LifeSteps.gr

Έξυπνη Οργάνωση Χρόνου Με Την Τεχνική Pomodoro

Έξυπνη Οργάνωση Χρόνου Με Την Τεχνική Pomodoro

Η συνεχόμενη εργασία για πολλές ώρες μπορεί να μας κουράσει και σταδιακά να μειώσει την απόδοση και την θέλησή μας να την ολοκληρώσουμε. Μία λύση είναι τα μεθοδευμένα διαλείμματα, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερες επιδόσεις. Στο άρθρο θα δούμε τι είναι η τεχνική Pomodoro, τις εφαρμογές της σε Windows - Android, και γιατί θεωρείται ως μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους στην οργάνωση χρόνου.

Τι είναι η τεχνική Pomodoro

Η μέθοδος για να κάνουμε αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Οφείλει το όνομα της στη ντομάτα - χρονόμετρο που χρησιμοποιούσε ο εμπνευστής της μεθόδου, Francesco Cirillo.

Η τεχνική Pomodoro είναι ένα έξυπνος και απλός τρόπος για την οργάνωση χρόνου και παραγωγής. Βασίζεται στο σκεπτικό, πως κάθε μεγάλη εργασία ή μια σειρά εργασιών, μπορεί να σπάσει σε μικρά χρονικά διαστήματα, περίπου 25 λεπτών έκαστο.

Καθένα από αυτά τα διαστήματα, που ονομάζονται “pomodoros”, ολοκληρώνεται με ένα σύντομο διάλειμμα πέντε λεπτών. Θεωρείται απαραίτητο για να φρεσκάρουμε το μυαλό μας, και να καταστήσουμε τον εγκέφαλο μας πιο παραγωγικό.

Η μέθοδος είναι πολύ δημοφιλής στους επαγγελματικούς τομείς που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγικότητα και την αυτοβελτίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική κάνει θραύση και στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι φοιτητές θεωρούν ότι με τη νέα μέθοδο μπορούν να διαβάζουν χωρίς παρεμβολές και με πλήρη συγκέντρωση σε αυτό που κάνουν.

Πως εφαρμόζεται

Μπορούμε να εφαρμόσουμε την έξυπνη οργάνωση χρόνου που μας προσφέρει η μέθοδος σε οποιαδήποτε εργασία ή μάθημα θέλουμε να κάνουμε.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα χρονόμετρο, όπως για παράδειγμα το κλασικό της κουζίνας. Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί να μας δώσει μια εξειδικευμένη εφαρμογή μέσω κινητού ή υπολογιστή, όπως θα δούμε στο τέλος.

Τα βήματα για να εφαρμόσουμε την τεχνική Pomodoro είναι απλά. Τα παραθέτουμε συνοπτικά.

Τα διαλείμματα, αλλά και οι φάσεις της υλοποίησης, της καταγραφής, και της επεξεργασίας της τεχνικής είναι θεμελιώδεις.

Στην φάση που γίνεται η οργάνωση χρόνου, οι εργασίες πρέπει να μπαίνουν κατά σειρά προτεραιότητας σε μια λίστα τύπου "τι έχουμε να κάνουμε σήμερα".

Time Management: Μυστικά Για Καλύτερη Διαχείριση Χρόνου

Αυτό θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε την προσπάθεια που απαιτείται για τις εργασίες μας. Καθώς τα "pomodoros" πραγματοποιούνται, δημιουργούν μια αίσθηση εκπλήρωσης παρέχοντας περαιτέρω βελτίωση.

Βασικός στόχος της τεχνικής είναι να μειώσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις διακοπές της προσοχής μας, τόσο εσωτερικές, όσο και εξωτερικές.

Το κλειδί της είναι τα σύντομα διαλείμματα στο έργο μας ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε την ενέργεια μας και να ανανεωθούμε.

Τα οφέλη των διαλειμμάτων και τα μειονεκτήματα

Όταν δεν κάνουμε διαλείμματα, είναι φυσικό να δυσκολευόμαστε να επικεντρωθούμε στην εργασία μας. Ανεξάρτητα από το πόση ενέργεια έχουμε, είναι αδύνατο να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την εργασία μονομιάς.

Δουλεύοντας πολλές ώρες χωρίς διάλειμμα, το μυαλό μας θα κουραστεί και έτσι η απόδοση μας θα πέσει δραματικά, καθώς θα αισθανόμαστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, που θεωρεί ότι υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα σε αυτή την τεχνική. Μπορεί να είναι αποτελεσματική, ωστόσο, σε πολλούς ίσως δεν αρέσει η ιδέα του χρονομέτρου την ώρα που δουλεύουν.

Ενδεχομένως να βρίσκονται σε έναν πολύ αποδοτικό ρυθμό και ειρμό σκέψεων εκείνη την ώρα της εργασίας, και να μην θέλουν να τον διακόψει το υποχρεωτικό διάλειμμα.

Όμως, μπορούμε να προσαρμόσουμε την τεχνική σύμφωνα με τις ανάγκες της εργασίας μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να διπλασιάσουμε τα pomodoro σε περίπου 50 λεπτά, πριν κάνουμε το δεκάλεπτο διάλειμμα.

Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να μην ακολουθήσουμε αυστηρά τους κανόνες του Pomodoro, καθώς με την τεχνική μαθαίνουμε το πόσο απαραίτητα και αναγκαία είναι τα διαλείμματα.

Επιπλέον, μας θυμίζει πόσο σημαντική είναι η ικανότητά να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην εργασία μας.

Οι εφαρμογές σε Windows, Android, iOS

Όπως είδαμε, δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μέρες ανάγνωσης σε εγχειρίδια οδηγιών για να εκμεταλλευτούμε την οργάνωση χρόνου έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας διαμέσου της τεχνικής Pomodoro.

Έτσι, εκτός από το κλασσικό χρονόμετρο που είναι μιας άλλης εποχής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή ή ένα online χρονοδιακόπτη Pomodoro, όπως το TomatoTimers.

Πρόκειται για online εργαλείο, που εκτός από την τεχνική, μας επιτρέπει να κάνουμε ακόμη καλύτερη οργάνωση χρόνου καταγράφοντας και ταξινομώντας τις εργασίες που πρέπει να κάνουμε.

Κάτι παρόμοιο, είναι το TomatoTimer. Είναι άλλο ένα online χρονόμετρο που εστιάζει στις αρχές της τεχνικής Pomodoro με ακόμη πιο γρήγορο και απλό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά το Android, η "Παραγωγικότητα χρονοδιακόπτη" είναι επίσης ένα απλό app που είναι σχεδιασμένο ειδικά για την τεχνική Pomodoro. Μπορεί να μας βοηθήσει στην οργάνωση χρόνου και την αύξηση της παραγωγικότητας μας.

Παρομοίως, για τους χρήστες του iOS υπάρχει το Focus Keeper ειδικά σχεδιασμένο για την μέθοδο Pomodoro. Εστιάζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στην οργάνωση χρόνου όλων των εργασιών μας.

Είναι αποτελεσματική η οργάνωση χρόνου και εργασιών με την Pomodoro?

Πολλοί θεωρούν ότι η τεχνική Pomodoro τους επιτρέπει να δουλεύουν με υψηλότερες επιδόσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μέθοδος έχει ωθήσει τους σχεδιαστές λογισμικού να δημιουργήσουν πολλές σχετικές εφαρμογές σε όλες τις πλατφόρμες.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα ή θέλετε να προτείνετε και άλλους τρόπους για να κάνουμε αποτελεσματική οργάνωση χρόνου, έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version