητο

Σε αντίθεση με την ολιγοήμερη ενοικίαση, στο leasing αυτοκινήτου μπορούμε να οδηγήσουμε ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο όπως ακριβώς το επιθυμούμε.

Μπορούμε δηλαδή να επιλέξουμε τη μάρκα, τον εξοπλισμό, το χρώμα, τα κυβικά, κ.λ.π, όπως ακριβώς θα κάναμε στην αγορά αυτοκινήτου.

Επιπλέον, το leasing αυτοκινήτου μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο κάθε λίγα χρόνια. Άλλωστε, πολλοί από εμάς γνωρίζουμε πόσο συναρπαστική είναι η μυρωδιά στην καμπίνα του καινούργιου αυτοκίνητου.

Έτσι, απολαμβάνουμε πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ασφάλεια, την οικονομία καυσίμου, και τις επιδόσεις των νεότερων μοντέλων.

Αποδέσμευση κεφαλαίου

Η χρονομίσθωση δεν απευθύνεται μόνο σε μεγάλες εταιρίες που έχουν στόλους οχημάτων.

Αφορά εξίσου τους ιδιώτες, αλλά και τους νέους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν ένα καλό αυτοκίνητο. Επιπλέον, όσους προτιμούν να αποφύγουν τη διάθεση ενός πολύτιμου κεφαλαίου για την αγορά ενός ή και περισσοτέρων αυτοκινήτων.

Επίσης, στο leasing αυτοκινήτου, όσο πιο μακροχρόνιο είναι το συμβόλαιο, τόσο μικρότερο είναι το μίσθωμα.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Από την 1/1/2017, που είναι η ημερομηνία σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα, τα τιμολόγια της μακροχρόνιας μίσθωσης συνιστούν πλέον αδιαμφισβήτητη επαγγελματική δαπάνη.

Έτσι, το leasing αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη μείωση φόρων, καθώς περιορίζουμε τον φόρο εισοδήματος, μειώνοντας τα φορολογητέα κέρδη.

Συνοψίζοντας, παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα στο leasing αυτοκινήτου:

Τα μειονεκτήματα

Δυστυχώς, το leasing αυτοκινήτου δεν έχει μόνο οφέλη. Υπάρχουν και μειονεκτήματα, κυρίως για τους ιδιώτες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κυριότητα

Το βασικότερο μειονέκτημα στο leasing αυτοκινήτου είναι φυσικά ότι δεν έχουμε τον τίτλο κυριότητας του οχήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άλλωστε, για πολλούς το αυτοκίνητο είναι φετίχ, και υπό αυτή την έννοια, είναι προφανές ότι δεν οδηγούμε το δικό μας αμάξι, αλλά ένα ξένο αυτοκίνητο.

Τα έχουμε προπληρώσει όλα

Όπως είδαμε στα πλεονεκτήματα, το leasing έχει υπολογίσει από πριν τα έξοδα του service, της ασφάλειας, των τελών κυκλοφορίας, τις πιθανές βλάβες, τις φθορές ελαστικών. Τα έχει περιλάβει όλα στο αρχικό μίσθωμα.

Ωστόσο, ενώ οι επιχειρήσεις που θα προτιμήσουν το leasing αυτοκινήτου θεωρούν ότι όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα, καθώς διατηρούν στο ακέραιο το κεφάλαιό τους και την ρευστότητά τους, αυτό ενδέχεται να μην ισχύει εάν είμαστε ιδιώτες.

Στην ουσία, ναι μεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το κόστος χρήσης του οχήματος αφού όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο μηνιαίο μίσθωμα, ωστόσο, θα τα έχουμε όλα προπληρώσει σε συμφωνημένες μηνιαίες δόσεις, και χωρίς να έχουμε στην ιδιοκτησία μας το όχημα.

Επιπλέον, αν θελήσουμε στο τέλος του leasing να κρατήσουμε το αυτοκίνητο, τότε το ύψος του μισθώματος αυξάνεται αρκετά, καθιστώντας ασύμφορη την επιλογή του, αν είμαστε ιδιώτες ή ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ισχυρό κίνητρο μόνο για επιχειρήσεις

Επομένως, το leasing αυτοκινήτου αποτελεί ισχυρό κίνητρο περισσότερο για τις επιχειρήσεις που θέλουν εταιρικά οχήματα, λόγω της ευελιξίας που προσφέρει, αφού ουσιαστικά δεν απαιτεί πολυδάπανη διαχείριση του στόλου.

Δεδομένου ότι πλέον στην αγορά έχουν βγει πολύ συμφέροντα χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ και το αυτοκίνητο μένει στην κατοχή μας, γίνεται αντιληπτό ότι το leasing αυτοκίνητου δεν συμφέρει τους ιδιώτες.

Οδηγός Για Αγορά Αυτοκινήτου: Τι Πρέπει Να Προσέχω

Ως εκ τούτου, με βάση τα παραπάνω, η απόκτηση αυτοκινήτου με leasing είναι σχεδόν μονόδρομος κυρίως για τις επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση που είμαστε ιδιώτης ή ελεύθερος επαγγελματίας όπου η φύση της εργασίας μας δεν επιτρέπει σοβαρές φορολογικές ελαφρύνσεις από την χρήση του αυτοκινήτου, πρέπει να προτιμήσουμε τη λύση της χρηματοδότησης.

Ποια είναι η γνώμη σας για το leasing αυτοκινήτου?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το leasing αυτοκινήτου, ή να προτείνετε και άλλα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version