LifeSteps.gr

Τηλεόραση Online: Τι Είναι Η IPTV Και Είναι Νόμιμη?

Τηλεόραση Online: Τι Είναι Η IPTV Και Είναι Νόμιμη?

Εδώ και αρκετά χρόνια, γίνεται πολύς λόγος για την IPTV, την τηλεόραση online που βασίζεται στο πρωτόκολλο του ίντερνετ. Αναρίθμητα τηλεοπτικά κανάλια απ' όλο τον κόσμο μεταδίδουν τις εκπομπές τους στις οθόνες μας διαμέσου μιας ευρυζωνικής σύνδεσης, αντί να χρησιμοποιούν τις συμβατικές κεραίες. Στο άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι η IPTV, τι προσφέρει, καθώς επίσης και αν είναι νόμιμη σε όλες τις μορφές της.

Τι είναι η IPTV

Το IPTV (Internet Protocol Television) είναι ένας όρος για κάθε τηλεόραση που μεταδίδει video και ήχο αποκλειστικά και μόνο μέσω μιας σύνδεσης στο ίντερνετ, και όχι διαμέσου των παραδοσιακών μέσων.

Με την τηλεόραση online οι ροές των βίντεο κωδικοποιούνται από μια σειρά πρωτοκόλλων και στη συνέχεια μεταδίδονται μέσω του ίντερνετ.

Αυτές οι ροές μπορούν να μεταδοθούν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και σε οποιαδήποτε οθόνη, ακόμη και στο κινητό ή στο tablet.

Ουσιαστικά, με την IPTV μπορούμε μέσω του τηλεφωνικού καλωδίου να βλέπουμε χιλιάδες προγράμματα. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε εκπομπές και αθλητικές μεταδόσεις που δεν μεταδίδονται στα συμβατικά τηλεοπτικά κανάλια.

Οι μορφές της

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές IPTV και μπορούν να ταξινομηθούν σε έξι κύριες κατηγορίες:

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ως IPTV θεωρούνται και το Netflix και το Amazon Prime Vide, παρόλο που δεν εκπέμπουν ζωντανά και διαθέτουν μόνο υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία.

Είναι νόμιμη?

Παρότι η IPTV είναι απλά μια τεχνολογία, ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η τηλεόραση online είναι νόμιμη σε όλες τις μορφές της.

Προφανώς οι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας που παρέχουν συνδρομητικές IPTV υπηρεσίες είναι απολύτως νόμιμοι. Την διαθέτουν συνδυαστικά με τηλεφωνία (VoIP) και πρόσβαση στο διαδίκτυο (aDSL, vDSL, FTTH). Αναφέρονται συνήθως ως υπηρεσίες "Triple Play".

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους ξένους διαδικτυακούς τηλεοπτικούς φορείς καθώς πρόκειται για κολοσσούς, με όλα τα κανάλια τους να είναι πλήρως αδειοδοτημένα. Παρομοίως και για τις επίσημες εφαρμογές τηλεοπτικών δικτύων, όπως αυτή του BBC και του Fox.

Όμως, όπως είδαμε προηγουμένως, υπάρχουν και άλλες τρεις μορφές IPTV, οι οποίες εκτός από δημοφιλείς, είναι και αμφιλεγόμενες, με αποτέλεσμα τα πράγματα να είναι λιγότερο σαφή.

Ιστοσελίδες με IPTV

Μερικά sites προσφέρουν νόμιμες ροές IPTV δωρεάν. Δύο συνηθισμένα παραδείγματα είναι το USTVNow στις Ηνωμένες Πολιτείες και το TVPlayer στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμφότερα προσφέρουν δωρεάν ζωντανά τηλεοπτικά κανάλια, δίνοντας και τη δυνατότητα για premium υπηρεσίες με μηνιαία συνδρομή.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν ζωντανές τηλεοπτικές ροές χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα δικαιώματα.

Πολλοί από εμάς που αρεσκόμαστε σε διεθνείς ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις, ενδέχεται να είμαστε ήδη εξοικειωμένοι με κάποια από αυτά τα μέσα.

Αθλητικές Μεταδόσεις: Πώς Βλέπω Ζωντανούς Αγώνες Χωρίς Συνδρομή

Όμως, όλες αυτές οι ιστοσελίδες - streamers είναι στη απέναντι πλευρά του νόμου. Οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη αυτών των μέσων ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τα δικαστήρια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δικαστές έχουν επιβάλλει ποινές φυλάκισης. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι που διαχειρίζονται αυτές τις ιστοσελίδες έχουν τον τρόπο τους να αποφεύγουν τη δαγκάνα του νόμου. Φυσικά, προς όφελος των απλών χρηστών.

