LifeSteps.gr

Γλώσσα Του Σώματος: Τα Σημάδια Και Πώς Τη Διαβάζουμε (2022)

Γλώσσα Του Σώματος: Τα Σημάδια Και Πως Τη Διαβάζουμε

Όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά τη γλώσσα του σώματος, χωρίς ωστόσο να το αντιλαμβανόμαστε, καθώς δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Η δυνατότητα να διαβάζουμε αποτελεσματικά τα σημάδια της στους άλλους είναι μια πολύ χρήσιμη ικανότητα. Στο άρθρο θα δούμε πώς αποκωδικοποιούμε τη γλώσσα του σώματος, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερες προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις και αποτελεσματικότερη επικοινωνία.

Η γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος είναι ένας τύπος μη λεκτικής επικοινωνίας, στην οποία οι φυσικές συμπεριφορές, και όχι οι λέξεις, χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση των πληροφοριών.

Έχει αποδειχτεί ότι έως και το 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε από ένα άτομο κατά τη συνομιλία, ή με κάποια άλλη οπτική επαφή μαζί του, μεταδίδεται με μη λεκτικά μηνύματα.

Τέτοιες συμπεριφορές περιλαμβάνουν τις εκφράσεις του προσώπου, τη στάση του σώματος, τις χειρονομίες, την κίνηση των ματιών, την αφή, και τη χρήση του χώρου. Η γλώσσα του σώματος υπάρχει τόσο στα ζώα, όσο και στον άνθρωπο.

Η γλώσσα του σώματος δεν υπάγεται στο δικό μας έλεγχο απαραίτητα, καθώς αποτελείται από αυτοματοποιημένες διαδικασίες και αντανακλαστικές κινήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε μέσω της γλώσσας του σώματος μπορεί να καθορίσει την επιτυχία μας στις σχέσεις, αλλά και στην καριέρα μας. Πολύ σημαντικό ρόλο στη γλώσσα του σώματος παίζει και το πολιτισμικό υπόβαθρο και οι πεποιθήσεις του συνομιλητή μας.

Όταν συναντάμε κάποιον, δεν μπορούμε να διαβάσουμε το μυαλό του για να μάθουμε πώς αισθάνεται ή τι σκέφτεται για εμάς. Όμως, η ανάγνωση της γλώσσας του σώματός του μπορεί να μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μια άποψη.

Ωστόσο, δεν είναι συνετό να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα από μια και μόνο χειρονομία ή έκφραση. Θα πρέπει να αναζητήσουμε μια δέσμη χειρονομιών και εκφράσεων, για να είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε σωστά τη γλώσσα του σώματος.

Η σημειολογία

Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική όταν θέλουμε να κάνουμε μια πρώτη καλή εντύπωση σε κάποιον, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο.

Συνέντευξη Για Δουλειά: Προσοχή στα Μεγαλύτερα Λάθη

Οπτική επαφή

Τα μάτια θεωρούνται ως τα "παράθυρα της ψυχής", και ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη γλώσσα του σώματος. Μπορούμε να διαβάσουμε τα συναισθήματα του άλλου, καθώς τα μάτια προδίδουν άμεσα τις ερωτικές του προθέσεις, και όχι μόνο.

Αυτό που αποκαλύπτει την έλξη είναι η διαστολή στις κόρες των ματιών. Γίνονται τέσσερις φορές μεγαλύτερες, συγκριτικά με το κανονικό μέγεθος, όταν ελκύουμε το άτομο που συνομιλούμε. Αντίστοιχα, όταν μικραίνουν, σημαίνει ότι υπάρχει παντελής αδιαφορία.

Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο στην γλώσσα του σώματος είναι όταν μας κοιτά στα μάτια, ανοιγοκλείνοντας τα δικά του/της συχνά. Η συγκεκριμένη γλώσσα του σώματος προκαλείται από τις διεσταλμένες κόρες των ματιών, οι οποίες τείνουν να μεγαλώνουν όταν κοιτάζουμε το αντικείμενο του πόθου μας.

