LifeSteps.gr

Απώλεια Βάρους: Τροφές Που Βοηθούν Στο Χάσιμο Κιλών

Απώλεια Βάρους: Τροφές Που Βοηθούν Στο Χάσιμο Κιλών

Το χάσιμο κιλών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς παίζουν ρόλο διάφοροι οργανικοί παράγοντες, αλλά και ο τρόπος διατροφής μας. Όμως, πολλοί από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τροφές που μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι και συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους. Στο άρθρο θα δούμε ποια είναι τα τρόφιμα που περιορίζουν την όρεξη μας και μπορούν να βοηθήσουν να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Είναι εύκολο το χάσιμο κιλών?

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, το χάσιμο κιλών είναι για πολλούς ένας ευσεβής πόθος. Όμως, η απώλεια βάρους δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε πειρασμούς και στο γνωστό πρόβλημα της λιγούρας που είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ο περιορισμός της όρεξης σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί ως δια μαγείας από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι πολύ υγιεινές και νόστιμες, και αν ενταχθούν στο καθημερινό μενού μας, μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε κορεσμό.

Από τη στιγμή που νοιώθουμε χορτάτοι, απομακρυνόμαστε από τα άσκοπα τσιμπολογήματα, και διαμέσου τροφών που κόβουν την όρεξη, πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά στον βασικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την απώλεια βάρους.

Έτσι, το χάσιμο κιλών είναι απόλυτα εφικτό όταν μειώνουμε την πρόσληψη τροφών που δεν έχουν θρεπτική αξία και δίνουμε προσοχή στα τρόφιμα που έχουν να μας δώσουν πλήθος από θρεπτικά συστατικά και ένα μεγάλο αίσθημα πληρότητας.

Οι τροφές που περιορίζουν την όρεξη

Σε αυτή την κατηγορία με τα θρεπτικά συστατικά, εντάσσονται αρκετές τροφές με αυτόν τον ευεργετικό ρόλο. Επιταχύνουν τον μεταβολισμό και βάζουν μπρος το χάσιμο κιλών, αλλά και του λίπους που είναι αποθηκευμένο στον οργανισμό.

Σπανάκι

Το σπανάκι, εκτός του ότι είναι πολύ θρεπτικό με ελάχιστες θερμίδες, κάνει θαύματα στην καύση του λίπους και στο χάσιμο κιλών. Μπορούμε να το καταναλώσουμε, τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο.

Τα θυλακοειδή που περιέχει μειώνουν την πείνα και την λαχτάρα για γλυκά κατά 95%. Έτσι, το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια βάρους, καθώς μας κρατά χορτάτους για μεγάλη διάρκεια μέσα στην ημέρα.

Αυγά

Το αυγό έχει υψηλό δείκτη κορεσμού. Περιέχει λεύκωμα υψηλής βιολογικής αξίας το οποίο βοηθά στην κατασκευή της μυικής μάζας και των νευροδιαβιβαστών.

Η πρωινή ομελέτα μας βοηθά να παραμείνουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και να μην επιθυμούμε τα γρήγορα και ανθυγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ξηροί καρποί

Οι ανάλατοι, κατά προτίμηση, ξηροί καρποί μειώνουν το αίσθημα της πείνας, αυξάνουν τον μεταβολισμό, και κρατάνε λεπτή την περιοχή της μέσης. Το πρόβλημα με τους ξηρούς καρπούς είναι ότι έχουμε την τάση να το παρακάνουμε.

Όμως, αν έχουμε μέτρο, ειδικά τα καρύδια είναι η καλύτερη επιλογή. Μια μόνο χούφτα μπορεί να μας αποτρέψει από τα επιβαρυντικά τσιμπολογήματα που δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση στο χάσιμο κιλών.

Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι μια πολύ συμπυκνωμένη και εύγευστη τροφή που μας χορταίνει, παρέχοντας και πολλά βασικά συστατικά. Μια χούφτα αμύγδαλα περίπου 15 λεπτά πριν από κάποιο κυρίως γεύμα μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού.

Σολομός - λιπαρά ψάρια

Περιέχει ωμέγα-3 (Ω-3) λιπαρά οξέα τα οποία αυξάνουν την ποσότητα της λεπτίνης στον οργανισμό μας. Πρόκειται για μια ορμόνη που είναι γνωστή για την καταστολή της πείνας.

Αν δεν μας αρέσει ο σολομός, μπορούμε να καταναλώσουμε τόνο, ρέγκα, ή άλλα λιπαρά ψάρια, τα οποία έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν ελαϊκό οξύ, μια λιπαρή ουσία που ενεργοποιεί το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση κορεσμού και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων στο σώμα, βοηθώντας μας να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερη περίοδο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του αβοκάντο.

Η πιο απολαυστική συνταγή είναι το γουακαμόλε, όπου ανακατεύουμε αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτα, κόλιανδρο, χυμό λεμονιού, και κρεμμύδι στο μπλέντερ, μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος πολτός.

Καυτερές πιπεριές - πιπέρι Καγιέν

Η καψαϊκίνη που συναντάμε στις καυτερές πιπεριές και στο πιπέρι Καγιέν συνδέεται με την απώλεια βάρους.

Οι τροφές που έχουν κάποιο από αυτά τα δύο καυτερά υλικά μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, καθώς ελέγχουν την όρεξη, μειώνοντας την πιθανότητα τσιμπολογήματος.

Φασόλια - ρεβίθια

Τα φασόλια αποτελούν όσπριο, πρωτεΐνη, και καλή πηγή ινών που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Το ίδιο ισχύει και για τα ρεβίθια, καθώς μας βοηθούν να νοιώθουμε χορτάτοι, καταναλώνοντας μάλιστα πολύ λίγες θερμίδες.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης θεωρούνται ως η ιδανικότερη τροφή για το χάσιμο κιλών. Ιδίως αυτά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό, κάνοντας τον οργανισμό να καίει τις διπλάσιες θερμίδες.

Έτσι, επέρχεται η αίσθηση κορεσμού και συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Καφές

Το αγαπημένο και καθημερινό μας ρόφημα μπορεί να μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στο κάψιμο λίπους.

Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη που προκαλεί αίσθηση κορεσμού. Αρκεί να μην γίνεται αλόγιστη προσθήκη ζάχαρης, προκειμένου να επιδράσει θετικά.

Μήλα

Τα μήλα θεωρούνται ως ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας στο χάσιμο κιλών. Λόγω των άφθονων φυτικών ινών, τα μήλα έχουν την ιδιότητα να προκαλούν αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού και θερμίδων.

Ένα μήλο πριν από το φαγητό θα μας βοηθήσει να καταναλώσουμε περίπου 250 θερμίδες λιγότερες στο γεύμα μας.

Άλλα κόλπα για να περιορίσουμε την πείνα

Παραθέτουμε συνοπτικά μερικές χρήσιμες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά, έτσι ώστε να μειώσουμε τα τσιμπολογήματα και την υπερκατανάλωση φαγητού.

Είναι εφικτή η απώλεια βάρους με τροφές που κόβουν την όρεξη?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για χάσιμο κιλών που απασχολεί πολλούς ανθρώπους τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι ή θέλετε να προτείνετε και άλλες τροφές που μειώνουν την όρεξη και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version