IPTV Plugins

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά εφαρμογών, όπως το Plex και το Kodi, είναι η διαθεσιμότητα των plugins. Πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε IPTV.

Ορισμένα από αυτά είναι απολύτως νόμιμα, καθώς προσφέρονται από τις επίσημες εταιρείες. Παρομοίως και μερικές εφαρμογές τρίτων που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα API (Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών) για να παρέχουν νόμιμες ροές IPTV.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα πρόσθετα, ιδίως στο Kodi, είναι εντελώς παράνομα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα plugins, όπως για παράδειγμα το Exodus, είναι στη μαύρη λίστα των αρχών.

Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα περισσότερα add-ons του Kodi βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο.

Οι Μεγαλύτεροι Μύθοι για το Kodi και Γιατί Δεν Ισχύουν

Το ανοικτό λογισμικό, παρότι δεν έχει καμία ευθύνη για τα τρίτα IPTV plugins, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα τις προηγούμενες χρονιές. Υπήρξαν πολύ μεγάλα χρηματικά πρόστιμα χάρη στα περίφημα Kodi boxes από εταιρείες και φορείς, όπως το Sky και η Premier League.

Ταινίες Online: Πώς μας Επηρεάζουν οι Μηνύσεις στο Kodi

Συνδρομητικές διαδικτυακές υπηρεσίες

Η τελευταία κατηγορία είναι οι συνδρομητικές υπηρεσίες IPTV από μικρά και όχι τόσο δημοφιλή μέσα.

Αν επισκεφτούμε τοποθεσίες όπως το Reddit, μπορούμε να βρούμε δεκάδες παρόχους IPTV. Χρεώνουν από 5 έως 20 δολάρια μηνιαίως για πρόσβαση σε ζωντανά τηλεοπτικά κανάλια από όλο τον κόσμο.

Συνήθως, αυτοί οι πάροχοι λειτουργούν μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες, παρέχοντας υπηρεσίες και για συσκευές όπως το Android TV και Roku, ακόμη και πλήρως εξειδικευμένους οδηγούς τηλεόρασης. Όμως, και αυτές οι υπηρεσίες είναι παράνομες.

Το καλό είναι ότι οι αρχές προτιμούν να κινηθούν εναντίον των διαχειριστών και όχι των χρηστών. H πιθανότητα ένας κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων να κυνηγήσει έναν μόνο χρήστη, ο οποίος μάλιστα πληρώνει σε αυτά τα συνδρομητικά διαδικτυακά τηλεοπτικά κανάλια, είναι πολύ μικρή.

Το κακό είναι ότι λόγω της ρευστής κατάστασης, οι χρήστες ενδέχεται να απολέσουν τα χρήματα της συνδρομής τους σε περίπτωση που επιβληθούν ποινές και κλείσιμο της υπηρεσίας.

Η παράνομη IPTV στην Ελλάδα και Ευρώπη

Στην Ευρώπη, οι υπηρεσίες IPTV που δεν έχουν τα απαιτούμενα δικαιώματα είναι οριστικά παράνομες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2017.

Στις ημέρες μας υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα αντιδικίας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Εάν ο κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων είναι μια εταιρεία που θεωρεί ότι πλήττεται και ανακαλύψει τη διεύθυνση IP κάποιου που παρακολουθεί παράνομα IPTV, μπορεί να εκδώσει δικαστική εντολή για να αναγκάσει τον ISP του χρήστη να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία.

Από εκεί και μετά, οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα επικοινωνήσουν με τον θεατή και θα τον προειδοποιήσουν επίσημα ότι απειλείται με δικαστική αγωγή. Αυτό το κάνουν για να αναγκαστεί να καταβάλλει τον απαιτούμενο διακανονισμό, ώστε να αποφύγει τη δίωξη.

Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη αρκετές διώξεις και συλλήψεις σε ιδιώτες. Οι περισσότερες έχουν γίνει μετά από συντονισμένες ενέργειες των αρχών και της Nova.

Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιον λόγο είναι παραπάνω από χρήσιμο το VPN σε αυτές τις περιπτώσεις που μας αρέσει η παράνομη τηλεόραση online και ακροβατούμε με τον νόμο.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα

Ποια είναι η γνώμη σας για την τηλεόραση online?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πολλές IPTV υπηρεσίες είναι νόμιμες, και πολλές άλλες όχι. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να αποφύγουμε τις συνέπειες του ευρωπαϊκού νόμου.

Εάν δεν το κάνουμε, δεν είναι διόλου απίθανο να έρθουμε αντιμέτωποι με τον ISP μας ή ακόμη χειρότερα, με τον κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για την νόμιμη ή παράνομη IPTV, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version