Φυσικά, η διαστολή στις κόρες των ματιών μπορεί να σημαίνει ότι παίρνει πολύ βαριά φάρμακα, ή ναρκωτικές ουσίες, ή βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το αντιληφθούμε άμεσα.

Επίσης, αν κάποιος συνομιλητής μας, με το οποίον δεν τίθεται κάποιο θέμα έλξης, έχει πολύ μικρότερες κόρες ματιών από το κανονικό τους μέγεθος, σημαίνει ότι είναι νευριασμένος.

Στον επαγγελματικό χώρο, οι άνθρωποι που αποφεύγουν να μας κοιτάξουν κατάματα, είτε είναι νευρικοί, είτε λένε ψέματα. Επιπλέον, αν δεν μας κοιτάνε όταν τους μιλάμε, ενδεχομένως δεν τους πείθουμε ή δεν τους ενδιαφέρουν αυτά που λέμε.

Ωστόσο, αν κάποιος επιμένει να μην μας κοιτάει, είναι στην διακριτική μας ευχέρεια να αντιληφθούμε αν πράγματι πρόκειται για τη γλώσσα του σώματος από κάποιον αγενή και αδιάφορο, ή από κάποιον πολύ ντροπαλό και συνεσταλμένο.

Τα χέρια και τα πόδια

Σε μερικούς πολιτισμούς, οι γυναίκες συνηθίζουν να κάθονται με τα πόδια τους σταυρωμένα για λόγους εθιμοτυπίας. Ωστόσο, πολλές φορές, τέτοιου είδους κινήσεις στα άκρα μας μεταφέρουν ένα μήνυμα.

Τα σταυρωμένα χέρια και τα πόδια υποδηλώνουν ότι το άτομο δεν είναι ανοικτό σε αυτό που λέμε. Δείχνει αμυντική στάση. Σε περίπτωση, όμως, που τα χέρια είναι σταυρωμένα και τα πόδια ανοιχτά, αυτό είναι ένδειξη σκληρότητας ή επίδειξης εξουσίας.

Σταυρωμένα πόδια μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το άτομο είναι νευρικό, έτοιμο να αποσυρθεί, ή προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια αντιληπτή απειλή.

Τα πόδια που κινούνται με κάποιου είδους νευρικό τίναγμα προς τα εμπρός, δείχνουν βαρεμάρα, ένταση, ή ανησυχία.

Η μετατόπιση του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο δείχνει άγχος. Η συνεχής μεταφορά του βάρους ή η ταλάντευση προς τα εμπρός και προς τα πίσω, υποδηλώνει ότι το άτομο είναι ανήσυχο και αναστατωμένο.

Αυτή η γλώσσα του σώματος είναι μια αναπαράσταση της κατάστασης του μυαλού που παλινδρομεί ανάμεσα σε πολλές ανησυχητικές σκέψεις. Τέτοιες μικρές κινήσεις στα άκρα αντικατοπτρίζουν δυσφορία ή σύγχυση.

Η γλώσσα του σώματος με τα χέρια συμμετρικά πίσω από την πλάτη, υποδηλώνει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, αν το χέρι πιάνει τον άλλο καρπό ή τον βραχίονα, αυτό σηματοδοτεί νευρικότητα.

Οι κινήσεις

Η κίνηση των χεριών την ώρα που μιλάει το άτομο δείχνει ζεστασιά και ενέργεια. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν χειρονομίες ενώ ομιλούν, είναι ως επί το πλείστον ευχάριστοι και ζεστοί.

Τα ανοιχτά χέρια δείχνουν ειλικρίνεια και αφοσίωση. Δείχνουν επίσης ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άνθρωπο που είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες. Οι παλάμες που βλέπουν κάτω και οι σφιγμένες γροθιές δείχνουν ισχυρή άποψη και θέση.

Τα χέρια στους γοφούς δείχνουν διάθεση για εξουσία και υπεροχή. Όταν ένα άτομο βάζει τα χέρια στα ισχία, δείχνει ότι μπορεί να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης. Μερικές φορές, αυτή η γλώσσα του σώματος μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια κατάσταση ετοιμότητας.

Τα ενωμένα χέρια με ταύτιση στα δάχτυλα δείχνουν άγχος και απογοήτευση. Ωστόσο, αυτή η γλώσσα του σώματος είναι μια χειρονομία που δείχνει διάθεση αυτοσυντήρησης.

Όταν ένα άτομο είναι νευρικό ή άβολο, τείνει σε αυτή την κίνηση των χεριών για να καθησυχάσει τον εαυτό του. Επιπλέον, αυτή η κίνηση δείχνει ότι το άτομο μπορεί να είναι συντηρητικό ή νιώθει γενικά άβολα με την εμφάνισή του.

Το πρόσωπο και το χαμόγελο

Ένα γνήσιο χαμόγελο δημιουργεί ρυτίδες στις γωνίες των ματιών και του στόματος. Μερικές φορές, με αυτή τη γλώσσα του σώματος, ακόμη και το κεφάλι, τα φρύδια, και τα βλέφαρα, στρέφονται προς τα πάνω.

Εάν έχουμε αμφιβολίες για το αν το χαμόγελο είναι γνήσιο ή όχι, αναζητούμε αυτά τα σημάδια και θα το αντιληφθούμε. Φουλ χαμόγελο, σε όλη του την έκταση, δείχνει έναν άνθρωπο που δεν συγκρατείται. Με άλλα λόγια του/της αρέσουμε και μας θέλει.

Τα αυξημένα φρύδια αποτελούν ένδειξη δυσφορίας. Αυτή η γλώσσα του σώματος υποδηλώνει τρία συναισθήματα: ανησυχία, φόβο, και έκπληξη.

Αν κάποιος έχει μια περιστασιακή συζήτηση μαζί μας και έχει τα φρύδια του τεντωμένα, υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Είναι σχεδόν αδύνατο να ανασηκώσουμε τα φρύδια μας κατά τη διάρκεια μιας περιστασιακής και χαλαρής συνομιλίας.

Το άγγιγμα της μύτης την ώρα της συνομιλίας μπορεί να υποδηλώνει ότι λέει ψέματα. Μια κανονική φαγούρα της μύτης ικανοποιείται από ένα απλό και εμφανές τρίψιμο ή ξύσιμο, και όχι με το άγγιγμα.

Εάν αυτή η γλώσσα του σώματος αφορά τον ομιλητή, είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια του ψεύδους. Αν πρόκειται για τον ακροατή, θα μπορούσε να σημαίνει ότι αμφιβάλλει με αυτά που ακούει.

Η κλίση του κεφαλιού δείχνει ενδιαφέρον για τη συζήτηση. Ιδίως η πρόσδεση του κεφαλιού στη μία πλευρά κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας δείχνει ότι το άτομο ακούει προσεκτικά και ενδιαφέρεται πολύ για τη συζήτηση.

Ο κορμός

Όταν δεν γυρίζει πλήρως το σώμα προς το μέρος μας την ώρα που μας μιλάει ή του ομιλούμε, αυτό δείχνει αδιαφορία.

Έτσι, εάν κάποιος πράξει με αυτόν τον τρόπο, μας λέει ότι δεν επιθυμεί την συνομιλία και θέλει να φύγει. Αυτό δε είναι κατά ανάγκη αρνητικό με την στενή έννοια του όρου, γιατί ενδεχομένως μπορεί να βιάζεται.

Εσείς παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματος?

Πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι η γλώσσα του σώματος δεν λέει ποτέ ψέματα. Αντιθέτως, μας λέει και πράγματα που πολλές φορές ο συνομιλητής μας θέλει να αποκρύψει.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version